Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προ των πυλών η επέμβαση στη Συρία
  • [02] Τη μετάταξη 6.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ μελετά η κυβέρνηση
  • [03] Κ. Αρβανιτόπουλος: Δεν θα υπάρξει πολιτική επιστράτευση
  • [04] Στη Λεωφόρο τα "φώτα"
  • [05] Φωτιά σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Μεσοπόταμος του Δήμου Πάργας
  • [06] Στην Ολλανδία οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία

  • [01] Προ των πυλών η επέμβαση στη Συρία

    Δεκάδες στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Συρία, ενώ πολλές χώρες προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να αποφύγουν να μεταβούν και στο γειτονικό Λίβανο, καθώς η ένταση στην περιφέρεια κλιμακώνεται εν αναμονή μιας πιθανής επίθεσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι σχεδιάζει την ανάληψη «περιορισμένης» στρατιωτικής δράσης για να τιμωρηθεί η κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, την οποία η Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν για μια επίθεση με χημικά όπλα σε ένα προάστιο της Δαμασκού που πιστεύεται ότι στοίχισε τη ζωή σε 1.429 ανθρώπους.Η Δαμασκός απορρίπτει την κατηγορία αυτή και λέει ότι οι αντάρτες οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τον Άσαντ είναι υπεύθυνοι για την επίθεση.

    Ο συριακός στρατός «έχει κινητοποιηθεί, έχει το δάκτυλο στην σκανδάλη», δήλωσε σήμερα στη συριακή κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι. Σε μια γραπτή δήλωση την οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο αλ Χάλκι πρόσθεσε ότι ο στρατός της Συρίας «είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και όλα τα σενάρια».

    Νωρίτερα ένας ανώτατος αξιωματικός των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Δαμασκός περιμένει «μια επίθεση ανά πάσα στιγμή» και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι «επίσης έτοιμη να ανταποδώσει (το χτύπημα) ανά πάσα στιγμή».

    Το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, η Βρετανία και η Γαλλία εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες καλώντας τους υπηκόους τους να μην μεταβούν στο Λίβανο, οι διχασμένες κοινότητες του οποίου συμπαρασύρονται στη σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία και έχει προσλάβει θρησκευτικά χαρακτηριστικά.Η Αυστρία εξάλλου κάλεσε τους πολίτες της να έρχονται σε επαφή με την πρεσβεία της στο Λίβανο πριν ταξιδέψουν στη χώρα.

    Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου περίπου 14.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μόνον την Πέμπτη, στην πλειονότητά τους Ευρωπαίοι. Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ένοπλη σύρραξη στη Συρία, ενώ τουλάχιστον 2 εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες.

    [02] Τη μετάταξη 6.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ μελετά η κυβέρνηση

    Tη μετάταξη 6000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.

    Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο "Βήμα της Κυριακής" αναφέρει ότι πολλοί ειδικοί, Έλληνες και ξένοι, που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, προτείνουν να μην συνεχίσει ο ΕΟΠΥΥ να παρέχει υπηρεσίες Υγείας και να παραμείνει ως ασφαλιστικός οργανισμός που «αγοράζει» υπηρεσίες υγείας.

    Αν και ο κ Γεωργιάδης υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα από τα πολλά σενάρια που έχουν κατατεθεί για την εξυγίανση του Οργανισμού και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, σημειώνει πως «αυτή τη συζήτηση θα την κάνουμε χωρίς ταμπού, όσο και αν κάποιοι είναι βέβαιο ότι θα ενοχληθούν».

    Υπογραμμίζει πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να λάβουμε καμία απόφαση που θα οδηγούσε 6000 γιατρούς σε απόλυση» και στην ερώτηση αν θα μεταταχθούν στο ΕΣΥ δηλώνει πως «όταν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση (για το ρόλο του ΕΟΠΥΥ) θα ολοκληρωθεί και θα θα δούμε...».

    Τονίζει τέλος ότι το υπουργείο Υγείας θα έχει σημαντική συμμετοχή και στο δεύτερο κύμα κινητικότητας, που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

    [03] Κ. Αρβανιτόπουλος: Δεν θα υπάρξει πολιτική επιστράτευση

    Ήπια αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αν αυτοί προχωρήσουν σε απεργίες στην αρχή της χρονιάς, προαναγγέλλει ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Realnews, αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση, όπως είχε κάνει στις Πανελλαδικές και προσθέτει ότι «η ελληνική οικογένεια σηκώνει αρκετά βάρη και το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέτουμε επιπλέον βάρη, αγωνίες και ανασφάλεια όσον αφορά τις σπουδές των παιδιών».

    Διαβεβαιώνει δε ότι «δεν κινδυνεύει καμία θέση εκπαιδευτικού», ούτε και θα συμμετάσχουν άλλοι στο β' κύμα κινητικότητας και πως «στόχος είναι να μην μείνει κανείς άνεργος».

    [04] Στη Λεωφόρο τα "φώτα"

    Με τις αναμετρήσεις Ξάνθη-Εργοτέλης, Καλλονή-ΠΑΣ Γιάννινα στις 19.30 και Παναθηναϊκός-Βέροια στις 21.30, ανοίγει η αυλαία της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας.

    Την Κυριακή, οπρωτοπόρος και αήττητος Ολυμπιακός, φιλοξενείται από το Λεβαδειακό και είναι το φαβορί για τη νίκη που θα τον διατηρήσει στην κορυφή χωρίς βαθμολογική απώλεια. Παράλληλα, ο Αστέρας Τρίπολης θα υποδεχθεί τον Απόλλωνα Σμύρνης με στόχο την κατάκτηση των τριών βαθμών. Ακόμη, ο ΠΑΟΚ είναι το φαβορί υποδεχόμενος τον Πανιώνιο, ενώαμφίρροπη είναι η αναμέτρηση Πανθρακικού-Παναιτωλικού.

    Η τρίτη αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τις αναμετρήσεις ΟΦΗ -Πλατανιά και Ατρόμητου - Άρη

    Το πρόγραμμα (σ.σ. όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν από την NOVA)

    Σάββατο 31 Αυγούστου Ξάνθη-Εργοτέλης 19:15 Καλλονή-ΠΑΣ Γιάννινα 19:15 Παναθηναϊκός-Βέροια 21:30

    Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου Αστέρας Τρίπολης-Απόλλων Σμύρνης 19:15 Ατρόμητος-Αρης 19:15 ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 19:15 Πανθρακικός-Παναιτωλικός 19:15 Λεβαδειακός-Ολυμπιακός 21:30

    Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου ΟΦΗ-Πλατανιάς 21:30 Ατρόμητος-Αρης 19:15

    [05] Φωτιά σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Μεσοπόταμος του Δήμου Πάργας

    Πυρκαγιά ξέσπασε περί τις 16:30 το απόγευμα, σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Μεσοπόταμος του Δήμου Πάργας.

    Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής (από την Πάργα, τη Φιλιππιάδα, την Άρτα και την Πρέβεζα) με επικεφαλής τον περιφερειακό διοικητή, δίνουν μάχη με τη φωτιά για να μην περάσει προς το χωριό και απειλήσει σπίτια.

    Στην περιοχή πνέου άνεμοι 4 μποφόρ.

    [06] Στην Ολλανδία οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία

    Ένα αεροσκάφος που μετέφερε τους ειδικούς στα χημικά όπλα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών οι οποίοι συγκέντρωσαν στοιχεία και δείγματα τα οποία σχετίζονται τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης Ρότερνταμ στην Ολλανδία σήμερα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου.Ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων του ΟΗΕ είπε ότι οι επιθεωρητές αυτοί θα επιστρέψουν στην έδρα του Οργανισμού στη Χάγη.Διευκρίνισε ότι τα δείγματα που πήραν μαζί τους θα διανεμηθούν σε διάφορα εργαστήρια για να υποβληθούν σε εξετάσεις.

    Οι επιθεωρητές αναχώρησαν από τη Βηρυτό του Λιβάνου νωρίτερα σήμερα Σάββατο, με ένα αεροσκάφος το οποίο διέθεσε η γερμανική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

    Ως «παντελή ηλιθιότητα» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τους ισχυρισμούς ότι ο 'Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα, «τη στιγμή, που ο στρατός της Συρίας πραγματοποιούσε επίθεση», μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βλαδιβοστόκ. Η τυχόν πολεμική επιχείρηση στη Συρία θα έχει σκοπό να βοηθήσει τους ενόπλους εξεγερθέντες στον αγώνα τους με το καθεστώς του Μπασάρ 'Ασαντ με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού, δήλωσε.

    Ανώτατος Σύρος αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Συρία αναμένει «ανά πάσα στιγμή» μία επίθεση κατά του εδάφους της από τις δυτικές δυνάμεις.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα δήλωσε χθες ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση για την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη Συρία, όμως οποιαδήποτε επιχείρηση θα ήταν περιορισμένης κλίμακας και δεν θα περιελάμβανε χερσαίες δυνάμεις.

    Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ξιφούλκησε στη διάρκεια συνέντευξής της, που δημοσιεύεται σήμερα, κατά της Ρωσίας και της Κίνας αναφορικά με τη στάση που τηρούν στη συριακή κρίση, προσάπτοντάς τους ότι αποδυναμώνουν την εξουσία του ΟΗΕ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Parisien-Aujourd'hui en France, οι Γάλλοι στην πλειοψηφία τους δεν επιθυμούν τη συμμετοχή της Γαλλίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας και επίσης δεν εμπιστεύονται το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για τη διεξαγωγή της.

    Τέλος, οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν αύριο στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με τη συριακή κρίση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 August 2013 - 16:30:22 UTC