Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολύνεκρο τροχαίο στην Κένυα με θύματα δεκάδες παιδιά
  • [02] Ι. Σμπώκος: «Ανήκω στην αδικαίωτη γενιά του Πολυτεχνείου»
  • [03] Με το Μετάλιο Γκαίτε 2013 βραβεύθηκε ο Π. Μάρκαρης
  • [04] Συνάντηση Βενιζέλου - Αβραμόπουλου για Συρία
  • [05] Ό.Ρεν: Οι διεθνείς πιστωτές θα επιταχύνουν το έργο της αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους
  • [06] Η Ρωσία θα αναπτύξει στη Μεσόγειο δύο πολεμικά πλοία
  • [07] H Συρία θα βγει "νικητής" λέει ο πρόεδρος Ασαντ
  • [08] Μπάγερν Μονάχου και Τσέλσι διεκδικούν αύριο το Σούπερ Καπ Ευρώπης

  • [01] Πολύνεκρο τροχαίο στην Κένυα με θύματα δεκάδες παιδιά

    Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν παρεξέκλινε της πορείας του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και ανατράπηκε 150 χλμ. δυτικά του Ναϊρόμπι, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός από την πλευρά του κάνει λόγο στην ιστοσελίδα του για 41 νεκρούς και 37 τραυματίες που φέρουν πολλαπλά τραύματα, διευκρινίζοντας ότι το τροχαίο σημειώθηκε λίγο πριν από τις 02.30' τοπική ώρα.

    Σύμφωνα με τον αξιωματικό της τροχαίας Σάμιουελ Κιμάρου, το λεωφορείο μετέβαινε από το Ναϊρόμπι στο Χόμα Μπέι, στις όχθες της λίμνης Βικτόριας, διανύοντας μια διαδρομή 350 χλμ. όταν παρεξέκλινε της πορείας του και ανατράπηκε για αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία. Ο αξιωματικός επικαλέστηκε υπερβολική ταχύτητα και πιθανόν υπέρβαρο φορτίο του οχήματος.

    "Είναι μια φρικτή εικόνα. Υπάρχουν παντού διασκορπισμένα πτώματα. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 33 έφηβοι και τέσσερα παιδιά", δήλωσε ο Κιμάρου από τον τόπο του δυστυχήματος στη Ντουλέλε, στην έξοδο της πόλης Ναρόκ (150 χλμ. δυτικά του Ναϊρόμπι).

    Η αστυνομία δεν γνωρίζει αν ο οδηγός του λεωφορείου επέζησε ή όχι του δυστυχήματος, πρόσθεσε ο Κιμάρου.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [02] Ι. Σμπώκος: «Ανήκω στην αδικαίωτη γενιά του Πολυτεχνείου»

    Ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας, Γιάννης Σμπωκος, απολογείται στη δίκη για το λεγόμενο "παράνομο πολιτικό χρήμα". Ενώπιον του Τριμελούς Επετείου Κακουργημάτων, έκανε πλήρη αναφορά στα παιδικά του χρόνια στα Ανώγεια Κρήτης, ενώ ξεκίνησε με μια μαντινάδα την απολογία του.

    Ο Ι. Σμπώκος αυτοπροσδιορίστηκε ως άνθρωπος που ανήκει "στην αδικαίωτη γενιά του Πολυτεχνείου", ενώ τόνισε ότι "δεν επωφελήθηκα της ευπιστίας των ανθρώπων να με εμπιστευθούν στην πολιτική μου ζωή".

    Αναφέρθηκε επίσης στο κόστος που είχε για την οικογένεια του η ενασχόλησή του με την πολιτική, αλλά και η εμπλοκή του με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

    Νωρίτερα στο δικαστήριο απολογήθηκε ο επιχειρηματίας Φώτης Αρβανίτης που κατηγορείται για την εμπλοκή στην αγορά ενός οικοπέδου στην Κυψέλη το οποίο κατέληξε στην Αρετή Τσοχατζοπούλου, συναλλαγή που κατά τις αρχές σχετίζεται με παράνομες αμοιβές του πρώην υπουργού.

    [03] Με το Μετάλιο Γκαίτε 2013 βραβεύθηκε ο Π. Μάρκαρης

    Με το «Μετάλιο Γκαίτε 2013» τιμήθηκε χθες από το γερμανικό κράτος ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, «για την εξαιρετική προσφορά του στη γερμανική γλώσσα και τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις». Μαζί με τον κ. Μάρκαρη, σε τελετή που διοργανώθηκε στην Βαϊμάρη παρουσία της υφυπουργού Εξωτερικών Κορνέλια Πίπερ, βραβεύθηκαν ο Ιρανός μεταφραστής και συγγραφέας Μαχμούντ Χοσεϊνί Ζαντ και ο Ινδός εκδότης Ναβίν Κισόρε.

    Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γκαίτε Κλάους-Ντίτερ Λέμαν, παρουσιάζοντας το βραβείο, έκανε λόγο για «παθιασμένους πρεσβευτές των βιβλίων και της γερμανικής γλώσσας» και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερους συνεργάτες για το Ινστιτούτο Γκαίτε στον τομέα της λογοτεχνίας.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο κ. Μάρκαρης βραβεύθηκε ως «διαμεσολαβητής» των ελληνογερμανικών σχέσεων, ο οποίος «διατηρεί την καθαρή, αναλυτική ματιά του και στις δύο χώρες, ακόμη και σε καιρούς κρίσης».

    Αποδεχόμενος το βραβείο, ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρθηκε στην αγάπη και την αφοσίωσή του στην γερμανική γλώσσα και την λογοτεχνία επί 65 χρόνια και ευχαρίστησε τον πατέρα του, ο οποίος τον πίεσε να μάθει γερμανικά. Ευχαρίστησε ακόμη τον τόπο καταγωγής του, την Κωνσταντινούπολη, ως σημείο συνάντησης πολιτισμών και γλωσσών που «του ξύπνησε το ενδιαφέρον να οικοδομεί γέφυρες μεταξύ πολιτισμών», αλλά και την Αθήνα, όπου ζει τα τελευταία πενήντα χρόνια, τον τόπο στον οποίο ενώνονται οι δύο γλώσσες του, τα ελληνικά και τα γερμανικά. «Θεωρώ τον εαυτό μου διαμεσολαβητή μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής λογοτεχνίας και αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την Αθήνα», δήλωσε ο κ. Μάρκαρης, περιγράφοντας την ελληνική πρωτεύουσα ως την πόλη που τον διαμόρφωσε ως συγγραφέα και διαμεσολαβητή.

    [04] Συνάντηση Βενιζέλου - Αβραμόπουλου για Συρία

    Για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως στη Συρία μίλησαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Υπουργείο Εξωτερικών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Η Ελλάδα παρακολουθεί με "αγωνία και ψυχραιμία", αλλά "και πλήρη αίσθηση των διεθνών συσχετισμών" τις εξελίξεις, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, που υπογράμμισε τις ιστορικές σχέσεις και τα ειδικά συμφέροντα της Ελλάδας στην περιοχή, περιλαμβανομένων των ελληνορθοδόξων κοινοτήτων και Εκκλησιών και των ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταδίκασε ακόμα μια φορά το "ειδεχθές έγκλημα" της χρήσης χημικών όπλων και ετάχθη υπέρ μιας αναλογικής απάντησης με αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η "Γενεύη ΙΙ" είναι η μόνη ικανή διαδικασία για την παραγωγή μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης.

    Η Ελλάδα είναι ένας σταθεροποιητικός παράγων έτοιμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, που χαρακτήρισε την κατάσταση γύρω από τη Συρία "ιδιαίτερα επικίνδυνη", προσθέτοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει πολιτική λύση και τάσσεται στο πλευρό των λαών της περιοχής που αγωνίζονται για τη δημοκρατία.

    [05] Ό.Ρεν: Οι διεθνείς πιστωτές θα επιταχύνουν το έργο της αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους

    Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα επιταχύνουν την αξιολόγηση τον επόμενο μήνα για το πώς μπορεί να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

    Η τρόικα των πιστωτών χρειάζεται πρώτα να διαπιστώσει τα γεγονότα "και στη συνέχεια να καταλήξει ως προς το τι συμπληρωματικές χρηματοδοτικές ανάγκες υπάρχουν", δήλωσε ο Ολι Ρεν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια οικονομικής διάσκεψης στο χωριό Αλπμπαχ της Αυστρίας.

    Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους κατά το 2015 και 2016 αποτελεί προτεραιότητα, δήλωσε προσθέτοντας ότι η τρόικα θα επιταχύνει το έργο της από τον Σεπτέμβριο και θα διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις αμέσως μετά.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [06] Η Ρωσία θα αναπτύξει στη Μεσόγειο δύο πολεμικά πλοία

    Η Ρωσία θα αναπτύξει ένα ανθυποβρυχιακό πλοίο και ένα καταδρομικό εξοπλισμένο με πυραύλους στη Μεσόγειο για να ενισχύσει την ναυτική της παρουσία στην περιοχή, εξαιτίας της "γνωστής κατάστασης" εκεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Πηγή του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η κατάσταση επιτάσσει "να προβούμε σε ορισμένες αναπροσαρμογές" στη ναυτική μας παρουσία.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [07] H Συρία θα βγει "νικητής" λέει ο πρόεδρος Ασαντ

    Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε ότι η χώρα του θα βγει "νικητής" από μια αναμέτρηση με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα αλ-Ακμπαρ του Λιβάνου.

    Αρκετές χώρες της Δύσης, με τις ΗΠΑ επικεφαλής, κάνουν λόγο για στρατιωτική επίθεση εναντίον του συριακού καθεστώτος, το οποίο κατηγορούν ότι έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον των πολιτών στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.

    "Από την έναρξη της κρίσης, εσείς το ξέρετε, περιμένουμε τη στιγμή που ο πραγματικός μας εχθρός θα αποκαλυφθεί", τόνισε ο Ασαντ ενώπιον Σύρων αξιωματούχων, γράφει η αλ-Ακμπαρ.

    "Γνωρίζω ότι το ηθικό σας είναι υψηλό και ότι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε επίθεση και να προασπίσετε την πατρίδα. Είναι μια ιστορική αναμέτρηση από την οποία θα βγούμε νικητές", δήλωσε.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [08] Μπάγερν Μονάχου και Τσέλσι διεκδικούν αύριο το Σούπερ Καπ Ευρώπης

    Ένας νέος κύκλος στο θεσμό του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ ανοίγει αύριο, με την αναμέτρηση της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Μπάγερν Μονάχου και της κατόχου του Γιουρόπα Λιγκ, Τσέλσι, στο στάδιο «Έντεν» της Πράγας.

    Μετά από 15 χρόνια φιλοξενίας του αγώνα στο Μονακό, η UEFA αποφάσισε τη διεξαγωγή του αγώνα κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη και η πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι η πρώτη που αναλαμβάνει να φιλοξενήσει τη μονομαχία για το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της νέας σεζόν (ή το τελευταίο της προηγούμενης, αναλόγως πώς το βλέπει κανείς...).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 August 2013 - 10:30:23 UTC