Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέχρι τέλος Αυγούστου οι αποφάσεις για ΕΑΣ ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ
  • [02] ΗΠΑ: Δεν ματαιώθηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Μεσανατολικό

  • [01] Μέχρι τέλος Αυγούστου οι αποφάσεις για ΕΑΣ ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

    Έως το τέλος Αυγούστου πρέπει να υποβληθούν στην τρόικα οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και ΕΛΒΟ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ, καθώς αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, η όλη διαδικασία για την αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών, η οποία θα είναι διαφορετική για κάθε μια επιχείρηση, πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, διεξήχθησαν στο υπουργείο Οικονομικών διαδοχικές συσκέψεις, υπό τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά (για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Μάκη Παπαγεωργίου (για ΛΑΡΚΟ).

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέλη των διοικήσεων των εταιρειών που συμμετείχαν στις συσκέψεις, αλλά και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ανά εταιρεία φέρεται να προκρίνονται, έως τώρα, τα εξής:

    Για τα ΕΑΣ, το μείζον πρόβλημα είναι εκείνο των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν την περίοδο 2004-2012, και για τις οποίες προέκυψε πρόσφατα θέμα επιστροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

    Η λύση που προτείνεται είναι η διάσπαση του αμυντικού σκέλους των ΕΑΣ (που έχει λάβει το 93%- 95% των ενισχύσεων) από το πολιτικό σκέλος. Έτσι, βάσει συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει την κατ' εξαίρεση παροχή ενισχύσεων για λόγους εθνικής άμυνας, θα επιχειρηθεί να περιοριστεί η επιστροφή μόνο στο 5%- 7% του τμήματος των ενισχύσεων που δόθηκαν για μη αμυντικούς σκοπούς. Στη συνέχεια, προτείνεται η ένταξη των ΕΑΣ στο άρθρο 14 Β του ν. 3429 (στο οποίο εντάχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες με τροπολογία η ΕΡΤ) και που προβλέπει την κατάργηση- συγχώνευση- αναδιάρθρωση μονάδων και την απόσπαση περιουσιακών στοιχείων. Θεωρείται κομβικό σημείο η επανεκκίνηση της εταιρείας, καθώς στο σκέλος των πυρομαχικών υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

    Για την ΕΛΒΟ, προτείνεται η ένταξη στο άρθρο 14Α του ν. 3429/2005 για την ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, και ο ορισμός εκκαθαριστή από το υπουργείο Οικονομικών.

    Τέλος, για τη ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται η τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων. Ο σύμβουλος του Δημοσίου έχει προτείνει τη λύση της ένταξης της επιχείρησης στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου η εταιρεία να προστατευτεί από τους πιστωτές της και ειδικά από τη ΔΕΗ, η οποία έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της μεταλλουργίας για οφειλή περίπου 300 εκατ. ευρώ.

    [02] ΗΠΑ: Δεν ματαιώθηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Μεσανατολικό

    Η Ουάσινγκτον διέψευσε σήμερα ότι ματαιώθηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όπως είχε ανακοινώσει ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος μετά τον θάνατο τριών Παλαιστινίων από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε έναν προσφυγικό καταυλισμό.

    "Σας διαβεβαιώ ότι καμία συνάντηση δεν ακυρώθηκε" δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ. Όλες οι πλευρές έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις "σοβαρές διαπραγματεύσεις" τους που τελούνται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, πρόσθεσε. Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον "δεν θα δημοσιοποιεί όλες τις συναντήσεις".

    Νωρίτερα, η εφημερίδα Χααρέτζ, επικαλούμενη έναν υψηλόβαθμο Παλαιστίνιο αξιωματούχο, ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις τους μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό της Καλαντίγια, στη Δυτική Όχθη, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες που είχαν πάει να συλλάβουν έναν ύποπτο πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο έναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο, τον οποίο δεν κατονόμασε, ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση που επρόκειτο να γίνει σήμερα στην Ιεριχώ ματαιώθηκε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 August 2013 - 20:30:20 UTC