Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χ. Θεοχάρης: Περισσότερες σε αριθμό και σε ποσά οι επιστροφές φόρων φέτος
  • [02] Η CIA παραδέχεται ότι ανέτρεψε το 1953 τον πρωθυπουργό του Ιράν, Μοχάμεντ Μοσαντέχ
  • [03] Δίωξη κατά του πρώην προέδρου του Πακιστάν για τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο
  • [04] Συνελήφθη ο Μοχάμεντ Μπαντί, ανώτατος καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
  • [05] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων στο Σισμανόγλειο
  • [06] Βρετανία: Οι πρώτες οικογενειακές φωτογραφίες με τον μικρό πρίγκιπα Γεώργιο
  • [07] Πλοίο με 105 πρόσφυγες βυθίζεται ανοικτά της Νήσου των Χριστουγέννων
  • [08] Σαράντα δημοσιογράφοι και μέλη αποστολών σκοτώθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2013

  • [01] Χ. Θεοχάρης: Περισσότερες σε αριθμό και σε ποσά οι επιστροφές φόρων φέτος

    Περίπου 200.000 φορολογούμενοι που δεν είχαν υποβάλει εντός προθεσμίας τη φορολογική τους δήλωση, έχουν την ευκαιρία να το πράξουν μέχρι τις 30 Αυγούστου, χωρίς την επιβολή προστίμου, ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.

    Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, για ουσιαστική παράταση της υποβολής όλων των δηλώσεων μέχρι τις 30 Αυγούστου, αποτελεί «ανάσα» σε πολλούς πολίτες, ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι απομένουν περίπου 900.000 δηλώσεις να υποβληθούν, με τη ροή κατάθεσής τους να ανέρχεται σε περίπου 200.000 την ημέρα.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεοχάρης, είπε ότι οι επιστροφές φόρων φέτος, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος, θα είναι περισσότερες τόσο σε αριθμό όσο και σε ποσά, σε σύγκριση με πέρυσι.

    Επισήμανε, εξάλλου, ότι οι αυστηροί έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα συνεχιστούν καθώς αποτελεί συνειδητοποιημένη στάση προκειμένου να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.

    [02] Η CIA παραδέχεται ότι ανέτρεψε το 1953 τον πρωθυπουργό του Ιράν, Μοχάμεντ Μοσαντέχ

    Η CIA αναγνώρισε ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα που ανέτρεψε στις 18 Αυγούστου του 1953, τον ιρανικό πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Μοσαντέχ, ο οποίος είχε εθνικοποιήσει το πετρέλαιο της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα. Ο ρόλος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών ήταν μυστικός για πολλά χρόνια και εξακολουθεί να στοιχειώνει τη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

    «Το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μοσαντέχ και το υπουργικό συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου, έγινε υπό τη διεύθυνση της CIA σε μια πράξη εξωτερικής πολιτικής», αναφέρει το αποχαρακτηρισμένο έγγραφο.

    Ο Μοσαντέχ κρατικοποίησε το 1951 την Αγγλο-Ιρανική Εταιρία Πετρελαίου, που ήταν ο πρόδρομος της BP, προκαλώντας την οργή του Λονδίνου, το οποίο θεωρούσε το ιρανικό πετρέλαιο, ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, η οποία είχε υποστεί μεγάλη καταστροφή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Το 2000, η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τεχεράνη, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν « παίξει σημαντικό ρόλο» στην ανατροπή του Μοσαντέχ και είχε κάνει τη διαπίστωση ότι το πραξικόπημα ήταν μια «οπισθοδρόμηση για την πολιτική ανάπτυξη του Ιράν». Παρόμοια θέση είχε εκφράσει και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Με την πτώση του Μοσαντέχ ο Σάχης Ρεζά Παχλεβί που τοποθετήθηκε στο θρόνο, έγινε στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον, μέχρι που ανατράπηκε από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [03] Δίωξη κατά του πρώην προέδρου του Πακιστάν για τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο

    Δικαστήριο του Πακιστάν απήγγειλε επισήμως κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου της χώρας Περβέζ Μουσάραφ για τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο το 2007, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δικαστηρίου του Ραβαλπίντι.

    "Πρέπει να δικασθεί", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Μοχάμαντ Αζχάρ έπειτα από σύντομη συνεδρίαση του δικαστηρίου κατά την οποία απαγγέλθηκαν τρεις κατηγορίες κατά του Περβέζ Μουσάραφ, της δολοφονίας, της συνωμοσίας για δολοφονία και της διευκόλυνσης της δολοφονίας.

    Ο Περβέζ Μουσάραφ, παρών στη συνεδρίαση, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον του, δήλωσε ο εισαγγελέας.

    Δεν επετράπη η παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα του δικαστηρίου.

    Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο δικαστήριο και στις στέγες των σπιτιών κατά την άφιξη του αυτοκινήτου που μετέφερε τον Μουσάραφ.

    Στις 6 Αυγούστου το δικαστήριο ανέβαλε τη συνεδρίαση για την απαγγελία των κατηγοριών κατά του Περβέζ Μουσάραφ επειδή θεωρήθηκε ότι ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη η παρουσία του στη συνεδρίαση εξαιτίας απειλών κατά της ζωής του.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [04] Συνελήφθη ο Μοχάμεντ Μπαντί, ανώτατος καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

    Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον επικεφαλής ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη. Ο Μοχάμεντ Μπαντί ανώτατος καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συνελήφθη τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη στο Κάιρο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Ο επικεφαλής καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθη μαζί με έναν ακόμη ανώτερο ηγέτη του κινήματος σε ένα διαμέρισμα κοντά στην περιοχή αλ- Ραμπαά Αντίγια τον τόπο όπου την Τετάρτη, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 280 υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι που ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου.

    Τόσο η δημόσια τηλεόραση όσο και ιδιωτικά δίκτυα που υποστηρίζουν σχεδόν ομόφωνα το στρατιωτικό πραξικόπημα, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μόρσι, έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες του 70χρονου Μπαντί να κάθεται σε ένα γραφείο, με ένα παραδοσιακό μακρύ λευκό χιτώνα, ενώ η ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης έδειξε φωτογραφίες του ισλαμιστή ηγέτη σε μια κλούβα της αστυνομίας.

    Αιγυπτιακό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του, καθώς κατηγορείται για «υποκίνηση σε βία». Ο γιος του Μπαντί σκοτώθηκε την Παρασκευή, αλλά ο ηγέτης της συντηρητικής ισλαμικής ομάδα, που ιδρύθηκε το 1929, δεν παρέστη στην κηδεία.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [05] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων στο Σισμανόγλειο

    Οι εργαζόμενοι στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο,διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της κινητικότητας των υπαλλήλων, προγραμματίζουν για σήμερα δίωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας (10:00- 12:00) και, στις 13:00, ευρεία σύσκεψη με τα όμορα σωματεία και τους φορείς των όμορων δήμων για συντονισμό και κοινή δράση.

    Την Τετάρτη και την Πέμπτη, έχουν αποφασίσει δίωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας (10:00- 12:00) στο προαύλιο του Νοσοκομείου και κλείσιμο των ταμείων των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων.

    Την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, θα συμμετάσχουν στην 4ωρη στάση εργασίας (11:00- 15:00) που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

    [06] Βρετανία: Οι πρώτες οικογενειακές φωτογραφίες με τον μικρό πρίγκιπα Γεώργιο

    Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ Μίντλετον, έδωσαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, δύο «άτυπα» φωτογραφικά οικογενειακά στιγμιότυπα, που είναι και οι πρώτες επίσημες φωτογραφίες του νεογέννητου γιου τους, πρίγκιπα Γεώργιου, απογοητεύοντας όμως τους «βασιλικούς οπαδούς» οι οποίοι ήλπιζαν να έχουν μια καλύτερη πρώτη εικόνα, από το νεότερο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και τρίτο στη σειρά διαδοχής του θρόνου.

    Ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ, είχαν δώσει στον κόσμο, μια πρώτη γεύση από το νεογέννητο γιο τους, όταν αναχωρούσαν από την κλινική του Λονδίνου, όπου η Κέιτ γέννησε το βασιλικό μωρό, αλλά έκτοτε δεν υπήρχε καμία εικόνα του βρέφους. Ωστόσο, αντί της παραδοσιακής τυπικής φωτογραφίας που θα ήταν και η πρώτη επίσημη του Γεώργιου, το πριγκιπικό ζευγάρι επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα δύο «ερασιτεχνικές» που τραβήχτηκαν από τον πατέρα της δούκισσας, τον Μάικλ Μίντλεντον, στις αρχές του Αυγούστου στο κήπο του σπιτιού της οικογένειάς στο Μπερκσάιρ.

    Οι φωτογραφίες του βασιλικού μωρού απογοήτευσαν τους οπαδούς της βασιλικής οικογένειας καθώς είναι «ερασιτεχνικής ποιότητας» και δεν δείχνουν καθαρά το πρόσωπό του μικρού πρίγκιπα. Κυκλοφόρησαν μια ημέρα αφότου ο Ουίλιαμ παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη από τη γέννηση του γιου του, περιγράφοντάς τον σαν έναν «κατεργαράκο που δεν θέλει να πάει για ύπνο». Ο πρίγκιπας Γεώργιος, γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου εν μέσω παγκόσμιας φρενίτιδας των μέσων ενημέρωσης, που αντανακλούσε τη μεγάλη δημοτικότητα που απολαμβάνει σε παγκόσμια κλίμακα το βρετανικό πριγκιπικό ζεύγος.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [07] Πλοίο με 105 πρόσφυγες βυθίζεται ανοικτά της Νήσου των Χριστουγέννων

    Πλοίο που μετέφερε 105 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, βυθίζεται ανοικτά των ακτών της νήσου των Χριστουγέννων, αυστραλιανού εδάφους στο κέντρο του Ινδικού Ωκεανού, όπου έχει οργανωθεί επιχείρηση διάσωσης, ανακοίνωσαν οι αρχές. Η Υπηρεσία Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας έλαβε νωρίς το πρωί τηλεφωνικά έκκληση για βοήθεια από άτομο που επέβαινε στο πλοίο.

    "Το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 120 ναυτικών μιλίων βόρεια των ακτών της Νήσου των Χριστουγέννων, μεταφέροντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, 105 ανθρώπους", ανακοίνωσε η υπηρεσία προσθέτοντας ότι έχει σημάνει συναγερμός. Το πλοίο Parramata που έφθασε πρώτο επί τόπου ανέφερε ότι το πλοίο βυθίζεται. Ενας αεροσκάφος των τελωνειακών υπηρεσιών και ένα δεύτερο πλοίο κατεύθυνονται προς την περιοχή του ατυχήματος.

    Από τις αρχές του 2013, 18.000 αιτούντες άσυλο έχουν φθάσει σε αυστραλιανό έδαφος, στις περισσότερες περιπτώσεις στη νήσο των Χριστουγέννων. Οι πρόσφυγες, Κούρδοι, Ιρανοί ή Ιρακινοί στην πλειοψηφία τους, επιβιβάζονται συνήθως στην Ινδονησία σε υπερφορτωμένα και επισφαλή πλοία για να προσπάθήσουν να φθάσουν σε αυστραλιανό έδαφος και να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Εκατοντάδες έχουν πνιγεί τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια αυτών των υψηλού κινδύνου ταξιδιών.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [08] Σαράντα δημοσιογράφοι και μέλη αποστολών σκοτώθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2013

    Σαράντα δημοσιογράφοι ή μέλη δημοσιογραφικών αποστολών, σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με τις συνθήκες θανάτου 27 εξ αυτών να παραμένουν αδιευκρίνιστες, αναφέρει έκθεση διεθνούς οργανισμού για την ασφάλεια των μέσων ενημέρωσης, τη Δευτέρα. Πολλές από τις δολοφονίες δημοσιογράφων συνέβησαν ενώ τα θύματα επιχειρούσαν την αποκάλυψη εγκλημάτων ή ζητημάτων διαφθοράς.

    Η Συρία ήταν η πιο επικίνδυνη ζώνη για τους δημοσιογράφους το 2012, όπου σκοτώθηκαν τόσο από τις δυνάμεις της κυβέρνησης όσο και των ανταρτών, κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους 70 δημοσιογράφοι ή μέλη αποστολών, ανέφερε η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ασφάλεια της Δημοσιογραφίας (News International Safety Institute INSI).

    Έξι δημοσιογράφοι και προσωπικό υποστήριξης σκοτώθηκαν στην Ινδία τους πρώτους έξι μήνες του 2013. Ως το πιο αποτρόπαιο έγκλημα κατά δημοσιογράφου, καταγράφηκε αυτό όπου ένας ρεπόρτερ βρέθηκε με κομμένο το λαιμό και τις τοπικές εφημερίδες να γράφουν ότι δολοφόνοι μπορεί αν είναι είτε εγκληματίες αλλά ακόμη και μέλη της αστυνομίας.

    Στη Βραζιλία, ένας δημοσιογράφος ραδιοφωνικού σταθμού και αρθρογράφος με σχόλια κατά της εγκληματικότητας και της διαφθοράς, δολοφονήθηκε από άγνωστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ενώ ένα μήνα αργότερα την ίδια τύχη είχε ένας συνεργάτης του φωτογράφος. Πέντε δημοσιογράφοι στο Πακιστάν, σκοτώθηκαν μόλις την πρώτη μέρα του έτους, σε μια χώρα όπου τα δημοσιογραφικά στελέχη είναι σε διαρκή κίνδυνο καθώς μαίνεται η βία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ισλαμιστών ή μεταξύ των αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων, σύμφωνα με το INSI.

    Αλλά και Σομαλοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, καθώς συχνά αποτελούν στόχο μαχητών του κινήματος αλ-Σαμπάαμπ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 August 2013 - 6:30:22 UTC