Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλεόνασμα 663 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
  • [02] Άγνωστοι λήστεψαν νεαρό ζευγάρι στο Κιάτο
  • [03] Σοβαρός τραυματισμός οδηγού από πτώση πέτρας, στην Κρήτη
  • [04] Στο 11,61% αυξήθηκαν τα επισφαλή δάνεια των ισπανικών τραπεζών
  • [05] Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε τις θέσεις των ανταρτών στην περιφέρεια της Λαττάκειας
  • [06] Επείγουσα συνεδρίαση της ΕΕ για να εξεταστεί η κατάσταση στην Αίγυπτο

  • [01] Πλεόνασμα 663 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

    Πλεόνασμα ύψους 663 εκατ. ευρώ εμφανίστηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2013 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε μείωση 58,3%, στα 2,9 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιούνιο του 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 663 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 73 εκατ. ευρώ του Ιουνίου του 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως στην εμφάνιση πλεονάσματος στο ισοζύγιο των υπηρεσιών, πλεόνασμα το οποίο όμως αντισταθμίσθηκε από τον διπλασιασμό του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκε.

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 651 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης, κυρίως, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 397 εκατ. ευρώ, ενώ βελτίωση σημειώθηκε και σε όλα τα άλλα επιμέρους ισοζύγια. Το έλλειμμα του ισοζυγίου εκτός καυσίμων και πλοίων μειώθηκε ελαφρώς κατά 87 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του περιορισμού της δαπάνης για εισαγωγές, κατά 132 εκατ. ευρώ (7,0%), η οποία αντιστάθμισε τη μείωση των εισπράξεων από εξαγωγές κατά 45 εκατ. ευρώ (4,2%). Τέλος, το ισοζύγιο πλοίων (πωλήσεις μείον αγορές) παρουσίασε μικρό πλεόνασμα 2,3 εκατ. ευρώ.

    Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 268 εκατ. ευρώ, εξέλιξη η οποία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη σημαντική άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 273 εκατ. ευρώ και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, στη μείωση των καθαρών πληρωμών για «λοιπές» υπηρεσίες κατά 22 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών, σημείωσαν μικρή πτώση κατά 27 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά αποκλειστικά την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των «λοιπών» (εκτός θαλάσσιων) μεταφορών.

    [02] Άγνωστοι λήστεψαν νεαρό ζευγάρι στο Κιάτο

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για την εξιχνίαση υπόθεσης ένοπλης ληστείας, σε βάρος νεαρού ζεύγους στο Κιάτο.

    Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα τέσσερις άγνωστοι, φορώντας κουκούλες μπήκαν στο σπίτι που διέμενε ένα νεαρό ζευγάρι στο Κιάτο, τους ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού, τους πήραν ένα κυνηγετικό όπλο κι έφυγαν.

    Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κιάτου.

    [03] Σοβαρός τραυματισμός οδηγού από πτώση πέτρας, στην Κρήτη

    Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων, σε κατάσταση καταστολής, νοσηλεύεται νεαρή γυναίκα η οποία τραυματίστηκε στο κεφάλι από πτώση πέτρας ενώ βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο. Το ατύχημα σημειώθηκε στις 8:45 το πρωί της Κυριακής και ενώ το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε μαζί με τρία άτομα, κατευθυνόταν από το Ελαφονήσι προς τα Χανιά.

    Λίγο πριν την είσοδο της σήραγγας Τοπολίων, όπου υπάρχει φωτεινός σηματοδότης, το όχημα με τους τέσσερις επιβαίνοντες και περίπου άλλα 30 οχήματα περίμεναν να ανάψει το πράσινο για να μπουν μέσα στη σήραγγα. Εκείνη την ώρα, πέτρα περίπου 5 κιλών αποκολλήθηκε και έπεσε πάνω στη γυάλινη οροφή του αυτοκινήτου, τραυματίζοντας την άτυχη γυναίκα στο κεφάλι, ενώ ελαφρά από θραύσματα γυαλιού τραυματίστηκε μια συνεπιβάτης της.

    Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικό όχημα από την Κίσσαμο, αστυνομικοί, καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε τις δύο γυναίκες στο νοσοκομείο Χανίων.

    Το πρωί, με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Αποστόλου Βουλγαράκη, μετέβη στην περιοχή κλιμάκιο μηχανικών της Αντιπεριφέρειας προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία και να συντάξει τεχνική έκθεση.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, δεν αποκλείεται για λόγους ασφαλείας να κλείσει ο δρόμος, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί μόλις του κοινοποιηθεί η έκθεση αυτοψίας των μηχανικών.

    Στον δρόμο που συνέβη το περιστατικό πραγματοποιούνται έργα αντιστήριξης με την τοποθέτηση πλεγμάτων, καθώς και στο παρελθόν είχαν αναφερθεί καταπτώσεις βράχων.

    [04] Στο 11,61% αυξήθηκαν τα επισφαλή δάνεια των ισπανικών τραπεζών

    Οι επισφαλείς χορηγήσεις των ισπανικών τραπεζών αυξήθηκαν σημειώνοντας νέο ρεκόρ τον Ιούνιο, φθάνοντας το 11,61% του συνόλου, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως άλλη μια ένδειξη της εμμένουσας αδυναμίας του τομέα παρά την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς τον τραπεζικό τομέα της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

    Οι επισφαλείς αυτές χορηγήσεις, κατά πλειονότητα στον τομέα των ακινήτων,δάνεια προς κατασκευαστικές εταιρίες και ιδιώτες που υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθούν,ανήλθαν συνολικά σε 176,42 δισεκατ. ευρώ τον Ιούνιο, ένα ποσό κατά έξι δισεκ. ευρώ μεγαλύτερο εν σχέσει με τον Μάιο (όταν το ποσοστό βρισκόταν στο 11,2%), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ισπανίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

    Αν και η Ισπανία επωφελείται της σχετικής ηρεμίας στις αγορές εν σχέσει με τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στις αγορές πριν από ένα χρόνο, και ιδίως της μείωσης του κόστους δανεισμού της, τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν επισημάνει την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκεται η ισπανική οικονομία, που έχει περιέλθει σε ύφεση από τα μέσα του 2011. Το ποσοστό ανεργίας, που είχε φθάσει το 26,26% του ενεργού πληθυσμού το δεύτερο τρίμηνο, ανησυχεί ιδιαίτερα την Επιτροπή.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [05] Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε τις θέσεις των ανταρτών στην περιφέρεια της Λαττάκειας

    Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε όλες τις θέσεις που είχαν καταλάβει πρόσφατα οι αντάρτες στην περιφέρεια της Λαττάκειας, "φέουδου" της φυλής του Άσαντ που βρίσκεται στην εξουσία, υποστήριξε σήμερα μια στρατιωτική πηγή.

    "Ο στρατός πήρε και πάλι τον έλεγχο του όρους Νάμπι Άσια και των γύρω περιοχών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Λαττάκειας", δήλωσε η πηγή προς το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, την επομένη της κατάληψης πολλών χωριών που ελέγχονταν από τις αρχές Αυγούστου από τους εξεγερμένους που θέλουν να ανατρέψουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [06] Επείγουσα συνεδρίαση της ΕΕ για να εξεταστεί η κατάσταση στην Αίγυπτο

    Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών μελών της ΕΕ συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο ως προοίμιο μιας πιθανής συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

    Οι πρεσβευτές στην ΕΕ αρμόδιοι για τα θέματα ασφαλείας ανακλήθηκαν επειγόντως στις Βρυξέλλες από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Άρχισαν τη συνεδρίασή τους στις 11:30 (ώρα Ελλάδας).

    Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν ανακοινώσει χθες Κυριακή πως, σε περίπτωση που συνεχιστεί η βία στην Αίγυπτο, η ΕΕ μπορεί "να επανεξετάσει τις σχέσεις της" με τη χώρα αυτή.

    Ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι η αναστολή της οικονομικής βοήθειας. Όμως ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ προειδοποίησε ότι μια διακοπή της ευρωπαϊκής βοήθειας μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική. "Η βοήθειά μας έγκειται κυρίως στην υποστήριξη των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Δεν θα ήταν φρόνιμο να την σταματήσουμε τώρα", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 August 2013 - 10:30:22 UTC