Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνα σε βάρος 250 υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
  • [02] Έτοιμο το Ιράν για νέες διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του
  • [03] Αν δεν κάνουμε κάτι θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, λέει για τα "κόκκινα" στεγαστικά ο Ιω. Στουρνάρας
  • [04] Εξετάζονται νέες πληροφορίες για τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα
  • [05] Η Μόσχα θέλει να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου", στην Κύπρο

  • [01] Έρευνα σε βάρος 250 υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

    Εισαγγελείς στην Αίγυπτο άρχισαν έρευνα σε βάρος 250 υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για φόνο, απόπειρα φόνου και τρομοκρατία, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

    Η αστυνομία προέβη σε πάνω από 1.000 συλλήψεις μελών και συμπαθούντων της Αδελφότητας μετά τις συγκρούσεις της Παρασκευής ανάμεσα σε υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν όσους βρίσκονταν στο τέμενος αλ Φατχ έπειτα από τις ανταλλαγές πυρών που σημειώθηκαν με υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση, αντιμέτωπη με μια χαοτική κατάσταση, φέρεται να εξετάζει το να θέσει εκτός νόμου την ισλαμιστική οργάνωση.

    Καθώς η οργή αυξάνεται σε όλες τις πλευρές, ο πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι πρότεινε να τεθεί εκτός νόμου η Αδελφότητα, αλλάζοντας τους όρους του παιγνιδιού στη σύγκρουση για την εξουσία στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου.

    Εάν η πρόταση του Μπεμπλάουι εφαρμοστεί και η Αδελφότητα τεθεί εκτός νόμου, αυτό θα την ωθήσει σε πρακτικές παρανομίας, πέρα από το ότι θα σημάνει επίσης την έναρξη ενός κύματος μαζικών συλλήψεων μελών της.

    Οι αρχές της Αιγύπτου ανέφεραν ότι προσήγαγαν πάνω από 1.000 ισλαμιστές μετά τις ταραχές της Παρασκευής, με έναν άνδρα να εμφανίζεται σε τηλεοπτικά πλάνα με χειροπέδες κι ένα αυτόματο στην αγκαλιά.

    Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 12 εκκλησίες δέχθηκαν επιθέσεις και πυρπολήθηκαν την Παρασκευή. Οι αρχές κατηγόρησαν τους ισλαμιστές για τις καταστροφές.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [02] Έτοιμο το Ιράν για νέες διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του

    Το Ιράν είναι έτοιμο να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του με τις μεγάλες δυνάμεις, υποστήριξε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

    "Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με βάση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα", φέρεται να είπε στην Άστον ο Ζαρίφ, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

    Κατά τον Ιρανό υπουργό "η ύπαρξη σοβαρής πολιτικής βούλησης (εκ μέρους των μεγάλων δυνάμεων) για την αναγνώριση των νομίμων δικαιωμάτων του Ιράν (στην πυρηνική ενέργεια) θα είναι μια καλή προσέγγιση για τη ρύθμιση του θέματος αυτού".

    Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και ζητά από τη Δύση να αναγνωρίσει το δικαίωμά της στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

    Η Άστον, η οποία εκπροσωπεί την ομάδα των 6 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία) τηλεφώνησε το Σάββατο στον Ζαρίφ για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του και υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένη "να αναζητήσει μια διπλωματική λύση στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν". Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, συμφώνησε να συναντηθεί σύντομα με τον Ζαρίφ και η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να γίνει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου

    [03] Αν δεν κάνουμε κάτι θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, λέει για τα "κόκκινα" στεγαστικά ο Ιω. Στουρνάρας

    Τον κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών επισείει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος, με δήλωσή του στη Realnews, στο ζήτημα της σταδιακής επανεκκίνησης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, λόγω του προβλήματος που προκύπτει από τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια.

    Ο κ. Στουρνάρας, στη δήλωσή του στην εφημερίδα τονίζει ότι «δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, γιατι διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες». Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι «θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη και να μην βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την καταβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές».

    [04] Εξετάζονται νέες πληροφορίες για τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα

    Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξετάζει τις νέες πληροφορίες που διαθέτει, σχετικά με το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του συντρόφου της Ντόντι αλ-Φαγέντ το 1997.

    Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου δεν ανέφερε ποιες είναι οι πληροφορίες που διαθέτει, ούτε την πηγή από όπου προήλθαν, αλλά το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News μετέδωσε ότι οι πληροφορίες προέρχονται από τα πεθερικά ενός πρώην στρατιώτη, που πέρασε από τη Βασιλική Στρατιωτική Αστυνομία.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, της Μεγάλης Βρετανίας ο νέος ισχυρισμός για το θάνατο της Νταϊάνα αναφέρει ότι η πριγκίπισσα δολοφονήθηκε από ένα μέλος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Τόσο το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA), όσο και ο τηλεοπτικός σταθμός Sky News, μετέδωσαν ότι τα νέα αυτά στοιχεία δόθηκαν στην Σκότλαντ Γιαρντ, από τη Βασιλική Στρατιωτική Αστυνομία.

    Σε ανακοίνωση της η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε απλά ότι εξετάζει τις πληροφορίες τις οποίες ελέγχει για την αξιοπιστία τους. «Δεν πρόκειται για επανέναρξη της έρευνας» ανακοίνωσε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι η αναθεώρηση των νέων πληροφοριών δεν είναι μέρος της «Επιχείρησης Paget» που ήταν η κωδική ονομασία, που δόθηκε στην αστυνομική έρευνα σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας για αυτό το αυτοκινητιστικό ατύχημα. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες αυτές οι θεωρίες ήταν αβάσιμες.

    Η Νταϊάνα, πρώην σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου, διαδόχου του βρετανικού θρόνου, και ο σύντροφός της Ντόντι αλ-Φαγέντ γιος του αιγύπτιου επιχειρηματία Μοχάμεντ αλ-Φαγέντ σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 31 Αυγούστου του 1997 στο Παρίσι. Ο πατέρας του Ντόντι, και πρώην ιδιοκτήτης των πολυκαταστημάτων Harrods, ισχυρίστηκε ότι το ζευγάρι είχε σκοτωθεί μετά από διαταγή του βρετανικού κατεστημένου.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [05] Η Μόσχα θέλει να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου", στην Κύπρο

    Επίσημο αίτημα για χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» υπέβαλε στη Λευκωσία η ρωσική κυβέρνηση. Η εφημερίδα «Πολίτης» δημοσιεύει ενημερωτικό σημείωμα προς το Υπουργικό Συμβούλιο του υπουργού Άμυνας Φώτη Φωτίου για την επίσκεψή του τον περασμένο Μάιο στη Μόσχα. Στο σημείωμα αναφέρεται ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σόιγκου έθεσε το θέμα των διευκολύνσεων από την Κύπρο και συγκεκριμένα για:

    α) τον ελλιμενισμό πλοίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, τη χρήση υποδομών για τη φύλαξη ανταλλακτικών των πλοίων και τη χρησιμοποίηση της Κύπρου για την αντικατάσταση των πληρωμάτων τους,

    β) τη χρησιμοποίηση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» από τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται επιφυλακτικό έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου και έχει ήδη διαβιβάσει τις θέσεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όλα δείχνουν, προστίθεται, ότι το θέμα θα τεθεί επί τάπητος, όταν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 August 2013 - 8:30:25 UTC