Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξημένη κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, ενόψει του 15Aυγουστου
  • [02] Αναβλήθηκε η δίκη των κατηγορουμένων για την "κλοπή του αιώνα"
  • [03] Ισραήλ: Πράσινο φως για 942 νέες κατοικίες στην ανατολική Ιερουσαλήμ
  • [04] Η πρόκληση ή η επιτάχυνση του τοκετού αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού για το παιδί
  • [05] Στον τελικό ο Μπανιώτης, αποκλείσθηκε ο Μάστορας
  • [06] Οι Νεάντερταλ έφτιαξαν τα πρώτα εξειδικευμένα εργαλεία από οστά στην Ευρώπη
  • [07] Οι θετικές online γνώμες ασκούν μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι οι αρνητικές

  • [01] Αυξημένη κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, ενόψει του 15Aυγουστου

    Αυξημένη κίνηση αναμένεται σήμερα και αύριο στο λιμάνι του Πειραιά, ενόψει της εορτής του Δεκαπενταύγουστου.

    Το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή είναι σε αυξημένη επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων και συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν μιάμιση ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους των λιμανιών.

    Για σήμερα Τρίτη, από τον Πειραιά, έχουν προγραμματιστεί 17 δρομολόγια αναχώρησης, 23 από τον Αργοσαρωνικό, 11 από τη Ραφήνα και 5 από το Λαύριο.

    Αύριο παραμονή Δεκαπενταύγουστου, έχουν προγραμματιστεί 19 αναχωρήσεις πλοίων από τον Πειραιά, 15 από τον Αργοσαρωνικό, 11 από τη Ραφήνα και 6 από το Λαύριο.

    Τον Δεκαπενταύγουστο θα αναχωρήσουν από τον Πειραιά 17 πλοία, 15 για τον Αργοσαρωνικό, 12 από τη Ραφήνα και 3 από το Λαύριο.

    Η προαναγγελία των αναχωρήσεων και των αφίξεων των πλοίων όλο το 24ωρο, από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας γίνεται από το τηλέφωνο, στον αριθμό 14944 του ΟΤΕ και στο 14541 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

    [02] Αναβλήθηκε η δίκη των κατηγορουμένων για την "κλοπή του αιώνα"

    Αναβλήθηκε τελικά, για τις 10 Σεπτεμβρίου, η δίκη των έξι Ρουμάνων που κατηγορούνται για την "κλοπή του αιώνα" από το μουσείο Kunsthal του Ρότερνταμ, ανακοίινωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου του Βουκουρεστίου.

    Η αναβολή συνδέεται με την εξέταση θεμάτων της παράστασης πολιτικής αγωγής, καθώς και τις αιτήσεις αποφυλάκισης υπό όρους των κατηγορουμένων.

    Η δίκη αναμενόταν να αρχίσει σήμερα στοΒουκουρέστι. Οι ρουμανικές δικαστικές αρχές φοβούνται ότι οι πίνακες των Μονέ, Πικάσο, Γκογκέν, οι οποίοι εκλάπησαν από το μουσείο Kunsthal του Ρότερνταμ το 2012, έχουν γίνει στάχτη. Πριν από την έξαρξη της δίκης ο βασικός κατηγορούμενος Ράντου Ντογκάρου, πρότεινε συμφωνία με τις δικαστικές αρχές: να επιστρέψει τους πέντε από τους επτά πίνακες με αντάλλαγμα την επιβολή ποινής φυλάκισης στην Ολλανδία.

    Επιμέλεια:Ε. Κωτσάκη

    [03] Ισραήλ: Πράσινο φως για 942 νέες κατοικίες στην ανατολική Ιερουσαλήμ

    Οι δημοτικές αρχές της ανατολικής Ιερουσαλήμ ενέκριναν την ανέγερση 942 νέων κατοικιών στην κατεχόμενη και προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ, μια ημέρα πριν από την επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα δημοτικός σύμβουλος.

    "Ο δήμος ενέκρινε σχέδιο ανέγερσης 942 κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Τζίλο", τόνισε ο Γιόσεφ Πέπε Αλάλου.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, την Κυριακή, για την ανέγερση 1.187 κατοικιών στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [04] Η πρόκληση ή η επιτάχυνση του τοκετού αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού για το παιδί

    Όταν ο τοκετός μιας εγκύου προκαλείται ή επιταχύνεται με τεχνητό τρόπο (φάρμακα κ.α.), τότε το παιδί που θα γεννηθεί, ιδίως αν είναι αγόρι, αντιμετωπίζει κατά 27% αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη έως τώρα πάνω σε αυτό το θέμα. Πάντως, οι επιστήμονες καθησύχασαν ότι η πρόκληση τοκετού παραμένει γενικά μια ασφαλής, συχνά αναγκαία και σωτήρια μέθοδος.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σάιμον Γκρέγκορι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου "JAMA Pediatrics", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν στατιστικά στοιχεία για γεννήσεις περίπου 625.000 παιδιών, από τα οποία τα 5.500 είχαν αυτισμό.

    Τα 13 στα 1.000 αγόρια και τα τέσσερα στα 1.000 κορίτσια γεννιούνται με αυτισμό, αλλά η πιθανότητα είναι κατά 35% μεγαλύτερη στα αγόρια, αν η μητέρα τους χρειάστηκε φάρμακα ή άλλη επέμβαση για να γεννήσει ή για να επιταχυνθεί ο αργός τοκετός της. Αντίθετα, ο αυξημένος κίνδυνος για τα νεογέννητα κορίτσια αφορά μόνο την επιτάχυνση και όχι την τεχνητή έναρξη του τοκετού.

    [05] Στον τελικό ο Μπανιώτης, αποκλείσθηκε ο Μάστορας

    Ο Κώστας Μπανιώτης προκρίθηκε στον τελικό του ύψους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Μόσχας, καθώς στον προκριματικό υπερέβη τα δύο μέτρα και 26 εκατοστά. Το ίδιο ύψος πέρασε και ο Αντώνης Μάστορας, αλλά αποκλείσθηκε λόγω χειρότερων προσπαθειών, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι το όριο πρόκρισης ήταν 2.31μ που δεν υπερέβη κανένας αθλητής. Αίσθηση προκάλεσε ο αποκλεισμός του Αμερικανού, Τζέσε Ουίλιαμς και του Ρώσου, Αλεξέι Ντμίτρικ.

    Οι 12 άλτες που θα διεκδικήσουν τα μετάλλια, είναι οι εξής:

    Ρόμπερτ Γκράμπαρτζ (Μ.Βρετανία) 2.29 μέτρα

    Αλεξάντρ Σουστόφ (Ρωσία) 2.29

    Μπόντεν Μπονταρένκο (Ουκρανία) 2.29

    Ιβάν Ουκοφ (Ρωσία) 2.29

    Ντόναλντ Τόμας (Μπαχάμες) 2.29

    Μουτάζ Μπαρσίμ (Κατάρ) 2.29

    Γοουέϊ Ζανγκ (Κίνα) 2.29

    Ντέρεκ Ντρούιν (Καναδάς) 2.29

    Ράιαν Ινγκραμ (Μπαχάμες) 2.26

    Κώστας Μπανιώτης (Ελλάδα) 2.26

    Ερικ Κίναρντ (ΗΠΑ) 2.26

    Καμπέλο Γκοσιεμάνγκ (Μποτσουάνα) 2.26

    [06] Οι Νεάντερταλ έφτιαξαν τα πρώτα εξειδικευμένα εργαλεία από οστά στην Ευρώπη

    Οι Νεάντερταλ μόνο αντιγραφείς των ανθρώπων δεν ήσαν, αφού δημιούργησαν τα αρχαιότερα γνωστά εξειδικευμένα εργαλεία από οστά στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια νέα ανακάλυψη. Το εύρημα δείχνει ότι είναι πιθανό οι πρόγονοί μας να έμαθαν την κατασκευή αυτών των εργαλείων από τους Νεάντερταλ, με τους οποίους συνυπήρχαν για αρκετές χιλιάδες χρόνια στην Ευρώπη, και όχι το αντίθετο, όπως ήταν η έως τώρα κυρίαρχη άποψη. Πρόκειται για μια ακόμη απόρριψη του μύθου πως οι Νεάντερταλ ήσαν? ογκώδεις βλάκες, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνεχώς έρχονται στο φως, οι ικανότητες των «ξαδέλφων» μας είχαν υποτιμηθεί στο παρελθόν.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους αρχαιολόγους Σάνον ΜακΦέρον του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας και Μαρία Σορέσι του ολλανδικού πανεπιστημίου του Λάϊντεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το "Science", το "Nature" και το "New Scientist", ανακάλυψαν σε δύο προϊστορικές τοποθεσίες στη νοτιοδυτική Γαλλία εργαλεία από μακρόστενα και εύκαμπτα πλευρικά οστά ελαφιών ή ταράνδων, μήκους 20 έως 40 εκατοστών και ηλικίας περίπου 41.000 έως 51.000 ετών (ανάλογα με την μέθοδο χρονολόγησης).

    Τα εργαλεία αυτά -που δεν είναι αντιγραφή λίθινων εργαλείων- χρησιμοποιούνταν για το τρίψιμο και το γυάλισμα άλλων πιο μαλακών υλικών όπως των δερμάτων ζώων, ώστε αυτά να γίνουν πιο ανθεκτικά, αδιάβροχα και στιλπνά. Παρόμοια εργαλεία λείανσης χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για την κατεργασία των δερμάτων, ακόμα και από διάσημους οίκους, όπως ο γαλλικός Hermes για τις τσάντες του και τα άλλα δερμάτινα είδη πολυτελείας.

    [07] Οι θετικές online γνώμες ασκούν μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι οι αρνητικές

    Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην το παραδέχονται ή να μη το συνειδητοποιούν, αλλά επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από τις γνώμες που έχουν ήδη εκφράσει άλλοι χρήστες στο Facebook, σε μια online δημοσκόπηση, σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου και γενικότερα στις ιστοσελίδες του διαδικτύου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανοϊσραηλινή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη αποκαλύπτει πως η επιρροή, ιδίως σε τομείς όπως η πολιτική ή η αγορά προϊόντων, είναι πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά τις online θετικές απόψεις («μου αρέσει») από ό,τι τις αρνητικές «(δεν μου αρέσει»).

    Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι καταλήγουν να αξιολογούν θετικά κάτι για το οποίο άλλοι, πριν από αυτούς, εκφράστηκαν ήδη με θετικό τρόπο. Για παράδειγμα, ένα «like» για ένα άρθρο ή για ένα προϊόν είναι αρκετό, ώστε ο επόμενος αναγνώστης να εκφράσει και αυτός θετική γνώμη του, ακόμα κι αν το άρθρο ή το προϊόν στην πραγματικότητα δεν αξίζει πολλά πράγματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλοί καταναλωτές επηρεάζονται σημαντικά για την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που αποφασίζουν να αγοράσουν μέσω διαδικτύου, ανάλογα με τις κρίσεις (κυρίως τις θετικές) άλλων καταναλωτών που έχουν ήδη αναρτηθεί σε μια ιστοσελίδα.

    Αντίθετα, μια αρνητική κρίση δεν θα «γεννήσει» εξίσου εύκολα απαξιωτικές απόψεις από τους επόμενους χρήστες. Έτσι, ένας αρχικός «σπινθήρας» θετικών σχολίων για κάτι μπορεί να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή -και κυρίως αυτοτροφοδοτούμενη- ομοβροντία ανάλογων θετικών απόψεων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σίναν Αράλ του πανεπιστημίου ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το ίδιο, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη βρετανική «Γκάρντιαν», έκαναν ένα πεντάμηνης διάρκειας πείραμα, μελετώντας με ποιον τρόπο οι online «βαθμολογίες» που δίνονταν για ορισμένα θέματα της επικαιρότητας σε μια μεγάλη (ανώνυμη) ειδησεογραφική ιστοσελίδα, επηρέαζαν τις κρίσεις τρίτων υπέρ ή κατά κάποιας άποψης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 August 2013 - 8:30:25 UTC