Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη δημοσιότητα δόθηκε το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο
  • [02] Ιω. Στουρνάρας: Η λιτότητα έχει φθάσει στα όριά της
  • [03] Μία πανδαισία παραλλαγών της παραδοσιακής ηπειρώτικης πίτας, απόλαυσαν οι επισκέπτες του χωριού Κοσμηράς
  • [04] Ο Φιλιππίδης προκρίθηκε στον τελικό του επί κοντώ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Μόσχας
  • [05] Δεσποινοβοτανάκι και νερό από την πηγή Μπουναμά, τα "μυστικά" της Σικίνου για αιώνια αγάπη!
  • [06] Νέο «λουκέτο» από το ΣΔΟΕ σε κέντρο διασκέδασης στο Λιτόχωρο
  • [07] Συνελήφθησαν δύο άτομα για εμπρησμούς στην Αθήνα και την Ηλεία
  • [08] Τουλάχιστον 26 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια επεισοδίων στο Μπέλφαστ

  • [01] Στη δημοσιότητα δόθηκε το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο

    Σημαντικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, φέρνει το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο, που δόθηκε για διαβούλευση στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας.

    Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου.

    Ειδικότερα, στην Α' Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο μαθήματα γενικής παιδείας (συνολικά εννέα και διάρκειας 33 ωρών εβδομαδιαίως), ενώ εισάγεται το σύστημα των ερευνητικών εργασιών (τα λεγόμενα project), η διάρκεια των οποίων καθορίζεται σε δύο ώρες.

    Τα μαθήματα επιλογής για τους μαθητές της Α' Λυκείου είναι Εφαρμογές Πληροφορικής, Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων και Εκφραση - Πολιτιισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.

    Στη Β' τάξη του Λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας γίνονται δέκα συνολικής διάρκειας 30 ωρών. Παράλληλα, οι μαθητές της δεύτερης τάξης του Λυκείου θα παρακολουθούν μία εκ των δύο ομάδων προσανατολισμού (όπως μετονομάζονται οι κατευθύνσεις) η διάρκεια των οποίων καθορίζεται σε πέντε ώρες.

    Η μία ομάδα προσανατολισμού περιλαμβάνει μαθήματα ανθρωπιστικών επιστημών (Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά) και η δεύτερη μαθήματα θετικών επιστημών (Φυσική και Μαθηματικά). Με την κατάργηση της τεχνολογικής κατεύθυνσης βγαίνουν από το διδακτικό πρόγραμμα τα μαθήματα της Χημείας και της Τεχνολογίας Επικοινωνιών.

    Τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων από την Α' στη Β' Λυκείου και από τη Β' στη Γ' ορίζονται ως εξής: κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση, από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες.

    Στη Γ' Λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται από 11 σε 5, ενώ οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα επιλογής μιας νέας ομάδας προσανατολισμού, αυτής των Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών.

    Η προθεσμία για την επιλογή επιστημονικών πεδίων εκπνέει για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου στις 10 Οκτωβρίου. Έως τότε οι μαθητές θα πρέπει να έχουν επιλέξει δύο επιστημονικά πεδία με τα οποία συνδέονται και οι αντίστοιχες σχολές.

    [02] Ιω. Στουρνάρας: Η λιτότητα έχει φθάσει στα όριά της

    Η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της, με την έννοια των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων, σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και προσθέτει πως, ωστόσο το Δημόσιο έχει περιθώρια μείωσης δαπανών σε ορισμένους τομείς. «Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, για παράδειγμα, έχει περιθώρια» τονίζει και συμπληρώνει: «Το όποιο δημοσιονομικό κενό υπάρξει, σύμφωνα με την ΕΕ 4 δισ. ευρώ το 2015-16 -πολύ χαμηλότερο κατά τις δικές μας εκτιμήσεις- μπορεί να διορθωθεί».

    Δεν κάνει πρόβλεψη περί κουρέματος χρέους και εκτιμά ότι η συζήτηση για το θέμα μπορεί να ξεκινήσει με τις ενδείξεις που θα υπάρχουν τον Νοέμβριο.

    Ο κ. Στουρνάρας διαβλέπει ότι τα στοιχεία του Ιουλίου για το πρωτογενές πλεόνασμα θα δείξουν επίτευξη των στόχων, παρά το πρωτογενές έλλειμμα -περίπου 900 εκατ. ευρώ- που αποκάλυψε το πρώτο εξάμηνο. «Τα πιο πολλά έσοδα θα έρθουν στο δεύτερο εξάμηνο» λέει.

    Τονίζει ότι κινητικότητα, διαθεσιμότητα και υποχρεωτικές αποχωρήσεις δεν έχουν να κάνουν με δημοσιονομικό όφελος, αλλά με την ποιότητα του δημόσιου τομέα και στέλνει μήνυμα ότι «άνθρωποι που έχουν μπει με κανονικές διαδικασίες, που κάνουν καλά τη δουλειά, δεν έχουν λόγο να φοβούνται».

    Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, εξηγεί: «Κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ να τράπεζα να ξαναδώσει δάνειο». Διαβεβαιώνει πως «δεν θα θιγεί ο άνθρωπος, ο οποίος λόγω της συγκυρίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει το πρώτο του σπίτι».

    [03] Μία πανδαισία παραλλαγών της παραδοσιακής ηπειρώτικης πίτας, απόλαυσαν οι επισκέπτες του χωριού Κοσμηράς

    Δεκάδες γλυκές και αλμυρές πίτες, όλες παραδοσιακά φτιαγμένες με μεράκι, από τις γυναίκες του χωριού Κοσμηράς Ιωαννίνων, προσέφεραν μία γευστική απόλαυση, σε όσους χθες το βράδυ βρέθηκαν στην πλατεία του χωριού, για συμμετάσχουν στη «γιορτή της ηπειρώτικης πίτας».

    Κάθε νοικοκυρά έψησε και μια διαφορετική πίτα με παραλλαγές στα υλικά. Έτσι, στο μεγάλο τραπέζι, που στήθηκε στο προαύλιο του σχολείου του χωριού, απλώθηκαν χορτόπιτες, ζυμαρόπιτες, ρυζόπιτες, πιπερόπιτες, κοτόπιτες, μακαρονόπιτες και μπουγάτσες.

    Η πίτα αποτελεί βασικό στοιχείο της γαστρονομίας στην Ήπειρο. Είναι πολιτισμική παράδοση, που συνδέεται με το φαγητό στην καθημερινότητα, τις γιορτές και άλλες χαρούμενες οικογενειακές στιγμές. Μάλιστα, σε διάφορες περιοχές, την ψήνουν ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο, τη γάστρα.

    Φτιάχνονται από από αγνά υλικά, με τρόπο απλό και ανάλογα με το περιεχόμενο και την περιοχή αλλάζουν και ονομασία. Για παράδειγμα, η «μπαμπανάτσα» στην Κοσμηρά είναι η «ζυμαρόπιτα» άλλων περιοχών της Ηπείρου και δεν είναι άλλο από μια εύκολη απλή πίτα με βασικά συστατικά το νερό, το αλεύρι, το γάλα, το τυρί και το αυγό.

    Η χθεσινοβραδυνή εκδήλωση, οργανώθηκε για 12 συνεχή χρονιά και εκτός από τις πίτες, συμπεριελάμβανε μουσική και χορούς από παραδοσιακά συγκροτήματα των Ιωαννίνων. Το δε γλέντι, που στήθηκε, «τράβηξε» ως τα ξημερώματα.

    Την οργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Φιλοπρόοδη Κίνηση Κοσμηρά σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών. Εκτός από ψυχαγωγικό χαρακτήρα είχε και φιλανθρωπικό, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθούν σε συγχωριανό τους, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

    [04] Ο Φιλιππίδης προκρίθηκε στον τελικό του επί κοντώ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Μόσχας

    Ο Κώστας Φιλιππίδης προκρίθηκε στον τελικό του επί κοντώ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Μόσχας.

    Ο Έλληνας πρωταθλητής μετείχε στο πρώτο προκριματικό γκρουπ και με επίδοση 5,55 μέτρα ήταν ένας από τους συνολικά 13 αθλητές που πήραν το εισιτήριο για τον τελικό, την ώρα που το όριο της πρόκρισης στον τελικό ήταν τα 5,70 μέτρα, και θα επιστρέψει στο «Λουζνίκι» για τον τελικό, που θα διεξαχθεί το απόγευμα της Δευτέρας (18:00).

    Ο Φιλιππίδης άφησε τα 5,25 μέτρα, ενώ πέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 5,40 και τα 5,55 μέτρα.

    [05] Δεσποινοβοτανάκι και νερό από την πηγή Μπουναμά, τα "μυστικά" της Σικίνου για αιώνια αγάπη!

    Ένα βότανο και το νερό μιας πηγής είναι αρκετά για να "δέσει" αιώνια τον έρωτα του ένα ζευγάρι που θα βρεθεί στη Σίκινο. Στο μικρό, αλλά συνάμα τόσο ξεχωριστό, νησί των Κυκλάδων μπορεί η αγάπη να διατηρηθεί ζωντανή, υποστηρίζουν οι ντόπιοι, οι οποίοι χαριτολογώντας αναφέρουν πως κανείς τους δεν έχει χωρίσει ακόμη από το ταίρι του.

    Το δεσποινοβοτανάκι, που φυτρώνει στις πλαγιές του νησιού, είναι το πρώτο "μαγικό" συστατικό για όσους ενδιαφέρονται. "Όποιος το δεσποινοβοτανάκι δεν θα πιάσει, την αγάπη του θα χάσει" λέει χαρακτηριστικά ο πάτερ Σπυρίδωνας, κόβοντας κλαδάκια και χαρίζοντάς τα σε νεαρές τουρίστριες.

    Η δυτική Σίκινος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της χλωρίδας και της μορφολογίας της - απότομες βραχώδεις πλαγιές και ακτές - και συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.

    Το δεύτερο ... συστατικό για την αιώνια αγάπη που μπορεί να ανακαλύψει κάποιος στο νησί είναι η πηγή Μπουναμάς (που σημαίνει δώρο). Βρίσκεται στο ενδιάμεσο της διαδρομής από το μικρό, απάνεμο, λιμάνι της Σικίνου, την Αλοπρόνοια (αλς=θάλασσα+πρόνοια) έως τη Χώρα.

    Με βάση την παράδοση, όποιος πίνει νερό από αυτή την πηγή παντρεύεται στη Σίκινο! "Η πηγή ονομάστηκε Μπουναμάς γιατί ήταν πραγματικά ένα δώρο, καθώς το νησί ήταν άνυδρο και όποιοι ανέβαιναν από το λιμάνι προς τη χώρα μπορούσαν εκεί να ξεδιψάσουν" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Συρίγος.

    [06] Νέο «λουκέτο» από το ΣΔΟΕ σε κέντρο διασκέδασης στο Λιτόχωρο

    Ένα ακόμη «λουκέτο», λόγω φοροδιαφυγής, αυτή τη φορά σε κέντρο διασκέδασης στο Λιτόχωρο Πιερίας, έβαλε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, σε έλεγχο που διενήργησε χθες (09-08-2013) η Π.Δ. ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, διαπιστώθηκε ότι «επιχείρηση με αντικείμενο δραστηριότητας «καφέ μπάρ-εστιατόριο», που εδρεύει στην περιοχή Λιτοχώρου Πιερίας, στην οποία εμφανιζόταν επώνυμος τραγουδιστής, δεν είχε εκδώσει τα εκ του νόμου προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία.

    Κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13 παρ.1 του ν. 2523/97, το συνεργείο ελέγχου προέβη στην σφράγιση της επιχείρησης για 48 ώρες, παρουσία της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, ενώ συγχρόνως ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας υπηρεσίας της περιοχής».

    Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο έλεγχος συνεχίζεται και προς όλους τους εμπλεκόμενους στη υπόθεση.

    [07] Συνελήφθησαν δύο άτομα για εμπρησμούς στην Αθήνα και την Ηλεία

    Δύο άτομα συνελήφθησαν χθες από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του ΠΣ για εμπρησμούς από πρόθεση στην Αθήνα και την Ηλεία.

    Πρόκειται για 38χρονο, ο οποίος είχε εμμονή να γίνει ... πυροσβέστης, και κατηγορείται για εμπρησμό στο άλσος Βεϊκου χθες και 54χρονο κτηνοτρόφο, ο οποίος κατηγορείται ως υπαίτιος για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 7 και 8 Αυγούστου στο Γεράκι Ηλείας.

    Ο 38χρονος συνελήφθη λίγο μετά τη χθεσινή πυρκαγιά στο άλσος Βεϊκου, η οποία σβήστηκε αμέσως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση, είχε δώσει τρεις φορές εξετάσεις στο ΠΣ χωρίς επιτυχία και γι αυτό κυκλοφορούσε με ένα κόκκινο ΙΧ αυτοκίνητο, στο οποίο είχε τοποθετήσει φάρο της Πυροσβεστικής και παρίστανε τον πυροσβέστη, που εκτελούσε περιπολίες.

    Χθες, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, τον είδαν πολίτες τη στιγμή που έφευγε προς αντίθετη κατεύθυνση. Ύστερα από αναζητήσεις εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση και στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν ένα μισοάδειο μπιτόνι με βενζίνη και στουπιά. Σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    Ο 54χρονος στην Ηλεία συνελήφθη έπειτα από έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού σε συνεργασία με το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάτρας, ύστερα από μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κτηνοτρόφος κυκλοφορούσε με δίκυκλο βάζοντας φωτιές στην περιοχή Γεράκι. Ο συλληφθείς οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα Αμαλιάδας, ενώ εξετάζεται τυχόν συμμετοχή του σε άλλες πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην ίδια περιοχή.

    [08] Τουλάχιστον 26 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια επεισοδίων στο Μπέλφαστ

    Τουλάχιστον 26 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο του Μπέλφαστ, σύμφωνα με την αστυνομία, σε επεισόδια που συνδέονται με πορεία Ρεπουμπλικάνων.

    Προτεστάντες διαδηλωτές επιχείρησαν να εμποδίσουν την πορεία να περάσει από την Royal Avenue.

    Η αστυνομία υποστηρίζει ότι δέχτηκε επίθεση από πλήθος που "είχε πρόθεση να προκαλέσει επεισόδια".

    Πέντε από τους τραυματισμένους αστυνομικούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες, αντλίες νερού και αστυνομικούς σκύλους για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.

    Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών πετώντας τούβλα και μπουκάλια την ώρα που περίμεναν τη διέλευση της πορείας.

    Στην περιοχή της North Street πυρπολήθηκε άγνωστος αριθμός σταθμευμένων οχημάτων, καταστράφηκαν καταστήματα και τουλάχιστον ένα μπαρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 August 2013 - 10:30:22 UTC