Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παναττική 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ
  • [02] Κ. Λαγκάρντ: Η Ευρώπη θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα
  • [03] Τρεις οβίδες εκτοξεύτηκαν κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο του Λιβάνου
  • [04] Το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο στην Ελλάδα
  • [05] Η αναιμία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους
  • [06] Έρχονται τρία νέα σίκουελ του Avatar
  • [07] Τυνησία: Ολονύκτιες μάχες του στρατού με ένοπλη οργάνωση, συνεχίζεται η πολιτική κρίση

  • [01] Παναττική 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

    Εικοσιτετράωρη παναττική απεργία έχει εξαγγείλει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ και συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Επίσης, συγκέντρωση πραγματοποιεί αυτή την ώρα, η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, στα γραφεία του ΟΑΕΕ.

    [02] Κ. Λαγκάρντ: Η Ευρώπη θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα

    Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι είναι βέβαιη πως η Ευρώπη θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, εάν η χώρα τηρήσει τους όρους των μέτρων διάσωσης, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

    «Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

    «Ποια θα είναι η μορφή αυτών των περαιτέρω μέτρων και της βοήθειας, θα συζητηθεί σίγουρα σε μεταγενέστερο στάδιο», είπε.

    [03] Τρεις οβίδες εκτοξεύτηκαν κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο του Λιβάνου

    Τρεις οβίδες που εκτοξεύτηκαν από αγνώστους, έπεσαν κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο του Λιβάνου, ανατολικά της Βηρυτού, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί.

    Μία από τις οβίδες, η οποία εκτοξεύτηκε από ορεινή τοποθεσία από όπου ήταν ευδιάκριτη η πρωτεύουσα, έπεσε στην περιοχή Μπάμπντα, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το υπουργείο Άμυνας και το Προεδρικό μέγαρο του Λιβάνου. Οι άλλες δύο έπεσαν σε κοντινή απόσταση, ανάμεσα στην πόλη Φαγιαντί και την Γιάρζε, ωστόσο δεν εξερράγησαν, μετάδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου.

    Η εκτόξευση των οβίδων έγινε λίγες μόλις ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Σουλεϊμάν, επέκρινε τη Χεζμπολάχ, χωρίς όμως να την κατονομάζει, λέγοντας ότι έχει φτάσει η ώρα για το κράτος και τον στρατό του Λιβάνου να αποτελούν τους μοναδικούς φορείς λήψης αποφάσεων στη χώρα.

    [04] Το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο στην Ελλάδα

    "Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή, φωνή που μπαίνει μες την καρδιά την συγκινεί και την ευφραίνει" γράφει ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κ.Καβάφης.

    Απόκριση σε αυτή την "κρυφή φωνή" είναι το μεγάλο - και μοναδικό για την Ελλάδα - εγχείρημα που υλοποιείται στις Βόρειες Σποράδες και τον Δυτικό Παγασητικό. Εκεί, όπου προετοιμάζεται και το 2015 θα ανοίξει στο κοινό, ένα υποβρύχιο μουσείο - πάρκο,2500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που από το 1996 (με υπουργική απόφαση) χαρακτηρίστηκε ως "ενάλιος αρχαιολογικός χώρος".

    Εκεί, όπου δέκα ναυάγια πλοίων "κλείνουν" μέσα τους την ιστορία αιώνων και περιμένουν στη σιωπή του βυθού εκείνους, τους τολμηρούς, που θέλουν ναμοιραστούν τα "μυστικά" τους. Εκεί, όπου ήδη έχουν καθοριστεί πολυάριθμοι χώροι οργανωμένης κατάδυσης σε έναν υδάτινο κόσμο που φιλοξενεί την δική του απόκοσμη ομορφιά.

    Όλα αυτά στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου αυτού έργου, που αποτελεί "έργο σημαία" για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με το πόσο του 1.600.000 ευρώ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα δρομολογείται η δημιουργίαεπισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι θα λειτουργήσουν μέσα σε ένα δυνάμει επεκτάσιμο δίκτυο, σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Ερευνητικού Κέντρου Ναυτικής Αρχαιολογίας και των κατάλληλα εξοπλισμένων και εξειδικευμένων Καταδυτικών Κέντρων, από τα οποία θα επιχειρούν σκάφη και θα μεταφέρουν επισκέπτες - αυτοδύτες στο χώρο των ναυαγίων.

    Το εγχείρημα είναι προφανώς "εθνικής σημασίας" καθώς υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της Θεσσαλίας αλλά και της Ελλάδας εν τέλει καθώς είναι ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος και οι εμπλεκόμενοι φορείς συνεργάζονται για την ορθή και έγκαιρη υλοποίηση και λειτουργία του.

    [05] Η αναιμία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους

    Η αναιμία, δηλαδή το χαμηλό επίπεδο ερυθροκυττάρων στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, εξέτασαν περίπου 2.500 άτομα ηλικίας 70 έως 79 ετών, στα οποία έκαναν τόσο αιματολογικά τεστ, όσο και νοητικά- μνημονικά τεστ για μια περίοδο 11 ετών.

    Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι 393 είχαν αναιμία από το ξεκίνημά της, ενώ κατά την ολοκλήρωση της μελέτης 445 άνθρωποι (ποσοστό 18%) είχαν αναπτύξει άνοια. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν εξ αρχής αναιμία, είχαν περίπου 41% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αργότερα άνοια, σε σχέση με όσους δεν ήσαν αναιμικοί- και αυτό ανεξαρτήτως φύλου και μορφωτικού επιπέδου. Συγκεκριμένα, από τους 393 με αναιμία, οι 89 (ποσοστό 23%) εμφάνισαν άνοια, ενώ από τους 2.159 που δεν είχαν αναιμία, άνοια εμφάνισαν οι 366 (ποσοστό 17%).

    «Η αναιμία είναι συχνή στους ηλικιωμένους σε ποσοστό έως 23% για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.

    Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι επίσης συνδέεται με κίνδυνο πρόωρου θανάτου», δήλωσε η Γιάφε. Όπως είπε, υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις για τη σχέση αναιμίας- άνοιας, όπως ότι η αναιμία αποτελεί δείκτη μιας γενικότερης κακής κατάστασης της υγείας. Εξίσου πιθανό είναι ότι το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα λόγω της αναιμίας οδηγεί σε ανεπαρκή οξυγόνωση του εγκεφάλου, με συνέπεια να υφίστανται ζημιές οι νευρώνες (τα εγκεφαλικά κύτταρα) και έτσι να μειώνονται οι ικανότητες νόησης και μνήμης.

    [06] Έρχονται τρία νέα σίκουελ του Avatar

    Μετά την τεράστια παγκόσμια επιτυχία που σημείωσε η ταινία Άβαταρ, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα γυριστούν ακόμα τρία σίκουελ (συνέχειες) αντί των δύο όπως ήταν προγραμματισμένο.

    Οι σεναριογράφοι Τζος Φρίντμαν (Ο Πόλεμος των Κόσμων), οι Ρικ Τζάφα και Αμάντα Σίλβερ (Ο Πλανήτης των Πιθήκων:Η Εξέγερση) και ο Σέιν Σαλέρνο (Αγριότητα) θα συνεργαστούν για τα σενάρια του Avatar 2, Avatar 3 και Avatar 4.

    Τα τρία σίκουελ θα γυριστούν ταυτόχρονα ξεκινώντας από το επόμενο έτος, με το Avatar 2 να κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές οθόνες τον Δεκέμβριο του 2016.

    Οι άλλες δύο ταινίες θα προβληθούν μετά από ένα και δύο χρόνια αντίστοιχα.

    [07] Τυνησία: Ολονύκτιες μάχες του στρατού με ένοπλη οργάνωση, συνεχίζεται η πολιτική κρίση

    O τυνησιακός στρατός ενεπλάκη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μάχες με μια ένοπλη οργάνωση σε περιοχή όπου οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα, ενώ στην Τυνησία σοβεί σοβαρή πολιτική κρίση η οποία ξέσπασε με την δολοφονία ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης.

    Στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι οι μάχες σημειώνονται πέριξ του όρους Τσάμπι, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, όπου ο στρατός καταδιώκει ένοπλη οργάνωση η οποία έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα από τον Δεκέμβριο.

    Στην ορεινή αυτή περιοχή επίσης οκτώ στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα, για την οποία καμιά οργάνωση μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    Στο πολιτικό επίπεδο, η κρίση που άρχισε στις 25 Ιουλίου με την δολοφονία του βουλευτή Μοχάμεντ Μπράχμι και η οποία αποδόθηκε σε τζιχαντιστές, εισήλθε στη δεύτερη εβδομάδα της.

    Σε αυτό το τεταμένο αυτό κλίμα, υποστηρικτές και αντίπαλοι της κυβέρνησης της οποίας ηγούνται οι ισλαμιστές του κόμματος Ενάχντα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Χιλιάδες μεταξύ αυτών διαδήλωναν τη νύχτα, μετά τη διακοπή της νηστείας του Ραμαζανιού, έξω από την εθνοσυνέλευση.

    Οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διάλυση του κοινοβουλίου, ενώ οι αντίπαλοί τους, αγωνίζονται υπέρ του σεβασμού της "εκλογικής νομιμότητας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 August 2013 - 6:30:22 UTC