Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι διαδικασίες του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Άσυλο στη Ρωσία ζητάει ο Έντουαρντ Σνόουντεν
  • [03] Η κλασική μουσική... συναντά την τζαζ απόψε στον Κήπο του Μεγάρου
  • [04] Άγνωστα τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στο Παρίσι
  • [05] Μουσική βραδιά στους Δελφούς
  • [06] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ

  • [01] Κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι διαδικασίες του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

    Ευρεία συζήτηση πάνω σε πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται στο συνέδριο του κόμματος που συνεχίζει Τέταρτη ημέρα τις εργασίες του με τοποθετήσεις συνέδρων.

    Βασικά χαρακτηριστικά των τοποθετήσεων είναι η στάση του κόμματος στο Μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις, με ένα μεγάλο ποσοστό συνέδρων να τάσσεται υπέρ της καταγγελίας και της διαγραφής του χρέους. Επίσης σημαντικός αριθμός συνέδρων επισημαίνει την ανάγκη εντονότερης προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη του συνεδρίου καθώς προβλέπουν πιθανή προσφυγή στις κάλπες, αλλά και κοινωνικές πιέσεις λόγω της αύξησης της ανεργίας και της φτώχειας. Κρίσι.

    Από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι νωρίς το απόγευμα θα γίνουν οι ψηφοφορίες για την Διακήρυξη, την Πολιτική Απόφαση, το Καταστατικό και τον κανονισμό εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Αναμένεται ότι θα αποφασιστεί η εκλογή προέδρου από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή.

    Το πρωί και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου και την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. Μοναδικός υποψήφιος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

    [02] Άσυλο στη Ρωσία ζητάει ο Έντουαρντ Σνόουντεν

    Ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Έντουαρντ Σνόουντεν, ύστερα από εβδομάδες σιωπής, δήλωσε την Παρασκευή από τη Μόσχα ότι ζητά να του παραχωρηθεί προσωρινό άσυλο στη Ρωσία, ενώ δήλωσε ότι δεν λυπάται που αποκάλυψε μυστικά κατασκοπείας.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικώς την Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πουτιν, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια εξέλιξη στο αίτημα της Ουάσινγκτον να απελαθεί πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Σνόουντεν, όπου και καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να εκδώσει τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ.

    Σε συνάντηση που είχε με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο αεροδρόμιο του Σερεμέτιεβο, όπου και βρίσκεται από τα τέλη Ιουνίου, ο Σνόουντεν εξαπέλυσε επίθεση προς τα έθνη της Δύσης αφού δεν του επέτρεψαν να μεταβεί στη Λατινική Αμερική. Είπε πως ευελπιστεί να παραμείνει στη Ρωσία έως ότου του εξασφαλιστεί η «ασφαλής διέλευση».

    Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Ρωσία για την αποστολή του Σνόουντεν στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η χορήγηση ασύλου σε ένα φυγά θα «προκαλούσε ανησυχίες».

    [03] Η κλασική μουσική... συναντά την τζαζ απόψε στον Κήπο του Μεγάρου

    Δύο παλαιοί φίλοι και συνεργάτες, δύο βιρτουόζοι, ο καθένας στο είδος της μουσικής που υπηρετεί, εκείνη της κλασικής και εκείνος της τζαζ μουσικής, είναι οι πιανίστες, Έφη Αγραφιώτη και Γιώργος Κοντραφούρης.

    Οι δύο σπουδαίοι Έλληνες μουσικοί θα πάρουν τη θέση τους πίσω από το πιάνο, στη σκηνή του καταπράσινου κήπου του Μεγάρου, σήμεραστις 9 το βράδυ, για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με έργα που βρίσκονται στις παρυφές του κλασικού και της τζαζ των Άστορ Πιατσόλα, Σάμιουελ Μπάρμπερ, Μωρίς Ραβέλ και Ντέιβ Μπρούμπεκ. «Η μουσική είναι μία, μια δυνατή κατάσταση μνημών, αντιστάσεων, φυγών, αναγκών, αναζητήσεων, πισωγυρισμάτων και αναστολών, επαναστατικών ή αδύναμων διαθέσεων, ρομαντισμού, φαντασίας, παλμού..», υποστηρίζουν οι δύο Έλληνες δεξιοτέχνες.

    Σε ό,τι αφορά το τι θα παίξουν στη μοναδική τους εμφάνιση στον κήπο του Μεγάρου απαντούν: « ?Και τι δεν θα παίξουμε το βράδυ εκείνο? .Ένας πασίγνωστος χορός για δύο, εκτός από το ταγκό, είναι η Μιλόγκα ..και δεν θα μπορούσαμε να μην επιθυμήσουμε να παίξουμε ένα από τα γνωστότερα κομμάτια για τον χορό αυτό, αλλά και μια μοναχική μουσική στιγμή του Πιατσόλα, αργότερα, στο δεύτερο μέρος...»

    Όσο για τη συνεργασία τους αναφέρουν:«Είχαμε πολλά χρόνια να συνεργαστούμε εμείς οι δύο. Οι παλιότερες συνεργασίες θα μας μείνουν αξέχαστες. Το ίδιο επιθυμούμε και αυτή τη φορά. Να προσθέσουμε σε όλους σας όμορφες μουσικές μνήμες από αυτήν εδώ τη μουσική κατάσταση, την τόσο δυνατή, με άλλα λόγια, από τη μουσική, που είμαστε ευτυχείς που τη διαλέξαμε για μόνιμο σύντροφο της ζωής μας όλης».

    Προπώληση εισιτηρίων: 7 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο την ημέρα κάθε συναυλίας: 9 ευρώ.

    [04] Άγνωστα τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στο Παρίσι

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίστηκαν σοβαρά, σε σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε την Παρασκευή περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού.

    Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων dpa, οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Τέσσερα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας του εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Λιμόζ, εκτροχιάστηκαν, ενώ ένα εκ των οποίων ανατράπηκε. Όπως αναφέρει το dpa, αυτή η τραγωδία αποτελεί το χειρότερο σιδηροδρομικό ατύχημα στη Γαλλία από το 1988, όταν 56 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο σταθμό Γκαρ ντε Λυόν στο Παρίσι.

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε στον τόπο του δυστυχήματος, επιβεβαίωσε τον αριθμό των μέχρι στιγμής νεκρών και τραυματιών. Ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν τρεις ξεχωριστές έρευνες, μία από τις αστυνομικές αρχές, μία από το υπουργείο Μεταφορών και μία ακόμα από την εθνική αρχή σιδηροδρόμων, SNCF. Ανέφερε επίσης ότι «έχω πάρει πολλές φορές στη ζωή μου το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας από το Παρίσι στη Λιμόζ. Πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια». Ανακοίνωσε τέλος, ότι όλοι οι τραυματίες που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομεία.

    Ο επικεφαλής της SNCF, Γκιγιόμ Πεπί, δήλωσε ότι τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν ακόμα άγνωστα.

    Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιλιέ στο RTL δήλωσε ότι το χθεσινό σιδηροδρομικό δυστύχημα δεν οφείλεται "σε ανθρώπινο λάθος", τονίζοντας: "Ευτυχώς ο μηχανοδηγός είχε εξαιρετικά αντανακλαστικά και ενεργοποίησε το συναγερμό αμέσως, αποφεύγοντας έτσι τη σύγκρουση με τραίνο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και το οποίο ήταν υπόθεση δευτερολέπτων να πέσει πάνω στα βαγόνια που εκτροχιάζονταν. Δεν πρόκειται συνεπώς για ανθρώπινο λάθος".

    [05] Μουσική βραδιά στους Δελφούς

    Μία συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και συγκεκριμένα στη Ρωμαϊκή Αγορά, διοργανώνει σήμερα στις 9 το βράδυ ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», σε συνεργασία με την Ι? Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

    Στη συναυλία της Ρωμαϊκής Αγοράς των Δελφών, θα συμμετάσχουν εξαιρετικοί νέοι ταλαντούχοι μουσικοί από όλη την Ελλάδα με τους οποίους θα συμπράξουν παγκοσμίως καταξιωμένοι καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα, λυρικοί τραγουδιστές με την συνοδεία του πιανίστα Δημήτρη Γιάκα, μουσικά σύνολα και η Καμεράτα Junior υπό τη διεύθυνση του βιολονίστα Δημήτρη Σέμση, θα πλημμυρίσουν με τη μουσική τους το αρχαίο δελφικό τοπίο.

    Κορυφαία μουσική στιγμή της βραδιάς θα είναι η εμφάνιση του διάσημου Έλληνα πιανίστα Χάρη Δημαρά, ο οποίος διαπρέπει με τα ρεσιτάλ του στο εξωτερικό. Ενώ, η έκτακτη συμμετοχή της σπουδαίας σοπράνο Μαρλίς Πέτερσεν, περιζήτητη από τις μεγαλύτερες Όπερες σε όλο τον κόσμο και λάτρης της Ελλάδας και του πολιτισμού της, θα απογειώσει το πρόγραμμα της πολυαναμενόμενης συναυλίας.

    Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» και η Ι? Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με μεγάλη χαρά θα υποδεχθούν στη Ρωμαϊκή Αγορά των Δελφών «όλους τους νέους ταλαντούχους μουσικούς που είναι η ελπίδα για τη συνέχιση και το μέλλον του πολιτισμού στη χώρα μας και είναι ιδιαίτερα ευτυχείς για την συμμετοχή και την εμφάνιση των σπουδαίων μουσικών προσωπικοτήτων που θα συμπράξουν μαζί τους».

    Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Art Campus-Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις» που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από τον Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μουσικής" με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

    Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη για το κοινό. Η προσέλευση θα γίνει με προκράτηση θέσεων και με επίδειξη δελτίων εισόδου για την είσοδο στο χώρο της συναυλίας. Για κρατήσεις θέσεων: τηλ. 22650-82313, 82346.

    [06] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ

    Στους 38 έφτασε ο αριθμός των νεκρών μετά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Παρασκευή σε καφενείο στην πόλη Κιρκούκ στο Ιράκ. Τουλάχιστον ακόμα 25 άτομα έχουν τραυματιστεί, δήλωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας.

    Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων dpa, πρόσφατα έχει σημειωθεί αύξηση των θρησκευτικών εντάσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών στο Ιράκ. Η επίθεση στο Κιρκούκ σημειώθηκε λίγο αφότου ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη σκοτώνοντας 10 ανθρώπους έξω από ένα σιιτικό τέμενος στην πόλη Ντατζίλ, 170 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

    Δεκατρία ακόμα άτομα έχασαν την Παρασκευή τη ζωή τους σε ξεχωριστές επιθέσεις σε περιοχές στο βόρειο Ιράκ.

    Η απότομη αύξηση των αιματηρών επιθέσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών έχει δημιουργήσει φόβους για την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων που το 2006-07 είχαν ωθήσει τη χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 July 2013 - 8:30:21 UTC