Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών
  • [02] Στο 26,9% ανήλθε η ανεργία τον περασμένο Απρίλιο
  • [03] «Σύννεφα» για την Praktiker στη Γερμανία - «Ανέφελη» η πορεία στην Ελλάδα, υποστηρίζει η εταιρεία
  • [04] Ελεύθερος ο απεργός πείνας Κώστας Σακκάς
  • [05] Πρόστιμο 4,4 εκατ. στη ΔΕΗ από τη ΡΑΕ για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης»
  • [06] Για αντιλαϊκά μέτρα συγκυβέρνησης και ΕΕ, κάνει λόγο το ΚΚΕ
  • [07] Με την κινητικότητα θα καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια ΙΕΚ

  • [01] Ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών

    Ξεκίνησε, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Ιουλίου, κάτι που προκάλεσε εκ νέου τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη σύντμηση της διαδικασίας επεξεργασίας του νομοσχεδίου.

    «Δικτατορία της τρόικας, με κυβέρνηση ανδρεικέλων» κατήγγειλε, στην επί της διαδικασίας συζήτηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «αποκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα του συστήματος, όπως και των ορίων της αστικής δημοκρατίας». «Ναι στη σύντμηση, αλλά με ανοικτά αυτιά, γιατί όλα αυτά τα μέτρα ήρθαν χωρίς διαβούλευση» ανέφερε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Α. Ξυροτήρη. «Μας είναι αδιάφορη η διαδικασία, αφού έτσι κι αλλιώς αυτά τα μέτρα θα τα ψηφίσετε» ανέφερε, από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος. Κατά της κυβερνητικής πρότασης τάχθηκε και ο Νότης Μαριάς των ΑΝ.ΕΛΛ.

    «Δεν ακολουθούμε διαδικασίες κατεπείγοντος, όπου όλα συζητούνται σε ένα άρθρο. Απλώς η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου έρχεται πιο κοντά» παρενέβη ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας.

    [02] Στο 26,9% ανήλθε η ανεργία τον περασμένο Απρίλιο

    Στο 26,9% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Απρίλιο εφέτος, από 23,1% τον Απρίλιο 2012 και 26,8% το Μάρτιο 2013, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται πλέον σε 1.337.051 άτομα. Περίπου έξι στους δέκα νέους σε ηλικία (15- 24 ετών) είναι άνεργοι (ποσοστό 57,5%) και, εάν έχουν τη δυνατότητα, αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τον Απρίλιο 2010, τον μήνα που αναγγέλθηκε η προσφυγή στο Μνημόνιο, το ποσοστό των ανέργων αυξήθηκε κατά 15,1 μονάδες και ο αριθμός τους κατά 745.650 άτομα. Ενώ, τους επόμενους μήνες αναμένεται να προστεθούν στον «μαύρο κατάλογο» όσοι απολυθούν από τον δημόσιο τομέα, με το ΙΟΒΕ να αναθεωρεί επί τα χείρω, σε 27,8%, την πρόβλεψή του για το ποσοστό ανεργίας στο σύνολο του 2013.

    Επίσης, από την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 194.746 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2012 (αύξηση 17%) και κατά 24.025 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2013 (αύξηση 1,8%).

    [03] «Σύννεφα» για την Praktiker στη Γερμανία - «Ανέφελη» η πορεία στην Ελλάδα, υποστηρίζει η εταιρεία

    Η μεγάλη γερμανική εταιρεία λιανικών πωλήσεων Praktiker ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και των υψηλών χρεών της, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεν βασίζεται πλέον στην υπόθεση ότι ο όμιλος μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες του, μετά τη χωρίς συμφωνία κατάληξη των διαβουλεύσεων με τους πιστωτές της για τη χρηματοδότηση.

    «Το διοικητικό συμβούλιο της Praktiker δεν δέχθηκε τη θετική πρόβλεψη για τη συνέχεια της εταιρείας Praktiker και συγκεκριμένων εταιρειών του ομίλου», ανακοίνωσε η εταιρεία. Οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 67% στην έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.

    Στο μεταξύ, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι της εταιρείας στην Ελλάδα, "οι εξελίξεις στην Praktiker Γερμανίας δεν αφορούν την Praktiker Ελλάδος".

    Σύμφωνα με την εταιρεία, "η Praktiker Hellas, όπως και όλες οι εταιρείες της Praktiker που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό (Praktiker International GmbH) καθώς και οι εταιρείες της Max Bahr (Premium Βrand του Ομίλου στη Γερμανία), δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Praktiker AG που αφορούν ενέργειες εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων του Ομίλου για συγκεκριμένες δραστηριότητες στη Γερμανία και συνδέονται με την αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων από τις συγκεκριμένες μονάδες.

    [04] Ελεύθερος ο απεργός πείνας Κώστας Σακκάς

    Ελεύθερος, με την επιβολή αυστηρών περιοριστικών όρων και υψηλή χρηματική εγγύηση 30 χιλιάδων ευρώ, αφήνεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο κατηγορούμενος για υποθέσεις που αφορούν τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, απεργός πείνας, Κώστας Σακκάς.

    Συμφωνα με το βούλευμα, ο νεαρός κατηγορούμενος που βρίσκεται σε απεργία πείνας, εδώ και 38 ημέρες, μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή των εξής περιοριστικών όρων: απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτικής εμφάνισης κάθε Δευτέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, υποχρεωτικής διαμονής στην οικία που έχει δηλώσει ως κατοικία του, απογόρευσης οποιασδήποτε επαφής και επικοινωνίας με συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση της οργάνωσης "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς", χρηματικής εγγύησης 30 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευσης μετακίνησης εκτός του νομού Αττικής.

    Ο Κώστας Σακκάς από τις 17 Ιουνίου, νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, με σοβαρά προβλήματα υγείας, από την απεργία πείνας.

    [05] Πρόστιμο 4,4 εκατ. στη ΔΕΗ από τη ΡΑΕ για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης»

    Πρόστιμο ύψους 4,4 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με αφορμή την καθυστέρηση στην κατάρτιση των νέων τιμολογίων ρεύματος για τις μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης.

    Η απόφαση ελήφθη ενώ επίκεινται μειώσεις στα τιμολόγια αυτά, της τάξης του 15 %, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τόσο της διοίκησης της ΔΕΗ όσο και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Το πρόστιμο επιβλήθηκε ύστερα από προσφυγή βιομηχανικών επιχειρήσεων που στράφηκαν κατά της απόφασης της ΔΕΗ, του Φεβρουαρίου 2012, να εφαρμόσει ενιαίο τιμολόγιο στη μέση τάση «χωρίς να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις έντονες αποκλίσεις του ενεργειακού προφίλ κάθε υποκατηγορίας πελατών ή και κάθε πελάτη διακριτά» και χωρίς εποχική διάκριση.

    [06] Για αντιλαϊκά μέτρα συγκυβέρνησης και ΕΕ, κάνει λόγο το ΚΚΕ

    «Ο λαός χρειάζεται σαν μια γροθιά να αντιπαλέψει τα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, τις πολιτικές προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών που τον οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη χρεοκοπία» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του, προσθέτοντας ότι «σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν ακόμη περισσότερες αποδείξεις στα χέρια τους για το τι σημαίνει διαπραγμάτευση στα πλαίσια της ΕΕ και της κυριαρχίας των μονοπωλίων».

    [07] Με την κινητικότητα θα καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια ΙΕΚ

    Tο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο κατατίθεται, μέσα στις προσεχείς ημέρες, στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας. Όπως ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, το υπουργείο προχωρά σε έναν συνολικό επανασχεδιασμό, με βασική μέριμνα τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαντά για το μέλλον των δημόσιων ΙΕΚ, ο κ. Γκιουλέκας ανακοίνωσε ότι ματαιώνεται η διαδικασία για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων των δημόσιων ΙΕΚ στις Περιφέρειες, επειδή δεν υπήρξε η απαιτούμενη προετοιμασία από αυτές. Έτσι, τα δημόσια ΙΕΚ παραμένουν στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης ως αποκεντρωμένες υπηρεσίες, προκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά τον Σεπτέμβριο. Εξάλλου, τα δημόσια ΙΕΚ παύουν πλέον να λειτουργούν με αποσπασμένους καθηγητές και η απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι να υπάρξει κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων μέσα από την κινητικότητα. Δηλαδή, με εκπαιδευτικούς που θα υπηρετούν εφεξής μονίμως στα ΙΕΚ, «χωρίς παίζεται το κρυφτούλι με τις ανάγκες, με τις κενές ώρες κλπ», όπως ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας.

    Ο υφυπουργός, ωστόσο, επέμεινε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να θεμελιώσει σε νέες βάσεις την τεχνική εκπαίδευση. Αναφέρθηκε επίσης και στο εθνικό πλαίσιο προσόντων που ήδη ανακοινώθηκε, σημειώνοντας ότι ήταν ένα προαπαιτούμενο που, αν και εκκρεμούσε χρόνια, δεν προχωρούσε, αλλά τώρα η κυβέρνηση λύνει το πρόβλημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 July 2013 - 10:30:27 UTC