Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ο Αιγυπτιακός λαός αξίζει ένα καλύτερο αύριο»
  • [02] Πρόταση για μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας, κάτω από το 12μηνο
  • [03] Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα προτείνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
  • [04] «Ελλάδα, η πλουσιότερη χώρα του κόσμου» ονομάζεται η καμπάνια του υπουργείου Τουρισμού
  • [05] Γιορτές της Γης στη Βλάστη Κοζάνης
  • [06] Δ. Κουτσούμπας: Η πορεία της κατάστασης των αυτοαπασχολουμένων της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη
  • [07] Αμετάβλητο στο 0,50% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ
  • [08] Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων

  • [01] «Ο Αιγυπτιακός λαός αξίζει ένα καλύτερο αύριο»

    «Οι Αιγύπτιοι σέβονται την ελληνική παρουσία και όλοι οι ομογενείς μας στην Αίγυπτο είναι καλά» δήλωσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος μιλώντας τηλεφωνικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Αλεξάνδρεια.

    «Σήμερα ορκίστηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου για ένα εξάμηνο, ώστε να προετοιμάσει τη διενέργεια των εκλογών σε έξι μήνες, να αναθεωρηθεί το σύνταγμα και πάνω από όλα ο λαός της Αιγύπτου να πάει μπροστά. Είναι ένας όμορφος λαός, γεμάτος από αγάπη και στο Θεό και την Ελλάδα, είναι ένας λαός στη Μεσόγειο που αξίζει ένα καλύτερο αύριο» σημείωσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

    -Μακαριώτατε, οι ομογενείς είναι καλά;

    -Όλοι μας είμαστε καλά, επικοινωνώ με όλους τους παροίκους, η εκκλησία μας, τα μοναστήρια μας και το Πατριαρχείο μας, είμαστε όλοι καλά δόξα τω Θεώ, γιατί οι Αιγύπτιοι σέβονται την ελληνική παρουσία.

    -Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της Αιγύπτου μακαριώτατε;

    -Είμαι αισιόδοξος γιατί είναι αμαρτία αυτός ο όμορφος λαός να ζει σε τέτοια φτώχεια και καθημερινά να πηγαίνει προς τα κάτω».

    Στο ΑΠΕ - ΜΠΕ μίλησε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Στέφανος Ταμβάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «η μεγάλη μπόρα πέρασε και μια νέα σελίδα ξεκινά για την Αίγυπτο, που τόσο την αγαπάμε και μας αγαπάει και εκείνη».

    «Δεν έγινεπραξικόπημα, ο λαός κάλεσε τον στρατό να είναιδίπλα του, να τον βοηθήσει ώστε να επιτύχει τους στόχους του. Αυτό έγινε με πολύ προσεκτικά βήματα και ηρεμία. Παρά τις ταραχώδεις στιγμές επικράτησε ηρεμία και το αποτέλεσμα είναι καλό και αισιόδοξο» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΑΕ.

    «Οι ομογενείςμας είναι καλά, χαίρουν άκρας υγείας» τονίζει ο κ. Ταμβάκης.

    [02] Πρόταση για μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας, κάτω από το 12μηνο

    Μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας, κάτω από το 12μηνο, προτείνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως αντιστάθμισμα στην παράταση για την κινητικότητα, που ζητά από την τρόικα.

    Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα -και προκειμένου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εξασφαλίσει την παράταση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων σε κινητικότητα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου- προτάθηκε από το υπουργείο να υπάρξει ανάλογη με την καθυστέρηση μείωση του χρόνου παραμονής των υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα.

    Αυτό σημαίνει ότι προτείνεται οι 12.500 υπάλληλοι, που θα υπαχθούν σε κινητικότητα, να μην πληρωθούν με το 75% του μισθού τους το ανώτερο για 12 μήνες, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή θα απολυθούν.

    Από την πλευρά του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κρίνει ότι η πρότασή του συνιστά ισχυρό μοχλό πίεσης προς την ελληνική δημόσια διοίκηση, ώστε να πιεσθεί και να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων. Πίεση, που μοιάζει επιβεβλημένη, δεδομένου ότι οι πρώτοι 2.000 υπάλληλοι που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα πέρυσι το Νοέμβριο, μόλις πρόσφατα μετακινήθηκαν στις νέες τους θέσεις.

    Σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα της αποδοχής από την τρόικα των μετατάξεων ως κινητικότητα, η διαπραγμάτευση βρίσκεται, κατά τα φαινόμενα, σε καλό δρόμο. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει, οι μετατάξεις εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων να συνυπολογιστούν στον αριθμό των 12.500 υπαλλήλων που πρέπει να μετακινηθούν άμεσα. Χθες, η τρόικα έδειχνε ανυποχώρητη στο θέμα αυτό και απαιτούσε να βγουν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι πριν μετακινηθούν. Σήμερα, εμφάνισε την ενδεχόμενη συγκατάθεσή της ως διαπραγματευτική υποχώρηση.

    Εάν τελικά συμψηφισθούν οι μετατάξεις με την κινητικότητα, η ελληνική κυβέρνηση θα διευκολυνθεί, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει 5.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών (πληροφορικής και φυσικής αγωγής) από τη δευτεροβάθμια, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, αναμένεται να τεθούν σε κινητικότητα 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 2.500 δημοτικοί υπάλληλοι.

    Η διαπραγμάτευση χαρακτηρίσθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «δύσκολη» και αναμένεται να συνεχιστεί αύριο το πρωί.

    [03] Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα προτείνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

    Κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής το κοινό πόρισμα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με το οποίο προτείνεται η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τα αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, και της παράβασης καθήκοντος.

    Στο πόρισμα έχει περιληφθεί ξεχωριστό κεφάλαιο για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων. Τα τρία κόμματα υποστηρίζουν ότι η αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος δεν παρήλθε και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξει λόγος για παραγραφή των αξιόποινων πράξεων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.

    Επίσης, σε κεφάλαιο με τον τίτλο «Παρατηρήσεις από τη λειτουργία της Επιτροπής» επισημαίνεται ότι «καταβλήθηκε προσπάθεια από μερίδα των συμμετεχόντων μελών-βουλευτών στην προανακριτική να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη για να κατευθύνουν την κοινή γνώμη σε συμπεράσματα» με διαρροές και έντεχνη παραπλάνηση.

    Ακόμη, διατυπώνεται η παρατήρηση ότι το ΣΔΟΕ χρειάστηκε μήνες, προκειμένου να καταθέσει το πόρισμά του για τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα (σ.σ. συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ειδικά, για το γεγονός ότι στο πόρισμα δεν περιλαμβάνεται και το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων, τα τρία κόμματα αναφέρουν ότι «τα αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, κατά παγία νομολογία συρρέουν. Εκτιμάται ότι η εξαφάνιση του cd που θα ηδύνατο να χαρακτηριστεί ως υπεξαγωγή εγγράφου είναι μη τιμωρητή υστέρα πράξη, αφού διεπράχθη προς χάριν μη αποκάλυψης της διαπραχθείσας νόθευσης».

    Για τον προέδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πόρισμα αναφέρεται: «Είναι πρωτοφανές και σχεδόν απίστευτο το γεγονός ότι όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου απεχώρησε κατά τον μήνα Ιούνιο του 20011 από το υπουργείο Οικονομικών, δεν ενημέρωσε για την ύπαρξη της λίστας τον διάδοχό του υπουργό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Αντ' αυτού κράτησε στην κατοχή του το usb που ήταν νοθευμένη απομίμηση του γνήσιου cd, και συνδιελέγετο για την τύχη του με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, ως εάν να παρέμενε ακόμη υπουργός Οικονομικών».

    Επίσης, αναφέρεται ότι ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, στην κατάθεσή του απέκρυψε ότι απευθύνθηκε εγγράφως προς το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, «για να ενισχύσει προφανώς την εκδοχή της άτυπης παράδοσης του επίμαχου cd για τη λίστα των Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό».

    Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε νέο διάβημα ενώπιον του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

    Κατήγγειλαν ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων για τη σύνταξη πορίσματος και ζήτησαν να διασκεφτεί η Επιτροπή για το πόρισμα που θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

    [04] «Ελλάδα, η πλουσιότερη χώρα του κόσμου» ονομάζεται η καμπάνια του υπουργείου Τουρισμού

    «Ελλάδα η πλουσιότερη χώρα του κόσμου», ονομάζεται η επικοινωνιακή καμπάνια που υλοποίησε το υπουργείο Τουρισμού και παρουσίασε σήμερα η αρμόδια υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε ειδική εκδήλωση, με στόχο την τόνωση της τουριστικής συνείδησης.

    Κατά την ομιλία της, η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι δεν πρόκειται για μία ακόμη καμπάνια τουριστικής συνείδησης, αλλά για μία προσπάθεια που στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς κάθε Έλληνα πολίτη, προς κάθε επαγγελματία του τουρισμού, προκειμένου να αναδειχθεί η μοναδική ομορφιά της Ελλάδας, με τρόπο σύγχρονο και εναλλακτικό.

    Η υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την αισιοδοξία ότι φέτος θα είναι μία καλή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα. Ωστόσο, υπογράμμισε πως «οι καλές χρονιές δεν χαρίζονται, αλλά έρχονται -και ξανάρχονται- με πολύ προσπάθεια, σχέδιο και επιμονή, συλλογική δουλειά».

    [05] Γιορτές της Γης στη Βλάστη Κοζάνης

    Αντίδοτο στην κρίση είναι οι ανοιχτοί ορίζοντες των Γιορτών της Γης, στη Βλάστη Κοζάνης, όπως εκτιμούν οι διοργανωτές οι οποίοι καλούν τον κόσμο να συμμετέχει σε ένα διαφορετικό τετραήμερο στη φύση.

    Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται για 13η χρονιά, από 11 έως και 14 Ιουλίου, από την Πολιτιστική Εταιρεία Βλάστης και την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης"ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ"και ολοκληρώνονται με γλέντι, μέσα στο δάσος με τα χάλκινα της Orkestar Celal Agusevi.

    Εκτός από συναυλίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παιδότοπο, παρουσιάσεις της δράσης περιβαλλοντικών οργανώσεων και το αφιέρωμα "Κοινωνική οικονομία- 1963 - 2013" .

    To 1963μια σουηδική ανθρωπιστική οργάνωση εγκαθιστά στην Βλάστη ένα πρόδρομο μοντέλο κοινωνικής οικονομίας και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του "σουηδικού" υφαντουργείου και τα 25 από το τέλος του εγχειρήματος, προγραμματίζονται ξεναγήσεις, προβολές ταινιών, έκθεση φωτογραφίας και συζητήσεις.

    Το καθημερινό εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ (από 8 που ήταν πέρσι) και η αγορά του αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κατασκήνωση στον λόφο του ¶η Λια που δεσπόζει στο χωριό.

    [06] Δ. Κουτσούμπας: Η πορεία της κατάστασης των αυτοαπασχολουμένων της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη

    «Η πορεία της κατάστασης των αυτοαπασχολουμένων της χώρας μας είναι προδιαγεγραμμένη και εξαιτίας της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που έχει επιταχύνει τις διαδικασίες και έχει οξύνει τα προβλήματα, αλλά κυρίως λόγω της ένταξής μας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, της γιγάντωσης των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και βεβαίως εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

    Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «η πολιτική αυτή οδήγησε σε μεγάλη φοροληστεία ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, οδήγησε στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, προχωρά τώρα στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, οδήγησε σε νόμους και αντιλαϊκά μέτρα για τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ΕΒΕ και βεβαίως σε μειώσεις συντάξεων κ.λπ., που οδηγούν τους εργαζόμενους σε αυτούς του κλάδους στην ανεργία, σε μεγαλύτερη φτώχεια και στα λουκέτα που αναγκάζονται να βάζουν κάθε μέρα στα μαγαζιά».

    «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στους αυτοαπασχολούμενους και στο κίνημά τους, και μέσα στην Βουλή και στις καθημερινές κινητοποιήσεις και αγώνες του», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

    [07] Αμετάβλητο στο 0,50% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,50%, υπό το φως στοιχείων περί βελτίωσης του οικονομικού κλίματος αργότερα εφέτος.

    Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα, η ευρωπαϊκή μεταποιητική βιομηχανία εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης και αναμένεται να ανακάμψει στη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου.

    [08] Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων

    Το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να διατεθεί, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους, προκειμένου να προβούν στην αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρας περίφραξης.

    Το πρόγραμμα αυτό αφορά μόνο τις περιοχές που αποτελούν οικότοπους της αρκούδας και στοχεύει στο να αποφευχθούν οι ζημιές που καταγράφονται από την «εισβολή» των αρκούδων σε χώρους μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων ή κτηνοτροφικής δραστηριότητας.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για να τύχουν της εν λόγω ενίσχυσης από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 Σεπτεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 July 2013 - 12:30:23 UTC