Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, βασικό αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την τρόικα
  • [02] Στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός για την ανεργία των νέων
  • [03] Προειδοποίηση στρατού σε Μόρσι: Θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας
  • [04] Τουλάχιστον 22 οι νεκροί από τον σεισμό 6,1 βαθμών στην Ινδονησία

  • [01] H «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, βασικό αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την τρόικα

    Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, η οποία υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο σε 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014 και αποτελεί το κύριο μέρος του συνολικού δημοσιονομικού κενού (περίπου 2 δισ. ευρώ) για τη συγκεκριμένη περίοδο, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα των σημερινών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

    Ενώ, ένα επιπλέον «αγκάθι», έστω και σε μικρότερο βαθμό, αποτελεί και η επιμονή της τρόικας να εφαρμοσθεί το μέτρο της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ από το 2014 (που επηρεάζει και το δημοσιονομικό κενό 2013- 2014), μέτρο που απέφυγε η κυβέρνηση για το 2013 και επιμένει να το «ξορκίζει» και για το επόμενο έτος. «Το παλεύουμε για την εισφορά, έχουμε εναλλακτικά σχέδια, η εισφορά είναι παράλογη και τριτοκοσμική», δήλωσε στο σημείο αυτό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

    Παράλληλα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει και το εάν το 2014 ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ ή από τις Εφορίες (με την τρόικα να αμφισβητεί έως τώρα την αποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού και το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι είναι μεγαλύτερη η εισπραξιμότητα του ΦΑΠ), καθώς και το ζήτημα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. «Έως τώρα δεν είχαμε κάνει κάτι, δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθεί η διαθεσιμότητα όπως είχαμε πει», επισήμανε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

    Στο φορολογικό «μέτωπο» φαίνεται ότι εγκαταλείπεται το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% («δεν είναι εύκολο με τέτοιο κενό», δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών). Αντίθετα, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, αποφεύχθηκε η μείωση, από 5 σε 4, των δόσεων για τον ειδικό φόρο στα ακίνητα εφέτος, όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα.

    Χθες, μετά από μια μαραθώνια συνάντηση περίπου εννέα ωρών, το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι των δανειστών ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στις 7 το απόγευμα, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως την προσεχή Κυριακή το αργότερο. Προκειμένου, στο Eurogroup της Δευτέρας 8 Ιουλίου να υπάρχει μια βάση συζήτησης του αναθεωρημένου Μνημονίου και κατ' επέκταση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια έγκριση για τη δόση, η οποία, όμως, θα εκταμιεύεται τμηματικά ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, όπως, για παράδειγμα, της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και των γενικότερων αλλαγών στο Δημόσιο.

    Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ότι «πρώτη φορά τα είδαν τόσο αναλυτικά με τα δικά μας επιχειρήματα. Χρειαζόμαστε περισσότερη τεχνική επεξεργασία, καθώς σε καμία περιοχή η τρόικα δεν είπε ότι κλείσαμε». Πάντως, αρκετά στελέχη εξέφραζαν μια συγκρατημένη αισιοδοξία, με χαρακτηριστική τη ρήση στελέχους που μετείχε στις σημερινές διαπραγματεύσεις ότι «η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και γράφονται τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που επιχειρείται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τη Δευτέρα».

    [02] Στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός για την ανεργία των νέων

    Στο Βερολίνο θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής για την ανεργία των νέων στην Ευρώπη, που διοργανώνει η καγκελάριος της Γερμανίας, στο Βερολίνο. Θα τον συνοδεύσουν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη και ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

    Στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών, υπουργοί Εργασίας, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς και οι επικεφαλής των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εξάλλου, την εκτίμηση πως η ανεργία των νέων αποτελεί «ίσως το πιο πιεστικό πρόβλημα στην Ευρώπη» διετύπωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, σε συνέντευξή τηςπου δημοσιεύτηκε την Τρίτησε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες.

    «Η μεγάλη συνδιάσκεψη του Βερολίνου είναι το μέσο προκειμένου να αρχίσουμε να μοιραζόμαστε με ακρίβεια τις συγκεκριμένες εμπειρίες μας σχετικά με τα μέτρα που υπήρξαν λειτουργικά», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.

    [03] Προειδοποίηση στρατού σε Μόρσι: Θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας

    Το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) δήλωσε την Τετάρτη, μέσω ανάρτησης στο Facebook, με τίτλο «Οι τελευταίες ώρες», ότι είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τους πολίτες εναντίον των «τρομοκρατών και των ανόητων». Στη δημοσίευση, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του SCAF στο Facebook αναγραφόταν: «Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητου», αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Η δήλωση αναρτήθηκε 3 μόλις ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του. Στους 16 έφτασε ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 200 άτομα έχουν τραυματιστεί.

    Οι εντάσεις ξέσπασαν λίγο αφότου ο Μόρσι, απευθυνόμενος στον αιγυπτιακό λαό μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, δήλωσε ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της κυβέρνησής του, την οποία οι πολίτες εξέλεξαν με δημοκρατικές διαδικασίες και να συνεχίσει να τελεί τα καθήκοντά του. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της χώρας, προέτρεψε τον στρατό να αποσύρει το τελεσίγραφο 48 ωρών που έχει θέσει στην κυβέρνηση, ανέφερε το CNN.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [04] Τουλάχιστον 22 οι νεκροί από τον σεισμό 6,1 βαθμών στην Ινδονησία

    Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 210 τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 6,1 βαθμών που έπληξε χθες την επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

    Περισσότερα από 1.500 κτίρια και κατοικίες καταστράφηκαν, όπως είπε ο Σουτόπο Νουγκρόχο, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών.

    Όπως είπε ο ίδιος, σωστικά συνεργεία έχουν αποσταλεί στις περιοχές Μπένερ Μεριάχ και στην κεντρική Άτσεχ, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από τον σεισμό.

    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 2:37 μμ (τοπική ώρα) και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μπένερ Μεριάχ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Μετεωρολογίας, Γεωφυσικής και Κλιματολογίας.

    Επιμέλεια:Μ.Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 July 2013 - 4:30:21 UTC