Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνής κατακραυγή για καταστολή διαδηλώσεων στην Τουρκία
  • [02] Μ. Ντράγκι: Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε πορεία σταδιακής ανάκαμψης
  • [03] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τσεχία λόγω πλημμυρών
  • [04] Ινδία, Πακιστάν και Κίνα αύξησαν τα πυρηνικά τους

  • [01] Διεθνής κατακραυγή για καταστολή διαδηλώσεων στην Τουρκία

    Η καταστολή των διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία, είναι πράξη «πραγματικά επαίσχυντη», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με αναφορές, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν. «Είναι σαφές ότι η χρήση βίας από την αστυνομία οδηγείται όχι μόνο από την ανάγκη για την αντιμετώπιση της βίας ?που ελάχιστες αφορμές δόθηκαν από την πλευρά των διαδηλωτών- αλλά και από την επιθυμία για αποθάρρυνση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας οποιουδήποτε είδους» δήλωσε ο ευρωπαίος πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας.

    Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την αστυνομία για υπερβολική χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, ενώ επέρριψε ευθύνες στις αρχές ότι τα άτομα που συνελήφθησαν κρατούνταν σε περιορισμό χωρίς νερό ή φαγητό για τουλάχιστον 12 ώρες.

    Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 άτομα σε περισσότερες από 48 πόλεις της χώρας, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ.Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν η καταστολή από την αστυνομία μιας ειρηνικής διαδήλωσης που είχε οργανωθεί από οικολόγους ενάντια σε ένα σχέδιο ανέγερσης κτιρίων σε «πράσινη» περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [02] Μ. Ντράγκι: Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε πορεία σταδιακής ανάκαμψης

    Η οικονομία της Ευρωζώνης θα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης γύρω στο τέλος του έτους, καθοδηγούμενη από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των απαιτήσεων από το εξωτερικό, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

    Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τον Μάιο σε επίπεδα ρεκόρ και ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να κάνει και πάλι το ίδιο εφόσον καταστεί απαραίτητο, παρόλο που αυτό το μήνα ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,4 τοις εκατό σε σχέση με το 1,2 τοις εκατό τον Απρίλιο. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά κάτω από τον στόχο του 2 τοις εκατό της τράπεζας, ενώ η ανεργία έφτασε τον Απρίλιο στο 12,2 τοις εκατό, τροφοδοτώντας περαιτέρω προκλήσεις για τη χάραξη πολιτικής που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

    «Η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ παραμένει δύσκολη αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια πιθανής σταθεροποίησης και το βασικό μας σενάριο εξακολουθεί να είναι αυτό της σταδιακής ανάκαμψης που θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους» δήλωσε ο Ντράγκι στο πλαίσιο της ομιλίας που έδωσε στη Διεθνή Νομισματική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη. Μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει σταδιακά. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει και πάλι την επόμενη Πέμπτη.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [03] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τσεχία λόγω πλημμυρών

    Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Νέτσας, κήρυξε την Κυριακή το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς τα ποτάμια που έχουν πλημμυρίσει από τις συνεχείς βροχοπτώσεις απειλούν το ιστορικό κέντρο της Πράγας και πολλές πεδινές περιοχές έχουν εκκενωθεί.

    Οι αρχές της πρωτεύουσας περιόρισαν τις δημόσιες μεταφορές, ενώ είχε προγραμματιστεί το κλείσιμο υπόγειων σταθμών στο κέντρο της πόλης εξαιτίας των πλημμύρων. Η κύρια σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την πρωτεύουσα με το ανατολικό τμήμα της χώρας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

    Ο Νέτσας δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει 300 εκατομμύρια τσεχικές κορώνες ως οικονομική βοήθεια, ενώ δήλωσε ότι 2.000 επιπλέον στρατιώτες είναι έτοιμοι να σταλούν προκειμένου να βοηθήσουν στο στήσιμο προσωρινών αναχωμάτων στην Πράγα και άλλες πληγείσες περιοχές. «Η κυβέρνηση ενέκρινε την απόφαση να τεθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης 1,3 δις κορώνων για την αποκατάσταση των ζημιών. Εξαιτίας των πλημμύρων 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ πολλοί αγνοούνται. Ένα νοσοκομείο στην Πράγα καθώς και τμήματα του Ζωολογικού Κήπου της πόλης εκκενώθηκαν.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [04] Ινδία, Πακιστάν και Κίνα αύξησαν τα πυρηνικά τους

    Τρεις από τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν, αύξησαν το πυρηνικό οπλοστάσιό τους ενώ οι υπόλοιπες πέντε το μείωσαν ή το διατήρησαν σε σταθερά επίπεδα, ανακοίνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri).

    Η Κίνα διαθέτει σήμερα 250 πυρηνικές κεφαλές, από 240 που είχε το 2012, το Πακιστάν τις έχει αυξήσει στις 100-120 και η Ινδία στις 90-110. Αυτή η "κούρσα των εξοπλισμών" θεωρείται ανησυχητική από το Sipri διότι κρίνει "εύθραυστη" την ειρήνη στην Ασία, δεδομένου ότι στην ήπειρο αυτή αυξάνονται οι εντάσεις μετά το 2008, για παράδειγμα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ή μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.

    Οι χώρες που έχουν μειώσει το οπλοστάσιό τους είναι οι δύο που έχουν υπογράψει τη συνθήκη START, η Ρωσία (8.500 κεφαλές) και οι ΗΠΑ (7.700). Καμία αλλαγή δεν έγινε στο οπλοστάσιο της Γαλλίας (300 κεφαλές),της Βρετανίας (225) και του Ισραήλ (80). Οι αριθμοί αυτοί πάντως δεν είναι παρά εκτιμήσεις αφού το Sipri διαπιστώνει ότι η Κίνα, επί παραδείγματι, τηρεί απόλυτη σιγή για το θέμα ενώ και στη Ρωσία η πληροφόρηση έχει περιοριστεί. Το Ινστιτούτο υποθέτει ότι η Βόρεια Κορέα και το Ιράν δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα ακόμη.

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 June 2013 - 4:30:22 UTC