Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες ακόμη περισσότερο, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΛΚ
  • [02] Πανευρωπαϊκό κίνημα αντίστασης κατά των σημερινών πολιτικών ζητά ο Αλ. Τσίπρας
  • [03] Ράλι Ακρόπολις 2013: Ο Λάτβαλα προηγείται στη γενική κατάταξη
  • [04] Ένταση στην κινητοποίηση κατά της λιτότητας στη Φρανκφούρτη
  • [05] Η ΑΕΚ πρωταθλήτρια στο Χάντμπολ

  • [01] Πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες ακόμη περισσότερο, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΛΚ

    «Τους Έλληνες πρέπει να τους βοηθήσουμε, ίσως μάλιστα ακόμη περισσότερο από ό, τι μέχρι τώρα», τονίζει ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γιοζέφ Ντολ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουγκ».

    Σχολιάζοντας την παρατήρηση του συντάκτη ότι παρά τα μέτρα λιτότητας η κατάσταση δεν βελτιώνεται σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ο κ. Ντολ σημειώνει πως για μια χώρα είναι σημαντικό να είναι ανταγωνιστική και σε ό, τι αφορά την Ελλάδα ο ίδιος εκφράζει «μεγάλες ανησυχίες», ενώ για την Ισπανία και Πορτογαλία επισημαίνει πως ελκύουν και πάλι οι εξαγωγές τους και αυτό είναι ένα καλό σημάδι.

    Αναφερόμενος γενικότερα στην πολιτική λιτότητας σημειώνει ότι κάποιος δεν μπορεί να ξοδεύει χρήματα τα οποία δεν διαθέτει και προσθέτει πως, βλέποντας την πολιτική που ακολουθεί η Αυστρία, θεωρεί ότι έτσι θα έπρεπε να ενεργεί ολόκληρη η Ευρώπη.

    Ταυτόχρονα πιστεύει ότι, φυσικά πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να μην καταστραφούν τα πάντα, αν ωστόσο κάποιος θέλει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη, αυτά θα πρέπει να εξοικονομηθούν από κάπου αλλού.

    Ο ίδιος προειδοποιεί για τον κίνδυνο να μπορέσουν οι διάφοροι λαϊκιστές, που παρουσιάζουν τώρα άνοδο, να κινητοποιήσουν τους οπαδούς τους για να προσέλθουν στις κάλπες των Ευρωεκλογών το 2014, κάτι που, όπως λέει, θα οδηγούσε σε μια καταστροφή εάν τα άλλα κόμματα δεν κατορθώσουν να φέρουν τους δικούς τους ψηφοφόρους στις κάλπες.

    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να αναδειχθούν στη Βρετανία οι αντιευρωπαϊστές σε ισχυρότερο κόμμα, επισημαίνει πως, αν μια χώρα κάνει αύριο δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ, τότε μπορεί να φύγει, ο ίδιος δεν θα είχε κανένα πρόβλημα.

    [02] Πανευρωπαϊκό κίνημα αντίστασης κατά των σημερινών πολιτικών ζητά ο Αλ. Τσίπρας

    Την ανάγκη να εκδηλωθεί από όλους τους λαούς του ευρωπαϊκού νότου ένα μεγάλο, πανευρωπαϊκό κίνημα αφύπνισης των συνειδήσεων, ένα πανευρωπαϊκό κίνημα αντίστασης, που να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας στη Μαδρίτη.

    Με συχνές αναφορές στις κοινές εμπειρίες των λαών της Ελλάδας και της Ισπανίας όπως τα δικτατορικά καθεστώτα και η οικονομική κρίση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σήμερα τυπικά υπάρχει δημοκρατία, ωστόσο, πρόσθεσε «οι λαοί μας βρίσκονται κάτω από την ασφυκτική πίεση της δικτατορίας των αγορών, μιας ιδιότυπης δικτατορίας που καταστέλλει βίαια τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών».

    Είμαστε εδώ, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να ξαναγεννήσουμε την ελπίδα και να ξαναθυμίσουμε στους λαούς μας ότι, όπως τότε αντιστάθηκαν και κατάφεραν να νικήσουν, έτσι και τώρα μπορούν να νικήσουν. Και οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου να σύρουν το χορό μιας μεγάλης πολιτικής ανατροπής, προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης».

    Ενημερώνοντας το ισπανικό κοινό για τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η χώρα μου βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Σε μια κρίση που τα αποτελέσματά της είναι παρόμοια και οι επιπτώσεις της είναι παρόμοιες με αυτές που έζησε ο λαός μας στον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Και αιτία είναι η λιτότητα». Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός αναρωτιέται σήμερα: «αφού όλα αυτά τα χρόνια μείωσαν μισθούς και συντάξεις, μείωσαν τις κοινωνικές δαπάνες, και ταυτόχρονα το χρέος μας αυξήθηκε, αντί να μειωθεί, ενώ δίνανε δισεκατομμύρια βοήθειας, με υψηλότοκα βέβαια δάνεια στον ελληνικό λαό, τα χρήματα αυτά που πήγανε; Πήγανε στις τράπεζες, στα κερδοσκοπικά funds, στους δανειστές. Ό,τι παίρνει η Ελλάδα σε δάνεια, την ίδια στιγμή πηγαίνουν στις τσέπες των δανειστών και στα ταμεία των χρεοκοπημένων τραπεζών».

    Επίσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα, «η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, σήμερα μετατρέπεται στον τόπο που η Δημοκρατία στραγγαλίζεται. Είναι η χώρα (και δεν είμαστε καθόλου περήφανοι γι' αυτό) όπου βλέπουμε την εξάπλωση των νεοναζί, μιας οργάνωσης που επιδίδεται σε δολοφονικές επιθέσεις στις γειτονιές, ενάντια σε όσους έχουν άλλο χρώμα ή άλλες απόψεις, και βρίσκεται μέσα στη Βουλή και αυξάνει τη δύναμή της. Είναι η χώρα που το κοινοβούλιο έπαψε πια να λειτουργεί διότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε εξωθεσμικούς κύκλους, τις αποφάσεις τις λαμβάνει η τρόικα, και δίνει εντολές στον πρωθυπουργό. Είναι η χώρα όπου επιχειρείται ένα πείραμα κατάλυσης της δημοκρατίας μέσα από την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, με πολιτικές επιστρατεύσεις, ακόμα και στην απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση».

    Για το θέμα αυτό ειδικότερα ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους Ισπανούς επισημαίνοντας «όχι μονάχα την ανάγκη μιας ευρείας συμμαχίας των λαών ενάντια στη λιτότητα. Αλλά και για την ανάγκη μιας ευρείας , προοδευτικής συμμαχίας των λαών της Ευρώπης, ενάντια στο φάντασμα του νεοναζισμού, ενάντια στη συρρίκνωση της δημοκρατίας, γιατί το πρώτο θύμα της λιτότητας είναι η ίδια η δημοκρατία».

    [03] Ράλι Ακρόπολις 2013: Ο Λάτβαλα προηγείται στη γενική κατάταξη

    Ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα με Φολκσβάγκεν σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην ειδική Κλένια-Μυκήνες 2, που είναι η πέμπτη σημερινή του 59ου Ράλι Ακρόπολις. Ο Φινλανδός κάλυψε τα 17,41 χιλιόμετρα της διαδρομής σε 11 λεπτά και 14.4 δευτερόλεπτα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση (+3.7 δεύτερα) τον Γάλλο «ομόσταυλό» του, Σεμπαστιάν Οζιέ, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Νορβηγός Αντρέας Μίκελσεν, επίσης με Φολκσβάγκεν (+4.5 δευτερόλεπτα).

    Στο μεταξύ, ο Λάτβαλα προηγείται στη γενική κατάταξη (1:53:29.9), δεύτερος είναι ο Ισπανός Ντάνι Σόρντο με Σιτροέν, που βρίσκεται 29.9 δευτερόλεπτα πίσω από τον Φινλανδό, ενώ τρίτος είναι ο Βέλγος Τιερί Νεβίλ με Φορντ (+1:21.5).

    Από ελληνικής πλευράς, ο Θέμης Χαλκιάς με Μιτσουμπίσι κατετάγη 21ος στην ειδική Κλένια-Μυκήνες 2 (+2:39.6) και βρίσκεται στην 21η θέση της γενικής (+27:51.7).

    [04] Ένταση στην κινητοποίηση κατά της λιτότητας στη Φρανκφούρτη

    Χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού και γκλομπ η γερμανική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη συγκέντρωση του αντικαπιταλιστικού κινήματος Blockupy που είχε οργανωθεί σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στη Φραγκφούρτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη.

    Περίπου 7.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία και πολλοί από αυτούς κρατούσαν πανώ με συνθήματα όπως "Έξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα" και "Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο". Η έναρξη της κινητοποίησης ήταν ειρηνική αλλά στη συνέχεια μικρές ομάδες κουκουλοφόρων άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και καπνογόνα εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν δυναμικά. Πολλοί διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

    Διαδηλώσεις εναντίον της τρόικας των διεθνών πιστωτών --ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ-- επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης μετά την επιτυχημένη κινητοποίηση της Παρασκευής στη Φραγκφούρτη, όταν οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να αποκόψουν την πρόσβαση στα γραφεία της ΕΚΤ και την έδρα της Deutsche Bank.

    Σήμερα ωστόσο οι αστυνομικοί σταμάτησαν τους διαδηλωτές προτού πλησιάσουν στο κτίριο της ΕΚΤ. Σε ανακοίνωσή του το κίνημα Blockupy κατηγορεί την αστυνομία ότι θέλει "να κλιμακώσει την ένταση" και ότι σταμάτησε μια νόμιμη κινητοποίηση. "Είναι σκανδαλώδες. Η αρχική διαδρομή της πορείας είχε εγκριθεί από πολλούς νόμιμους φορείς", είπε η εκπρόσωπος του κινήματος Άνι Ντίσελμαν.

    Η αστυνομία από την πλευρά της απάντησε ότι αξιωματικοί της δέχτηκαν κατ' επανάληψη επίθεση από μια μικρή ομάδα διαδηλωτών και κατέστη αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί βία.

    [05] Η ΑΕΚ πρωταθλήτρια στο Χάντμπολ

    Η ΑΕΚ αναδείχθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ελλάδας στο χάντμπολ.

    Η Ένωση επικράτησε στο Άργος 25-24 του τοπικού Διομήδη, στον τρίτο και αποφασιστικό τελικό της Α1 ανδρών, και με 2-1 νίκες πανηγύρισε το τρόπαιο και ταυτόχρονα το νταμπλ, αφού ήταν η νικήτρια και στο κύπελλο Ελλάδας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 June 2013 - 16:30:21 UTC