Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραήλ και Συρία αντάλλαξαν πυρά στα Yψίπεδα του Γκολάν
  • [02] Τις ομορφιές της Λευκάδας και της Χίου εξυμνεί ο αυστριακός Τύπος
  • [03] Πέθανε ο πιανίστας των The Doors, Ρέι Μάνζαρεκ
  • [04] Ανακάλυψη: Οι φιλικοί ιοί προστατεύουν τους ανθρώπους από εχθρικά βακτήρια
  • [05] «Κέντρο και γειτονιές σε μια σκηνή» στην πόλη της Αθήνας
  • [06] Σεισμός 6 βαθμών ταρακούνησε τη ρωσική χερσόνησο της Καμτσάτκα
  • [07] Η Β. Κορέα απελευθέρωσε 16 Kινέζους ψαράδες, οι οποίοι κρατούνταν για λύτρα
  • [08] Aμελητέες οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα
  • [09] Επιστρέφει στην ΑΕΚ ο Γεωργέας

  • [01] Ισραήλ και Συρία αντάλλαξαν πυρά στα Yψίπεδα του Γκολάν

    Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στη διάρκεια της νύχτας, απαντώντας στα πυρά από τη Συρία εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στα Yψίπεδα του Γκολάν.

    "Στη διάρκεια της νύχτας στρατιωτική περίπολος ήταν ο στόχος πυρών από τα συριακά σύνορα στα Yψίπεδα του Γκολάν. Δεν υπήρξαν τραυματίες. Το όχημα υπέστη ζημιές. Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά με ακρίβεια", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ.

    "Ο ισραηλινός στρατός ανησυχεί για τα πρόσφατα επεισόδια στα βόρεια σύνορα της χώρας και κατήγγειλε τα γεγονότα αυτά στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στην περιοχή", προστίθεται στην ανακοίνωση. Ανάλογο επεισόδιο σημειώθηκε και τη νύχτα της Κυριακής: πυρά προερχόμενα από τη Συρία έπληξαν τομέα των Yψιπέδων του Γκολάν.

    Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τα πυρά ερρίφθησαν κατά σε ισραηλινή στρατιωτική περίπολο.

    [02] Τις ομορφιές της Λευκάδας και της Χίου εξυμνεί ο αυστριακός Τύπος

    Τις «ονειρώδεις» παραλίες της Λευκάδας, οι οποίες -όπως σημειώνεται- ανήκουν στις ομορφότερες ολόκληρης της Ευρώπης, εκθειάζει η μεγαλύτερης κυκλοφορίας (σ.σ. κατά μέσον όρο, ημερήσια κυκλοφορία ένα εκατομμύριο φύλλα) αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» (Kronen Zeitung), σε αφιέρωμά της στο νησί του Ιονίου, με τίτλο «Λευκάδα: Επίσκεψη στο μαργαριτάρι της Ελλάδας».

    Στο αφιέρωμα, επισημαίνεται πως στο νησί δεν υπάρχει μαζικός τουρισμός, οι κάτοικοι υποδέχονται εγκάρδια τους τουρίστες, στους οποίους μεταφέρουν τη χαρά της ζωής που οι ίδιοι χαίρονται, παρά την κρίση η οποία πλήττει και τη Λευκάδα, όχι όμως τόσο όσο την ηπειρωτική Ελλάδα όπως αναφέρουν η κάτοικοι, καθώς ο ένας βοηθά τον άλλο.

    Τονίζεται ακόμη πως την περασμένη χρονιά όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις στη Λευκάδα ανακαινίστηκαν για να υποδεχθούν τους επισκέπτες, χωρίς να χάσουν τίποτε από το λευκαδίτικο ύφος τους.

    Η φιλοξενία των κατοίκων της Χίου, την οποία -όπως γράφει ο αρθρογράφος- δεν φαίνεται να έχουν ανακαλύψει ακόμη οι τουρίστες, προβάλλεται στο σχετικό αφιέρωμα στο νησί του Αιγαίου, που δημοσιεύει, με τίτλο «Η μυρωδιά, το νησί και η μαστίχα», η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» (Der Standard), στο οποίο, μεταξύ άλλων, γίνονται αναφορές στο παραδοσιακό προϊόν τη μαστίχα, που καλλιεργείται κυρίως στο νότιο μέρος του νησιού.

    Παρόμοιο αφιέρωμα στη Χίο δημοσιεύει και η εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ» (Kleine Zeitung), εξαίροντας τις έντονες μυρωδιές του νησιού από τα οπωροφόρα δέντρα και αποκαλώντας τη μαστίχα «τα δάκρυα της Χίου», η οποία -όπως σημειώνεται- είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, αλλά ακόμη βρίσκεται «στη σκιά της Κρήτης και της Ρόδου».

    [03] Πέθανε ο πιανίστας των The Doors, Ρέι Μάνζαρεκ

    Ο Ρέι Μάνζαρεκ, πιανίστας και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του θρυλικού ροκ συγκροτήματος της δεκαετίας του '60, «The Doors», πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 74 ετών, δήλωσε ο μάνατζερ του συγκροτήματος.

    Ο Μάνζαρεκ άφησε την τελευταία του πνοή στο Ροζενχάιμ της Γερμανίας, μετά από μάχη που έδωσε επί χρόνια με τον καρκίνο, ανέφερε η μπάντα σε ανακοίνωσή της.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [04] Ανακάλυψη: Οι φιλικοί ιοί προστατεύουν τους ανθρώπους από εχθρικά βακτήρια

    Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι τα βακτήρια μπορεί να είναι τόσο εχθροί, όσο και φίλοι μας, είτε προκαλώντας κάποια μόλυνση και ασθένεια, είτε βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Τώρα, για πρώτη φορά, Αμερικανοί επιστήμονες έδειξαν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την άλλη μεγάλη κατηγορία μικροοργανισμών, τους ιούς, οι οποίοι επίσης μπορούν να έχουν ευεργετική φύση και δράση μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, καταπολεμώντας «κακά» μικρόβια μαζί με το ανοσοποιητικό σύστημά μας.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Τζέρεμι Μπαρ του Τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το "Science" και το "Nature", μελέτησαν τη βλέννα, μια ουσία που προστατεύει το εσωτερικό διαφόρων μερών του σώματος των ανθρώπων και άλλων ζώων (στόμα, μύτη, πεπτική οδός κ.α.) και η οποία φιλοξενεί τόσο βακτήρια όσο και ιούς. Ο βλεννογόνος υμένας λειτουργεί ως συνοριακή γραμμή άμυνας κατά των μικροβιακών απειλών του περιβάλλοντος.

    «Πρόκειται για μια καινοτομική ανακάλυψη. Η ιδέα ότι οι ιοί μπορούν να θεωρηθούν τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πρωτότυπη και συναρπαστική», δήλωσε ο μικροβιολόγος Φρέντερικ Μπούσμαν του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

    [05] «Κέντρο και γειτονιές σε μια σκηνή» στην πόλη της Αθήνας

    Υπό τον τίτλο «Κέντρο και γειτονιές σε μία σκηνή» ο δήμος Αθηναίων διοργανώνει πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την πόλη από τον Μάιο και μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική, θέατρο, χορό, εικαστικά, δράσεις επιχειρηματικότητας, αλλά και φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας.

    Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τρεις φορείς: την «Τεχνόπολη», τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, χαρακτήρισε σε σχετική συνέντευξη Tύπου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «πολυδιάστατο και πλούσιο», «αντάξιο μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, ανοιχτό στην πρωτοπορία και την καινοτομία που απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους και διεκδικεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες και τουρίστες». Επίσης, πρόσθεσε ότι είναι από πλευράς του δήμου «άλλη μια απάντηση στην κρίση».

    Στο πολιτιστικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων:

    - συναυλία του ελληνικού περιοδικού δρόμου «Σχεδία» με τη συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών (σήμερα, στην «Τεχνόπολις»)

    - η 36η Γιορτή Βιβλίου (24 Μαΐου- 9 Ιουνίου, Πεδίο του 'Αρεως)

    - έκθεση σύγχρονου ντιζάιν (25-27 Μαΐου, Τεχνόπολις)

    [06] Σεισμός 6 βαθμών ταρακούνησε τη ρωσική χερσόνησο της Καμτσάτκα

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην Καμτσάτκα, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής.

    Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 33 χιλιομέτρων και σε απόσταση 136 νοτιοανατολικά της ρωσικής πόλης Πετροπαβλόβσκ-Καμτσάτσκι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το οποίο εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν θύματα ή ζημιές.

    Η χερσόνησος της Καμτσάτκα βρίσκεται στο σημείο συνάντησης τεκτονικών πλακών του Ειρηνικού και της Βόρειας Αμερικής, καθιστώντας την περιοχή μια από τις πλέον σεισμογενείς του πλανήτη.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [07] Η Β. Κορέα απελευθέρωσε 16 Kινέζους ψαράδες, οι οποίοι κρατούνταν για λύτρα

    Η Βόρεια Κορέα απελευθέρωσε σήμερα 16 Κινέζους ψαράδες, οι οποίοι κρατούνταν για λύτρα μετά την κατάληψη του σκάφους τους πριν από δύο εβδομάδες, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    Το 16μελές πλήρωμα ενός κινεζικού αλιευτικού αφέθηκε ελεύθερο σήμερα Τρίτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επικαλούμενο κινέζο διπλωμάτη στην Πιονγκγιάνγκ.Ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού Γιου Σουετζούν ενημέρωσε τις κινεζικές αρχές ότι οι ψαράδες είναι "ασφαλείς και επιστρέφουν", είπε στο Νέα Κίνα ο διπλωμάτης προσθέτοντας ότι η πρεσβεία δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από την βορειοκορεατική κυβέρνηση.

    Το αλιευτικό κατελήφθη στις 5 Μαϊου από "'ένοπλους βορειοκορεάτες" στο λιμάνι της βορειοανατολικής Κίνας Νταλιάν. Οι δράστες ζητούσαν να τους καταβληθούν μέχρι την Κυριακή 98.000 δολάρια για την απελευθέρωση του αλιευτικού και του πληρώματός του, έγραψε η εφημερίδα Global Times επικαλούμενη δηλώσεις του Γιου.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [08] Aμελητέες οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα

    Εκδήλωση με θέμα «Πυρηνικά ατυχήματα και επιπτώσεις» και ομιλητή τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), καθηγητή πυρηνικής τεχνολογίας Σίμο Σιμόπουλο, διοργάνωσε η Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ο κ. Σιμόπουλος περιέγραψε τα κυριότερα πυρηνικά ατυχήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στα δύο σημαντικότερα και πιο πρόσφατα, του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία (1986) και της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία (2011).

    Για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα είπε ότι ήσαν αμελητέες λόγω της μεγάλης απόστασης, παραπέμποντας σε κοινή μελέτη επτά ελληνικών επιστημονικών εργαστηρίων που έδειξε ότι τα ίχνη των ραδιενεργών ισοτόπων ιωδίου-131 και καισίου-137 ήσαν πολύ μικρά.

    Σχετικά με τις συνέπειες του Τσερνόμπιλ στη χώρα μας, ο πρύτανης του ΕΜΠ αναφέρθηκε σε πρόσφατη επιστημονική μελέτη (διδακτορική διατριβή του Γ. Παπαδάκου), που δείχνει ότι οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος δεν αυξήθηκαν διαχρονικά στις περιοχές (ιδίως στη Θεσσαλία) εκείνες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη μεταφορά μέσω του αέρα των πυρηνικών καταλοίπων από την Ουκρανία.

    [09] Επιστρέφει στην ΑΕΚ ο Γεωργέας

    Σύντομη αποδεικνύεται η απουσία του Νίκου Γεωργέα από την ΑΕΚ. Ο 36χρονος αμυντικός της Βέροιας συναντήθηκε με τους ανθρώπους της Ένωσης και επήλθε συμφωνία για την επιστροφή του στην «ομάδα της καρδιάς του».

    Μετά τη συγκατάθεση του Δημήτρη Μελισσανίδη, αλλά και του Ντούσαν Μπάγεβιτς, οι Τραϊανός Δέλλας και Νίκος Λυμπερόπουλος ξεκίνησαν τις επαφές με τον έμπειρο παίκτη και δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να τον πείσουν, μιας και ο ίδιος θέλει να κλείσει την καριέρα του στους «κιτρινόμαυρους» και να τους βοηθήσει να επιστρέψουν γρήγορα στη Σούπερ Λίγκα.

    Ο Γεωργέας θα συνεχίσει τις προπονήσεις με την ομάδα της Ημαθίας έως την Παρασκευή, οπότε και ολοκληρώνονται, και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα για να τελειώσει και το τυπικό μέρος της συμφωνίας του με την ΑΕΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 May 2013 - 6:30:23 UTC