Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το επίδομα γάμου στο επίκεντρο της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων
  • [02] Πρόθεση της Ευρώπης η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό
  • [03] "Ο νέος ασθενής της Ευρώπης: Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση"
  • [04] Το δικαστήριο απέρριψε όλες τις ενστάσεις της υπεράσπισης
  • [05] Απεργούν αύριο οι πωλητές λαϊκών αγορών
  • [06] Ανεπαρκή, χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Σαλαμίνας τη σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά
  • [07] Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η μεταφορά πιστώσεων για μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα
  • [08] Φέκτερ: Έτοιμη για υποχωρήσεις η Αυστρία στο θέμα της ανταλλαγής τραπεζικών δεδομένων
  • [09] Ξεπέρασαν τα 170 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα που επέβαλε το ΣΔΟΕ τον Απρίλιο
  • [10] ΑΕΚ: Αρχίζει στις 7 Ιουνίου η εκκαθάριση

  • [01] Το επίδομα γάμου στο επίκεντρο της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων

    Μικρή διακοπή αποφασίστηκεκατά τη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων που ξεκίνησε νωρίτερα το πρωί στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η διακοπή αποφασίστηκε προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της καταβολής του επιδόματος γάμου. Η ΓΣΕΕ και οι επαγγελματικές οργανώσεις, εκτός του ΣΕΒ, φέρονται ότι συμφωνούν να συμπεριληφθεί στη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση επίδομα γάμου με συγκεκριμένο ποσοστό.

    Ο ΣΕΒ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι τα μέλη του καταβάλλουν ήδη το σχετικό επίδομα και προτείνει η συζήτηση να διεξαχθεί και επί άλλων θεσμικών θεμάτων, ενώ διαφωνεί με τη συμβατική αποτύπωση του επιδόματος, επικαλούμενος σχετική απόφαση της χθεσινής γενικής του συνέλευσης.

    Εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία. Η διαβούλευση αναμένεται να συνεχιστεί σε λίγη ώρα.

    [02] Πρόθεση της Ευρώπης η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό

    Με την επίτροπο, αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ, συναντήθηκε το πρωί στο γραφείο του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας ξενάγησε την κ. Μάλμστρομ στις εγκαταστάσεις των επιτροπών ασύλου που βρίσκονται δίπλα στο υπουργείο, στο παλαιό κτίριο της ΕΡΤ, στη συμβολή των λεωφόρων Μεσογείων και Κατεχάκη.

    Η κ. Μάλμστρομ δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη από αυτά που είδε. Όπως είπε, έχουν γίνει θετικά βήματα, αλλά υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία, όμως, θα ξεπεραστούν. Η επίτροπος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, η οποία ενώ περνάει μεγάλη οικονομική κρίση, δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη.

    Ο υπουργός κ. Δένδιας, επισήμανε ότι οι εγκαταστάσεις ασύλου, που διαθέτει αυτήν τη στιγμή η χώρα μας, αποτελούν πρότυπο στην Ευρώπη και υπογράμμισε την ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέχει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

    [03] "Ο νέος ασθενής της Ευρώπης: Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση"

    Σημαντική πτώση καταγράφει η υποστήριξη προς την ΕΕ και την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση σε πολλές χώρες εξαιτίας της κρίσης, κυρίως στη Γαλλία όπου η πτώση είναι εξαιρετικά μεγάλη, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Pew.

    Στο διάστημα από το 2012 ως το 2013, η υποστήριξη στο ευρωπαϊκό σχέδιο μειώθηκε από το 60% των θετικών απαντήσεων στο 45%, δηλαδή πτώση κατά 15 μονάδες. Η Γαλλία καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση των θετικών απαντήσεων (-19 μονάδες στο 41%).

    Στην Ισπανία, μια χώρα που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, καταγράφεται πτώση κατά 14 μονάδες (46%), στη Γερμανία πτώση κατά οχτώ μονάδες (60%), ενώ στην Ιταλία σημειώθηκε πτώση μόνο κατά 1 μονάδα (58%) σύμφωνα με την έρευνα η οποία φέρει τον τίτλο: "Ο νέος ασθενής της Ευρώπης: Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση".

    Εξάλλου, χώρες στις οποίες το ποσοστό υποστήριξης προς την ΕΕ ήταν ήδη χαμηλό, εξακολουθούν να καταγράφουν πτώση: η Ελλάδα στο 33% (-4) και η Βρετανία στο 43% (-2).

    Η μοναδική χώρα στην οποία το ποσοστό υποστήριξης προς την ΕΕ σημειώνει άνοδο είναι η Τσεχία (+4 μονάδες στο 38%).

    Ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται και σε ό,τι αφορά την υποστήριξη προς την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση. Η ήδη χαμηλή υποστήριξη, καταγράφει μια νέα πτώση σε διάστημα ενός έτους από 34% στο 28% (-6).

    Και στο ζήτημα αυτό η Γαλλία καταγράφει πτώση 14 μονάδων στις θετικές απαντήσεις (22% έναντι 36%), μπροστά από την Ιταλία (-11 στο 11%), την Ισπανία (-9 στο 37%), την Ελλάδα (-7 στο 11%) και την Πολωνία (-7 στο 41%). Μόνο η Γερμανία παραμένει πάνω από το 50% παρά την πτώση των 5 μονάδων.

    [04] Το δικαστήριο απέρριψε όλες τις ενστάσεις της υπεράσπισης

    Την απόρριψη όλων των βασικών ενστάσεων που υπέβαλε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων στην υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

    Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Φ. Κατσιγιάννης, το δικαστήριο έκρινε νομικά αβάσιμη την ένσταση περί εξάλειψης του αξιόποινου λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος, που είναι η δωροδοκία. Στο σκεπτικό του, επικαλέστηκε και τον νέο νόμο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ο οποίος δεν θέτει πλεον ως προϋπόθεση τη δίωξη του υπαίτιου για βασικό αδίκημα.

    Αντίστοιχα απορρίφθηκαν οι ενστάσεις για ακυρότητα της προδικασίας, για την κλήτευση Τσοχατζόπουλου, για την εκκρεμοδικία κ.α.

    Με την απόφασή του, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει κατά την πρόοδο της διαδικασίας επί της ενστάσεως της Βίκυς Σταμάτη για τον τόπο τέλεσης της αποδιδόμενης σε αυτήν νομιμοποίησης εσόδων, από παράνομη δραστηριότητα. Αν δηλαδή είναι η Ελλάδα ή η Ελβετία.

    Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού υπέβαλε αίτημα για την κλήση του ΚΥΣΕΑ -της επίμαχης περιόδου- προσθέτοντας στους μάρτυρες που ζητά να κληθούν και τους πρώην υπουργούς Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο αλλά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη ο οποίος το 2009 ειχε αντιπαρατεθεί στη Βουλή με τον τότε υπουργό Βαγγ. Βενιζέλο για το θέμα των υποβρυχίων.

    Με το αίτημα του πρώην υπουργού συντάχθηκε ο συγκατηγορούμενός του, πρώην γγ του ΥΠΕΘΑ Γιάννης Σμπώκος.

    Η Πολιτική Αγωγή είπε στο δικαστήριο, ότι δεν συναινεί στο αίτημα επιφυλασσόμενη να τοποθετηθεί, όταν της δοθεί ο λόγος.

    Η διδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.

    [05] Απεργούν αύριο οι πωλητές λαϊκών αγορών

    Απεργία για αύριο, Τετάρτη 15 Μαΐου, εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Στις 9:30 το πρωί στο Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με τη συμμετοχή των σωματείων και ομοσπονδιών όλης της χώρας.

    Την ανάγκη κινητοποιήσεων ανέδειξε το σχέδιο νόμου που «αλλάζει τους κανόνες» για τις Λαϊκές Αγορές. Οι αλλαγές που επέρχονται, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, καταργούν την ισοβιότητα της άδειας και εισάγουν την ισχύ της για τρία χρόνια και στη συνέχεια τη διεκδίκηση εναπαναδειοδότησης, μαζί με τους υπόλοιπους αιτούντες αδείας.

    Υπογραμμίζεται δε: «Έχουμε μάλιστα την πεποίθηση, ότι σύντομα και πάντως πριν την 31/10/2014 που αυτοδικαίως λήγει η άδειά μας, θα έχουν νομοθετήσει και την είσοδο των εταιριών, στον χώρο των λαϊκών αγορών, έτσι ώστε και το υπαίθριο εμπόριο, να αλωθεί από τα ολιγοπώλια».

    [06] Ανεπαρκή, χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Σαλαμίνας τη σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά

    Μεγάλη ταλαιπωρία υφίστανται από το πρωί οι κάτοικοι της Σαλαμίνας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιάννης Τζαβαρής. Χαρακτήρισε, παράλληλα, ανεπαρκή έως τώρα την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά, επιρρίπτοντας εκ νέου ευθύνες στο υπουργείο Ναυτιλίας.

    Ο κ. Τζαβαρής τόνισε ότι, από το πρωί, η σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά γίνεται με μόνον δύο πλοία, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις.

    Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας αποφάσισε χθες να αναθέσει την κάλυψη των γραμμών σε άλλες εταιρείες, καθώς οι δύο κοινοπραξίες των φέρι μπόουτ που διαχειρίζονταν έως σήμερα την ακτοπλοϊκή σύνδεση δεν κατέθεσαν βεβαίωση υποχρεωτική κάλυψης προς τρίτους, όπως ορίζει και σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πηγές από το Λιμενικό Σώμα υποστήριξαν ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα, που παρατηρούνται κάποιες συγκεκριμένες ώρες λόγω αύξησης της επιβατικής κίνησης, αλλά τα απέδωσαν στο ότι, από σήμερα το πρωί, ξεκίνησαν ουσιαστικά τα δύο πρώτα πλοία να πραγματοποιούν δρομολόγια, ενώ είπαν ότι το μεσημέρι προστέθηκε και ένα τρίτο.

    [07] Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η μεταφορά πιστώσεων για μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα

    Το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2013 θα γίνει η μεταφορά πιστώσεων για το μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «η μεταφορά πιστώσεων ύψους 946.000 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης θα γίνει μετά την έγκριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας για το 2013. Το 2ο τρίμηνο του 2013 θα μεταφερθεί ποσό ύψους 500.000 ευρώ και το 3ο τρίμηνο του 2013 ποσό ύψους 446.000 ευρώ».

    Το έγγραφο του κ. Αρβανιτόπουλου διαβιβάστηκε στη Βουλή στις αρχές Μαΐου μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη για την ανέγερση νέου μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.

    Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες είδε το φως της δημοσιότητας έγγραφο για την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα που έχει αποστείλει στη Βουλή και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στο έγγραφο αυτό που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από αναφορά του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωνε ότι «η κυβέρνηση με διαφάνεια προβαίνει σε κινήσεις που μπορούν να ελεγχθούν από όλους και δεν ετεροπροσδιορίζονται από σκοπιμότητες». Ανάφερε επίσης ότι «δεν προβλέπεται η κατασκευή μιναρέ, ώστε να υφίσταται αρμονία με το γύρω χώρο».

    [08] Φέκτερ: Έτοιμη για υποχωρήσεις η Αυστρία στο θέμα της ανταλλαγής τραπεζικών δεδομένων

    Η Αυστρία είναι έτοιμη να άρει τις ενστάσεις της όσον αφορά την αναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών της ΕΕ για φορολογικά θέματα με χρηματοοικονομικά κέντρα που δεν ανήκουν σε αυτήν, δήλωσε σήμερα η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. «Υποθέτω ότι μπορεί να απεμπλακεί σήμερα», είπε η Φέκτερ μιλώντας προς δημοσιογράφους για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται το Εκοφίν.

    Η Φέκτερ διευκρίνισε πως η Βιέννη θα συναινούσε στο να δοθεί εντολή αναδιαπραγμάτευσης με την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, στην Ανδόρα και το Σαν Μαρίνο διότι αυτό θα αντανακλούσε τις διεθνείς εξελίξεις, θα σήμαινε την επιδίωξη περισσότερης διαφάνειας όσον αφορά ανώνυμες τοποθετήσεις κι επενδύσεις καθώς και ότι θα γίνονταν σεβαστές συμφωνίες οι οποίες έχουν συναφθεί σε διμερές επίπεδο.

    Η Φέκτερ απέρριψε πάντως κάθε εκτίμηση ότι η αναστροφή αυτή από μέρους της αυστριακής κυβέρνησης σηματοδοτεί το τέλος του τραπεζικού απορρήτου στην Αυστρία, επιμένοντας πως «αυτό παραμένει ως έχει» και διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως δεν θα παραχωρηθεί «ουδεμία προστασία σε όσους διαπράττουν φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος».

    [09] Ξεπέρασαν τα 170 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα που επέβαλε το ΣΔΟΕ τον Απρίλιο

    Πρόστιμα που ξεπέρασαν συνολικά τα 170 εκατ. ευρώ, επέβαλε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) τον Απρίλιο στο πλαίσιο των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και των ελέγχων αδήλωτων εισοδημάτων.

    Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1.270 έλεγχοι οι οποίοι αφορούσαν στη διακίνηση αγαθών και επιχειρήσεων στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα και διαπιστώθηκε ότι σε 325 περιπτώσεις δεν είχαν εκδοθεί τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ καταλογίσθηκαν 792 φορολογικές παραβάσεις με το ποσοστό της παραβατικότητας να φτάνει το 25,6%.

    Συνολικά το ύψος των προστίμων κατά τον μήνα Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, όπως ΦΜΥ κλπ, ανήλθε στο ποσό των 170.492.268 ευρώ. Τα πρόστιμα προέκυψαν από ελέγχους για έκδοση και λήψη εικονικών ή πλαστών τιμολογίων, μη απόδοση ΦΠΑ, έλεγχοι ελευθέρων επαγγελματιών όπως ιατροί, δικηγόροι, καλλιτέχνες κλπ.

    [10] ΑΕΚ: Αρχίζει στις 7 Ιουνίου η εκκαθάριση

    Η «νέα σελίδα» στην Ιστορία της ΑΕΚ άρχισε να γυρίζει από σήμερα. Η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την διεξαγωγή νέας ΓΣ στις 7 Ιουνίου, με αποκλειστικό θέμα την εκκαθάριση της ΠΑΕ και τον ορισμό εκκαθαριστών. Παράλληλα, αποφασίσθηκε νέο τριμελές ΔΣ, προσωρινού χαρακτήρα, το οποίο αποτελείται από τους Ανδρέα Δημητρέλο, που θα παραμείνει στην θέση του προέδρου μέχρι την νέα ΓΣ, Αλέξη Αλεξίου και Κώστα Νεστορίδη.

    Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ.Δημητρέλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η ομάδα δεν μπορεί λόγω οικονομικών δυνατοτήτων να συμμετάσχει στην Β΄ Εθνική», κάτι που επί της ουσίας, σημαίνει πως η ΑΕΚ θα συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα της Γ` εθνικής κατηγορίας, που από τη νέα αγωνιστική περίοδο θα έχει ερασιτεχνικό χαρακτήρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 May 2013 - 10:30:23 UTC