Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περισσότερες προσλήψεις παρά απολύσεις, το πρώτο τετράμηνο
  • [02] Σε προ μνημονίου επίπεδα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου
  • [03] Στο τελικό στάδιο ο κατάλογος με τους φορείς που καταργούνται
  • [04] Σύσσωμη και συγκινημένη η θεατρική οικογένεια στο "ύστατο χαίρε" στον Λευτέρη Βογιατζή
  • [05] Όλι Ρεν: Με τη συμφωνία του Eurogroup αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου
  • [06] Για την ψήφο των ομογενών
  • [07] Στον ανακριτή ο 25χρονος που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη φίλη του

  • [01] Περισσότερες προσλήψεις παρά απολύσεις, το πρώτο τετράμηνο

    Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την εξέλιξη της αγοράς εργασίας καθώς εμφανίζεται σταθερά θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το υπουργείο Εργασίας, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

    Ειδικότερα, στο πρώτο τετράμηνο του έτους, (Ιανουάριος- Απρίλιος του 2013), δημιουργήθηκαν 20.460 περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, οι θέσεις εργασίας εμφάνιζαν μείωση κατά 32.691.

    Αντίστοιχα, σε επίπεδο διμήνου (Μάρτιος και Απρίλιος 2013), οι προσλήψεις ήταν κατά 38.248, περισσότερες από τις απολύσεις, έναντι μόλις 6.871 που είχαν καταγραφεί, το αντίστοιχο περσινό διάστημα (Μάρτιος & Απρίλιος 2012).

    Κατά τον μήνα Απρίλιο του 2013 καταγράφηκαν 89.779 αναγγελίες πρόσληψης, 18.078 απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου), 20.843 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 21.560 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

    Από τις ροές αυτές, προκύπτει για τον μήνα Απρίλιο 2013 αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 29.298 θέσεις εργασίας, που είναι υπερδιπλάσια της αύξησης κατά 14.435 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο του 2012 και κατά 8.950 τον προηγούμενο μήνα.

    [02] Σε προ μνημονίου επίπεδα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

    Αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Η εξέλιξη αυτή, η οποία αντανακλά τη βελτίωση του κλίματος, έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να υποχωρήσει στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2010. Πριν δηλαδή η χώρα υπαχθεί στο καθεστώς του Μνημονίου.

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά (στοιχεία από τη διαπραγμάτευση μέσω Βloomberg) σήμερα κυμαίνονταν στο 9,5% με 9,6%, όσο περίπου ήταν και στις 15 Οκτωβρίου 2010. Ενδεικτική του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι και η προτροπή της Morgan Stanley προς τους επενδυτές προκειμένου να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα. Οι εξελίξεις αυτές συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο μέσω των εντόκων γραμματίων. Στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων που πραγματοποίησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών η απόδοση των τίτλων διαμορφώθηκε στο 4,20% από 4,30% που ήταν τον Ιανουάριο του 2013.

    Η μείωση των αποδόσεων έχει συμπαρασύρει και το περιθώριο (spread), με αποτέλεσμα αυτό να κυμαίνεται στο 8,1%.

    [03] Στο τελικό στάδιο ο κατάλογος με τους φορείς που καταργούνται

    Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται ο κατάλογος με τους φορείς και τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου, που πρόκειται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν και, ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοί τους να απολυθούν.

    Οι συσκέψεις και οι συνεργασίες μεταξύ των αρμόδιων υπουργών στους οποίους υπάγονται οι εν λόγω φορείς, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, είναι συνεχείς και πυρετώδεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κατάλογος με τους πρώτους φορείς που «δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία τους» και θα καταργηθούν.

    Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση και για το σχέδιο νόμου «Οργάνωσης Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη Μεγάλη Πέμπτη και το οποίο είναι απαραίτητο προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα για 4.000 απολύσεις μέχρι το 2013. Ένα νομοσχέδιο το οποίο, αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση στις 14 Μαΐου, αμέσως μετά και με ενσωματωμένες ενδεχόμενες τροποποιήσεις που θα έχουν προέλθει από τη διαβούλευση, θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

    Μάλιστα χθες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης είχε συνάντηση με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο νόμου και τους ενημέρωσε και για τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις φορέων του δημοσίου, το σχέδιο για το πρόγραμμα κινητικότητας, τις αποχωρήσεις και τις προσλήψεις με αναλογία 1 προς 1. Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Μανιτάκης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

    [04] Σύσσωμη και συγκινημένη η θεατρική οικογένεια στο "ύστατο χαίρε" στον Λευτέρη Βογιατζή

    Το «ύστατο χαίρε» στον Λευτέρη Βογιατζή συγκεντρώθηκαν να πουν σήμερα το μεσημέρι, συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, συνοδοιπόροι και μαθητές του στο θεατρικό του σπίτι και χώρο δημιουργίας του, στο ορμητήριο του στο θέατρο της οδού Κυκλάδων. Εκεί που το κοινό απόλαυσε τις 19 από τις 25 συνολικά, υπέροχες σκηνοθεσίες του, σε διάστημα 30 ετών.

    Η σορός του σπουδαίου σκηνοθέτη και ηθοποιού εκτίθεται από τις δώδεκα το μεσημέρι σε λαϊκό προσκύνημα, όπως άλλωστε είχε θελήσει και ο ίδιος, μια τελευταία στάση στο θέατρο του στο καταφύγιο του εκεί όπου για τριάντα χρόνια δημιουργούσε. Εκεί που ζωντάνεψε ιδανικά τον Ρουτ, στο «Θερμοκήπιο» του Πίντερ τον τελευταίο του ρόλο.

    Πάνω στη σκηνή η σορός του σε γυάλινο φέρετρο με το κοστούμι του Τίνκερ από το έργο της Σάρα Κέιν, «Καθαροί πιά» κρατάει το πρόγραμμα της παράστασης.

    «Για όσα είπες δίχως λόγια» έγραφε το στεφάνι πλαϊ στο φέρετρο που έφερε την υπογραφή της συντρόφου της Ειρήνης Λεβίδη.

    Το γυάλινο φέρετρο βρίσκεται πάνω στην σκηνή, ενώ στην πρώτη σειρά των καθισμάτων βρίσκεται η καρέκλα του σκηνοθέτη που επάνω της έχει τοποθετηθεί ένα τριαντάφυλλο και ένα πρόγραμμα του «Οιδίποδα» που προγραμμάτιζε να ανεβάσει φέτος το καλοκαίρι στην Επίδαυρο, στο Ελληνικό Φεστιβάλ.

    Με λουλούδια στα χέρια και ιδιαίτερη συγκίνηση το ελληνικό θέατρο αποχαιρετά από νωρίς το μεσημέρι τον θεατράνθρωπο και δάσκαλο.

    Μεταξύ τους, η νεότερη γενικά ηθοποιών, αλλά και οι σύγχρονοι: Αμαλία Μουτούση, Μαρία Σκουλά, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Μένης Κουμανταρέας, Μαρία Κεχαγιόγλου. Χρήστος Στέριογλου, Ελενα Τοπαλίδου, Ολια Λαζαρίδου, Τζένη Μαστοράκη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Παντελής Βούλγαρης, Μάνια Παπαδημητρίου, Νίκος Κουρής, Λευτέρης Παυλόπουλος(διευθυντής φωτογραφίας), Δημήτρης Ημελλος, Μάξιμος Μουμούρης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννης Μάνος( πρόεδρος του Μεγάροου Μουσικής Αθηνών), Φωτεινή Τσαλικόγλου, Κώστας Γεωργουσόπουλος και Άντζελα Μπρούσκου.

    Στο βιβλίο συλλυπητηρίων συγκινητικά τα λόγια των άγνωστων θεατρόφιλων, αγαπημένο κοινό του Λευτέρη Βογιατζή: «στον γνήσιο, ανθρώπινο, απλό ευφυέαστατο μεγάλο σκηνοθέτη και ηθοποιό», «άρχοντα του θεάτρου», «μας έκανες καλύτερους ανθρώπους».

    Οι καλοί του φίλοι Μένης Κουμανταρέας και Ξένια Καλογεροπούλου δήλωσαν:

    Μένης Κουμανταρέας: «Είναι πολύ νωπό να πω ακόμα κάτι, όλοι γνωρίζουν τη σημασία αυτού του ανθρώπου. Ευτυχώς ήταν αναγνωρισμένος από όλους και μένα ήταν παιδικός μου φίλος».

    Ξένια Καλογεροπούλου: «Δεν είναι μόνο το τι χάνει το θέατρο. Ολα αυτά που σήμαινε ο Λευτέρης. Άνθρωπος μοναδικός με τον οποίο είχα την τύχη να δουλέψω δύο χρόνια, ήταν τόσο μεγάλη χαρά να τον βλέπω στην σκηνή. Δεν αντέχω την ιδέα ότι δεν θα τον ξαναδώ».

    Θα ακολουθήσει πολιτική ταφή στο Α΄Νεκροταφείο που θα γίνει δημοσία δαπάνη.

    Για τον τάφο μερίμνησε ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνη που πως έγινε γνωστό θα βρίσκεται κοντά σ΄αυτόν του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου(σχεδιαστής του θεάτρου Κυκλάδων).

    [05] Όλι Ρεν: Με τη συμφωνία του Eurogroup αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου

    Την εκτίμηση ότι με τη συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο αποφεύχθηκαν η άτακτη χρεοκοπία και δραματικές εξελίξεις, τόσο για τη χώρα όσο και για τον λαό της, εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν.

    Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διάσωση της Κύπρου, ο κοινοτικός επίτροπος τόνισε ότι στόχος του προγράμματος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και η ακεραιότητα της ευρωζώνης και της εσωτερικής αγοράς.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, τα προβλήματα της Κύπρου συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια με έναν δυσανάλογα μεγάλο τραπεζικό τομέα και με φτωχές πρακτικές στη διαχείριση του επιχειρηματικού κινδύνου. Όπως είπε, με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε, το τραπεζικό σύστημα θα καταστεί μικρότερο, πιο σταθερό και διαφανές, ενώ, η εφαρμογή της κυπριακής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Κύπρου.

    Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την καθυστέρηση που υπήρξε στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις κυπριακές αρχές σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η αναποφασιστικότητα της Λευκωσίας περιόρισε τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις. Απαιτήθηκαν πάνω από έξι μήνες για να αποδεχτεί η Κύπρος ότι η κατάσταση είχε καταστεί πλέον μη βιώσιμη και άλλοι εννέα μήνες για την επίτευξη συμφωνίας, είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος.

    [06] Για την ψήφο των ομογενών

    «Η ψήφος των ομογενών στις ελληνικές εθνικές εκλογές θα πρέπει να κατοχυρωθεί αλλά με τρόπο που να διασφαλίζει την ανόθευτη αποτύπωση των πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα».

    Αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ελληνική εφημερίδα του Σίδνεϊ «Ελλήνων Λόγος».

    Ο Αλ. Τσίπρας συμπληρώνει πως «σε μια τέτοια κατεύθυνση, θα βλέπαμε τη δημιουργία ξεχωριστών εκλογικών περιφερειών στην αλλοδαπή, όπου θα διασφαλίζεται η ισότιμη πολιτική παρέμβαση όλων των κομμάτων».

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσίπρας λέει πως «για να μπορέσει η Ελλάδα να απαλλαγεί από τη θηλιά των Μνημονίων και να βαδίσει έναν νέο δρόμο, χρειάζεται τη στήριξη και τη συμπαράσταση της ομογένειας».

    [07] Στον ανακριτή ο 25χρονος που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη φίλη του

    Παραδόθηκε στον εισαγγελέα ο 25χρονος που φέρεται να ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου πριν λίγες ημέρες την 23χρονη φίλη του, στη Νέα Μάκρη.

    Σε βάρος του νεαρού είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, το οποίο εκτελέστηκε με την αυτόβουλη εμφάνισή του στην Εισαγγελία.

    Ο κατηγορούμενος, ο οποίος θα απολογηθεί σήμερα στον 15ο τακτικό ανακριτή, αρνείται την κατηγορία και αποδίδει το τραγικό περιστατικό σε ατύχημα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 25χρονος υποστηρίζει ότι με το θύμα είχαν ένα «ερωτικό καυγαδάκι» και πάνω στον διαπληκτισμό η κοπέλα έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι, στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου.

    Για το συμβάν έχει, ήδη, καταθέσει η αδελφή τής 23χρονης, η οποία ήταν παρούσα στο περιστατικό, ενώ, ως μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορούμενου θα καταθέσουν συγγενείς του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 May 2013 - 12:30:22 UTC