Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια για την Πρωτομαγιά
  • [02] Πορείες διαμαρτυρίας σε Ασία και Ευρώπη για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τα σκληρά μέτρα λιτότητας
  • [03] Φίλοι και συναγωνιστες τίμησαν σήμερα τον Αλέκο Παναγούλη

  • [01] Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια για την Πρωτομαγιά

    Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά με ξεχωριστές εκδηλώσεις από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

    Στις 10.30 στο Σύνταγμα έδωσαν ραντεβού τα μέλη του ΠΑΜΕ, παρουσία του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και της Αλέκας Παπαρήγα, ενώ παράλληλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Ξεχωριστή συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν επίσης τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του Αντιεξουσιαστικού χώρου.

    Εν τω μεταξύ, με εντολή της Αστυνομίας άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό οι οποίοι είχαν μείνει κλειστοί από το πρωί για το φόβο επεισοδίων.

    [02] Πορείες διαμαρτυρίας σε Ασία και Ευρώπη για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τα σκληρά μέτρα λιτότητας

    Η Ασία έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά, όπου οι "ξεχασμένοι" της ανάπτυξης, όπως οι εργάτες στο Μπανγκλαντές που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες για λογαριασμό δυτικών εταιριών, πραγματοποίησαν πορείες εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση. Και στην Ευρώπη οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε κλίμα αγανάκτησης για τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την έκρηξη της ανεργίας.

    Στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επίσης στη Γαλλία όπου τα συνδικάτα είναι διχασμένα για την απάντηση που πρέπει να δοθεί στην κρίση, η απόρριψη της λιτότητας και η καταπολέμηση της ανεργίας είναι τα βασικά συνθήματα των διαδηλώσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Στο Μπανγκλαντές δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές ζήτησαν δικαιοσύνη μετά τον θάνατο τουλάχιστον 413 εργατών στην κατάρρευση του κτιρίου Ράνα Πλάζα στην περιφέρεια της Ντάκας, όπου στεγάζονταν βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων, ενώ 149 άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

    Στην πρωτεύουσα Ντάκα οι εργάτες ύψωσαν πανό και κόκκινες σημαίες φωνάζοντας "Κρεμάστε τους φονιάδες, κρεμάστε τους ιδιοκτήτες των βιοτεχνιών".

    Παρά τις εκκλήσεις της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα για "ψυχραιμία", οι αρχές εκφράζουν φόβους για βίαιες ενέργειες και βανδαλισμούς στα εργοστάσια υφαντουργίας.

    Σύμφωνα με τον Καμρούλ Αναμ, έναν από τα ηγετικά στελέχη της Ένωσης υφαντουργίας και έτοιμου ενδύματος του Μπανγκλαντές, οι εργάτες είναι οργισμένοι γιατί θεωρούν "δολοφονία" το χαμό των συναδέλφων τους. "Θέλουμε την πιο αυστηρή τιμωρία για τους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής".

    Στην Καμπότζη εργάτες πραγματοποίησαν πορεία στο κοινοβούλιο για να επιδώσουν αίτημα για αύξηση των αποδοχών τους, στα 150 δολάρια το μήνα, στις βιοτεχνίες έτοιμου ενδύματος.

    Σχεδόν 55.000 συγκεντρώθηκαν στη Τζακάρτα, σύμφωνα με την αστυνομία, ρεκόρ συμμετοχής για Πρωτομαγιά τουλάχιστον των τελευταίων χρόνων και πολλές χιλιάδες στις Φιλιππίνες ζητώντας αύξηση των μισθών και καλύτερη ανακατανομή των καρπών της ανάπτυξης. "Κάτω οι ιδιωτικοποιήσεις, κάτω οι υπεργολάβοι" ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών που ζητούσαν αύξηση τριών δολαρίων στον κατώτερο μισθό, ο οποίος έχει οριστεί στα 11 δολάρια.

    Στο Χονγκ Κονγκ, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του πλανήτη, 5.000 άνθρωποι μετείχαν σε πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς εκφορτωτές, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.

    Στη Ρωσία περί το 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές αναμένεται να μετάσχουν στις πορείες για την εργατική πρωτομαγιά, ένα μόλις μέρος των εκατομμυρίων διαδηλωτών που τιμούσαν με πορείες την ημέρα αυτή επί σοβιετικής εποχής.

    Στη Γαλλία όπου η αγωνία εντείνεται απέναντι στην έκρηξη της ανεργίας, τα δύο μεγάλα συνδικάτα, CGT και CFDT, πραγματοποιούν πορεία με σύνθημα: "Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις, δουλειά, ανάπτυξη, δημοκρατικά κοινωνικά δικαιώματα".

    [03] Φίλοι και συναγωνιστες τίμησαν σήμερα τον Αλέκο Παναγούλη

    Δεκάδες φίλοι, συγγενείς και συναγωνιστές του Αλέκου Παναγούλη συγκεντρώθηκαν στις 12:00 το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας για να τιμήσουν τη μνήμη του ανθρώπου, που συνέδεσε το όνομά του με τον αγώνα κατά της χούντας.

    Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976 όταν ένας από τους κορυφαίους αγωνιστές κατά της δικτατορίας, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, σκοτώθηκε σε ηλικία 36 ετών, σε «αμφιλεγόμεν» τροχαίο δυστύχημα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, τα αίτια του οποίου παραμένουν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα.

    «Ο λαός μας καλείται για ακόμη μια φορά να αγωνιστεί για κοινωνική δικαιοσύνη που χωρίς αυτή δεν υπάρχει δημοκρατία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αδερφός του και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 May 2013 - 12:30:21 UTC