Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμετακίνητος ο Ρουπακιώτης για την επίμαχη διάταξη
  • [02] Γ. Προβόπουλος: Μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα είναι ισχυρές και δυναμικές
  • [03] Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
  • [04] Απορρίφθηκε η έφεση της ΑΕΚ
  • [05] Ευ. Μεϊμαράκης: «Oι προτάσεις των άλλων κομμάτων δεν έχουν απήχηση στους Έλληνες»
  • [06] Υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο o Μ. Βορίδης
  • [07] ¶. Μέρκελ: «Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση»
  • [08] "Οι ρυθμοί της δημοσιονομικής προσαρμογής μπορούν να επιβραδυνθούν στην Ευρώπη"
  • [09] Αυξήθηκε 7,2% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

  • [01] Αμετακίνητος ο Ρουπακιώτης για την επίμαχη διάταξη

    Την αντίθεσή του να υπογράψει διάταξη με την οποία καταργούνται δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κερδίσει συμβασιούχοι του δημοσίου, εξέφρασε, εμμέσως πλην σαφώς, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση για όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα.

    Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης είχε συγχαρεί τον κ. Ρουπακιώτη για τη στάση του σε ό,τι αφορά τη διάταξη.

    Σημειώνεται ότι το πρωί, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης έφεραν τον κ. Ρουπακιώτη να δηλώνει σε ό,τι αφορά τη διάταξη: «Δεν πρόκειται να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω».

    Εν τω μεταξύ, συνεργάτες του Αντώνη Μανιτάκη ανέφεραν ότι δεν αφορά την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους, το σχέδιο ρύθμισης που προτίθεται να καταθέσει στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ρύθμιση αφορά μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια. Με τη ρύθμιση η κύρια αγωγή θα πρέπει να εκδικαστεί εντός έξι μηνών. Σε ερώτηση του ΑΠΕ αν υπάρξουν αναβολές χωρίς να ευθύνεται ο εργαζόμενος, επισημάνθηκε ότι «πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα».

    Πάντως, το ζήτημα θα πρέπει να έχει διευκρινιστεί πλήρως μέχρι το βράδυ που θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.

    [02] Γ. Προβόπουλος: Μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα είναι ισχυρές και δυναμικές

    Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πετυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Οι κρίσιμες αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος Απριλίου» είπε ο κ. Προβόπουλος, «και, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες θα είναι ισχυρές και δυναμικές για το καλό της οικονομίας, ώστε να παίξουν το ρόλο τους που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην παρατήρηση του κ. Παπούλια ότι είναι αισιόδοξος, απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι υπήρξαν σημαντικοί κίνδυνοι από την κρίση στις κυπριακές τράπεζες, αλλά οι αρμόδιες αρχές κατάφεραν να τους αποτρέψουν. «Αν είχαν επικρατήσει, θα ήταν δύσκολα τα πράγματα» είπε και υπογράμμισε την ωριμότητα που έδειξαν οι απλοί καταθέτες.

    Ο κ. Προβόπουλος, ερωτηθείς από τον κ. Παπούλια για την πορεία των καταθέσεων, σημείωσε ότι με τα στοιχεία του Μαρτίου οι εισροές συνεχίζονται, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί. «Θα έχουμε απτά δείγματα» τόνισε.

    «Με την Εθνική, τι γίνεται;» ρώτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. «Αν και δεν το παρακολουθώ στενά το θέμα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Ελπίζω να τα καταφέρει» ευχήθηκε ο κ. Προβόπουλος.

    [03] Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

    Από ανακοπή καρδιάς έφυγε χθες το βράδυ από τη ζωή ο Λάζαρος Ευφραίμογλου. Ο πρόεδρος και ιδρυτής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κατέληξε στο νοσοκομείο «Υγεία», όπου είχε μεταφερθεί νωρίτερα, ύστερα από αδιαθεσία.

    Ο Λάζαρος Εφραίμογλου είχε γεννηθεί στην Αθήνα και σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Λιντς της Αγγλίας.

    Καταγόταν από οικογένεια Μικρασιατών εμπόρων και διετέλεσε επί 25 χρόνια εκλεγμένος εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, είτε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, είτε ως πρόεδρός του (1981-1988).

    Το 1979 έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας.

    Το 1985 εξελέγη αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ευρώπης, θέση που διατήρησε έως το 1988.

    Τον Νοέμβριο του 1989, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α' Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και δημιούργησε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Επανεξελέγη βουλευτής τον Απρίλιο του 1990

    Τον Ιανουάριο του 1999, του απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας το παράσημο «Ταξιάρχης Τάγματος Φοίνικος».

    Ήταν παντρεμένος με την Ουρανία Κλη και είχαν έναν γιο, τον Δημήτρη.

    Η κηδεία του Λάζαρου Εφραίμογλου θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στις 17:00 από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

    [04] Απορρίφθηκε η έφεση της ΑΕΚ

    Hαρμόδια επιτροπή της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας απέρριψε την έφεση της ΠΑΕ ΑΕΚ για την τιμωρία της στο ματς με τον Πανθρακικό. H ποινή της «Ένωσης» μένει ως έχει και τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στη Β' εθνική κατηγορία (Football League). Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ απέρριψε, λοιπόν, την έφεση που είχε καταθέσει η ΑΕΚ κατά της πρωτόδικής απόφασης για την τιμωρία της για τα επεισόδια στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό στο Ολυμπιακό στάδιο.

    Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή, η τιμωρία της ΑΕΚ μένει ως έχει, δηλαδή, αφαίρεση τριών βαθμών από αυτό πρωτάθλημα, μηδενισμός για το παιχνίδι με τον Πανθρακικό, αφαίρεση δύο βαθμών από το νέο πρωτάθλημα, και πρόστιμο 4.000 ευρώ. Πλέον μοναδική λύση που αφήνουν να διαρρεύσει μέσα από την ΠΑΕ σχετικά με την επόμενη ενέργεια του νομικού τμήματος, είναι η καταγγελία της προσφυγής του ¶ρη σε πολιτικά δικαστήρια για το άρθρο 99. Η ανακοίνωση: «Δέχεται τυπικά και απορρίπτει κατ΄ ουσία την έφεση της ΠΑΕ ΑΕΚ κατά της υπ΄αριθμ.129/19-4-2013 απόφασης της ΠΕ/ SUPER LEAGUE.»

    [05] Ευ. Μεϊμαράκης: «Oι προτάσεις των άλλων κομμάτων δεν έχουν απήχηση στους Έλληνες»

    «Oι προτάσεις των άλλων κομμάτων δεν έχουν απήχηση στους Έλληνες πολίτες. Και για να μην έχουν απήχηση θα πρέπει εμείς να κάνουμε αυτά που πρέπει, διότι στο δικό μας χέρι είναι να πετύχουμε και να πάμε καλά» τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και υποστηρίζει ότι «πρέπει να τα εξηγήσουμε στους πολίτες, να τα κατανοήσουν, να δούνε ότι αυτή η πολιτική είναι σωστή και ότι υπάρχει φως στο τούνελ και είμαι σίγουρος ότι θα στηρίξουν τη δική μας προσπάθεια».

    'Αρα σημαίνει, όπως υπογραμμίζει, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένας κυρίαρχος πολιτικός χώρος μαζί με τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά και προσθέτει: «ο Αντώνης Σαμαράς υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη στιγμή τις πολιτικές αποφάσεις και υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος είναι σε επιφύλαξη, περιμένει να δει την αποτελεσματικότητα, εάν πιάνουν τόπο δηλαδή οι θυσίες. Αυτό βέβαια θα κριθεί όταν θα πάμε στην επόμενη κάλπη».

    Επισημαίνει ότι η αποχώρηση οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ συνιστά πλήγμα για το ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ στην ερώτηση, τι διδάσκεται η Κύπρος από την εμπειρία της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Βουλής απαντά: «Καταρχήν να σας πω ότι, όπως οι οικονομολόγοι μας έχουν εξηγήσει, είναι λίγο διαφορετικές οι περιπτώσεις. Η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό πρόβλημα και όχι τραπεζικό. Επίσης, ο εσωτερικός δανεισμός της Ελλάδας ήταν πολύ μικρός σε σχέση με τον εξωτερικό. Αυτές είναι παράμετροι που διαφοροποιούν τις περιπτώσεις».

    [06] Υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο o Μ. Βορίδης

    «Είμαι υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο και της αξιολόγησης δομών και προσώπων και μετά από την αξιολόγηση, σε περίπτωση που κριθούν μη αναγκαίες οι δομές ή κριθούν τα πρόσωπα μη επαρκή, τότε να λύεται η σύμβαση εργασίας, δηλαδή να υπάρχουν απολύσεις», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

    Μιλώντας στο "Πρώτο Πρόγραμμα" της ΕΡΑ, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως με τις ρυθμίσεις που θα γίνουν θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και συμπλήρωσε πως «εφόσον αυτό το περίφημο ταμπού των απολύσεων σπάει και για κάποιους λόγους μπορεί να υπάρξει και διακοπή της σχέσης εργασίας στο δημόσιο, αυτό αυτόματα βάζει μια καινούρια παράμετρο, που μέχρι χθες δεν υπήρχε».

    «Είναι μια παρέμβαση, που στοχεύει να βελτιώσει την ποιότητα της παροχής των υπηρεσιών προς τον πολίτη, από τους υπαλλήλους στο δημόσιο», τόνισε.

    [07] ¶. Μέρκελ: «Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση»

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα χρειαζόταν να αυξήσει τα επιτόκια ελαφρά εάν εξέταζε την κατάσταση μόνο στη Γερμανία, αλλά βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των οικονομικών αποκλίσεων στην ευρωζώνη και ευρύτερα στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα στη Δρέσδη η καγκελάριος της Γερμανίας ¶γγελα Μέρκελ.

    «Η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Για τη Γερμανία θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αυξήσει ελαφρά τα επιτόκια αυτή τη στιγμή, αλλά για τις άλλες χώρες θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να καταστεί διαθέσιμη μεγαλύτερη ρευστότητα», είπε η Μέρκελ σε μια σύνοδο του τραπεζικού τομέα, προβαίνοντας σε ένα ασυνήθιστα ειλικρινές σχόλιο για την νομισματική πολιτική.

    Εξάλλου, η Μέρκελ επισήμανε ότι η κυβέρνησή της απορρίπτει προς το παρόν τη θέσπιση ενός ενιαίου τυποποιημένου μηχανισμού εγγυοδοσίας των αποταμιεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, φοβάται ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα καθιστούσε τους δικούς της φορολογούμενους υπόλογους σε σφάλματα και παραλείψεις τραπεζών σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

    [08] "Οι ρυθμοί της δημοσιονομικής προσαρμογής μπορούν να επιβραδυνθούν στην Ευρώπη"

    Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν την ανάταξη των δημοσιονομικών τους, αλλά τώρα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν με βραδύτερους ρυθμούς από πριν, διότι οι προηγούμενες προσπάθειές τους είχαν ως αποτέλεσμα την μερική ανάκτηση της αξιοπιστίας τους στις αγορές, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

    "Είμασταν σαφείς ως προς το ότι η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να λάβει υπ΄όψιν την ειδική οικονομική κατάσταση κάθε χώρας...Ήδη τώρα ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής επιβραδύνεται, ο ρυθμός επιβραδύνεται", είπε.

    [09] Αυξήθηκε 7,2% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

    Αύξηση 2,4% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) το α΄ δίμηνο εφέτος, μετά και την άνοδό του κατά 7,2% τον Φεβρουάριο. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το εμπορικό έλλειμμα παρουσιάζει μείωση 9,6% τον Φεβρουάριο και μείωση 5% το α΄ δίμηνο.

    Ειδικότερα, από τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών της χώρας, προκύπτουν τα εξής:

    Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, ανήλθε στο ποσό των 3.962,7 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2013, έναντι 3.692,2 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 7,3%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση κατά 135,1 εκατ. ευρώ ή 5,4%.

    Η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών, ανήλθε στο ποσό των 2.156,8 εκατ. ευρώ έναντι 2.007,8 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 7,4%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση κατά 23,1 εκατ. ευρώ ή 1,7%.

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 1.805,9 εκατ. ευρώ έναντι 1.684,4 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 7,2%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση κατά 112 εκατ. ευρώ ή 9,6%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 April 2013 - 10:30:27 UTC