Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο Δημόσιο
  • [02] Απεργούν σήμερα οι εφοριακοί
  • [03] Θεσμός ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων από σήμερα στη Γαλλία
  • [04] Για το πολυνομοσχέδιο ενημερώνει ο Ι. Στουρνάρας
  • [05] Ακόμα και λίγα τσιγάρα κάθε μέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • [06] Στον αδελφό του ρίχνει τις ευθύνες της επίθεσης ο βομβιστής της Βοστόνης
  • [07] Σύλληψη δύο ανδρών στον Καναδά για συμμετοχή τους σε σχέδιο της Αλ Κάιντα
  • [08] "Έξυπνα" ρούχα αλλάζουν χρώμα και σχήμα ανάλογα με τις κινήσεις του σώματος
  • [09] Απήχθη ο Μητροπολίτης Χαλεπίου
  • [10] Παραιτήθηκε και ο δικαστής Καλλής από την Ερευνητική Επιτροπή
  • [11] Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον της γαλλικής πρεσβείας στη Λιβύη
  • [12] Η βιομηχανική κατασκοπεία απειλεί όλο και περισσότερες εταιρίες

  • [01] Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο Δημόσιο

    Συνεδριάζει σήμερα, στις 13:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθούν οι αλλαγές στη δομή των υπουργείων, καθώς η μείωση υπηρεσιών στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους φορείς.

    [02] Απεργούν σήμερα οι εφοριακοί

    Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν σήμερα οι εφοριακοί σε όλη τη χώρα.

    Η ΠΟΕ ΔΟΥ προαναγγέλλει την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων με αιτήματα που, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, είναι η καταδίκη της άδικης φορολογικής πολιτικής, με τη συνεχή επιβολή νέων «χαρατσιών», η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών στις εφορίες, η διασφάλιση του συνόλου των οργανικών θέσεων του κλάδου και η μισθολογική αποκατάσταση όσων πέτυχαν στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα είναι κλειστές οι εφορίες, τα ΣΔΟΕ, οι κτηματικές και οι κεντρικές υπηρεσίες.

    Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εφοριακοί θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομικών (Καρ. Σερβίας) και καλούν όλους τους συναδέλφους τους σε εφορίες, ΣΔΟΕ, κτηματικές υπηρεσίες και κεντρικές υπηρεσίες να απεργήσουν.

    [03] Θεσμός ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων από σήμερα στη Γαλλία

    Η Γαλλία θα γίνει σήμερα η 14η χώρα του κόσμου που θεσμοθετεί το γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου με την επίσημη ψηφοφορία των βουλευτών, η οποία πάντως δεν θα βάλει τέλος στην κινητοποίηση των αντιπάλων αυτής της κοινωνικής μεταρρύθμισης που προωθεί η αριστερά.

    Η ψηφοφορία των βουλευτών, η οποία θα διεξαχθεί γύρω στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), πραγματοποιείται έπειτα από εβδομάδες θυελλώδους κοινοβουλευτικής συζήτησης και μεγάλων διαδηλώσεων στους δρόμους, πολλές φορές με επεισόδια.

    Ακόμη και σήμερα, όπως έκαναν την Κυριακή, οπαδοί και αντίπαλοι του σχεδίου θα βγουν στους δρόμους για να κάνουν να ακουστεί η φωνή τους.

    Οι ενώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων καλούν σε μια συγκέντρωση στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), κοντά στο δημαρχείο του Παρισιού, για να καταγγείλουν την άνοδο "της ομοφοβίας" και να εκφράσουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι ο νόμος δεν προβλέπει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τις λεσβίες.

    Η αστυνομική παρουσία έχει ενισχυθεί σε πολλές συνοικίες του Παρισιού στις οποίες συχνάζουν ομοφυλόφιλοι έπειτα από επιθέσεις που είχαν "πολύ πιθανόν ομοφοβικά" κίνητρα, ανακοίνωσε χθες η διεύθυνση της αστυνομίας.

    Εξάλλου ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο Κλοντ Μπαρτολόν, έλαβε χθες Δευτέρα ένα φάκελλο που περιείχε πυρίτιδα και μια απειλητική επιστολή.

    Οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης έχουν δώσει ραντεβού για τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) όχι μακριά από την Εθνοσυνέλευση, όπως κάνουν εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα.

    Διαδηλώσεις των υποστηρικτών και των αντιπάλων του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου έχουν επίσης προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις της Γαλλίας.

    [04] Για το πολυνομοσχέδιο ενημερώνει ο Ι. Στουρνάρας

    Τους εκπροσώπους των κόμματων της συγκυβέρνησης ενημερώνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας,θέλοντας να περιορίσει και τη δυσφορία που υπάρχει μέσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς στελέχη των δύο κομμάτων τονίζουν πως δεν έχουν καμία ενημέρωση για το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί, και θα περιλαμβάνει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

    Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα πάντως, υπάρχει συνεχής ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και συνεργατών των κκ Βενιζέλου και Κουβέλη.

    [05] Ακόμα και λίγα τσιγάρα κάθε μέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα

    Ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει κανείς καθημερινά και ο αριθμός των ετών που είναι καπνιστής, αυξάνουν τον κίνδυνο να πάθει ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Ακόμα και το ελαφρύ κάπνισμα, από ένα έως επτά τσιγάρα την ημέρα, υπερδιπλασιάζει τον σχετικό κίνδυνο.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 34.000 γυναίκες ηλικίας 54 έως 89 ετών, από τις οποίες οι 219 είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

    Η μελέτη συνέκρινε τις γυναίκες που δεν ποτέ δεν είχαν καπνίσει με όσες κάπνιζαν έως 25 χρόνια. Όπως διαπιστώθηκε, όσο αύξανε ο αριθμός των τσιγάρων και η διάρκεια που μια γυναίκα ήταν καπνίστρια, τόσο αύξανε και ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος μειώνεται αφού κόψει κανείς το τσιγάρο.

    [06] Στον αδελφό του ρίχνει τις ευθύνες της επίθεσης ο βομβιστής της Βοστόνης

    Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκε χθες κατηγορία για συμμετοχή στη διπλή επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, δήλωσε στους ερευνητές ότι ο αδελφός του κατηύθυνε τις φονικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας και πως καμιά διεθνής τρομοκρατική οργάνωση δεν πήρε μέρος σ' αυτές, μετέδωσε το CNN.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, μια ανώνυμη κυβερνητική πηγή υποστήριξε πως "οι προκαταρκτικές ανακρίσεις με τον Τσερνάεφ έδειξαν πως οι δύο αδελφοί μπορούν να θεωρηθούν τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μόνοι τους" έξω από οποιαδήποτε οργάνωση.

    "Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, τραυματισμένος και κρατούμενος σε ένα νοσοκομείο της Βοστόνης, υποστήριξε πως ο αδελφός του, ο Ταμερλάν, 26 χρόνων, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή από την αστυνομία, ήθελε να σταματήσει τις επιθέσεις που δέχεται το ισλάμ", σύμφωνα με την πηγή αυτή την οποία επικαλείται το CNN.

    Ο επιζήσας ύποπτος δήλωσε πάνως πως κανένα μέλος διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων δεν συμμετείχε στις ενέργειες των δύο αδελφών.

    Σύμφωνα με τους "Νιού Γιόρκ Τάιμς", ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ παραδέχθηκε στους ανακριτές πως συμμετείχε στην τοποθέτηση των βομβών. Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πυηγή.

    Ο Τζοχάρ Τσερνάεφ απειλείται πλέον με την ποινή του θανάτου αφού χθες, ενώ βρισκόταν στο κρεβάτι του νοσοκομείου, απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για την επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό περισσοτέρων των 200.

    [07] Σύλληψη δύο ανδρών στον Καναδά για συμμετοχή τους σε σχέδιο της Αλ Κάιντα

    Η καναδική αστυνομίααπήγγειλε κατηγορίες κατά δύο ανδρών για συμμετοχή τους σε σχέδιο της Αλ Κάιντα «για την εκτέλεση τρομοκρατικής επίθεσης» εναντίον επιβατηγού σιδηροδρομικού συρμού.

    Η Καναδική Βασιλική Έφιππη Αστυνομία ανακοίνωσε τα ονόματα των συλληφθέντων, του Σιχέμπ Εσεγάιερ και Ράεντ Τζάσερ, κάτοικοι του Μόντρεαλ και του Τορόντο αντίστοιχα. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο συλληφθέντες δεν είναι καναδοί υπήκοοι.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε πως οι ύποπτοι ελάμβαναν συνδρομή από στοιχεία της Αλ Κάιντα στο Ιράν.

    «Μόλο που η αστυνομία πιστεύει πως αυτά τα πρόσωπα είχαν την ικανότητα και την πρόθεση να εκτελέσουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις, δεν υπήρξε άμεση απειλή για το κοινό, τους υπαλλήλους των σιδηροδρόμων, ή τις υποδομές του», αναφέρει το σώμα στην ανακοίνωσή του.

    Κατά την αστυνομία, η επίθεση ήταν «σαφώς στη φάση του σχεδιασμού της και δεν επέκειτο σύντομα».

    Σύμφωνα με το σώμα το σχέδιο προέβλεπε τον εκτροχιασμό ενός επιβατηγού συρμού, όμως η αστυνομία τόνισε πως δεν πρόκειται να δώσει λεπτομέρειες για τον προορισμό του δρομολογίου.

    Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι ύποπτοι είχαν στο στόχαστρό τους μία συγκεκριμένη διαδρομή και όχι ένα συγκεκριμένο συρμό.

    [08] "Έξυπνα" ρούχα αλλάζουν χρώμα και σχήμα ανάλογα με τις κινήσεις του σώματος

    Ηλεκτρονικές ίνες επιτρέπουν σε ρούχα να αλλάζουν χρώμα και σχήμα, ανάλογα με τις κινήσεις που πραγματοποιεί ο άνθρωπος που τα φορά.

    Ερευνητές του πανεπιστημίου Κονκόρντια στο Μόντρεαλ του Καναδά ανακοίνωσαν ότι οι ηλεκτρονικές ίνες επιτρέπουν στα «έξυπνα» ρούχα να αποθηκεύουν ενέργεια από το ανθρώπινο σώμα.

    Το εγχείρημα των ερευνητών φέρει την ονομασία «Κάρμα Χαμαιλέοντα». Εκτός από τα ρούχα που αλλάζουν σχήμα και χρώμα, οι μελετητές παρουσίασαν και μια συσκευή «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου, το οποίο φορτίζει όταν συνδεθεί με ένα... μπλουζάκι, κατασκευασμένο από ηλεκτρονικές ίνες.

    Ωστόσο, οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κονκόρντια παραδέχονται ότι απαιτούνται δεκαετίες προκειμένου η νέα τεχνολογία να βγει στην αγορά.

    [09] Απήχθη ο Μητροπολίτης Χαλεπίου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε πως αργά χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για την απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγόριου Yohanna Ibrahim.

    Πρόσθεσε οτι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, προκειμένου να γίνουν ενέργειες και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη, από τον οποίο ενημερώθηκαν για όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και τον διαβεβαίωσαν για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τις ενέργειες που ήταν ήδη σε εξέλιξη.

    Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ενεργοποίησε τον ΜηχανισμόΔιαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση των απαχθέντων ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο επικεφαλής της Συριακής Αντιπολίτευσης George Sabra, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων.

    Επιπλέον κατά τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει του ομολόγους του.

    "Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης", επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [10] Παραιτήθηκε και ο δικαστής Καλλής από την Ερευνητική Επιτροπή

    Nέο πλήγμα, το δεύτερο σε μόλις λίγες μέρες, δέχεται η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία άρχισε τη διερεύνηση των ευθυνών κατά παντός υπευθύνου, για το πώς οδηγήθηκε σε τραγικό σημείο η κυπριακή οικονομία. Μετά την αποχώρηση του Γιαννάκη Κωνσταντινίδη, αργά χθες έγινε γνωστό ότι από την Ερευνητική Επιτροπή παραιτήθηκε και ο δικαστής Παναγιώτης Καλλής. Την παραίτηση επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ,λέγοντας σε επιστολή του ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με υποθέσεις του δικηγορικού γραφείου των παιδιών του.

    «Αυτό δείχνει το πολιτικό ήθος του κ. Καλλή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πρώην Επίτροπος Διοικήσεως, Ηλιάνα Νικολάου, θα αντικαταστήσει τον κ. Καλλή. Η αντικατάσταση θα γίνει την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση όρισε την περασμένη Πέμπτη δύο ακαδημαϊκούς του κλάδου οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Χαρίτου και Κώστας Ξιούρο, οι οποίοι πλαισιώνουν την τριμελή Επιτροπή και παρακάθονται στις συνεδρίες. Την περασμένη Παρασκευή έγινε και η πρώτη δημόσια ακρόαση με καλεσμένο τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη.

    Πάντως, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του γγ του ΑΚΕΛ και του υπουργού Δικαιοσύνης, ως προς τον ρόλο της Ερευνητικής Επιτροπής.

    «Δεν υπάρχει πρόθεση να ποινικοποιήσουμε τις πολιτικές θέσεις ή απόψεις, οι οποίες εκφράζονται ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του κ. Κυπριανού για εξουσίες και μεθοδεύσεις στην Ερευνητική Επιτροπή.

    [11] Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον της γαλλικής πρεσβείας στη Λιβύη

    Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε σήμερα κατά της γαλλικής πρεσβείας στην Τρίπολη της Λιβύης, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο Γάλλοι φρουροί, ο ένας από τους οποίους σοβαρά. Η έκρηξη προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημίες.

    Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρισκόταν στον τόπο της επίθεσης, το κτίριο της πρεσβείας υπέστη σοβαρές ζημίες, κατέρρευσε τμήμα του φράκτη, ενώ δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα μπροστά από την γαλλική πρεσβεία απανθρακώθηκαν.

    [12] Η βιομηχανική κατασκοπεία απειλεί όλο και περισσότερες εταιρίες

    Η βιομηχανική κατασκοπεία που προέρχεται από κρατικές υπηρεσίες, αποτέλεσε μείζονα και συνεχώς επιδεινούμενη απειλή για τις εταιρίες το 2012, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης κυβερνο-ασφάλειας Infosec στο Λονδίνο. Η έκθεση, για λογαριασμό της εταιρείας Verizon, ανέλυσε στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 620 παραβιάσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες συνέβησαν σε μεγάλες επιχειρήσεις πέρυσι.

    Οι στατιστικές δείχνουν ότι η κρατικά υποκινούμενη βιομηχανική κατασκοπεία, δηλαδή η στοχευμένη απόπειρα υποκλοπής τεχνολογικών, εμπορικών και άλλων εμπιστευτικών επιχειρηματικών δεδομένων, αποτελεί πια τη δεύτερη σημαντικότερη κυβερνο-απειλή. Η έκθεση, σύμφωνα με το BBC, επισημαίνει ότι το 2012 υπήρξε το πρώτο έτος που υπήρχαν τόσες πολλές περιπτώσεις κρατικά ελεγχόμενης κατασκοπείας εναντίον εταιριών άλλων κρατών.

    Ενώ η σημαντικότερη απειλή είναι η απευθείας υποκλοπή χρημάτων από τους χάκερ (που είχαν οικονομικά κίνητρα σε ποσοστό 75% περίπου πέρυσι), το 20% των κυβερνο-επιθέσεων αφορούσαν επιχειρηματικά μυστικά και πνευματική ιδιοκτησία εταιριών-στόχων. Συχνά χρειάζονται μήνες εωσότου οι επιχειρήσεις αντιληφθούν ότι έπεσαν θύματα παραβίασης των εταιρικών δικτύων τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 April 2013 - 6:30:23 UTC