Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κούρεμα 27,5% συμφώνησαν κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα
  • [02] Σταθεροποιητικές τάσεις στη γερμανική οικονομία

  • [01] Κούρεμα 27,5% συμφώνησαν κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα

    Κούρεμα 27,5% συμφώνησαν σήμερα η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα σε πολλές από τις πλήρεις εξαιρέσεις, που είχαν δοθεί στα αρχικά διατάγματα για τις δύο μεγάλες τράπεζες.

    Στόχος είναι ο περιορισμός των απωλειών των ανασφάλιστων καταθετών των δύο τραπεζών και ο εξορθολογισμός της διαδικασίας διαμόρφωσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου και της «κακής» Λαϊκής.

    Σε επιστολή, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαιώνει τη συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα στον περιορισμό των εξαιρέσεων, και προτείνει συγκεκριμένες πρόνοιες που θα πρέπει να περιληφθούν σε αναθεωρημένα διατάγματα που θα εκδοθούν.

    «Η εισήγηση γίνεται με σκοπό τον περιορισμό της έκτασης των εξαιρέσεων και συνεπώς για να ελαφρυνθούν οι επηρεαζόμενοι ανασφάλιστοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας», αναφέρει στην επιστολή ο κ. Γεωργιάδης.

    Με την προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εξαιρούνται από το «κούρεμα» των καταθέσεων στις δύο τράπεζες, μόνο το 72,5% των καταθέσεων ασφαλιστικών εταιρειών αντί 100% που ήταν στα προηγούμενα διατάγματα.

    Το πλήρες «κούρεμα» γλιτώνουν, επίσης, τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία, που στηρίζονται σε επενδυτικές μονάδες. Παρόλο που τα ταμεία είναι επενδυτικά, οι επενδυτές σε αυτά τα ταμεία, θα χάσουν μόνο το 27,5% των καταθέσεων των ταμείων, δηλαδή η εξαίρεση θα αφορά και πάλι το 72,5% των ταμείων.

    Επίσης, θα εξαιρείται μόνο το 72,5% αντί το 100% των υποχρεώσεων των δύο τραπεζών προς εγχώριους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον έφορο εταιρειών.

    Το ίδιο θα ισχύει και για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που είχαν αρχικά εξαιρεθεί πλήρως.

    Θα «κουρευτεί» επίσης το 27,5% των καταθέσεων σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα όποια «κουρέματα» οι πρώτες 100 χιλ. ευρώ.

    [02] Σταθεροποιητικές τάσεις στη γερμανική οικονομία

    Η οικονομία της Γερμανίας σταθεροποιήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών παρόλο που, όπως τόνισε, η ζήτηση και η κατανάλωση δεν αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

    Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία κατάφερε να «επιζήσει» της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, αισθάνεται πλέον στο «πετσί της» τη μειωμένη ζήτηση.

    «Μετά από μια σημαντική οικονομική ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, η συνολική οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στη μηνιαία έκθεσή του.

    Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6 τοις εκατό κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, καθώς προκλήθηκε σύγχυση στις εταιρείες από την κρίση στην ευρωζώνη με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν λιγότερες επενδύσεις και να μειωθεί η δραστηριότητα του εμπορίου.

    «Κοιτάζοντας τους πραγματικούς οικονομικούς δείκτες, φαίνεται ότι η γερμανική βιομηχανία δεν έχει ακόμα ξεπεράσει πλήρως αυτή την αδύναμη φάση», αναφέρεται σε έκθεση του υπουργείου. «Αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει μέσα στο έτος», αναφέρει το υπουργείο θέλοντας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στις βιομηχανίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 April 2013 - 4:30:20 UTC