Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θερμά λόγια από τον Ομπάμα για την Ελλάδα
  • [02] Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αργεντινή
  • [03] Η γιορτή των κόμικς στην Αθήνα
  • [04] Κανονικά όλα τα δρομολόγια του Προαστιακού από σήμερα
  • [05] Τυροκομικά προϊόντα από τη λαϊκή θα αγοράζουν εφεξής οι καταναλωτές
  • [06] Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη μιας "γαλάζιας οικονομίας στη Μεσόγειο"
  • [07] Σεισμός 7 βαθμών στις Κουρίλες Νήσους
  • [08] Έλεγχος στις ηλεκτρονικές ψήφους των εκλογών στη Βενεζουέλα
  • [09] ¶γνωστος πυροβόλησε και σκότωσε αστυνομικό μέσα σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ
  • [10] Σε κατ΄οίκον περιορισμό τέθηκε ο Μουσάραφ
  • [11] Το «¶ουστρας ή Η αγριάδα» ταξιδεύει στο Μιλάνο και τη Χαιδελβέργη
  • [12] Το κάπνισμα "βλάπτει" τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ευημερία

  • [01] Θερμά λόγια από τον Ομπάμα για την Ελλάδα

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν σταθεί πάντα δίπλα-δίπλα» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο για να τιμηθεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου και η Ελληνική Ανεξαρτησία.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε με ζεστά λόγια για την Ελλάδα και την ελληνική κληρονομιά, υπογραμμίζοντας την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τη χώρα μας για την ανασυγκρότηση της οικονομίας της.

    Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός ηγέτης επισήμανε το γεγονός ότι «κάθε χρόνο, η Αμερική γιορτάζει την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της γενέτειρας της δημοκρατίας και της παλαιότερης δημοκρατίας του κόσμου», προσθέτοντας ότι «στοχαζόμαστε πάνω στις αρχαίες ελληνικές αρχές που ενέπνευσαν τους ιδρυτές του Έθνους μας για να κατοχυρωθούν οι εξουσίες της κυβέρνησης στα χέρια του λαού».

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι «οι λαοί μας (ΗΠΑ και Ελλάδας) έχουν μάθει ότι η δημοκρατία ανθεί όταν σεβόμαστε τις διαφορές μας, εμμένουμε στις αρχές που μας ενώνουν και προχωρούμε με κοινό σκοπό».

    Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στον δικό του χαιρετισμό, επισήμανε ότι «η Ελλάδα και η ελευθερία είναι έννοιες ταυτόσημες». Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και εξήρε τη συμβολή των ομογενών για τη σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

    [02] Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αργεντινή

    Περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες της Αργεντινής, διαδήλωσαν σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εδώ και χρόνια, εκφράζοντας δημόσια την οργή τους κατά της προέδρου Κριστίνα Φερνάντεζ την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την επιδείνωση της οικονομίας.

    Η πορεία διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα, Μπουένος ¶ιρες, ήταν ειρηνική με τους διαδηλωτές να προέρχονται κυρίως από τη μεσαία τάξη. Πολλοί χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια, κατά τον παραδοσιακό τρόπο διαμαρτυρίας στη Λατινική Αμερική, ενώ άλλοι κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Η Αργεντινή, ξύπνησε» και «διεφθαρμένη Κριστίνα»

    Αρκετοί εξέχοντες πολιτικοί της αντιπολίτευσης προσχώρησαν στην πορεία, η οποία είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων μέσω των κοινωνικών δικτύων ενημέρωσης. ¶λλες, μικρότερες πορείες σημειώθηκαν σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα. Η Φερνάντες δεν ήταν στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, εβρισκόμενη στο Περού για μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής, με στόχο τη στήριξη του εκλεγμένου προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολα Μαδούρο.

    Η πρωτεύουσα Μπουένος ¶ιρες έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε "φυτώριο" της αντιπολίτευσης, η οποία μάχεται κατά της Φερνάντες η οποία εάν συνυπολογιστεί και η ηγεσία του πρώην συζύγου της, Νέστορ Κίρσνερ, συνολικά κυβερνά από το 2003. Μια δεκαετία διακυβέρνησης που χαρακτηρίζεται, ως επί το πλείστον, από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.

    Ωστόσο, η δημοτικότητα της Κριστίνα Φερνάντεζ, ενώ εξακολουθεί να είναι υψηλή, ολισθαίνει.

    [03] Η γιορτή των κόμικς στην Αθήνα

    Το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ, Comicdom Con Athens, αποκλειστικά αφιερωμένο στα κόμικς, ανοίγεισήμερα, στις 11 το πρωί, για όγδοη χρονιά τις πύλες του, παρουσιάζοντας στους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ένα πλούσιο μπουκέτο εκθέσεων, συναυλιών και εκδηλώσεων.

    Στο φετινό φεστιβάλ, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 21 Απριλίου, συμμετέχουν διεθνείς προσκεκλημένοι και ανερχόμενοι δημιουργοί. Εξάλλου, σε συνεργασία με το Μουσείο Herg?, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, η έκθεση «Η Ζωή και το έργο του Herge», αφιέρωμα στον Τεντέν και τον δημιουργό του.

    Ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου από το γραφείο Τύπου της Comicdom Press μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε πως «είμαστε χαρούμενοι που συνεχίζουμε το φεστιβάλ για 8η χρονιά με μεγάλη επιτυχία.

    Διεθνείς προσκεκλημένοι της φετινής διοργάνωσης είναι ο βετεράνος Βρετανός σεναριογράφος John Wagner, συνδημιουργός, μεταξύ άλλων, του χαρακτήρα Judge Dredd (Δικαστής Ντρεντ), ο καταξιωμένος Βρετανός σεναριογράφος Jamie Delano (HELLBLAZER), ο ταλαντούχος Ιταλός σχεδιαστής Matteo Scalera, γνωστός για τη δουλειά του στα SECRET AVENGERS και DEADPOOL και με σημαντική καριέρα στη χώρα του, και ο ανερχόμενος Τούρκος σχεδιαστής Mahmud Asrar, ο οποίος έχει εργαστεί στους μεγαλύτερους αμερικανικούς εκδοτικούς οργανισμούς, μόνιμος σχεδιαστής αυτή την περίοδο στις σειρές SUPERGIRL της DC και ULTIMATE COMICS X-MEN της Marvel.

    Το πρόγραμμα του Comicdom Con Athens 2013 περιλαμβάνει εκτός της έκθεσης, προβολές, workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης, bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιρειών, παιδικό πρόγραμμα, τα Comicdom Awards -τα μοναδικά βραβεία κόμικς για τους Έλληνες δημιουργούς- καθώς και τον δημοφιλή διαγωνισμό Cosplay. Ο διαγωνισμός για πρώτη φορά φέτος αποτελεί και εθνικό προκριματικό διαγωνισμό για το EuroCosplay 2013, καθώς ο νικητής θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, στο MCM EXPO του Λονδίνου.

    Η είσοδος στο φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [04] Κανονικά όλα τα δρομολόγια του Προαστιακού από σήμερα

    Κανονικά θα διεξάγονται από σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου, τα δρομολόγια του Προαστιακού σιδηροδρόμου στα τμήματα Κιάτο-Αεροδρόμιο- Κιάτο και ¶νω Λιόσια- Αεροδρόμιο- ¶νω Λιόσια, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στη σιδηροδρομική υποδομή.

    Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr.

    [05] Τυροκομικά προϊόντα από τη λαϊκή θα αγοράζουν εφεξής οι καταναλωτές

    Τυροκομικά προϊόντα και από τις λαϊκές αγορές θα μπορούν να αγοράζουν στο μέλλον οι καταναλωτές, σύμφωνα με όσα προβλέπει τροπολογία του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ κ. Λευτέρη Αυγενάκη που κατατέθηκε στη Βουλή στο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για τις Ηλεκτρονικές Δημόσιες Συμβάσεις.

    Για το θέμα υπάρχει θετική γνωμοδότηση από τον ΕΦΕΤ ο οποίος το έχει εξετάσει ήδη, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Η τροπολογία προβλέπει ότι θα επιτρέπεται η πώληση τυροκομικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένη εγκατάσταση, φέρουν σήμανση αναγνώρισης, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ε.Ε και εφόσον τηρούνται όλοι οι απαιτούμενοι κανόνες υγιεινής, ενώ θα πρέπει να τηρείται και η αλυσίδα ψύξης.

    Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε και τροπολογία, από τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Κασσή, η οποία αφορά στη δημιουργία αγορών παραγωγών (farmers market) θέμα το οποίο είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

    Η φιλοσοφία των "Farmers Market" είναι ότι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας, θα διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους στον καταναλωτή.

    [06] Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη μιας "γαλάζιας οικονομίας στη Μεσόγειο"

    Η μεγιστοποίηση της θαλάσσιας και ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, με σκοπό την ανάδειξη ευκαιριών για ανάπτυξη και για δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι το αντικείμενο συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    Η Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, ο Φιλίπ ντε Φοντέν-Βιβ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), και ο Αντριου Γουίνμποου, βοηθός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), δεσμεύτηκαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ο καθένας στον τομέα του - ευρωπαϊκή πολιτική, χρηματοδότηση, ασφάλεια- για τη στήριξη μιας βιώσιμης "γαλάζιας οικονομίας" στη Μεσόγειο.

    Μέσω της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, είπε η κ. Δαμανάκη, προσπαθούμε στην ΕΕ να συντονίσουμε τις διαφορετικές δραστηριότητες όπως ναυτιλία, θαλάσσιες μεταφορές, αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, λιμάνια και υποδομές των ακτών, θαλάσσιες πηγές ενέργειας, θαλάσσιος τουρισμός και να αποτρέψουμε τις απειλές, που αποτελούν η παράνομη μετανάστευση, η διακρατική εγκληματικότητα, η διακίνηση ναρκωτικών, η παράνομη αλιεία.

    Ο Αντριου Γουίνμποου από τον IMO, δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος δήλωσε: "Η δράση πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο κύριους τομείς ζωτικής σημασίας: την εκπαίδευση, κατάρτιση και διάδοση πληροφοριών και την κάποιας μορφής παρακολούθηση και εποπτεία προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών και των πρακτικών που πρέπει να επιλεγούν. Η μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας, όπως η δορυφορική επιτήρηση και συλλογή δεδομένων και η επικείμενη εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλοήγησης, θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο ΙΜΟ είναι έτοιμος να συνδράμει τις χώρες της περιοχής ώστε να διασφαλιστεί το βιώσιμο μέλλον που όλοι επιδιώκουμε."

    Σημαντική θέση για την ανάπτυξη των θαλάσσιων πόρων έχει ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, για τον οποίο η ελληνίδα Επίτροπος ετοιμάζει οδηγία, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και η οποία συζητείται αυτή τη στιγμή στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

    [07] Σεισμός 7 βαθμών στις Κουρίλες Νήσους

    Σεισμός μεγέθους 7 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στη βόρεια Ιαπωνία αλλά δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή καταστροφές.

    Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, που σημειώθηκε στις 12:06 μμ (τοπική ώρα) εντοπίστηκε κοντά στα υπό ρωσική διοίκηση νησιά Κουρίλες, ανατολικά της νήσου της βόρειας Ιαπωνίας, Χοκάιντο, και είχε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων, σύμφωνα με την υπηρεσία.

    Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-Τας, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν θύματα ή υλικές ζημιές από το σεισμό.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε γύρω από το ακατοίκητο νησί Ουρούπ, κοντά στις Κουρίλες, και η δόνηση σημειώθηκε στις 14H06 (τοπική ώρα), ενώ ακολούθησε δέκα λεπτά αργότερα μικρότερος σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών.

    Η δόνηση έγινε αισθητή στο Τόκιο, όπου κουνήθηκαν κτίρια.

    [08] Έλεγχος στις ηλεκτρονικές ψήφους των εκλογών στη Βενεζουέλα

    Η εκλογική αρχή της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έλεγχο στο υπόλοιπο 46% των ηλεκτρονικών ψήφων που δεν έχουν ελεγχθεί ύστερα από τη νίκη του Νίκολας Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

    Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) πραγματοποίησε έλεγχο στο 54% των ψήφων και ανακοίνωσε ότι ο Μαδούρο έλαβε το 50,8% της ψήφου, ενώ ο αντίπαλός του Ενρίκε Καπρίλες το 49%.

    "Αυτό το κάνουμε (επεκτείνουμε τον έλεγχο) για να διατηρήσουμε ένα κλίμα αρμονίας...και να απομονώσουμε τα βίαια στοιχεία που επιδιώκουν να πλήξουν τη δημοκρατία", δήλωσε σε τηλεοπτική ομιλία της η πρόεδρος του Συμβουλίου, Τιμπίσεϊ Λουτσένα.

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Καπρίλες δήλωσε χθες Πέμπτη ότι αποδέχεται την απόφαση του Συμβουλίου να πραγματοποιήσει έλεγχο στις ηλεκτρονικές ψήφους και πρόσθεσε ότι θεωρεί πώς η αντιπολίτευση θα δικαιωθεί.

    [09] ¶γνωστος πυροβόλησε και σκότωσε αστυνομικό μέσα σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

    Πυρά και εκρήξεις ακούγονταν στους δρόμους γύρω από το MIT κατά τη διάρκεια της καταδίωξης του ατόμου που σκότωσε έναν αστυνομικό του αμερικανικού πανεπιστημίου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Ενας άνθρωπος τραυματίσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από σφαίρα την ώρα που βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί εξαπέλυσαν μεγάλη επιχείρηση ανθρωποκυνηγητού μετά τον φόνο του αστυνομικού στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

    Τα πυρά και οι εκρήξεις ακούγονταν από την περιοχή του Γουότερτάουν, βόρεια του πανεπιστημίου. "Ακούστηκαν εκρήξεις, και μάλλον επρόκειτο για χειροβομβίδες", δήλωσε ένας κάτοικος.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC-WJAR προέβαλε εικόνες όπου ένα άνδρας φαίνεται καθηλωμένος στο έδαφος περικυκλωμένος από αστυνομικούς.

    Δύο ώρες νωρίτερα, ένοπλος σκότωσε αστυνομικό στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    Στην ιστοσελίδα του το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι "εξαιρετικά επικίνδυνη", καλώντας τους φοιτητές να παραμείνουν στο εσωτερικό της πανεπιστημιούπολης, καθώς η αστυνομία αναζητούσε τον δράστη. Μεγάλη αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε γύρω από το πανεπιστήμιο, ενώ ελικόπτερα πετούσαν επάνω από την περιοχή.

    [10] Σε κατ΄οίκον περιορισμό τέθηκε ο Μουσάραφ

    Η πακιστανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα τον πρώην πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ στο σπίτι του στα περίχωρα του Ισλαμαμπάντ και τον οδήγησε στο δικαστήριο σε σχέση με την κατηγορία της προδοσίας κατά τη διάρκεια της θητείας του, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του και μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

    Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος να επιστρέψει στο σπίτι του.

    Στα πλάνα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα εμφανίζεται ο Μουσάραφ συνοδευόμενος από ένστολους αστυνομικούς σε δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ. Δικαστής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης χθες Πέμπτη εις βάρος του πρώην επικεφαλής του στρατού.

    Ο Καμάρ Αφζάλ, δικηγόρος του Μουσάραφ, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος παρουσιάστηκε οικειοθελώς στο δικαστήριο.

    Ο ίδιος είπε ότι ζήτησε από το δικαστήριο να καλέσει την αστυνομία να θέσει τον Μουσάραφ σε κατ΄οίκον περιορισμό παρά να τον προφυλακίσει. Ύστερα από τη σύντομη ακροαματική διαδικασία, ο Μουσάραφ επέστρεψε στο σπίτι του, είπε ο δικηγόρος του.

    [11] Το «¶ουστρας ή Η αγριάδα» ταξιδεύει στο Μιλάνο και τη Χαιδελβέργη

    Το μονόπρακτο της Λένας Κιτσοπούλου, «¶ουστρας ή Η αγριάδα» που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Καλαβριανός και παρουσιάστηκε με επιτυχία για δεύτερη χρονιά φέτος από το Εθνικό Θέατρο σε μία ενιαία παράσταση με την «Αόρατη Όλγα» με τίτλο «Ξένος» ταξιδεύει στο Μιλάνο και τη Χαιδελβέργη.

    Το «¶ουστρας ή Η αγριάδα» θα παρουσιαστεί αρχικά στο Θέατρο Piccolo στο Μιλάνο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα» στις 22 Απριλίου. Η ετήσια πλατφόρμα Σatellart-transmitting Greece διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά το συγκεκριμένο φεστιβάλ με στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στην ιταλική πόλη.

    Στη συνέχεια το «¶ουστρας ή Η αγριάδα» θα ταξιδέψει για μία παράσταση στη Χαιδελβέργη στο «Heidelberger St?ckemarkt 2013» στις 28 Απριλίου. Πρόκειται για μια διοργάνωση που προβάλλει σύγχρονα έργα από όλη την Ευρώπη και φέτος φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα.

    [12] Το κάπνισμα "βλάπτει" τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ευημερία

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οικονομικά της Υγείας που σχετίζονται με τη συνήθεια του καπνίσματος. Το κάπνισμα ευθύνεται για το 8,9% του συνόλου των εισαγωγών στα Δημόσια Νοσοκομεία, αντιπροσωπεύοντας το 7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας, ενώ αύξηση κατά 2 ευρώ ανά πακέτο θα οδηγούσε σε πρόσθετα κρατικά έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

    Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν κατά τη συζήτηση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη στο Μέγαρο Υπατία η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου του Καπνίσματος του υπουργείου Υγείας, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

    Βάσει ερευνών που παρουσιάστηκαν, το κάπνισμα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας και μια σημαντική απειλή για την κοινωνική ευημερία διεθνώς.

    Στην Ελλάδα το κάπνισμα αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την υγεία του πληθυσμού, τόσο από πλευράς θνησιμότητας (17% των συνολικών θανάτων στις ηλικίες άνω των 30 ετών οφείλεται στο κάπνισμα) όσο και από πλευράς νοσηρότητας. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το κάπνισμα ευθύνεται για το 12,9% του συνολικού φορτίου νοσηρότητας και θνησιμότητας στη χώρα, ποσοστό που ισοδυναμεί με την αθροιστική επίδραση των παραγόντων κινδύνου 5 έως 10 στη δεκάδα των κυριότερων αιτιών νοσηρότητας του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή της κατάχρησης οινοπνεύματος, της καθιστικής ζωής, της χαμηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, των ναρκωτικών, της μη ασφαλούς γενετήσιας συμπεριφοράς και της έλλειψης σιδήρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 April 2013 - 6:30:25 UTC