Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστέλλεται η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank
  • [02] «Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα»
  • [03] Σχέδιο μείωσης του ειδικού τέλους ακινήτων
  • [04] Αύξηση κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στην Κίνα
  • [05] Πήγαιναν «πάνοπλοι» να παρακολουθήσουν αγώνα μπάσκετ
  • [06] Μέσα στον Ιούνιο η δεύτερη γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ
  • [07] "H Iταλία μπορεί να έχει το τέλος της Ελλάδας"
  • [08] "Η Πορτογαλία να εμμείνει στους στόχους της"
  • [09] "Καθαρές" βόλτες με το σκύλο σας, από σήμερα
  • [10] Φυτέψτε δέντρα στα χωράφια για αύξηση της απόδοσης

  • [01] Αναστέλλεται η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank

    Νέα δεδομένα που εκτιμάται ότι θα αλλάξουν τον συσχετισμό δυνάμεων στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη, προκύπτουν από τις συνέπειες της απόφασης να προχωρήσουν ξεχωριστά οι ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών Εθνικής και Eurobank, που μέχρι χθες βρισκόντουσαν στην τελική διαδικασία της μεταξύ τους συγχώνευσης (με στόχο να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση του νέου ενιαίου σχήματος μόλις ολοκληρωνόταν η νομική τους συγχώνευση τον Ιούνιο).

    Πλέον οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες προχωρούν η κάθε μία σε ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση (οι τράπεζες Alpha Bank και η Πειραιώς έχουν ήδη δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες).

    Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις πλέον συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου.

    Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

    Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος, τονίζει η ΤτΕ.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος (η οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας), οι διοικήσεις των δύο τραπεζών απέστειλαν, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επιστολές προς την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι πιθανόν να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση της κάθε μιας. Με αποτέλεσμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.

    Μετά από αυτές τις συγκεκριμένες εξελίξεις, το ΤΧΣ ως βασικός πλέον μέτοχος των τραπεζών Εθνικής και Eurobank, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η συγχώνευση, ή εάν οι δύο τράπεζες θα πωληθούν.

    Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη, θα λάβει το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος. Ερωτηθείς, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά, το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.

    [02] «Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα»

    «Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα (μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων) τη διετία 2013- 2014» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

    Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε ότι οι συναντήσεις με την τρόικα «πήγαν καλά,υπήρξε σημαντική πρόοδος και νομίζω ότι θα κλείσουμε τις επόμενες ημέρες».

    Άλλωστε, η ελληνική πλευρά επιζητεί να εκταμιευθεί πρώτα η δόση των 2,8 δισ. ευρώ (που είναι «υπόλοιπο» από τον περασμένο Δεκέμβριο) και μετά η δόση των 6 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο, αλλά φαίνεται ότι η τρόικα εμμένει στην αρχική θέση της για «λύση πακέτο» και εκταμίευση συνολικά των 8,8 δισ. ευρώ.

    Έτσι, στο άτυπο Eurogroup στις 12 Απριλίου στην Ιρλανδία, δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα, αν και, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητηθεί το ελληνικό θέμα».

    Όπως αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου, στο ζήτημα του δημόσιου τομέα, ο κανόνας 1:1 θα ισχύσει για όλες ανεξαιρέτως τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις (για κάθε μια απόλυση επίορκου, ανεπαρκούς, κ.λπ., θα υπάρχει μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ). Αντίθετα, για τις φυσιολογικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας 1:10.

    Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ταμεία, φαίνεται ότι υπάρχει «μεγάλη σύγκλιση» για τον αριθμό των δόσεων και πλέον το «κενό» που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα είναι μικρό.

    [03] Σχέδιο μείωσης του ειδικού τέλους ακινήτων

    Στη μείωση κατά 15% όλων των συντελεστών του Ειδικου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων ΕΤΗΔΕ) για το 2013 προσανατολίζεται στο υπουργείο Οικονομικών.

    Στο σενάριο αυτό σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου υπάρχει σύγκλιση μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας. Παράλληλα κοινή επιτροπή στελεχών της ΔΕΗ και του υπουργείου Οικονομικών μελετά όλες τις πλευρές εφαρμογής του μέτρου και κυρίως τους τρόπους με τους οποίους θα καλυφθούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τη μείωση του ειδικού τέλους.

    [04] Αύξηση κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στην Κίνα

    Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη μετάδοσης του ιού Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο, διαβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρά την αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων, ο οποίος στο εξής ανέρχεται σε 21, εκ των οποίων έξι θάνατοι.

    "Ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε τα αίτια της λοίμωξης, επί του παρόντος δεν υπάρχει απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του στελέχους Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάικλ Ο' Λίρι, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα.

    Ανάμεσα στις λοιμώξεις που καταγράφηκαν περιλαμβάνεται αυτή ενός άνδρα από τη Σανγκάη ο οποίος πέθανε από επιπλοκές του ιού Η7Ν9. Οι δύο γιοί του άνδρα αυτού νοσηλεύτηκαν και ο ένας πέθανε επίσης. Ωστόσο οι εξετάσεις στις οποίες είχαν υποβληθεί οι δύο γιοί αποδείχτηκαν αρνητικές στον Η7Ν9.

    "Αυτό το οικογενειακό περιβάλλον θέτει την πιθανότητα μιας μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά δύο εκ των κρουσμάτων στο σπίτι αυτό δεν επιβεβαιώθηκαν από τις εργαστηριακές αναλύσεις και δεν υπάρχει καμιά απόδειξη συνεχούς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο", πρόσθεσε στο Πεκίνο ο Ο' Λίρι.

    Το στέλεχος Η7Ν9 της γρίπης, το οποίο μέχρι σήμερα έχει προσβάλλει μόνο ανθρώπους στην ανατολική Κίνα, δεν μεταδιδόταν έως πρόσφατα στον άνθρωπο.

    [05] Πήγαιναν «πάνοπλοι» να παρακολουθήσουν αγώνα μπάσκετ

    Δέκα άτομα συνελήφθησαν για κατοχή βομβών μολότοφ και άλλων αντικειμένων, ενώ πήγαιναν χτες το μεσημέρι να παρακολουθήσουν αγώνα μπάσκετ πρωταθλήματος Β΄ Εθνικής που διεξήχθη στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Χολαργού.

    Όπως έγινε γνωστό απο την Αστυνομία, πλησίον του Γυμναστηρίου, εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δ.Ε.Λ.Τ.Α. ομάδα οκτώ ατόμων ηλικίας 21 έως 33 ετών να κατέχουν ένα πλαστικό κιβώτιο που περιείχε 20 βόμβες μολότοφ και συνελήφθησαν.

    Λίγη ώρα αργότερα εντοπίσθηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δ.Ε.Λ.Τ.Α. στον προαύλιο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων ένας 33χρονος να κατέχει έναν υαλοθραύστη και ένα σπρέι πιπεριού.

    Την ίδια ώρα εντοπίσθηκε από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πλησίον του Γυμναστηρίου ένας 35χρονος να έχει μέσα στο αυτοκίνητο του, το οποίο μόλις είχε σταθμεύσει, μία πτυσσόμενη μεταλλική ράβδο και ένα σπρέι.

    Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 10 συλληφθέντες αφορούν κατά περίπτωση τα αδικήματα της παράβασης των διατάξεων «σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες» και παράβαση των νόμων «περί όπλων», «περί εξωσχολικού αθλητισμού», «καταπολέμησης της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις» και «περί ίδρυσης οργάνωσης και λειτουργίας αθλητικών επαγγελματικών ενώσεων».

    Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και σήμερα οδηγούνται στον εισαγγελέα.

    [06] Μέσα στον Ιούνιο η δεύτερη γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ

    Εντός του Ιουνίου αρχίζει οριστικά η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση της αμερικανικής εταιρείας Νoble στο τεμάχιο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ και μέσα στο φθινόπωρο θα είναι γνωστές οι ακριβείς ποσότητες υδρογονανθράκων που υπάρχουν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ), Σόλων Κασίνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι στο λιμάνι της Λεμεσού γίνονται ήδη οι αναγκαίες προετοιμασίες.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Κασίνης, είπε ότι έως το τέλος του χρόνου με αρχές του 2014, η Κύπρος θα μπορούσε να προδεσμεύσει κάποιες πωλήσεις και να αποκομίζει έσοδα.

    Για το τερματικό υγροποίησης, σημείωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί ο αρχικός σχεδιασμός.

    [07] "H Iταλία μπορεί να έχει το τέλος της Ελλάδας"

    Με γραπτή παρέμβαση στο ιστολόγιό του, ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός Μπέπε Γκρίλο παραλληλίζει την κατάσταση της χώρας μας με εκείνη της Ιταλίας.

    "Η Ιταλία δεν θα έχει το τέλος της Κύπρου αλλά μπορεί να έχει το τέλος της Ελλάδας", αναφέρει ο επικεφαλής του κινήματος "Πέντε Αστέρων".

    Πιο αναλυτικά, ο Μπέπε Γκρίλο γράφει: "τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Κύπρο διαψεύδουν για μία ακόμη φορά αυτά που υποστηρίζουν οι ιταλικές τράπεζες, οι δημοσιογράφοι, που μιλούν άσκοπα για καταπολέμηση του ρευστού χρήματος, σαν να πρόκειται για υπεράσπιση του πολιτισμού".

    Σύμφωνα με τον Γκρίλο "πρόκειται για ψεύδη, διότι κανένα άλλο μέσο πληρωμής δεν προσφέρει ίδια προστασία και εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διάθεσης όπως το ρευστό χρήμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε στην Κύπρο πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα, όχι σε πιστωτικές κάρτες".

    Ο ιδρυτής του κινήματος "Πέντε Αστέρων" στην παρέμβασή του μέσω διαδικτύου, υπογραμμίζει επίσης ότι η "έκβαση της υπόθεσης στην Κύπρο επιβεβαίωσε την βούληση να προστατευθούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, που είναι και το όριο μέχρι το οποίο υπολογίζεται η περιορισμένης έκτασης αποταμίευση".

    Κατά την άποψη του Ιταλού πολιτικού, όμως, "σε περίπτωση πτώχευσης της Ιταλίας θα ήταν πολύ δύσκολο- αν όχι αδύνατον- να προστατευθούν όλες οι καταθέσεις των πολιτών μέχρι το ποσό αυτό, διότι είναι πάρα πολλές".

    [08] "Η Πορτογαλία να εμμείνει στους στόχους της"

    Η Πορτογαλία θα πρέπει να εμμείνει στους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές, εάν χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης, αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας απέρριψε την Παρασκευή 4 από τα 9 επίμαχα μέτρα λιτότητας του προϋπολογισμού για το 2013.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα αποφασίσουν για τις λεπτομέρειες της παράτασης την επόμενη Παρασκευή.

    [09] "Καθαρές" βόλτες με το σκύλο σας, από σήμερα

    Σε εφαρμογή τίθεται απόσήμερα ο νόμος 4039/12, σύμφωνα με τον οποίον οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι υποχρεωμένοι να καθαρίζουν τα σημεία των κοινοχρήστων χώρων που λερώνουν τα κατοικίδιά τους.

    Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Α. Αντωνόπουλος «θα επιβάλλονται πρόστιμα, από 100 ευρώ για τον ιδιοκτήτη που δεν θα καθαρίζει το σημείο που λερώνει ο σκύλος του και θα φτάνουν τις 30.000 ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης και βασανισμού ζώου. Για τους παραβάτες ιδιοκτήτες petshop, θα προβλέπεται ακόμη και η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματός τους».

    Η παράλειψη προσκόμισης, στον δήμο, αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης θα τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ, για την εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ για την πώληση ζώου συντροφιάς σε ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

    Μετά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νόμου, ο δήμος Αθηναίων θα πραγματοποιήσει ημερίδα, στη διάρκεια της οποίας θα αποτιμηθούν τα πρώτα αποτελέσματα, με τους συναρμόδιους φορείς και άλλους δήμους.

    [10] Φυτέψτε δέντρα στα χωράφια για αύξηση της απόδοσης

    Λύση στην μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να δώσει η αγροδασοπονία, ο συνδυασμός δηλαδή δένδρων και γεωργικών καλλιεργειών ή και βόσκησης στην ίδια επιφάνεια. Άλλωστε, τα δέντρα, χρησιμοποιήθηκαν σε συστήματα συγκαλλιεργειών από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της γεωργίας σε ολόκληρο τον πλανήτη με παράδειγμα τους εικονογραφημένους παπύρους και περιγραφές όπου τεκμηριώνεται η ύπαρξη πολύπλοκων περιβολιών-κήπων στην Εγγύς Ανατολή, όπως και στις τροπικές περιοχές, που έλκουν την καταγωγή τους από το 7.000 π.Χ.

    Για την παραδοσιακή αυτή φιλοσοφία καλλιέργειας της γης μίλησαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα με θέμα «Αγροδασοπονία: Μια νέα χρήση γης στα πλαίσια της ΚΑΠ 2014- 2020» που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ παράρτημα κεντρικής Μακεδονίας.

    Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Α. Σαρόπουλος, «σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να ξεπεράσει τα δέκα δισεκατομμύρια το 2050 και για να διατηρηθεί η σημερινή διατροφική επάρκεια θα πρέπει να παράγονται 70% περισσότερα τρόφιμα, γεγονός το οποίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο». Αιτίες, σύμφωνα με τον ομιλητή, είναι η κλιματική αλλαγή που ήδη μειώνει τις αποδόσεις των καλλιεργειών, η κάμψη του ρυθμού αύξησης των αποδόσεων της γεωργικής παραγωγής που παρατηρείται μετά το 1990, η έλλειψη νέας γεωργικής γης, η χρόνια λειψυδρία και η ήδη υπερβολική χρήση αγροχημικών.

    «Η ένταση και η διάρκεια των βροχοπτώσεων που αποτελούν επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλουν στη διάβρωση των εδαφών, με την απόσπαση επιφανειακού εδαφικού υλικού από μία θέση, τη μεταφορά του υλικού αυτού από φυσικούς παράγοντες (νερό ή άνεμο) και την απόθεση του σε νέες θέσεις ως ίζημα με τελικό αποδέκτη τη θάλασσα.

    "Όμως τα φυτά με τις ρίζες τους δημιουργούν ένα είδος πλέγματος που συγκρατεί το έδαφος. Όσο πιο εκτεταμένο το ριζικό σύστημα, τόσο περισσότερο χώμα συγκρατεί γύρω του» διευκρίνισε ο κ.Σαρόπουλος.

    Επιπλέον, τα δένδρα καλύπτουν μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους και σε μονιμότερη βάση, μειώνοντας την ταχύτητα πρόσπτωσης της βροχής στο έδαφος και δημιουργούν μεγαλύτερη διήθηση που οφείλεται στις διακλαδώσεις των ριζών και στις στοές των σκουληκιών, εντόμων, ποντικών και άλλων ζώων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 April 2013 - 6:30:22 UTC