Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο μικροσκόπιο οι off shore ελληνικών συμφερόντων
  • [02] «Ήθελαν να χτυπήσουν τον Μπερλουσκόνι και έπληξαν εμένα», υποστήριξε η Ρούμπι
  • [03] «Η κλασική μουσική δεν είναι για σνομπ, είναι δικαίωμα όλων μας»
  • [04] Βοήθεια από την ομογένεια στην Κύπρο
  • [05] Η επιστολή Νταβούτογλου για το Κυπριακό «στο τραπέζι»
  • [06] Περισσότερες οι προσλήψεις από τις απολύσεις, τον Μάρτιο
  • [07] Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο στην Ελλάδα
  • [08] Χωρίς χρονοδιάγραμμα η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα
  • [09] Τέλος εποχής για τον Τζέι Λένο

  • [01] Στο μικροσκόπιο οι off shore ελληνικών συμφερόντων

    Το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει προσεκτικά τα στοιχεία της έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων για τις υπεράκτιες εταιρείες (Off Shore) και θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες αν προκύψουν ενδείξεις για παράνομες δραστηριότητες, αναφέρει σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

    Η παγκόσμια έρευνα, το πρώτο μέρος της οποίας δημοσίευσαν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», αφορά στην επεξεργασία 2,5 εκατομμυρίων μυστικών αρχείων για υπεράκτιες εταιρείες που αποκτήθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων και αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή παρόμοιων στοιχείων σχετικά με τη δράση των Off Shore και τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.

    Οι περισσότερες από τις εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται σ' αυτά τα μυστικά αρχεία έχουν έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους στην Καραϊβική. Εντοπίστηκαν συνολικά 107 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, ενώ μόλις τέσσερις από αυτές είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα, όπως απαιτείται στην περίπτωση που οι εταιρείες αυτές ασκούν οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα ή έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία. Δηλαδή για τις 103 Off Shore οι ελληνικές αρχές δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο. Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, δύο από τις Off Shore ελληνικών συμφερόντων χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά και ανακαίνιση του γνωστού σκάφους "Christina 0" που ανήκε κάποτε στον Αριστοτέλη Ωνάση, ενώ άλλες υπεράκτιες έχουν σχέση με εταιρείες αμυντικού υλικού που είχαν αναλάβει κρατικές συμβάσεις, και με στελέχη που σχετίζονταν με αγοραπωλησίες ομολόγων.

    [02] «Ήθελαν να χτυπήσουν τον Μπερλουσκόνι και έπληξαν εμένα», υποστήριξε η Ρούμπι

    Σε επίθεση εναντίον των δικαστικών αλλά και κυρίως του Τύπου της Ιταλίας προχώρησε η 19χρονη Μαροκινή Ρούμπι Καρίμα, μιλώντας έξω από το δικαστικό μέγαρο του Μιλάνου.

    «Για να χτυπήσει τον Μπερλουσκόνι, ο Τύπος έπληξε εμένα. Δεν είχα ποτέ σεξουαλικές σχέσεις επί πληρωμή με τον ?Καβαλιέρε?, δεν είμαι ιερόδουλη», είπε η Καρίμα.

    Η Μαροκινή νέα, η οποία σύμφωνα με τους εισαγγελείς της ιταλικής συμπρωτεύουσας συμμετείχε στα πάρτι που έδινε ο μεγιστάνας του Τύπου όταν ήταν ακόμη ανήλικη, πρόσθεσε πως «κατάλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κι ότι η ίδια «βρέθηκε μπλεγμένη στην ιστορία αυτή, χωρίς να φέρει καμία ευθύνη».

    [03] «Η κλασική μουσική δεν είναι για σνομπ, είναι δικαίωμα όλων μας»

    Με έργα Μπετόβεν, Μότσαρτ και Χάυντν θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συναυλία της σειράς «Νέοι Κλασικοί» για τη φετινή σεζόν, το Σάββατο 6 Απριλίου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», με σολίστ την Αγάπη Τριανταφυλλίδη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αργεντινού μαέστρου Mariano Chiacchiarini .

    Η νεαρή πιανίστα δηλώνει χαρούμενη για την επιτυχία της, ωστόσο τονίζει πως θα πρέπει να υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους μετριοφροσύνη, γιατί όπως η ίδια συμπληρώνει: «Πρέπει να γνωρίζουμε που πατάμε αλλά να βλέπουμε και "κάτω από τη μύτη μας". Δεν πρέπει να πετάμε στα σύννεφα, να γνωρίζουμε αυτό που κάνουμε και πάνω σε αυτό να χτίζουμε. Εγώ νοιώθω πάντα φοιτήτρια, καθώς στη μουσική υπάρχει μία μαγεία που διαρκώς ανακαλύπτεις ».

    Άδικη όμως θεωρεί την άποψη που έχει πολύς κόσμος για την κλασική μουσική. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «η κλασική μουσική δεν είναι δικαίωμα μιας μερίδας ανθρώπων. Αν υπάρχουν σνομπ άνθρωποι στην κλασική μουσική που έχουν έτσι αποδώσει τον όρο, ή έχουν θίξει την κλασική μουσική, είναι πολύ λάθος. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι είναι σνομπ και όχι η μουσική. Όλοι δικαιούνται την κλασική μουσική, είναι μία εκπαίδευση που σε μορφώνει.»

    [04] Βοήθεια από την ομογένεια στην Κύπρο

    Σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και στην οποία συμμετείχαν στελέχη ομογενειακών φορέων αποφασίστηκε η αποστολή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες του κυπριακού λαού και σε ιδρύματα που θα έχουν άμεση ανάγκη. Παράλληλα, θα προωθηθεί η ιδέα για την έκδοση ""Ομολόγων Κύπρου", ενώ θα υπάρξουν ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο για να ενημερωθεί η αμερικανική ηγεσία για την κατάσταση στο νησί και για όλα τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

    Με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη -στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν- συνομίλησε τηλεφωνικά για μιάμιση περίπου ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος τους ενημέρωσε αναλυτικά για τη σημερινή κατάσταση, για τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και για το Ταμείο Αλληλεγγύης, με σκοπό την ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής έκανε λόγο για κινήσεις ανθρωπιστικού, οικονομικού και πολιτικού επιπέδου ώστε να στηριχθεί η Κύπρος σ' αυτή την σκληρή δοκιμασία. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα έχει στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της τελετής για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, που φέτος έχει οριστεί για τις 18 Απριλίου. Όπως είπε, θα ενημερώσει τον Αμερικανό ηγέτη για τα προβλήματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Επιπλέον, θα γίνουν αρκετές συναντήσεις με στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας. Εκτός από το οικονομικό πρόβλημα θα συζητηθεί και το Κυπριακό, προωθώντας το αίτημα να μην υπάρξουν βιαστικές ενέργειες και πιέσεις για άμεση επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας λόγω της σημερινής κρίσης.

    Επίσης, ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί από την Αρχιεπισκοπή ταμείο αρωγής για την Κύπρο, όπως έγινε και για την Ελλάδα, για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που θα προσφέρεται μέσω της Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Επίσης, ο κάθε φορέας της Ομογένειας θα μπορεί να επιλέξει κάποια κοινωνική ομάδα ή ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο νησί για να προσφέρει οικονομική στήριξη.

    Ανάμεσα στις ιδέες που παρουσιάστηκαν, χωρίς σ' αυτή τη φάση να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, ήταν και η έκδοση "Ομολόγων Κύπρου", όπως έγινε με το Ισραήλ. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα σύσκεψη που έχει οριστεί μετά το Πάσχα και αφού μέχρι τότε θα υπάρχει συνεννόηση με τη Λευκωσία για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιάζονται στην Κύπρο.

    Στη σύσκεψη που κράτησε πάνω από δύο ώρες συμμετείχαν οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιώργος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, αντίστοιχα, οι πρόεδροι της ΠΣΕΚΑ και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ και Πίτερ Παπανικολάου, ο συντονιστής της Ενιαίας Προσπάθειας, Έντι Μάνατος, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI) Νίκος Λαρυγγάκης, εκπρόσωποι της ΑΧΕΠΑ και εθνικοτοπικών ομοσπονδιών, μέλη του συμβουλίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας και μερικοί επιχειρηματίες.

    Του ανταποκριτή μας Π. Παναγιώτου

    [05] Η επιστολή Νταβούτογλου για το Κυπριακό «στο τραπέζι»

    Κατά την επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Κυριακή, εκτός από τη συνέχιση της προσέγγισης Τουρκίας- Ισραήλ, την κατάσταση στη Συρία, αλλά και άλλα περιφερειακά θέματα, όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της επιστολής, που είχε αποστείλει στον Αμερικανό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σχετικά με τις θέσεις της χώρας του για το Κυπριακό.

    Αυτό απάντησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νιούλαντ, ερωτηθείσα για την αποστολή της επιστολής εκ μέρους της Τουρκίας.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατες συνεντεύξεις του Αχ. Νταβούτογλου σε τουρκικές εφημερίδες, αντίστοιχες επιστολές είχαν αποσταλεί στους υπουργούς των μονιμων μελων του Συμβουλιου Ασφαλείας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και της Σουηδίας. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μάλιστα, απάντησε ήδη, στις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται πια προστάτες, μπορούν μόνοι τους να βρουν τις λύσεις που τους αρμόζουν».

    [06] Περισσότερες οι προσλήψεις από τις απολύσεις, τον Μάρτιο

    Θετικό ισοζύγιο, κατά περίπου 9.000 θέσεις εργασίας, εμφάνισαν οι ροές της μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας κατά τον μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, μέσω της εφαρμογής του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

    Το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» εφαρμόζεται για πρώτη φορά και αποτυπώνει σε ζωντανό χρόνο και σε συνεχή βάση, τη ροή απασχόλησης από κάθε περιοχή της Ελλάδας, δηλαδή προσλήψεις και απολύσεις, σε επίπεδο περιφέρειας, κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, μεγέθους επιχείρησης, τύπου σύμβασης, δημογραφικών χαρακτηριστικών των εργαζομένων κλπ.

    Το σύστημα, το οποίο κατέστη υποχρεωτικό, από την 1η Μαρτίου, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, υποχρεώνει τους εργοδότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΙΚΑ, να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα έντυπα αρμοδιότητας Επιθεώρησης Εργασίας και ΟΑΕΔ.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Μαρτίου, οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

    [07] Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο στην Ελλάδα

    Στις 88,1 μονάδες διαμορφώθηκε τον Μάρτιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα (από 86,9 μονάδες τον Φεβρουάριο), στο υψηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2009, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

    Παράλληλα, βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών σημειώνεται τον Μάρτιο στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ αντίθετα, το κλίμα επιδεινώνεται στις Υπηρεσίες και περισσότερο στις Κατασκευές.

    Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η ήπια βελτίωση του οικονομικού κλίματος από τις αρχές του έτους φαίνεται να παγιώνεται, παρά τη μεγάλη πίεση στην οποία βρίσκονται καταναλωτές και επιχειρήσεις.

    [08] Χωρίς χρονοδιάγραμμα η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα

    Η αποστολή της τρόικας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί.

    «Σε αυτού του είδους τις αποστολές δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, γιατί γνωρίζουμε ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολιβιέ Μπαγί. Ο ίδιος εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές.

    [09] Τέλος εποχής για τον Τζέι Λένο

    Ο Τζέι Λένο, παρουσιαστής του επιτυχημένου Tonight Show από το 1992, θα το εγκαταλείψει την Άνοιξη του 2014, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

    Ο 62χρονος Λένο πήρε τη σκυτάλη από τον αείμνηστο Τζόνι Κάρσον, ο οποίος έκανε γνωστή την εκπομπή στις ΗΠΑ, βασιζόμενος στους προσκεκλημένους του από τον καλλιτεχνικό και άλλους χώρους και στο ιδιόμορφο χιούμορ του.

    Τον Λένο θα διαδεχτεί ο 38χρονος Τζίμι Φάλον, πρώην στέλεχος του Saturday Night Live και επιτυχημένος παρουσιαστής της εκπομπής Late Night του καναλιού, η οποία τις καθημερινές προβάλλεται ύστερα από εκείνη του Λένο.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 April 2013 - 12:30:34 UTC