Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου
  • [02] Για «υπόγειο πόλεμο» κατά της Τράπεζας Κύπρου, κάνει λόγο ο Α. Ηλιάδης
  • [03] Χάνει τη ρεβάνς με την Παρί ο Μέσι
  • [04] Τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης, μπορεί να αποτρέψουν την τύφλωση
  • [05] Ρυθμό ανάπτυξης από 3,5% μέχρι 5% προβλέπει το ΔΝΤ στη Ρουμανία
  • [06] Α. Κυπριανού: «Δεν είμαστε απόλυτοι στο θέμα της εξόδου από το ευρώ»
  • [07] Επίθεση με οξύ δέχτηκαν τέσσερις αδελφές στην Ινδία
  • [08] Ο Ρονάλντο «σπρώχνει» τον Νεϊμάρ στην Ευρώπη

  • [01] Χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

    Μια νέα φιλόδοξη πρωτοβουλία για την χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, ώστε να υπάρξουν πρόοδοι στην αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η επιληψία, ανακοίνωσαν επισήμως οι ΗΠΑ δια του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    Το σχέδιο με την ονομασία BRAIN (Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologies - Έρευνα Εγκεφάλου Μέσω Προωθημένων Καινοτομικών Νευροτεχνολογιών) θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών ερευνητικών φορέων και, σε πρώτη φάση, θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος με 100 εκατ. δολάρια, ποσό που πάντως δεν θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο. Η πρωτοβουλία ακολουθεί τη λογική παλαιότερων ανάλογων σχεδίων, όπως αυτό για την χαρτογράφηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος (Human Genome Project), που έδωσε σημαντική ώθηση στη γενετική και βιοϊατρική έρευνα. Κάτι ανάλογο ελπίζεται ότι θα γίνει πλέον με τον εγκέφαλο.

    Για «ένα πελώριο μυστήριο που περιμένει να αποκαλυφθεί», έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας τη σχετική ανακοίνωση στο Λευκό Οίκο. «Ως άνθρωποι μπορούμε να εντοπίσουμε γαλαξίες σε απόσταση ετών φωτός, μπορούμε να μελετήσουμε σωματίδια μικρότερα και από το άτομο, αλλά ακόμα δεν έχουμε ξεκλειδώσει το μυστήριο της ύλης βάρους 1,3 κιλών που βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια μας», όπως ανέφερε ο Ομπάμα, σύμφωνα με το BBC.

    Το σχέδιο BRAIN θα ξεκινήσει το 2014 και σε αυτό θα εμπλακούν οι σημαντικότεροι ερευνητικοί φορείς των ΗΠΑ, όπως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) που θα έχουν και το συντονισμό, η Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου που είχε βάλει τα θεμέλια του παγκόσμιου Ίντερνετ πριν μερικές δεκαετίες και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF).

    Επιμέλεια: Παύλος Δρακόπουλος

    [02] Για «υπόγειο πόλεμο» κατά της Τράπεζας Κύπρου, κάνει λόγο ο Α. Ηλιάδης

    Εννέα μήνες μετά την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, ο Ανδρέας Ηλιάδης «σπάει» τη σιωπή του και υποστηρίζει ότι υπήρχε ένα «καλά καταστρωμένο σχέδιο διάλυσης ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της Τράπεζας Κύπρου, η οποία τότε βρισκόταν σε καλή οικονομική κατάσταση».

    Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «StockWatch» και αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «Σημερινή», με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για το ξεπούλημα της Τράπεζας Κύπρου», ο κ. Ηλιάδης επιρρίπτει ευθύνες στον τέως πρόεδρος Δημήτρη Χριστόφια και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, τον οποίο διόρισε ο πρώτος.

    Για να στηρίξει την άποψή του ο κ. Ηλιάδης παραθέτει σειρά γεγονότων και επιχειρημάτων, ανάμεσα στα οποία είναι:

    -Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη, περιλαμβανομένων των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 30/6/2012 και οι προσπάθειες της Τράπεζας Κύπρου ήταν στην κορύφωση τους.

    -Υπενθυμίζει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που υπέδειξε το τεστ αντοχής από την ΕΑΤ (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών) ήταν 1,56 δισ. ευρώ. Το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου από το τέλος του 2011 προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες και παρά την πολύ δύσκολη περίοδο κατάφερε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του τεστ.

    -Τον Μάιο του 2012 ανακοινώσαμε ότι υπολείπονται 200-300 εκατ. ευρώ, τα οποία στοχεύαμε να καλύψουμε με άλλες ενέργειες το επόμενο χρονικό διάστημα.

    -Με σύμβουλο την Deutsche Bank δρομολογήσαμε την πώληση των δύο ασφαλιστικών εταιρειών, η οποία και θα ενίσχυε τα κεφάλαια της Τράπεζας κατά 270 εκατ. ευρώ περίπου. Με το πόσο αυτό θα ολοκληρώναμε την ανακεφαλαιοποίηση.

    Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας , αντί να στηρίξει τις πιο πάνω προσπάθειες μας και να μας δώσει έγκαιρα απαντήσεις από την Ε.Α.Τ. , καταγγέλλει ο κ. Ηλιάδης, «τορπίλισε και τις προσπάθειες πώλησης των ασφαλιστικών εταιρειών με συνεχείς επιστολές του οι οποίες δημιούργησαν επιπλοκές στην όλη διαδικασία».

    [03] Χάνει τη ρεβάνς με την Παρί ο Μέσι

    Μεγάλο πλήγμα για την Μπαρτσελόνα, καθώς θα στερηθεί για τις επόμενες τρεις εβδομάδες των υπηρεσιών του Λιονέλ Μέσι.

    Ο κορυφαίος ποδοσσφαιριστής του πλανήτη τραυματίστηκε στο χθεσινό παιχνίδι στο Παρίσι κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν (2-2) και θα μείνει εκτός δράσης έως το τέλος του μήνα.

    Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα της Καταλονίας δεν θα έχει στη διάθεση της τον Αργεντινό σούπερ σταρ στη ρεβάνς με τη γαλλική ομάδα στο «Καμπ Νου». Ο Μέσι είναι ο δεύτερος παίκτης της Μπαρτσελόνα, που τραυματίστηκε στο χθεσινό ματς του «Παρκ ντε Πρενς», καθώς ένα μήνα εκτός δράσης θα μείνει και ο Χαβιέ Μασεράνο.

    [04] Τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης, μπορεί να αποτρέψουν την τύφλωση

    Τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης πιθανώς μπορεί να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για την πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης μεταξύ των ηλικιωμένων, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

    Η ελπιδοφόρα αυτή προοπτική ανοίγει, επειδή η αύξηση του επιπέδου της χοληστερόλης (ή χοληστερίνης) στον οργανισμό επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και διευκολύνει την εκφυλιστική πάθηση των ματιών. Έτσι, τα ίδια φάρμακα που παίρνουν οι ασθενείς για να προστατευτούν από την αρτηριοσκλήρυνση, θα μπορούσαν πιθανώς να ωφελήσουν όσους κινδυνεύουν από τύφλωση, ιδίως μετά την ηλικία των 50 ετών.

    Τα πειράματα που έκαναν σε ποντίκια και ανθρώπους οι ερευνητές έδειξαν ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα γίνονται αυτοκαταστροφικά για το μάτι, όταν κατακλύζονται από αυξημένα λίπη, λόγω αύξησης της χοληστερόλης.

    Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι στο μέλλον ένα φάρμακο κατά της χοληστερόλης με τη μορφή σταγόνων στα μάτια θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, του κεντρικού σημείου του ματιού που είναι ζωτικό για να διακρίνει κανείς λεπτομέρειες, όταν διαβάζει, οδηγεί, αναγνωρίζει τα πρόσωπα άλλων κλπ.

    Όμως άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η νέα έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

    [05] Ρυθμό ανάπτυξης από 3,5% μέχρι 5% προβλέπει το ΔΝΤ στη Ρουμανία

    Ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που θα κυμανθεί από 3,5% μέχρι και 5% τα επόμενα πέντε έτη, προβλέπει για τη Ρουμανία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα εφαρμόσει με συνέπεια το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως ανέφερε ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία Τόνι Λίμπερ, στη διάρκεια συνάντησης που διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας, στο Βουκουρέστι.

    Ο ίδιος επεσήμανε ότι σε περίπτωση που το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εφαρμοστεί με τον ίδιο ρυθμό, δίχως την προσθήκη δυναμικής που θα του έδινε μεγαλύτερη ώθηση, τότε η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να περιοριστεί στο 3,5% (ανά έτος) μέχρι και το 2018.

    Για το 2013, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 1,6% και το 2014 στο 2%.

    Ο κ. Λίμπεκ τόνισε ότι η Ρουμανία πέτυχε το στόχο της μακροοικονομικής σταθερότητας, όμως, όπως είπε, πρέπει να πετύχει και τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης.

    Κατά τον ίδιο, βασικοί παράγοντες για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η βελτίωση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η αποτελεσματική υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ιδίως στον τομέα των κρατικών εταιρειών, καθώς και η διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

    [06] Α. Κυπριανού: «Δεν είμαστε απόλυτοι στο θέμα της εξόδου από το ευρώ»

    Mια μέρα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας Λευκωσίας- τρόικας για το κυπριακό μνημόνιο ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, 'Αντρος Κυπριανού, δηλώνει ότι εκείνο, στο οποίο είχε καταλήξει τον περασμένο Νοέμβριο ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, «ήταν πολύ διαφορετικό».

    Σε αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυπριανού αναφέρει: «Είμαστε πεπεισμένοι πέραν πάσης αμμφιβολίας ότι οι κυριάρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χαράξει μια νέα πορεία, που θα είναι καταστροφική για τις χώρες του νότου, αλλά και άλλες χώρες».

    Σε ερώτηση, αν η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ, ο γγ του ΑΚΕΛ απαντά: «Δεν είμαστε απόλυτοι στο θέμα της εξόδου από το ευρώ. Παραμένει ως μια επιλογή στο τραπέζι. Χρειάζεται σοβαρή μελέτη και σχεδιασμός».

    Για τη στάση της Μόσχας, η οποία δεν βοήθησε τον τέως πρόεδρο Χριστόφια με την παροχή δανείου πέντε δισ. ευρώ για να αποφευχθεί η προσφυγή στον Μηχανισμό στήριξης, ο κ. Κυπριανού ομολογεί: «Να έχουμε υπόψη ότι ζούμε σε ένα κόσμο συγκρουόμενων συμφερόντων και σίγουρα η Ρωσία έχει συμφέροντα, που εξυπηρετούνται μεσά από την αναβάθμιση της σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [07] Επίθεση με οξύ δέχτηκαν τέσσερις αδελφές στην Ινδία

    Τέσσερις αδελφές ηλικίας από 19 ως 24 ετών δέχτηκαν επίθεση με οξύ από δύο άντρες στην βόρεια Ινδία και η μια από αυτές νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Η επίθεση σημειώθηκε στο βράδυ χθες Τρίτη στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, περίπου 100 χιλιόμετρα από το Νέο Δελχί την ώρα που οι νεαρές γυναίκες, οι τρεις από αυτές είναι μαθήτριες, επέστρεφαν σπίτι τους μετά το σχολείο. "Τα θύματα περπατούσαν μαζί όταν δύο άντρες με μοτοσικλέτα τούς απηύθυναν άσεμνα σχόλια και αυτός που καθόταν πίσω τους πέταξε το οξύ", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Αμπντούλ Χαμέντ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μικρότερη από τις αδελφές υπέστη σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύεται στο Νέο Δελχί. Μέχρι τώρα τα αίτια της επίθεσης δεν έχουν διευκρινιστεί και η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε συλλήψεις.

    Η θέση της γυναίκας στην Ινδία και οι συχνές επιθέσεις εναντίον γυναικών έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο, ειδικά μετά τον ομαδικό βιασμό και το θάνατο νεαρής φοιτήτριας στον περασμένο Δεκέμβριο.

    [08] Ο Ρονάλντο «σπρώχνει» τον Νεϊμάρ στην Ευρώπη

    Ο Νεϊμάρ θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει και να αποφασίσει ότι το μέλλον του είναι στην Ευρώπη, όπου θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο ως ποδοσφαιριστής και θα μπορέσει να αναδείξει καλύτερα τα πλούσια ποδοσφαιρικά προσόντα του. Ο Ρονάλντο είναι πεπεισμένος γι΄ αυτό και προσπαθεί να ωθήσει το νεαρό συμπατριώτη του να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι με προορισμό τη «γηραιά ήπειρο», καθώς όπως δήλωσε ο Νεϊμάρ έχει πολύ ταλέντο για να παραμείνει στη Βραζιλία.

    «Είναι ένας υπέροχος ποδοσφαιριστής, προορισμένος να γίνει ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Ξέρω ότι στο παρελθόν είχε διάφορες προτάσεις αλλά εκείνος αποφάσισε να παραμείνει στη Σάντος» υπογράμμισε ο Ρονάλντο, ο επονομαζόμενος και «φαινόμενο» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου την εποχή που μεσουρανούσε το άστρο του. «Το να παίξει στην Ευρώπη θα ήταν το ιδανικό γι΄ αυτόν. Έτσι, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 με ένα υψηλότερο ποσοστό εμπειρίας», συμπλήρωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 April 2013 - 8:30:23 UTC