Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έμειναν στο μηδέν
  • [02] Ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά την επίσκεψη της τρόικας ζητά το ΠΑΣΟΚ
  • [03] Πυροβολισμός στα Εξάρχεια
  • [04] Σφοδρές συγκρούσεις στο Χαλέπι, τη 2η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας
  • [05] Έκλεισε ύστερα από 128 χρόνια λειτουργίας το βιβλιοπωλείο της Εστίας
  • [06] Σε στέρεες βάσεις οι σχέσεις Αθήνας-Πεκίνου, δήλωσε από την Κίνα ο Γ. Καμίνης
  • [07] Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-0, Βέροια-Κέρκυρα 2-0 και Ξάνθη-Ατρόμητος 0-0

  • [01] Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έμειναν στο μηδέν

    Πολύς ντόρος για το τίποτα... Το πολυαναμενόμενο ντέρμπι της 27ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ έληξε ισόπαλο 0-0, με τις δύο ομάδες να μην καταφέρνουν να αποδώσουν ποδόσφαιρο αξιώσεων. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν φυσικά εξασφαλίσει τον τίτλο, όμως δεν κατάφεραν ούτε στο «Γ.Καραϊσκάκης» να νικήσουν τον «Δικέφαλο του Βορρά», που από την πλευρά του έπιασε στη δεύτερη θέση τον Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος όμως παίζει αύριο με τον Πανιώνιο.

    Νωρίτερα, σε έναν πολύ δυνατό αγώνα, με πολλά φάουλ και κίτρινες κάρτες, Λεβαδειακός και ΑΕΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα. Ισόπαλοι αναδείχθηκαν επίσης η Ξάνθη και ο Ατρόμητος, ενώ με το... ενάμισι πόδι στην Β΄ εθνική βρίσκεται πλέον η Κέρκυρα μετά τη νίκη της Βέροιας με 2-0 στο μεταξύ τους παιχνίδι.

    Σημαντικό είναι και το παιχνίδι της Δευτέρας στη Νέα Σμύρνη μεταξύ του Πανιωνίου και του Αστέρα Τρίπολης.

    Στους αγώνες του Σαββάτου, με τους οποίους άνοιξε η 27η αγωνιστική, σπουδαία νίκη πέτυχε ο Πλατανιάς επικρατώντας 1-0 του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, Άρης και Παναθρακικός αναδείχτηκαν ισόπαλοι, ενώ ο ΟΦΗ επικράτησε επί του ΠΑΣ Γιάννινα, με 2-1, στο Ηράκλειο.

    [02] Ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά την επίσκεψη της τρόικας ζητά το ΠΑΣΟΚ

    Μια σειρά σημαντικών θεμάτων θέτει το ΠΑΣΟΚ προς συζήτηση στην προσεχή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και για πρώτη φορά οι προτάσεις του συνοδεύονται και από όρους και προϋποθέσεις. Επίσης το ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα ανασχηματισμού, αμέσως μετά την επίσκεψη της τρόικας και προτείνει την αναβάθμιση της συνάντησης των τριών αρχηγών, οι οποίοι, στην ουσία, θα συντονίζουν την κυβερνητική δράση.

    Όπως τονίζουν κύκλοι της Ιπποκράτους, κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη και δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Γι? αυτό και θεωρούν αναγκαία και επείγουσα την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας σύγκλισης των τριών κομμάτων.

    Επαναφέρουν επίσης τα θέματα που θα συζητηθούν με την τρόικα για τα οποία πρέπει να συμφωνήσουν οι τρεις εταίροι, μεταξύ των οποίων η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ.

    Στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι η κρίση στην Κύπρο είναι πιθανό να επιβαρύνει τους ήδη αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τονίζουν την ύπαρξη της «ρήτρας βαθύτερης ύφεσης» και τονίζουν ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσει η Ελλάδα αυτά που πρέπει», στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Θεωρούν επίσης ότι «η εξαιρετικά αρνητική εμπειρία της Κύπρου θα λειτουργήσει υπέρ της κατανόησης των ελληνικών θέσεων από τους θεσμικούς εταίρους μας».

    Σύμφωνα με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ όλα τα άλλα θέματα εντάσσονται σε ένα ενιαίο προγραμματικό πλαίσιο με ορίζοντα τετραετίας. Και για πρώτη φορά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης θέτει θέμα δίκαιης μοιρασιάς κόστους και οφέλους μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι, πλέον, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένο «να σηκώσει πάλι βάρη που δεν του αναλογούν, για να προστατευθούν άλλοι εταίροι από το βάρος παλαιότερων ή τωρινών επιλογών τους», δίνοντας έτσι, μια νέα διάσταση στη συνεργασία των τριών κομμάτων.

    Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ως θετικό γεγονός ότι «η κυβέρνηση άρχισε να προσεγγίζει θετικά την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε στη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ συναρμοδίων υπουργών και αντιπροσωπείας του Κινήματος.

    Η Ιπποκράτους, πάντως, προειδοποιεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στις προτάσεις νόμων που έχει καταθέσει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και κατηγορεί υπουργούς, τους οποίους δεν κατονομάζει, ότι στις επαφές τους με την τρόικα, αγνοούν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης καταγγέλλει ότι υπουργοί (που επίσης δεν κατονομάζονται) εμφανίζουν δικές τους διαφωνίες προς τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ως πίεση από την τρόικα, όπως σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή και τονίζει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση εμφανίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της, αλλά η ηγεσία του θεωρεί ότι «η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με αποτελεσματικότερο συντονισμό. Ωστόσο θεωρεί ότι μετά την επίσκεψη της τρόικας «πρέπει να γίνει αξιολόγηση και αξιοποίηση προσώπων».

    Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι «αναμφίβολα ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, ευθύνη όμως και αρμοδιότητα των τριών κομμάτων και των αρχηγών τους είναι η ύπαρξη και το πλαίσιο λειτουργίας της Κυβέρνησης». Και προσθέτουν ότι «από την άποψη αυτή θα βοηθήσει η τακτική και οργανωμένη μορφή των συναντήσεων των τριών αρχηγών που μπορεί να δώσει ρυθμό στο κυβερνητικό έργο και τη λειτουργία της Βουλής με τη γρήγορη αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε υψηλό πολιτικό επίπεδο».

    [03] Πυροβολισμός στα Εξάρχεια

    Άγνωστος πυροβόλησε στις 19:30 το βράδυ με πιστόλι στην οδό Μεταξά 4 στα Εξάρχεια. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ακούστηκε ένας πυροβολισμός και οι αστυνομικοί που ειδοποιήθηκαν και πήγαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι μια σφαίρα τρύπησε το παρμπρίζ σταθμευμένου αυτοκινήτου, η οδηγός του οποίου μόλις είχε βγει από το όχημα.

    Δεν έχει διευκρινιστεί από ποιο σημείο ρίχτηκε ο πυροβολισμός και για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση.

    [04] Σφοδρές συγκρούσεις στο Χαλέπι, τη 2η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας

    Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν σήμερα μια συνοικία-κλειδί στην πόλη Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, λόγω των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και τις δυνάμεις του καθεστώτος, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Την ίδια ώρα, το συριακό καθεστώς και οι αντικαθεστωτικοί αλληλοκατηγορήθηκαν για τη «σφαγή» δεκάδων πολιτών, περιλαμβανομένων πολλών γυναικών, στην πόλη Ταλ Κάλαχ, κοντά στα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο. Τα νέα επεισόδια βίας καταγράφονται ενώ οι καθολικοί της Συρίας, μιας χώρας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι και όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος εδώ και δύο χρόνια με πάνω από 70.000 νεκρούς, εόρτασαν πολύ συγκρατημένα το Πάσχα στην Δαμασκό και σε περιοχές που έχουν πληγεί από τη σύρραξη, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο Χαλέπι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας όπου οι μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και το στρατό διαρκούν ήδη εννιά μήνες, οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές για τρίτη συνεχή ημέρα στη Σέιχ Μασούντ, μια συνοικία όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Κούρδοι, στο βόρειο τμήμα της πόλης.

    «Εκατοντάδες αυτοκίνητα που μετέφεραν οικογένειες (. . .) αναχώρησαν από τον τομέα», ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο αντικαθεστωτικών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών σε όλη τη Συρία.

    Τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Παρασκευή, ανάμεσά τους 15 πολίτες, σε βομβαρδισμούς και σε μάχες που επικεντρώθηκαν σε ένα ανατολικό τμήμα της συνοικίας, όπου ζουν σουνίτες και όχι Κούρδοι. «Από το λόφο αυτό μπορείς να δεις ολόκληρο το Χαλέπι», είπε ο Άμπντελ Ραχμάν, αναφερόμενος στην στρατηγική σημασία της συγκεκριμένης περιοχής. Ανάμεσα στους νεκρούς πολίτες ήταν ένας ιμάμης που εξέφραζε θέσεις υπέρ του καθεστώτος, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο από αντάρτες οι οποίοι περιέφεραν ακολούθως τη σορό του σέρνοντάς την στους δρόμους.

    Σε άλλες περιοχές της χώρας, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον 11 ανθρώπων, περιλαμβανομένων οκτώ γυναικών, στη συνοικία Μπορτζ της Ταλ Κάλαχ, στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

    Η ΜΚΟ δεν ήταν να θέση να γνωρίζει ποια πλευρά διέπραξε τη σφαγή. Σύμφωνα με την ίδια, αντικαθεστωτικοί είπαν ότι τους πολίτες σκότωσαν άνδρες του στρατού κατά την διάρκεια επιχείρησής του. Από την πλευρά του το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι «τρομοκράτες» εξαπέλυσαν επίθεση στην Μπορτζ «σκοτώνοντας 10 άμαχος, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά». Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι οι «τρομοκράτες» λεηλάτησαν σπίτια και καταστήματα.

    Η Δαμασκός χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» συλλήβδην για τους αντικαθεστωτικούς μαχητές.

    Η Ταλ Κάλαχ ήταν μια από τις πρώτες πόλεις όπου οι πολίτες εξεγέρθηκαν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011 και ο στρατός την έχει πολιορκήσει επανειλημμένα. Τουλάχιστον οκτώ πολίτες, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε ένα βομβαρδισμό στην Καφάρ Μπάτνα, στην επαρχία της Δαμασκού. Νότια της πρωτεύουσας, ένας πύραυλος έπληξε τον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Γιαρμούκ, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν απολογισμό. Μέχρι το απόγευμα η ΜΚΟ έκανε λόγο για 62 νεκρούς σε όλη τη χώρα, βάσει ενός προσωρινού απολογισμού. Χθες, κατά την ίδια πηγή, οι θάνατοι έφθασαν τους 146.

    [05] Έκλεισε ύστερα από 128 χρόνια λειτουργίας το βιβλιοπωλείο της Εστίας

    Παρελθόν αποτελεί το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Εστίας επί της οδού Σόλωνος. Μετά από 128 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας, το ιστορικό βιβλιοπωλείο κατέβασε ρολά. Χθες ήταν η τελευταία μέρα λειτουργίας του.

    Βρισκόταν στην οδό Σόλωνος 60 όπου είχε μεταφερθεί πριν από 21 χρόνια από την οδό Σταδίου. Για χρόνια προσέλκυε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών αλλά και πολιτικούς. Από το 1855 μέχρι σήμερα υπήρξε πολιτιστικός κόμβος -σε συνδυασμό με τις ομώνυμες εκδόσεις, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά. Η γνώση των βιβλιοπωλών του, η πληρότητα των τίτλων (στο θρυλικό του υπόγειο), η βιβλιοφιλική ατμόσφαιρα και ευγένεια των ανθρώπων του ήταν τα στοιχεία που δημιούργησαν την επιτυχία του.

    Η δραστηριότητα της «Εστίας» θα συνεχιστεί μόνο με την έκδοση βιβλίων.

    [06] Σε στέρεες βάσεις οι σχέσεις Αθήνας-Πεκίνου, δήλωσε από την Κίνα ο Γ. Καμίνης

    «Η συνάντηση μου με τον δήμαρχο του Πεκίνου, κ. Wang Anshun, καθώς και οι συναντήσεις της υπόλοιπης αντιπροσωπείας με την αντίστοιχη κινεζική, και το θερμό κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν, καταδεικνύουν τις στέρεες βάσεις των σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης από το Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, επικεφαλής πολυμελούς εμπορικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας με στόχο τη σύσφιξη των οικονομικών, επιχειρηματικών, αλλά και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου.

    Όπως τονίζει ο κ. Καμίνης, το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε για τον τουρισμό, τις εμπορικές συναλλαγές και τον πολιτισμό, καθώς και τα επιμέρους Μνημόνια Συναντίληψης, στα οποία συμφωνήσαν οι φορείς «δείχνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες χαμένες ευκαιρίες».

    Ο κ. Καμίνης εμμένει ότι «η αναζωογόνηση της Αθήνας περνά μέσα και από την εξωστρέφεια, τις διεθνείς συνεργασίες και τη διασύνδεση με τα μεγάλα διεθνή κέντρα. Δεν πρέπει να μένουμε κλεισμένοι στο καβούκι μας. Η Αθήνα έχει μεγάλες δυνατότητες».

    Και καταλήγει αναφερόμενος στις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η οργανωμένη και αύξουσα προσέλευση Κινέζων επισκεπτών: «Οι 50.000 Κινέζοι, που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Αθήνα και τη χώρα, δεν είναι ανέφικτο, μπορεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ακόμη και να εξαπλασιαστούν. Αρκεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να κάνουν καλά τη δουλειά τους και να συνεργάζονται».

    [07] Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-0, Βέροια-Κέρκυρα 2-0 και Ξάνθη-Ατρόμητος 0-0

    Σε έναν πολύ δυνατό αγώνα, με πολλά φάουλ και κίτρινες κάρτες, Λεβαδειακός και ΑΕΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα σε αναμέτρηση για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας.

    Με το... ενάμισι πόδι στην Β΄ εθνική βρίσκεται πλέον η Κέρκυρα μετά τη νίκη της Βέροιας με 2-0 στο μεταξύ τους παιχνίδι.

    Με τις δύο ομάδες να μην παίζουν καλό ποδόσφαιρο, Ξάνθη και Ατρόμητος αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα στο γήπεδο της Ξάνθης.Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν βόλευε καμμία από τις δύο ομάδες καθώς και οι δύο ήθελαν τη νίκη, ο μεν Ατρόμητος για να εξασφαλίσει την είσοδό του στα πλέι οφ, η δε Ξάνθη για να μειώσει τη διαφορά στον ένα βαθμό από τον ΠΑΣ Γιάννινα και να μπει γερά στο «κόλπο» των πλέι οφ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 March 2013 - 18:30:22 UTC