Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άγρια καταδίωξη κακοποιών στα Ίσθμια με θύμα 25χρονη
  • [02] Ο Γ. Βασιλείου διαψεύδει τις κατηγορίες Βγενόπουλου
  • [03] "Βαραίνει" τα βλέφαρα το αλκοόλ, αλλά τελικά κάνει "κακό ύπνο"
  • [04] Συνελήφθη 21χρονος για κλοπή σε Ιερά Μονή του Αγίου 'Ορους
  • [05] Στον "αέρα" το πρωτότυπο ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse
  • [06] Αντικαθιστούν τους λαμπτήρες του οδικού δικτύου μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος
  • [07] Το αίσθημα της δίκαιης μοιρασιάς ξεκίνησε ήδη από τους χιμπατζήδες
  • [08] Την Τρίτη η πρώτη συνεδρίαση της Ερευνητικής Επιτροπής για οικονομία - τράπεζες στην Κύπρο

  • [01] Άγρια καταδίωξη κακοποιών στα Ίσθμια με θύμα 25χρονη

    Σε επιφυλακή βρίσκεται όλη η αστυνομική δύναμη στην Πελοπόννησο ενώ δυνάμεις της ΕΚΑΜ και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών με εκπαιδευμένους σκύλους και το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, πραγματοποιούν ευρεία αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ένοπλων δραστών, κατά την καταδίωξη των οποίων τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα 25χρονη κοπέλα στα Ίσθμια της Κορινθίας.

    Η κοπέλα που επέβαινε σε ΙΧ αυτοκίνητο και διέμενε στην Κόρινθο δέχθηκε σφαίρα κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των ληστών και αστυνομικών δυνάμεων που τους καταδίωκαν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου όπου υπέκυψε.

    Η αιματηρή υπόθεση ξεκίνησε από τις 9:00 χθες το βράδυ όταν τρεις κουκουλοφόροι, οπλισμένοι με καλάσνικοφ εισέβαλαν στην ταβέρνα «Ο Μπάμπης» στην περιοχή Παλαιοκούνδουρα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών και με την απειλή των όπλων άρπαξαν από τον ιδιοκτήτη χρήματα και το αυτοκίνητό του τύπου τζιπ, με το οποίο διέφυγαν. Οι δράστες εντοπίστηκαν μετά από αναζητήσεις στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου λίγο μετά την Κινέττα, από όπου ξεκίνησε η καταδίωξη.

    Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, γινόταν συνεχώς ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα, γύρω στις 11:30 το βράδυ, να τραυματιστεί θανάσιμα στα Ίσθμια η διερχόμενη με το αυτοκίνητό της 25χρονη.

    Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν, και μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί τα ίχνη τους. Επίσης, δεν έχει βρεθεί ακόμα το κλεμμένο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το αυτοκίνητο είναι μάρκας Subaru Forrester, μαύρου χρώματος, ενώ έχει δοθεί στη δημοσιότητα φωτογραφία του, με την παράκληση οποιοσδήποτε πολίτης το εντοπίσει να τηλεφωνήσει στο «100».

    Σε ότι αφορά τον θάνατο τη κοπέλας δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα από τι όπλο έχει βληθεί. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου πιθανολογείται ότι έχει δεχθεί σφαίρα από καλάσνικοφ αλλά έχει διαταχθεί νεκροτομή για να διευκρινιστεί εάν πυροβολήθηκε από τους ληστές.

    [02] Ο Γ. Βασιλείου διαψεύδει τις κατηγορίες Βγενόπουλου

    Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, χαρακτηρίζει «αναληθείς και συκοφαντικές» τις δηλώσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου σχετικά με δάνειο του στη Λαϊκή Τράπεζα.

    Με ξενίζει, αναφέρει ο κύριος Βασιλείου σε γραπτή δήλωση, ότι «ο άνθρωπος, που θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για την καταστροφή της Λαϊκής, με τις γνωστές επιπτώσεις, που επέφερε στην Κύπρο, προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις».

    Προσθέτει ότι θα αναμένει το πόρισμα του Γενικού Εισαγγελέα, ενώπιον του οποίου έχει τεθεί το δημοσίευμα με την «καυτή λίστα» για διαγραφές δανείων.

    Ο κύριος Βγενόπουλος, σε ανακοίνωση, αναφέρει ότι είχε γίνει ρύθμιση παλαιού δανείου του κ. Βασιλείου, όπως καταβάλει τρία εκατομμύρια δολάρια το Φεβρουάριο του 2012 και άλλα τρία εκατομμύρια δύο χρόνια μετά και να αφαιρεθούν από την οφειλή παλαιοί τόκοι.

    Όμως, συνεχίζει, το Φεβρουάριο του 2012, η διοίκηση του Μιχάλη Σαρρή δεν τήρησε τη συμφωνία και έκανε καινούργια με το Γιώργο Βασιλείου εις βάρος των συμφερόντων της τράπεζας.

    Ο κύριος Βγενόπουλος ζητά παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα και παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

    [03] "Βαραίνει" τα βλέφαρα το αλκοόλ, αλλά τελικά κάνει "κακό ύπνο"

    Μερικά ποτηράκια αλκοόλ το βράδυ μπορεί να βοηθούν κάποιον να κοιμηθεί μια ώρα αρχύτερα, όμως ο ύπνος του συνήθως είναι λιγότερο ποιοτικός και με λιγότερα όνειρα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να διαλύσει την όποια μυθολογία υπάρχει διάχυτη γύρω από τις επιπτώσεις του αλκοόλ στον ύπνο.

    Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συγκριτική αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) 20 δημοσιευμένων μελετών για τη σχέση αλκοόλ-ύπνου, που αφορούσαν περισσότερους από 500 ανθρώπους.

    Οι έρευνες δείχνουν ότι άσχετα με το πόσο πολύ πίνει κανείς το βράδυ, το αλκοόλ μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται εως ότου αποκοιμηθεί. Επιπλέον, μέχρι τα μισά του ύπνου, το αλκοόλ αυξάνει το βαθύ ύπνο, ενώ όσο περισσότερο έχει πιει κανείς, τόσο πιο βαθύς είναι αρχικά ο ύπνος του.

    Όμως, κατά το υπόλοιπο της νύχτας, μετά τα μισά του ύπνου, αυτός διαταράσσεται και γίνεται λιγότερο βαθύς και ικανοποιητικός. Ακόμα, το αλκοόλ τόσο σε μέτριες (δύο έως τέσσερα ποτά), όσο και σε υψηλές ποσότητες (πάνω από τέσσερα ποτά), μειώνει σημαντικά τη λεγόμενη «φάση REM», στη διάρκεια της οποίας ο εγκέφαλος είναι πιο ενεργός και συμβαίνουν τα όνειρα. Η διάρκεια των ονείρων θεωρείται σημαντικός παράγων για τη λειτουργία της συγκέντρωσης και της μνήμης, συνεπώς η συχνή κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ μπορεί να εξασθενήσει τελικά την μνήμη εξαιτίας των διαταραχών που προκαλεί στον κύκλο του ύπνου.

    «Το αλκοόλ γενικά δεν είναι χρήσιμο για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ο ύπνος μπορεί να γίνεται βαθύτερος στην αρχή, αλλά μετά διαταράσσεται. Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για την κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση. Ένα ή δύο ποτήρια μπορεί να είναι ωραίο πράγμα πού και πού, όμως αν κανείς τα καθιερώσει πριν πέσει για ύπνο, τότε μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα» δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης.

    Όπως είπε ο Εμπραχίμ, «αν πρόκειται κανείς να πιει αλκοόλ το βράδυ, καλύτερα να αφήσει να περάσουν μιάμιση έως δύο ώρες προτού πέσει στο κρεβάτι, ώστε να αφήσει χρόνο για να εξαφανιστεί το αλκοόλ (στον οργανισμό)». Προειδοποίησε ακόμα ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εξαρτηθούν από το αλκοόλ, προκειμένου να κοιμηθούν, ενώ, μεταξύ άλλων, μπορεί να αποκτήσουν και τη συνήθεια του έντονου ροχαλητού.

    «Όσο αυξάνεται η δοσολογία, τόσο το αλκοόλ δυσκολεύει την αναπνοή. Έτσι, ένας άνθρωπος που ποτέ δεν ροχάλιζε, μπορεί να αρχίσει να ροχαλίζει, ενώ κάποιος που ροχάλιζε, μπορεί να εμφανίσει πλέον υπνική άπνοια, δηλαδή η αναπνοή του να σταματά περιοδικά» τόνισε.

    Οι ερευνητές επισήμαναν ακόμα ότι η δράση του αλκοόλ πάνω στον ύπνο μοιάζει με την επίπτωση που έχουν τα αντικαταθλιπτικά χάπια, τα οποία επίσης μειώνουν τα όνειρα.

    [04] Συνελήφθη 21χρονος για κλοπή σε Ιερά Μονή του Αγίου 'Ορους

    Ένας 21χρονος αλλοδαπός φαίνεται πως δεν πήγε στο Άγιο Όρος με σκοπό να προσευχηθεί, καθώς συνελήφθη για κλοπή.

    Ο νεαρός, σύμφωνα με την αστυνομία, παραβίασε χθες το απόγευμα πόρτα κελιού σε Ιερά Μονή του Αγίου Όρους,απ' όπου και αφαίρεσε 220 ευρώ.

    Ωστόσο, έγινε αντιληπτός από μοναχό και συνελήφθη. Στην κατοχή του βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν 95 ναρκωτικά χάπια, καθώς και 28 ακόμη άγνωστα φαρμακευτικά σκευάσματα.

    [05] Στον "αέρα" το πρωτότυπο ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse

    Η ώρα για την πρώτη εμφάνιση του Solar Impulse πλησιάζει. Το πρωτότυπο ηλιακό αεροπλάνο έφτασε στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα από την Ελβετία και πλέον η συναρμολόγησή του έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο, σε θέματα τεχνολογίας, διαδικτυακό τόπο cnet.

    Το Solar Impulse έχει τη δυνατότητα να πετάει ακατάπαυτα για 26 ώρες, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα, με τη μέση ενεργειακή του κατανάλωση να μην ξεπερνά εκείνη ενός... σκούτερ!

    Ο πιλότος του Solar Impulse, Αντρέ Μπόρσμπεργκ, δήλωσε ότι στόχος τού εγχειρήματος είναι να εμπνευστούν και άλλοι κατασκευαστές και να προωθήσουν καινοτόμες μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας.

    Στο όλο εγχείρημα του Solar Impulse συμμετέχουν 80 εταιρείες, οι οποίες έκαναν έρευνες για τα υλικά κατασκευής, τα ηλεκτρονικά μέρη και φυσικά για την παροχή ενέργειας στο πρωτότυπο αεροπλάνο.

    [06] Αντικαθιστούν τους λαμπτήρες του οδικού δικτύου μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος

    Στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 68,51% στοχεύει ο δήμος Χερσονήσου με την αντικατάσταση λαμπτήρων παλαιάς τεχνολογίας που υπάρχουν σήμερα στο αστικό - οδικό δίκτυο φωτισμού της περιοχής, από ενεργειακούς λαμπτήρες LED.

    Το σύνολο του έργου ανέρχεται σε 335.745,72 ευρώ, και η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πράσινο Ταμείο του Υ.ΠΕ.ΚΑ., ενώ η σχετική υπογραφή της σύμβασης έγινε μεταξύ του δήμου Χερσονήσου και της αναδόχου εταιρίας.

    Σύμφωνα με τη σύμβαση, η παράδοση της προμήθειας θα γίνει μέσα σε έξι εβδομάδες στα σημεία που θα υποδειχθούν από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου και θα τοποθετηθούν από την ανάδοχο εταιρεία.

    «Το όραμα του δήμου, όπως αυτό καταγράφεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμά του για το 2011-2014, είναι η ανάδειξή του σε οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό πόλο ανάπτυξης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης», ανέφερε ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

    Ο ίδιος πρόσθεσε, πως στρατηγικός στόχος της δημοτικής αρχής είναι να καταστήσει «πράσινο» τον δήμο Χερσονήσου και η προτεινόμενη πράξη είναι σε πλήρη συμφωνία με τους στόχους που έχει θέσει ως μέλος του «Συμφώνου των Δημάρχων» οι οποίοι προσβλέπουν σε ένα περιβάλλον με μειωμένους ρύπους αερίων του θερμοκηπίου.

    [07] Το αίσθημα της δίκαιης μοιρασιάς ξεκίνησε ήδη από τους χιμπατζήδες

    Η πανανθρώπινη τάση για δίκαιη μοιρασιά είναι πιθανό να έχει πολύ πιο βαθιές εξελικτικές ρίζες, από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες. Μια νέα αμερικανική έρευνα υποστηρίζει ότι ακόμα και οι χιμπατζήδες διαθέτουν ένα αίσθημα δικαιοσύνης, που φαίνεται πως τελικά δεν είναι αποκλειστικό ανθρώπινο προνόμιο.

    Οι ερευνητές έβαλαν τους στενότερους γενετικά συγγενείς του ανθρώπου να παίξουν ένα οικονομικό παίγνιο (το λεγόμενο «τελεσιγραφικό παίγνιο» ή "Ultimatum Game").

    Το εν λόγω παίγνιο, στο οποίο δύο άτομα καλούνται να συμφωνήσουν για να μοιράσουν μεταξύ τους ένα ποσό χρημάτων ή άλλων αγαθών, χρησιμοποιείται κατ? εξοχήν από τους οικονομολόγους σε πειράματα δίκαιης οικονομικής συμπεριφοράς με τους ανθρώπους. Συνήθως οι άνθρωποι προσφέρονται να δώσουν το 40% έως 50% των χρημάτων στον άλλο, ενώ δεν δέχονται να πάρουν κάτω από το 20%.

    Στην τροποποιημένη εκδοχή του τεστ, δύο χιμπατζήδες κλήθηκαν να μοιράσουν χρωματιστές μάρκες (που αντιστοιχούσαν σε κομμάτια μπανάνας) και, όπως φάνηκε, δεν τους έλλειψε η γενναιοδωρία, καθώς μια έμφυτη αίσθηση δίκαιης μοιρασιάς τους απέτρεψε από το να τα κρατήσουν όλα για τον εαυτό τους. Το ποσοστό των απόλυτα δίκαιων προσφορών (50%-50%) κυμάνθηκε μεταξύ 58% και 92%.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πείραμα αυτό αποτελεί μια ακόμα ένδειξη για το γεγονός ότι η δίκαιη μοιρασιά βρίσκεται στα θεμέλια των λίγο-πολύ συνεργατικών ανθρώπινων κοινωνιών (και πιθανώς εξηγεί γιατί οι άνθρωποι ενδόμυχα ενοχλούνται τόσο πολύ από την άδικη διανομή των αγαθών σε μια κοινωνία).

    Η νέα έρευνα -που πειραματίστηκε με τρία ζευγάρια χιμπατζήδων- αφού έδειξε ότι τα ζώα είχαν την τάση να προσφέρουν στους άλλους ένα δίκαιο και ίσο μερίδιο τροφής, επανέλαβε το πείραμα με παιδιά ηλικίας δύο έως επτά ετών. Όπως φάνηκε, τόσο οι χιμπατζήδες όσο και οι άνθρωποι σε μικρή ηλικία τείνουν να μοιράζουν δίκαια την τροφή τους.

    Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι και στα δύο πειράματα, όταν απαιτείτο η συμφωνία του άλλου για την μοιρασιά, τότε τόσο οι χιμπατζήδες όσο και τα παιδιά έτειναν να κάνουν δίκαιες προσφορές (συχνά του τύπου «μισά-μισά»). Όταν όμως το παίγνιο απαιτούσε από τον συμπαίκτη να είναι παθητικός και δεν απαιτείτο η συναίνεσή του για τη διανομή, τότε τόσο οι χιμπατζήδες όσο και τα παιδιά έκαναν πολύ πιο εγωιστικές προσφορές, προκειμένου να κρατήσουν όσο γινόταν περισσότερα για τους ίδιους.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα δύο είδη -άνθρωποι και πίθηκοι- εξελίχτηκαν σε ένα δύσκολο περιβάλλον όπου ήταν ανάγκη να συνεργάζονται για να επιβιώσουν. Έτσι, έχουν πλέον αφομοιώσει ότι, αν θέλουν να αποκομίζουν τα οφέλη της συνεργασίας, πρέπει να μοιράζονται δίκαια με τους άλλους. Αλλά πάντα καιροφυλακτεί η παράλληλη τάση για εγωιστική συμπεριφορά.

    [08] Την Τρίτη η πρώτη συνεδρίαση της Ερευνητικής Επιτροπής για οικονομία - τράπεζες στην Κύπρο

    Την Τρίτη κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει το έργο της η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή, που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να ερευνήσει όλα τα θέματα για τον τραπεζικό τομέα και την κατάσταση της οικονομίας. Μέλη της Επιτροπής είναι ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργος Πικής, και οι πρώην δικαστές κκ Καλλής και Κωνσταντινίδης. Και οι τρείς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.

    Η έρευνα θα καλύψει το χρονικό διάστημα 2006 - 23 Μαρτίου 2013. Την ερευνητική επιτροπή θα πλαισιώνει και ομάδα εμπειρογνωμόνων. Στόχος η έρευνα να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών.

    «Όλα θα περάσουν από κόσκινο» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος τόνισε ότι θα διερευνηθεί σε βάθος πως και γιατί κατέληξαν τα δημοσιονομικά του κράτους σε αυτή την κατάσταση καθώς επίσης και τα όσα έγιναν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου.

    Στη διαδικασία αναμένεται να καταθέσουν πολλοί, κάποιοι από τους οποίους αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό.

    Κάποιες από τις συνεδρίες της ερευνητικής επιτροπής αναμένεται να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών για να διαφυλαχθούν απόρρητες πληροφορίες, που έχουν σχέση με την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόφαση βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των μελών της τριμελούς επιτροπής.

    Στο μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης θα διαβιβάσει στην πρώτη συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής την λεγόμενη «καυτή λίστα» για την διαγραφή από τράπεζες δανείων πολιτικών, στελεχών κομμάτων, συγγενικών προσώπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τράπεζας, στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 March 2013 - 10:30:23 UTC