Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Η Ευρώπη ανακυκλώνει και αναπαράγει την κρίση
  • [02] Ένας «παραδεισένιος» χώρος δημιουργείται στην Αθήνα
  • [03] «Ανεύθυνη και επικίνδυνη» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Άκαρπη η συνάντηση του Μπερσάνι με το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο
  • [05] Το μοντέλο της βίαιηςΒ εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος πρέπει να αποκρουστεί, τονίζει η ΔΗΜΑΡ
  • [06] Αποχωρεί σπό την Ελλάδα η Michelin
  • [07] ΕΕ: Η Ελλάδα δεν θα γίνει Κύπρος
  • [08] Το «κούρεμα των καταθέσεων» δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικά προγράμματα διάσωσης

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Η Ευρώπη ανακυκλώνει και αναπαράγει την κρίση

    Χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο και τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το ζήτημα όλες οι πλευρές.

    Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, ο κ. Βενιζέλος έβαλε κατά του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, τμήματος των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, της γαλλικής κυβέρνησης, των Κυπρίων υπευθύνων για την κρίση, όσων δεν προνόησαν για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, όσων υποστηρίζουν (σε Ελλάδα και Κύπρο) ότι για το πρόβλημα ευθύνεται το ελληνικό PSI, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε επικίνδυνη την άποψη του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για εφαρμογή του σχεδίου για την Κύπρο και σε άλλες χώρες και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να συντηρείται η αβεβαιότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη αντί να υπερβεί την κρίση, την ανακυκλώνει και την αναπαράγει και ότι αγνόησε την διεθνοπολιτική διάσταση του κυπριακού ζητήματος, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο «προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

    [02] Ένας «παραδεισένιος» χώρος δημιουργείται στην Αθήνα

    Όχι έναν αλλά δύο νέους χώρους περιπάτου, ανάπαυλας, πρασίνου, αρχαιολογικών και βυζαντινών αναζητήσεων θα αποκτήσουν σύντομα οι Αθηναίοι. Ο πρώτος είναι σχεδόν έτοιμος. Πρόκειται για τον πολυαναμενόμενο αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη στην οδό Ρηγίλλης, που πολύ σύντομα θα ανοίξει τις «πύλες» του στο κοινό. Ο δεύτερος είναι ο όμορός του, περιβάλλων χώρος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του οποίου η μελέτη διαμόρφωσης απέσπασε, χτες, μαζί με τα θετικά σχόλια και το ομόφωνο «ναι» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η ενοποίηση των δύο αυτών χώρων θα αναδείξει ένα από τα ελάχιστα αδόμητα τμήματα της Αθήνας, έτσι όπως διατηρήθηκαν από την αρχαιότητα ως σήμερα.

    «Ο περιβάλλων χώρος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, παρά τις εργασίες που έχουν γίνει, απέχει ενός δημόσιου κήπου ανοιχτού στους Αθηναίους, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι. Το αναψυκτήριο έχει ήδη γίνει, το δε πωλητήριο είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει σύντομα. Είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να ολοκληρωθεί και μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, ώστε το έργο να ενταχθεί στην τέταρτη προγραμματική περίοδο», δήλωσε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας για το έργο που, ενοποιημένο με τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου, θα αποτελέσει έναν μοναδικό τόπο ανάσας και προορισμού για τους κατοίκους της Αθήνας.

    [03] «Ανεύθυνη και επικίνδυνη» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

    Η ελληνική κυβέρνηση «δεν είναι απλώς ανεύθυνη, είναι και επικίνδυνη» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, διότι «αφού πρώτα συμφώνησε στο να βρεθεί η χειρότερη δυνατή λύση για την Κύπρο, τώρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την απόφαση του Eurogroup για να δικαιολογήσει τις νέες της υπαναχωρήσεις απέναντι στην Τρόικα».

    Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να στηριχτεί πάνω στο κούρεμα των καταθέσεων και στην αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος συνολικά στην ευρωζώνη, έτσι ώστε να πείσει ότι η πολιτική της είναι μονόδρομος και ότι η παράταση του χαρατσιού της ΔΕΗ και οι απολύσεις αποτελούν εθνική σωτηρία.

    [04] Άκαρπη η συνάντηση του Μπερσάνι με το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο

    Δεν επιτεύχθηκε ουσιαστικό αποτέλεσμα κατά τη συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγο στην Ρώμη.

    «Αναλαμβάνω τεράστια ευθύνη και ζητώ από τον καθένα να αναλάβει και αυτός ένα μικρό μέρος της», είπε ο Μπερσάνι, κατά την διάρκεια της συνάντησης που μεταδόθηκε μέσω Διαδικτύου.

    Ο εκπρόσωπος του M5S στην γερουσία, Βίτο Κρίμι, επανέλαβε όμως ότι το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία κυβέρνηση και ότι η πάγια θέση του παραμένει η υπερψήφιση ή καταψήφιση του κάθε προτεινόμενου μέτρου, ανάλογα με το περιεχόμενό του.

    «Προσπαθούμε να εργασθούμε σοβαρά, οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ σκληροί», υπογράμμισε ο επικεφαλής της κεντροαριστεράς. Εξερχόμενη της συνάντησης, η εκπρόσωπος των Πέντε Αστέρων στην βουλή, Ρομπέρτα Λομπάρντι, δήλωσε ότι «νόμιζε πως βρισκόταν σε τηλεοπτικό τοκ-σόου, διότι ειπώθηκαν τα ίδια πράγματα που ακούει κανείς εδώ και είκοσι χρόνια».

    Αύριο ο Μπερσάνι θα πρέπει να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για να πληροφορήσει τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σχετικά με το αποτέλεσμα των προσπαθειών του.

    [05] Το μοντέλο της βίαιηςΒ εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος πρέπει να αποκρουστεί, τονίζει η ΔΗΜΑΡ

    Πρέπει να αποκρουστεί το μοντέλο της βίαιης εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο, τη γενίκευση του οποίου φαίνεται να επιδιώκουν ευρωπαϊκά κέντρα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

    «Ο κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα η ευρωπαϊκή τραπεζική πίστη είναι υπαρκτός και μεγάλος, όπως επίσης και ο κίνδυνος μεταφοράς κεφαλαίων από τον ελλειμματικό Νότο στον πλεονασματικό Βορρά της Ευρώπης», υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ και σημειώνει ότι «εκείνο που επιβάλλεται είναι η ανακεφαλαιοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), χωρίς επιβάρυνση του χρέους των κρατών. Έτσι μόνο θα αποφευχθεί η αύξηση των αποκλίσεων, θα αντιμετωπιστούν οι φυγόκεντρες τάσεις και θα προωθηθεί η ενότητα και η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    [06] Αποχωρεί σπό την Ελλάδα η Michelin

    Αποχωρεί από την Ελλάδα, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, η θυγατρική εταιρεία της Michelin, καθώς η μητρική εταιρεία προχωρά σε αναδιάρθρωση των θυγατρικών της, σύμφωνα με δημοσίευμα του "ΕΘΝΟΥΣ".

    Με επιστολή που απέστειλε ο γενικός διευθυντής των ελαστικών Michelin David Jean στους εξουσιοδοτημένους εμπόρους ενημερώνει για την επικείμενη εμπορική και διοικητική οργανωτική αλλαγή της Michelin στην κεντρική και Νότια Ευρώπη, που αφορά και την Ελλάδα. Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι η συγκεκριμένη οργανωτική αλλαγή θα εξασφαλίσει τη μακρόχρονη παρουσία της Michelin στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη όπου έχει φιλοδοξίες ανάπτυξης. Από τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου, η Ελλάδα θα είναι μέρος μιας νέας εμπορικής περιοχής που δημιουργήθηκε, το διοικητικό κέντρο της οποίας θα βρίσκεται στο Βουκουρέστι, στη Ρουμανία.

    [07] ΕΕ: Η Ελλάδα δεν θα γίνει Κύπρος

    Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να αποτελέσει η Κύπρος προηγούμενο για την Ελλάδα, εμφανίστηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ παρείχε διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν «καθαρές και σημαντικές» διαφορές μεταξύ της κατάστασης στην Κύπρο και αυτής της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καθοριστικό ότι η ελληνική κρίση δεν ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα, ενώ ? τόνισε- το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το ΑΕΠ της Ελλάδας, σε σύγκριση με τα όσα ισχύουν στην Κύπρο.

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του επίτροπου Οικονομίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βελτίωσε αισθητά την εποπτεία των τραπεζών της, προκειμένου να διασφαλίσει την προσεκτική διαχείρισή τους.

    [08] Το «κούρεμα των καταθέσεων» δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικά προγράμματα διάσωσης

    Οι χώρες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων στις τράπεζες στην Κύπρο δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές διασώσεις, όπως ήταν η εντύπωση που δόθηκε από τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που είναι σε γνώση του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

    «Το κυπριακό πρόγραμμα δεν αποτελεί πρότυπο, αλλά τα μέτρα του είναι προσαρμοσμένα στην πολύ ιδιαίτερη κατάσταση της Κύπρου», αναφέρει το κείμενο που συμφωνήθηκε χθες από τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 March 2013 - 14:30:22 UTC