Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαρωτικό ανασχηματισμό έκανε η Γκίλαρντ
  • [02] Ευεργετικά τα ... βιντεοπαιχνίδια
  • [03] Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος
  • [04] Νέο κρούσμα ομαδικού βιασμού στην Ινδία
  • [05] Το μυθιστόρημα «Όταν ο ήλιος» της Ζωρζ Σαρή ζωντανεύει στο θέατρο Τέχνης
  • [06] Νέος πολύ λεπτός μανδύας «εξαφανίζει» τρισδιάστατα αντικείμενα
  • [07] Νέα έρευνα προειδοποιεί για τον κίνδυνο τσουνάμι στην Καλιφόρνια
  • [08] ΠΓΔΜ: Παγιώνεται η νίκη Γκρούεφσκι από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών

  • [01] Σαρωτικό ανασχηματισμό έκανε η Γκίλαρντ

    Ριζικό ανασχηματισμό έκανε η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, μετά την παραίτηση κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης.

    Οι παραιτήσεις των υπουργών ήταν η άμεση παρενέργεια της αποτυχημένης προσπάθειας των υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού, Κέβιν Ραντ, να «λύσουν» το ζημιογόνο πρόβλημα της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας, με μία δεύτερη αναμέτρηση του κ. Ραντ με την διάδοχό του.

    Στο μεταξύ, «πανωλεθρία» των Εργατικών στις εθνικές εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου, δείχνει νέα δημοσκόπηση της Newspoll. Κατά τη δημοσκόπηση, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ ήταν νωπά τα γεγονότα της Πέμπτης, δείχνει ότι ένας τους δύο ψηφοφόρους ψηφίζει Συνασπισμό και η πλειοψηφία τον Τόνι 'Αμποτ για πρωθυπουργό.

    Το φιάσκο της Πέμπτης για την αρχηγία του Εργατικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της χώρας, έστρεψε περισσότερους ψηφοφόρους εναντίον του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος και της πρωθυπουργού, Τζούλια Γκίλαρντ.

    H ψήφος του Εργατικού Κόμματος έπεσε τέσσερεις ποσοστιαίες μονάδες στο 30% - χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 19 μηνών - ενώ η ψήφος του Συνασπισμού ανέβηκε έξι μονάδες στο 50%.

    Απελπιστική - για τους Εργατικούς - και η ψήφος του κόμματός τους στη δεύτερη κατανομή. Μετά την κατανομή των σταυρών δεύτερης προτίμησης των ψηφοφόρων των άλλων πολιτικών κομμάτων ο Συνασπισμός λαμβάνει 58% των ψήφων έναντι 42% του Εργατικού Κόμματος. Τα ποσοστά αυτά, αν ισχύσουν στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, το Εργατικό Κόμμα θα χάσει δεκάδες έδρες και ο Συνασπισμός θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία.

    [02] Ευεργετικά τα ... βιντεοπαιχνίδια

    Συχνά ενοχοποιούνται για τη βία τους ή τη δύναμη του εθισμού τους, ωστόσο τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν επίσης, σύμφωνα με ερευνητές και τους εμπνευστές των βιντεοπαιχνιδιών, να έχουν ευεργετικές συνέπειες στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε άλλα κοινωνικά προβλήματα.

    Η τεχνική των βιντεοπαιχνιδιών μπορεί συνεπώς να βοηθά τα παιδιά να αναπτύσσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, τους ηλικιωμένους να διατηρούν την ικανότητα σκέψης, αλλά και να ευαισθητοποιούν για την καταπολέμηση της φτώχειας ή την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο για τους περισσότερους Αμερικανούς υπάρχει κυρίως μια άμεση σχέση ανάμεσα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τη βία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου μελετών της αγοράς Harris.

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε μια συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο η οποία συγκλήθηκε μετά το μακελειό στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Κονέκτικατ (με 26 νεκρούς εκ των οποίων 20 παιδιά), είχε δηλώσει ότι πρέπει να μάθουμε περισσότερα για την επίδραση που έχουν τα βιντεοπαιχνίδια στους χρήστες.

    Ωστόσο για πολλούς ειδικούς, δεν έχει αποδειχτεί ότι τα παιχνίδια αυτά προκαλούν μια βίαιη συμπεριφορά.

    Αντίθετα, "το παιχνίδι μπορεί να επιδρά ευεργετικά, κυρίως στις ψυχολογικές λειτουργίες", δηλώνει ο Τζέισον Αλερ, της ειδικευμένης μονάδας Gains Through Gaming στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. "Εξετάζουμε τις γνωστικές και εκπαιδευτικές πλευρές, προσπαθούμε να καταλάβουμε τους μηχανισμούς σε σχέση με τη μνήμη", εξηγεί.

    Σύμφωνα με μία από τις μελέτες του, τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που παίζουν, βρίσκονται σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, σε σχέση με αυτά που δεν παίζουν.

    Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν "κακή φήμη λόγω της υπερβολικής ενασχόλησης των παικτών με αυτά, ωστόσο είναι "υπεραπλουστευτικό" να τα κατηγορούν για τα κακά της κοινωνίας, επισημαίνει. Θα ήταν επίσης "υποκριτικό να αρνηθούμε την πιθανή αρνητική επίδρασή τους", προσθέτει, αλλά "δεν υπάρχει καμιά απόδειξη που να δείχνει ότι ένα βίαιο παιχνίδι κάνει τον παίκτη βίαιο".

    [03] Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος

    Εκοιμήθη, σήμερα το πρωί, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αργολίδας Ιάκωβος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Τα προβλήματα για τον μακαριστό μητροπολίτη Αργολίδας ξεκίνησαν περίπου πριν από δύο μήνες και ήταν αυτά, μαζί με το προχωρημένο της ηλικίας του, που τον οδήγησαν την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, να ανακοινώσει ο ίδιος από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου επισκόπου 'Αργους, ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Το άγγελμα του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στην Αργολίδα, καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός για την πραότητα του χαρακτήρα του.

    Τις επόμενες ώρες αναμένεται να αποφασιστεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως.

    [04] Νέο κρούσμα ομαδικού βιασμού στην Ινδία

    Νεαρή γυναίκα απήχθη και έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού μέσα σε αυτοκίνητο στην πόλη Αμριτσάρ της βόρειας Ινδίας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Οι δράστες είχαν δυναμώσει τη μουσική στο αυτοκίνητο και κυκλοφορούσαν στην πόλη για διάστημα μιας ώρας αργά το βράδυ της Δευτέρας και σύμφωνα με την αστυνομία βίαζαν την 21χρονη.

    "Το θύμα επέστρεφε σπίτι από την δουλειά όταν δύο άντρες την ανάγκασαν να επιβιβαστεί δια της βίας σε αυτοκίνητο κοντά σε στάση λεωφορείου. Αργότερα στο αυτοκίνητο μπήκαν άλλοι δύο άντρες. Μετά τον βιασμό την πέταξαν στο πεζοδρόμιο", διευκρίνισε ο αστυνομικός διευθυντής Χαρζίτ Σινγκ Μπραρ.

    Η νεαρή γυναίκα νοσηλεύεται και η κατάστασή της είναι σταθερή. Η αστυνομία γνωρίζει ήδη τους δύο από τους τέσσερις δράστες και ελπίζει ότι σύντομα θα προχωρήσει σε συλλήψεις.

    [05] Το μυθιστόρημα «Όταν ο ήλιος» της Ζωρζ Σαρή ζωντανεύει στο θέατρο Τέχνης

    «..Μίλησέ μου για τη ζωή σου. Πες μου το παραμύθι σου. Όταν οι μανάδες εξαντλούν τα παραμύθια των άλλων πρέπει να λένε στα παιδιά τους το δικό τους παραμύθι, το αληθινό παραμύθι. Εγώ δεν θέλω να ξεχάσω. Κι όταν τα παιδιά μου κάποια μέρα θα με ρωτάνε «μητέρα, ήσουν ποτέ μικρή;» εγώ θα γελάω και θ'απαντάω «δεν ήμουν μικρή, είμαι μικρή» και θ' ανοίγω τα βιβλία..».

    Ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή, το «Όταν ο Ηλιος», «ζωντανεύει» στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν (Φρυνίχου 14 Πλάκα), από την ομάδα νέων ηθοποιών του Θεάτρου Τέχνης «Πεδίο Τέχνης», για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, από την 1η Απριλίου, σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Φίλιππα και διασκευή Βένιας Σταματιάδη. Μαζί τους ο Γιάννης Δεγαΐτης, από τα παλαιότερα στελέχη του Θεάτρου Τέχνης, και η Κατερίνα Ζιώγου.

    Αθήνα, περίοδος Κατοχής. Η δεκαεξάχρονη Ζωή προσπαθεί να καταλάβει... Προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο πόλεμος, γιατί οι θάνατοι, γιατί η κατάκτηση της χώρας από τους Ναζί, γιατί η πείνα και οι κακουχίες. Και σιγά σιγά, αρχίζει να αντιδρά με τις μικρές της δυνάμεις ώστε να επιστρέψει στην Ελλάδα η πολυπόθητη ελευθερία...

    Η Ζωρζ Σαρή αφηγείται το παραμύθι της ζωής της και συναντά το θέατρο που τόσο αγαπά. Μαζί της η 'Αλκη Ζέη, παντοτινή συνοδοιπόρος της. Μας διηγούνται την ιστορία της ιταλικής εισβολής και της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας της περιόδου 1942-1944. Όπως κάθε αληθινό παραμύθι είναι σκληρό, τρομαχτικό. Και παράλληλα γλυκό, λαμπερό και αισιόδοξο. Κι όταν όλα δείχνουν πως τελειώνουν, το παραμύθι άλλο δεν κάνει παρά να ξεκινά πάλι απ' την αρχή.

    Τα σκηνικά επιμελείται η Κέλλυ Βαρσάνη και τα κοστούμια η 'Αντα Καλαποθάκου.

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Δεγαΐτης, Κατερίνα Ζιώγου, Αναστασία Γεωργοπούλου, 'Αρτεμις Γρύμπλα, Γιάννης Δαμάλας, Αντιγόνη Δούμου, Πανάγος Ιωακείμ, Γωγώ Καρτσάνα, Βασιλική Κίσσα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Ηλίας Λάτσης, Γιάννης Μίνως και Βένια Σταματιάδη.

    Στην παράσταση ακούγεται ηχογραφημένη η φωνή της 'Αλκης Ζέη.

    Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 23 Απριλίου.

    [06] Νέος πολύ λεπτός μανδύας «εξαφανίζει» τρισδιάστατα αντικείμενα

    Έναν νέο πιο εξελιγμένο μανδύα αορατότητας στο πεδίο των μικροκυμάτων παρουσίασαν Αμερικανοί ερευνητές, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προόδου σε ένα επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο αιχμής, που κατά τα τελευταία χρόνια γνωρίζει σημαντικές εξελίξεις. Οι σύγχρονοι «μάγοι», σε στιλ Χάρι Πότερ, εξαφανίζουν πλέον με όλο και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα διάφορα αντικείμενα και σε διαφορετικά τμήματα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, στο ορατό φως και πέρα από αυτό.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντρέα Αλού του πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής "New Journal of Physics", χρησιμοποίησαν ένα πολύ λεπτό στρώμα υλικού, που ονομάζουν «μεταλλική μετα-οθόνη», για να δημιουργήσουν ένα μανδύα πάχους μερικών μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου). Ο μανδύας μπορεί να κρύψει πλήρως στο φυσικό περιβάλλον τρισδιάστατα αντικείμενα από τα μικροκύματα, σε όλες τις κατευθύνσεις και από όλες τις δυνατές οπτικές γωνίες των παρατηρητών.

    Συνήθως οι έως τώρα μανδύες αορατότητας έχουν το μειονέκτημα να είναι σχετικά ογκώδεις, όμως το νέο δημιούργημα είναι υπερβολικά λεπτό. Η «μετα-οθόνη» δημιουργείται από την προσάρτηση λωρίδων φύλλου χαλκού πάχους μόλις 66 μικρομέτρων, πάνω σε ένα εύκαμπτο πολυανθρακικό φιλμ πάχους 100 μικρομέτρων.

    Με αυτό το υλικό ως μανδύα, οι ερευνητές επικάλυψαν και «εξαφάνισαν» μια κυλινδρική ράβδο μήκους 18 εκατοστών από τα μικροκύματα. Ο μανδύας είχε την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά του, όταν τα προσπίπτοντα μικροκύματα είχαν συχνότητα 3,6 Ghz. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο μανδύας τους είναι εύχρηστος και μπορεί να κρύψει ποικίλα αντικείμενα με σχήματα παράξενα και ασυμμετρικά.

    Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος

    [07] Νέα έρευνα προειδοποιεί για τον κίνδυνο τσουνάμι στην Καλιφόρνια

    Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι στην Καλιφόρνια ζουν σε παράκτιες ζώνες που κινδυνεύουν να καταστραφούν από πλημμύρες σε περίπτωση τσουνάμι, σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου Γεωφυσικής (USGS). Από την έρευνα προκύπτει πως κύματα ύψους οκτώ ή περισσότερων μέτρων θα μπορούσαν να πλήξουν τη βόρεια Καλιφόρνια σε περίπτωση σεισμού μεγέθους 8 βαθμών στην περιοχή.

    "Οι τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα καταστροφικά τσουνάμι έφεραν στο φως την επικινδυνότητά τους", τονίζεται στην έρευνα, η οποία αναφέρεται στο τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό και του 2011 στην Ιαπωνία. "Ιστορικά και γεωλογικά στοιχεία δείχνουν πως οι ακτές της Καλιφόρνιας έχουν ήδη ζήσει τσουνάμι αυτού του μεγέθους και έχουν απειληθεί από τσουνάμι τα οποία προκάλεσε διαφορετικά φαινόμενα", όπως σεισμοί μικρής ή μεγάλης ισχύος.

    Έκθεση 60 σελίδων που επισυνάπτεται στην έρευνα και συντάχθηκε από την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Καλιφόρνιας περιλαμβάνει λεπτομερείς χάρτες που δείχνουν τις ακτές, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο, από το Σαν Ντιέγκο στο Λος Άντζελες και το Οκλαντ κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

    Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στις ζώνες, οι οποίες είναι πιθανόν να πλημμυρίσουν από τσουνάμι φτάνει τους 267.000, ενώ άλλοι 169.000 εργάζονται στις συγκεκριμένες περιοχές. Ο αριθμός του μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με την ώρα της ημέρας, για παράδειγμα στις τουριστικές παραλίες.

    [08] ΠΓΔΜ: Παγιώνεται η νίκη Γκρούεφσκι από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών

    Το κυβερνών κόμμα VMRO - DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι αναδεικνύεται σε μεγάλο νικητή του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, ενώ στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

    Οι δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων στους 81 δήμους της χώρας.

    Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, από τον πρώτο γύρο των εκλογών εξελέγησαν 51 δήμαρχοι, εκ των οποίων οι 39 προέρχονται από το VMRO-DPMNE και οι 8 από το DUI. Από τις τάξεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση»(SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εξελέγησαν μόνον δύο δήμαρχοι από τον πρώτο γύρο.

    Το VMRO-DPMNE επικράτησε από τον πρώτο γύρο σε μερικούς μεγάλους δήμους της χώρας, όπως στο Πρίλεπ και στην Οχρίδα, καθώς και στους περισσότερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος των Σκοπίων.

    Δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί σε 30 δήμους, στις 7 Απριλίου, μεταξύ άλλων και στην υπερδημαρχεία των Σκοπίων, στην οποία θα αναμετρηθούν ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE Κότσε Τραγιάνοφσκι, ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 48% και ο υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) Γιάνι Μακραντούλι, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 28%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 March 2013 - 8:30:22 UTC