Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Σαρρής: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
  • [02] Π. Καμμένος: Στόχος η αρπαγή του πλούτου της νότιας Ευρώπης, για να σωθεί ο Βορράς
  • [03] Ενδεχόμενη αναβολή του Eurogroup, για τη Δευτέρα

  • [01] Μ. Σαρρής: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

    Θα συνεχιστούν και το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις Λευκωσίας- τρόικας, οι οποίες γίνονται σε δύο επίπεδα, στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα.

    Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος και έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο». Πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει στη συμφωνία με το Eurogroup, καθώς, όπως είπε, η τρόικα θα κάνει τις εισηγήσεις της.

    Ο κ. Σαρρής εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν διάφορα θέματα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, τα οποία, όπως σημείωσε, επεξεργάζονται ομάδες και τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στην απογευματινή συνάντηση με την τρόικα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο για την Τράπεζα Κύπρου, προκειμένου να διαβιβαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να μπορέσει να συγκληθεί το νομοθετικό σώμα.

    Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης διέψευσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε πρόσκληση του Βλ. Πούτιν, να μεταβεί στη Μόσχα.

    Διαβάστε επίσης:

    Στις Βρυξέλλες το ενδιαφέρον για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας

    [02] Π. Καμμένος: Στόχος η αρπαγή του πλούτου της νότιας Ευρώπης, για να σωθεί ο Βορράς

    Για «οργανωμένο ρήμαγμα των καταθέσεων από την Κύπρο με στόχο την αρπαγή του πλούτου της Νότιας Ευρώπης για να σωθεί ο Βορράς», κάνει ο λόγο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε δήλωσή του για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

    «Στις ΗΠΑ, το 2008 στην κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης χρεοκόπησαν τράπεζες, όπως η Citigroup, των οποίων το μέγεθος ήταν παραπλήσιο με το μέγεθος του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, όμως κανένας καταθέτης δεν έχασε ούτε ένα δολάριο κατάθεσης. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει σήμερα στην Ευρωζώνη των ακραίων νεοφιλελεύθερων, άρχισε το οργανωμένο ρήμαγμα των καταθέσεων από την Κύπρο με πρόσχημα ένα αμελητέο μέγεθος, όπως είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα με στόχο την αρπαγή του πλούτου της Νότιας Ευρώπης για να σωθεί ο Βορράς», τόνισε ο κ. Καμμένος.

    [03] Ενδεχόμενη αναβολή του Eurogroup, για τη Δευτέρα

    Προς αναβολή για τη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να είναι απολύτως βέβαιο, φαίνεται ότι οδεύει η αυριανή έκτακτη σύνοδος του Eurogroup, αφού σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία και για το «κούρεμα» της Τράπεζας Κύπρου και η έγκριση σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.

    Οι διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών, που θα επαναληφθούν το απόγευμα, προβλέπεται ότι θα είναι μακρές.

    Η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας. Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η Τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

    Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ταμείο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους να περιληφθούν σε αυτό τα Ταμεία Προνοίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 March 2013 - 14:30:21 UTC