Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Tη λύπη του για την απόφαση της Κύπρου εκφράζει o Β. Σόιμπλε
  • [02] Συνάντηση Αναστασιάδη -τρόικας την Τετάρτη
  • [03] Ντάισελμπλουμ: Η πρόταση της ευρωζώνης για την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει
  • [04] "Η Ευρωζώνη αναμένει αντιπρόταση από τις κυπριακές αρχές"
  • [05] Περιορισμό του κυπριακού τραπεζικού τομέα επιθυμεί το Βερολίνο

  • [01] Tη λύπη του για την απόφαση της Κύπρου εκφράζει o Β. Σόιμπλε

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «κατέγραψε μετά λύπης του» την αρνητική έκβαση της ψηφοφορίας στο κυπριακό Κοινοβούλιο για το σχέδιο δανεισμού με προϋπόθεση τη δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, σύμφωνα με αποψινές δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο.

    «Καταγράφουμε με θλίψη την απόφαση αυτή. Προκειμένου να υπάρξει σχέδιο δανεισμού, έχουμε ανάγκη από μία αξιόπιστη λύση, προκειμένου να γνωρίζουμε τον τρόπο που η Κύπρος θα ξαναβρεί την έξοδο στις χρηματοοικονομικές αγορές. Προς ώρας το χρέος είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να μειωθεί», δήλωσε ο Σόιμπλε, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.

    Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως δεν πιστεύει ότι το «επιχειρηματικό μοντέλο» της Κύπρου είναι πλέον λειτουργικό και κάλεσε παράλληλα την κυβέρνησή της να δράσει άμεσα.

    «Σε μία κατάσταση όπως αυτή, όταν υποβόσκει η χρεωκοπία, τότε οι πιστωτές θα πρέπει να συμμετάσχουν εάν θέλουν να αποφύγουν μία χρεωκοπία. Εάν θέλει κανείς να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη, τότε οι τραπεζικοί επενδυτές θα πρέπει να κάνουν μία αντίστοιχη συνεισφορά. Εάν αυτό θα είναι μία συμμετοχή των ομολογιούχων και των τραπεζών (bail in), ή ένας δασμός, αυτό εναπόκειται στην ίδια την Κύπρο να το αποφασίσει», επεσήμανε ο Σόιμπλε, προειδοποιώντας συνάμα να αποφευχθούν οι «ανεύθυνες» αποφάσεις.

    [02] Συνάντηση Αναστασιάδη -τρόικας την Τετάρτη

    Συνάντηση με κλιμάκιο της τρόικα θα έχει την Τετάρτη ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ανακοινώθηκε αργά απόψε.

    Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μετά την καταψήφιση από την Κυπριακή Βουλή του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων των τραπεζών.

    Της συνάντησης θα προηγηθεί συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

    [03] Ντάισελμπλουμ: Η πρόταση της ευρωζώνης για την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει

    Το δανειακό πακέτο των 10 δισεκ. ευρώ της ευρωζώνης για την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι, όμως εναπόκειται στην κυβέρνηση της χώρας να καθορίσει τον τρόπο χρηματοδότησης των εκκρεμών αναγκών, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γιέρεν Ντάισελμπλουμ.

    Αντιδρώντας στην απόρριψη από το Κυπριακό Κοινοβούλιο του σχεδίου για δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, ως κύριας προϋπόθεσης για την εκταμίευση του δανείου, ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» για την απόφαση των Κυπρίων βουλευτών.

    Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, που προΐσταται της ομάδος των ομολόγων του της ευρωζώνης, δήλωσε πως οι προϋποθέσεις, το ύψος του δανείου και η ανάγκη απομείωσης του χρέους της Κύπρου εξακολουθούν να υφίστανται. «Η πρόταση εκ μέρους της ευρωζώνης και του Γιούρογκρουπ προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται το κυπριακό γήπεδο. Ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με αυτό», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

    [04] "Η Ευρωζώνη αναμένει αντιπρόταση από τις κυπριακές αρχές"

    Η ευρωζώνη αναμένει μία «αντιπρόταση» από τις κυπριακές αρχές για την επιβολή ενός εφάπαξ τέλους στις τραπεζικές καταθέσεις, έπειτα από την απόρριψη εκ μέρους του Κοινοβουλίου της χώρας του σχετικού νομοσχεδίου που αποτελεί προϋπόθεση για την εκχώρηση δανείου από την ΕΕ.

    «Αναμένουμε μία αντιπρόταση, που θα έχει ισοδύναμα αποτελέσματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

    Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν επισημάνει πριν την αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία πως δεν έχουν αντίρρηση να μη δασμολογηθούν οι τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αρκεί τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν να αποφέρουν εξοικονόμηση ύψους 5,8 δισεκ. ευρώ.

    [05] Περιορισμό του κυπριακού τραπεζικού τομέα επιθυμεί το Βερολίνο

    Την ανάγκη ο κυπριακός τραπεζικός τομέας να «μικρύνει» στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωση ως το 2018 αναδεικνύει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως σημειώνεται σε σχέδιο επιστολής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, το οποίο αποκαλύπτει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

    «Χωρίς μείωση θα παρέμενε μονίμως σε υψηλό επίπεδο ο κίνδυνος για χρεοκοπία του κυπριακού κράτους», αναφέρεται στο έγγραφο και επισημαίνεται ότι στην κατεύθυνση αυτή πρέπει οι κυπριακές τράπεζες να πωλήσουν τις εργασίες τους στην Ελλάδα, να μειώσουν δραστικά τις διεθνείς τους δραστηριότητες και να συγκεντρωθούν στην δανειοδότηση της εσωτερικής οικονομίας της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 March 2013 - 22:30:22 UTC