Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκτακτο Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, απόψε για την Κύπρο
  • [02] Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για την στάση της στο πρόβλημα της Κύπρου εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Αν συμμετείχε στο Eurogroup, θα είχε φροντίσει να προστατευτούν οι μικροκαταθέτες, δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

  • [01] Έκτακτο Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, απόψε για την Κύπρο

    Έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί απόψε, στις 20:30 ώρα Ελλάδος, για να συζητηθεί το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μαζί με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου σε πακέτο διάσωσης για την Κύπρο ύψους δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει και το "κούρεμα" καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες, με την επιβολή εφάπαξ φόρου, που θα έχει απόδοση 5,8 δισ. ευρώ.

    Εξάλλου, για ενδεχόμενη αναθεώρηση της απόφασης του Eurogroup ως προς τη συμμετοχή των καταθετών στη χρηματοδότηση του πακέτου διάσωσης για την Κύπρο και την ελάφρυνση των μικροκαταθετών, έκανε λόγο ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη.

    Σημειώνοντας, πως οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν συνιστούν κίνδυνο για τους καταθέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως πρόκειται για «ένα ιδιαίτερο κυπριακό πρόβλημα και θα εξετάσουμε αν μπορούμε να το λύσουμε κατά έναν τρόπο, ώστε για τους μικρούς καταθέτες να μην είναι μεγάλες οι επιπτώσεις».

    Από τη μεριά του, ουπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνώρισε την δυσκολία της πολιτικής κατάστασης στην Κύπρο και δήλωσε ότι εναπόκεινται στην κυπριακή κυβέρνηση ενδεχόμενες αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανοιχτή στην αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Αν συμμετείχε στο Eurogroup, θα είχε φροντίσει να προστατευτούν οι μικροκαταθέτες, δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    [02] Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για την στάση της στο πρόβλημα της Κύπρου εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ

    Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για την στάση της στο πρόβλημα της Κύπρου εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ παράλληλα τονίζει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο καταδεικνύουν το πολιτικό αδιέξοδο των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της Ε.Ε. και την εμμονή τους στην καταστροφική στρατηγική των μνημονίων της λιτότητας και της χρεοκοπίας.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το κούρεμα των καταθέσεων συνιστά μια εγκληματική επιλογή, κοινωνικά άδικη, αλλά και αποσταθεροποιητική για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και συνολικά για την ευρωζώνη και ότι πρόκειται για κορύφωση στο ευρωπαϊκό μνημονιακό σήριαλ των αποσπασματικών λύσεων για κάθε χώρα, που παράγουν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα.

    [03] Αν συμμετείχε στο Eurogroup, θα είχε φροντίσει να προστατευτούν οι μικροκαταθέτες, δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    Δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup που αποφάσισε το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο, αν όμως βρισκόταν εκεί θα είχε φροντίσει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικροί καταθέτες, διαμήνυσε σήμερα από τη Βιέννη, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο ίδιος δεν μπορεί να το εξηγήσει, γιατί επιβάλλεται και στους μικροκαταθέτες ένας τέτοιος φόρος, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, συμπληρώνοντας πως θα ήταν σωστότερο και θα πρέπει να είχε ληφθεί πρόνοια, να πληρώσουν περισσότερα οι μεγάλοι καταθέτες.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του, πως μετά από την απόφαση για την Κύπρο θα υπάρξει απώλεια εμπιστοσύνης, όχι μόνον των τραπεζών αλλά και των πολιτών

    Στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε πως δεν θέλει να κριτικάρει την απόφαση για την Κύπρο, ωστόσο ο ίδιος την ίδια στιγμή, ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική, επισήμανε χαρακτηριστικά, πως είναι η πρώτη απόφαση που λαμβάνεται χωρίς τη συμμετοχή του και για το λόγο αυτό είναι «ελλιπής».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 March 2013 - 16:30:20 UTC