Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΚΕΛ
  • [02] Ανάληψη ευθύνης για τις εμπρηστικές επιθέσεις σε γραφεία βουλευτών της Ν.Δ.
  • [03] Σε χιλιάδες απολύσεις θα προχωρήσει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης HSBC
  • [04] Δεν κάναμε καμία πρόταση στην κυπριακή κυβέρνηση, τονίζει ο εκπρόσωπος της Gazprom
  • [05] Νέα αναβολή της δίκης "Ρούμπιγκειτ" για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι
  • [06] Διαψεύδεται από τη Λευκωσία ότι ο Ν. Αναστασιάδης είχε επιλογή για μη κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων
  • [07] Γ. Άσμουσεν: Η Λευκωσία μπορεί να αλλάξει τους όρους του προγράμματος

  • [01] Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΚΕΛ

    Η κρίση στην Κύπρο και οι διεργασίες, που συντελούνται μετά την απόφαση του Eurogroup, βρέθηκαν στο επίκεντρο σημερινής, μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του ΑΚΕΛ στο θέμα και την αρνητική θέση και ψήφο του κόμματος στη κυπριακή Βουλή. Επίσης, ο κ. Κυπριανού αποκάλυψε ότι το θέμα είχε τεθεί και επί προεδρίας Δ. Χριστόφια, αλλά ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε αρνηθεί την πρόταση για το κούρεμα των καταθέσεων.

    Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί η εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup, ώστε όχι μόνο να μη θεωρηθεί ως προηγούμενο και εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, αλλά και επειδή, όπψς είπε, είναι μια λάθος πολιτική απόφαση που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τη σταθερότητα όλης της ευρωζώνης. Οι κύριοι Τσίπρας και Κυπριανού συμφώνησαν να συντονίσουν πολιτικά τα κόμματά τους τα επόμενα 24ωρα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με στελέχη του κόμματος, με τα οποία συζητά τις εξελιξεις και τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας, καθώς εκτιμάται ότι οι εξελιξεις ενδέχεται να επιταχυνθούν και να επηρρεάσουν πολιτικά όλη την Ευρωζώνη.

    [02] Ανάληψη ευθύνης για τις εμπρηστικές επιθέσεις σε γραφεία βουλευτών της Ν.Δ.

    Η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Ολικοί αρνητές συστράτευσης με το υπάρχον», με προκήρυξη που ανήρτησε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ανέλαβε την ευθύνη για την τριπλή εμπρηστική επίθεση, που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλαφάτη, Κώστα Γκιουλέκα και Γιώργου Ορφανού, στη Θεσσαλονίκη.

    Οι συντάκτες της προκήρυξης υποστηρίζουν πως στόχος της οργάνωσης δεν ήταν η πρόκληση κάποιου τραυματισμού, αλλά να στείλει ένα «μήνυμα» και να διαχύσει «το χάος και την αναρχία». «Έτσι όπως μπαίνουν στις ζωές μας, να μπούμε και εμείς στις δικές τους» αναφέρουν και εξαπολύουν απειλές για «διαρκείς εχθροπραξίες μέχρι την ολική καταστροφή κράτους και εξουσίας».

    Στηλιτεύουν την «κρατική καταστολή» που, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, εφαρμόζεται σε «κατειλημμένους χώρους» και όπου εκδηλώνονται «εστίες αντίστασης»,κάνοντας, στο σημείο αυτό, ιδιαίτερη αναφορά στο «δόγμα της μηδενικής ανοχής» που εφαρμόζεται στην περίπτωση των κατοίκων και πολιτών που εναντιώνονται στην εγκατάσταση μεταλλείων εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

    Ακόμη, οι συντάκτες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σε «αιχμάλωτους συντρόφους τους», μεταξύ αυτών σε κατηγορούμενα ως μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» και «Επαναστατικός Αγώνας» αλλά και στους τέσσερις συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης.

    [03] Σε χιλιάδες απολύσεις θα προχωρήσει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης HSBC

    Η HSBC, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, πρόκειται να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times (FT).

    Επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στην τράπεζα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα απολυθούν έως και 5.000 υπάλληλοι προκειμένου να εκπληρωθεί ο στόχος της εξασφάλισης ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που έχει θέσει ο επικεφαλής του ομίλου HSBC, Στούαρτ Γκάλιβερ.

    Επίσης, η τράπεζα σχεδιάζει να κλείσει ή να πουλήσει οκτώ με δέκα θυγατρικές της μέσα στο 2013 ή το 2014, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    [04] Δεν κάναμε καμία πρόταση στην κυπριακή κυβέρνηση, τονίζει ο εκπρόσωπος της Gazprom

    Διέψευσε ότι η εταιρεία του απηύθυνε οποιαδήποτε πρόταση προς την κυπριακή κυβέρνηση, ο επίσημος εκπρόσωπος της ρωσικής Gazprom, σχολιάζοντας τις περί του αντιθέτου φημολογίες.

    «Ο ρωσικός γίγαντας της Gazprom δεν απευθύνθηκε προς τις Αρχές της Κύπρου με πρόταση να παράσχει οικονομική υποστήριξη στον τραπεζικό τομέα της χώρας με αντάλλαγμα την άδεια εξόρυξης φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου» μεταδίδει το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Πράιμ, επικαλούμενο τον επίσημο εκπρόσωπο της εταιρείας, Σεργκέι Κουπριάνοφ.

    [05] Νέα αναβολή της δίκης "Ρούμπιγκειτ" για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    Το δικαστήριο του Μιλάνου αποφάσισε να αναβάλει για μια ακόμη φορά την δίκη «Ρούμπιγκέιτ» με κύριο κατηγορούμενο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Αιτία της αναβολής ή του «εύλογου κωλύματος», όπως ορίζεται δικαστικά, η συμμετοχή του «Καβαλιέρε» στις συνεδριάσεις για την εκλογή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κεντροδεξιού «Λαού της Ελευθερίας» στην Βουλή και στην Γερουσία.

    [06] Διαψεύδεται από τη Λευκωσία ότι ο Ν. Αναστασιάδης είχε επιλογή για μη κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων

    Κατηγορηματικά διαψεύδει η κυπριακή κυβέρνηση ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, βρέθηκε ποτέ μπροστά από την επιλογή για μη κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων, δηλαδή των καταθέσεων ύψους μέχρι 100.000 ευρώ».

    Έγκυρη κυβερνητική πηγή, με αφορμή τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επισήμανε ότι ο κ. Αναστασιάδης «δεν είχε ποτέ αυτή την επιλογή» και πρόσθεσε πως «για το θέμα θα εκδοθεί σύντομα ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών προς αποκατάσταση της πραγματικότητας».

    Η Κυβέρνηση, εξάλλου, επεξεργάζεται αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων με πολύ σοβαρή εκδοχή την υποβολή τέλους κοντά στο μηδέν στις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και αύξηση του τέλους στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

    [07] Γ. Άσμουσεν: Η Λευκωσία μπορεί να αλλάξει τους όρους του προγράμματος

    Η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τους όρους του προγράμματος, εφόσον εξασφαλίζεται το ποσό που έχει τεθεί ως στόχος, σημείωσε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Άσμουσεν και υποστήριξε ότι δεν ήταν η ΕΚΤ η οποία καθόρισε τους όρους της λύσης.

    «Πρόκειται για πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης. Από αυτήν, λοιπόν, και μόνο εξαρτάται εάν επιθυμεί να αλλάξει τη δομή του» δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης και πρόσθεσε ότι «το σημαντικό είναι να παραμείνει η συμμετοχή με 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ» και ότι «είναι στο χέρι της κυπριακής κυβέρνησης και της Βουλής να αποφασίσουν για τη δομή».

    Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ο κ. Άσμουσεν δήλωσε: «Θέλω να τονίσω ότι δεν ήταν η ΕΚΤ που πίεσε γι αυτή την ειδική δομή της συμμετοχής στο σχέδιο διάσωσης που επελέγη. Πρόκειται για αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης».

    Σε δηλώσεις του στον Τύπο στο περιθώριο συνεδρίου σήμερα στο Βερολίνο, ο κ. Άσμουσεν επισήμανε ακόμη ότι θεωρεί την Κύπρο συστημικά σημαντική, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει απολύτως ασφαλής λύση και τόνισε ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της θα επηρέαζε τόσο την Ελλάδα όσο και την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

    Απαντώντας, πάντως, σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι καταθέτες σε άλλες χώρες έχουν λόγο να ανησυχούν, διευκρίνισε ότι η λύση που επελέγη για την Κύπρο είναι μοναδική, όπως μοναδική είναι και η κατάσταση στη χώρα και στον τραπεζικό τομέα της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 March 2013 - 12:30:26 UTC