Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε για την πρώτη προσευχή που τέλεσε ο πάπας Φραγκίσκος
  • [02] Αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

  • [01] Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε για την πρώτη προσευχή που τέλεσε ο πάπας Φραγκίσκος

    Ο πάπας Φραγκίσκος, νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που αριθμεί 1,2 δισεκατομμύρια πιστούς, τέλεσε σήμερα την πρώτη του λειτουργία ως ποντίφικας και εκφώνησε την παραδοσιακή Κυριακάτικη προσευχή.

    Το μεσημέρι (13.00 ώρα Ελλάδος) ο πάπας Φραγκίσκος, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον εξώστη της προσωπικής του κατοικίας, στον 3ο όροφο του Αποστολικού Μεγάρου, που βλέπει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους.

    Περίπου 150.000 άνθρωποι, πολλοί κρατώντας πανό και σημαίες, συγκεντρώθηκαν από το πρωί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού, πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι.

    "Μην ξεχνάτε αυτό: ο Κύριος ποτέ δεν κουράζεται να συγχωρεί, εμείς είμαστε εκείνοι που κουραζόμαστε να ζητούμε συγχώρεση", είπε στους πιστούς ο πάπας.

    [02] Αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

    Με σύμμαχο τον καλό καιρό, κορυφώνονται αυτή την ώρα σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αποκριάς. Χιλιάδες κάτοικοι από τη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα, ταξίδεψαν στην Κοζάνη, στη Νάουσα, στην Ξάνθη, στο Σοχό, στη Χαληδόνα, κ.α., όπου γιορτάζονται οι Απόκριες, με παρελάσεις αρμάτων και μεταμφιεσμένων, γλέντι, χορό και άφθονο κρασί.

    Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκαν και φέτος οι πόλεις της Ξάνθης, της Νάουσας και της Κοζάνης, όπου διοργανώνονται από τα μεγαλύτερα καρναβάλια στη χώρα, ενώ στην Κοζάνη το γλέντι, με σατυρικά τραγούδια και χορούς, θα κορυφωθεί απόψε αργά το βράδυ, όπου θα ανάψουν και φέτος οι φανοί σε κάθε συνοικία της πόλης.

    Στο παραδοσιακό καρναβάλι της Νάουσας πρωταγωνιστές ήταν και φέτος οι "Γενίτσαροι και οι Μπούλες", ενώ στην Ξάνθη, οι καρναβαλιστές, που συμμετείχαν στις παρελάσεις, επέλεξαν να σατυρίσουν θέματα από την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα. Στην Κοζάνη και σε ορισμένες άλλες πόλεις οι καρναβαλιστές εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και εξέφρασαν και τη διαμαρτυρία τους, για τις συγχωνεύσεις και τις μετακινήσεις σχολών των ΤΕΙ, που αποφασίστηκαν με το σχέδιο "Αθηνά".

    Στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, γιορτάστηκε και φέτος το αποκριάτικο έθιμο του "Κουδουνοφόρου", με παρωδία γάμου, γλέντι και χορό, ενώ στη Χαλκηδόνα, μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, εκατοντάδες καρναβαλιστές κάθε ηλικίας, επιδόθηκαν στο "Γιαουρτοπόλεμο", εκτοξεύοντας μεταξύ τους μεγάλες ποσότητες γιαουρτιού.

    Τρικούβερτο γλέντι στήθηκε και στο Σοχό Θεσσαλονίκης, όπου ναυλώθηκαν λεωφορεία για να μεταφερθούν δωρεάν επισκέπτες από την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ με πρωτοβουλία του Δήμου Παύλου Μελά διοργανώθηκε αποκριάτικο γλέντι, με κλόουν ξυλοπόδαρους, μουσική και παραδοσιακούς χορούς, στο πρώην στρατόπεδο "Καρατάσου".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 March 2013 - 14:30:21 UTC