Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Εκεί που έτρεξε ο Ηνίοχος»
  • [02] ΕΕ: Αναγκαία η υποστήριξη της ανάπτυξης
  • [03] Κ. Αρβανιτόπουλος: Αναγκαίο βήμα το σχέδιο "Αθηνά"
  • [04] ΕΕ: Η συριακή σύγκρουση στις συνομιλίες της συνόδου κορυφής
  • [05] Φ. Σάντος: «Δεν αλλάζουμε φιλοσοφία και τον τρόπο που αγωνιζόμαστε»
  • [06] Προσλήψεις 600 τακτικών και 800 επικουρικών γιατρών
  • [07] Άντληση 1 δισ. ευρώ, μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων την Τρίτη
  • [08] Προθεσμία έναν επιπλέον χρόνο έλαβε η Πορτογαλία για να μειώσει το έλλειμμά της
  • [09] Τα ζευγάρια των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ

  • [01] «Εκεί που έτρεξε ο Ηνίοχος»

    Είναι ο αρχαιότερος εντοπισμένος ελληνικός ιππόδρομος, που χρονολογείται στη δεύτερη δεκαετία του 6ου αι. π. Χ., και ο δεύτερος σε σημασία μετά τον χαμένο -σήμερα- ιππόδρομο της αρχαίας Ολυμπίας. Σε αυτόν έτρεξαν με τα άρματά τους και νίκησαν διάσημοι πολιτικοί ηγέτες της αρχαιότητας, όπως ο τύραννος της Σικυώνας Κλεισθένης και ο τύραννος των Συρακουσών Ιέρων. Και βέβαια, πιθανότατα στην αρματοδρομία των Πιθύων τού 474 π. Χ. έτρεξε και νίκησε ο περίφημος Ηνίοχος.

    Ο λόγος για τον ιππόδρομο των Δελφών, ένα μνημείο που αναζητούσαν αρχαιολόγοι για περισσότερο από δύο αιώνες και, όπως όλα δείχνουν, αποκαλύφθηκε μόλις πριν ένα χρόνο από τον καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας Πάνο Βαλαβάνη.

    Ο καθηγητής μίλησε για την εξαιρετικής σημασίας ανακάλυψη χτες το βράδυ στο κατάμεστο αμφιθέατρο Δρακοπούλου, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού σε όλη τη διάρκεια της διάλεξής του.

    «Η προτεινόμενη για τον ιππόδρομο των Δελφών θέση "Γωνιά" στο δυτικό άκρο του ελαιώνα, περίπου 1,5 χλμ. βορειοανατολικά της Ιτέας, παράλληλα και σε επαφή με την οροσειρά της Κεφαλής, μεταξύ των λόφων των Αγίων Αναργύρων και του Γλα, πληροί όλες τις φυσικές προϋποθέσεις ενός ιπποδρόμου και συμφωνεί με τα περιγραφόμενα από τις αρχαίες πηγές δεδομένα. Εκτός τούτων, η νέα θέση βρίσκεται μέσα στην ιερά χώρα των Δελφών και έχει άμεση επαφή με το ιερό, στοιχείο πάρα πολύ σημαντικό για τον συμβολικό συσχετισμό της απομακρυσμένης αγωνιστικής εγκατάστασης με τον λατρευτικό πυρήνα του ιερού» ανέφερε ο καθηγητής για τον τόπο, όπου βρέθηκε το μνημείο.

    [02] ΕΕ: Αναγκαία η υποστήριξη της ανάπτυξης

    H προβλεπόμενη για το 2013 στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας και τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ανεργίας, κυρίως των νέων, καθιστούν αναγκαίο να επισπευσθούν οι προσπάθειες για την υποστήριξη της ανάπτυξης με ταυτόχρονη δημοσιονομική εξυγίανση.

    Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τους "27", ιδιαίτερη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην υποστήριξη της απασχόλησης των νέων και στην προαγωγή της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Προβλέπεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει τον Ιούνιο στην αξιολόγηση των πολιτικών που καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων καθώς και στην υλοποίηση του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

    Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι απαιτείται αποφασιστική δράση με σκοπό την υποστήριξη της ισχυρής πολιτικής δέσμευσης για την προαγωγή της ανάπτυξης και της απασχόλησης και την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών, μακροοικονομικών και διαρθρωτικών προκλήσεων. Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να αποτυπώνονται στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης των κρατών μελών, λαμβανομένων υπόψη των συζητήσεων τις οποίες διεξήγαγε το Συμβούλιο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου σχετικά με την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης της Επιτροπής.

    Οι "27" τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλος συνδυασμός μέτρων για τις δαπάνες και τα έσοδα σε επίπεδο κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων στοχοθετημένων μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ιδίως για τους νέους, με προτεραιότητα στις επενδύσεις που ευνοούν την ανάπτυξη.

    [03] Κ. Αρβανιτόπουλος: Αναγκαίο βήμα το σχέδιο "Αθηνά"

    Ως το αναγκαίο βήμα για να ανταποκριθεί η Πολιτεία στις ανάγκες μιας σημαντικής και αναγκαίας διόρθωσης στον εκπαιδευτικό χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος την εφαρμογή του σχεδίου "Αθηνά".

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος ενώ τόνισε ότι λόγοι μικροκομματικοί, τοπικιστικοί και ψηφοθηρικοί γέμισαν πόλεις και κωμοπόλεις με τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ, επισήμανε πως ο χρόνος που γίνεται αυτή η προσπάθεια εξορθολογισμού δεν είναι ο κατάλληλος, ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε πως, αντιθέτως, είναι επείγουσα προτεραιότητα η υλοποίηση του σχεδίου ώστε οι φοιτητές τον Σεπτέμβριο να μην φοιτούν σε «ιδρύματα-πουκάμισα αδειανά», αλλά και να έχουν πτυχία ανταγωνιστικά.

    «Επειγόμαστε από τον χρόνο. Ο διάλογος δεν ήταν προσχηματικός, είδαμε τις αστοχίες και τις διορθώνουμε. Θέλουμε να συνδέσουμε τον αναπτυξιακό χάρτη με τον ακαδημαϊκό. Και πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα. Δεν θεωρώ ότι ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση, αλλά είναι το πρώτο βήμα μιας αναγκαίας διόρθωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας. Εξήγησε δε πως ακολουθείται κατά γράμμα η διαδικασία, όπως νομοθετήθηκε από τον νόμο 4009 που ψηφίστηκε από συντριπτική πλειοψηφία βουλευτών και που προβλέπει την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων.

    [04] ΕΕ: Η συριακή σύγκρουση στις συνομιλίες της συνόδου κορυφής

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκίνησαν σήμερα τις συνομιλίες της δεύτερης ημέρας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες με κεντρικά θέματα τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και τον εξοπλισμό των σύρων ανταρτών.

    Δύο χρόνια μετά την έναρξη της συριακής εξέγερσης (70.000 νεκροί), η Συρία επιβάλλεται στο μενού των συνομιλιών, αφού δεν περιελήφθη στην επίσημη ημερήσια διάταξη των εργασιών της συνόδου κορυφής, η οποία ασχολήθηκε χθες με την οικονομική ανάκαμψη.

    Γαλλία και Βρετανία θα προσπαθήσουν να πείσουν τους εταίρους τους για την ανάγκη εξοπλισμού των σύρων ανταρτών. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επιμένει ότι πρέπει να τεθεί το θέμα της πλήρους ή μερικής άρσης του εμπάργκο όπλων προς τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης.

    "Στόχος μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας μέχρι το τέλος του Μαΐου και, εάν είναι δυνατόν, νωρίτερα, δήλωσε χθες, πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος της Γαλλίας.

    Γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι δεν αναμένεται η λήψη απόφασης σήμερα, αλλά ότι πρέπει "να ανοίξει" η συζήτηση.

    Το Παρίσι και το Λονδίνο αναμένεται να συναντήσουν δυσκολίες εξαιτίας της αρνητικής στάση χωρών όπως η Αυστρία και η Σουηδία.

    Η Αυστρία τηρεί αρνητική στάση φοβούμενη για την ασφάλεια των αυστριακών κυανοκράνων που συμμετέχουν στη νατοϊκή στρατιωτική δύναμη που σταθμεύει στα κατεχόμενα από τα Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν. Η Αυστρία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη στο Γκολάν.

    Ο αυστριακός πρωθυπουργός Βέρνερ Φάιμαν τάχθηκε σήμερα το πρωί κατά της άρσης του εμπάργκο όπλων, διότι η αποστολή όπλων "δεν θα συνέβαλλε στον τερματισμό του πολέμου" και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο "αυτοί από την άλλη πλευρά", που υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, να αυξήσουν τις αποστολές όπλων.

    Στη Βιένη, ο υπουργός Αμυνας της αυστριακής κυβέρνησης Γκέραλντ Κλουγκ δήλωσε είναι αντίθετος με την άρση του εμπάργκο όπλων και ζήτησε από τον ΟΗΕ να εγγυηθεί την εναλλαγή στρατιωτών και την αποστολή προμηθειών μέσω της Συρίας για την ειρηνευτική δύναμη στο Γκολάν, που αριθμεί 1.000 μέλη. Οταν ερωτήθηκε εάν υπάρχουν σχέδια απομάκρυνσης των αυστριακών στρατιωτών από την περιοχή του Γκολάν, απάντησε ότι πρόκειται για "ευαίσθητο ζήτημα".

    Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ τήρησε επίσης επιφυλακτική στάση λέγοντας: "Πρέπει να προσέξουμε ώστε το καθεστώς να μην λάβει περισσότερα όπλα από τις χώρες που το υποστηρίζουν".

    Στο τέλος του Φεβρουαρίου, οι "27" αποφάσισαν την παράταση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Συρίας, ανάμεσά τους και το εμπάργκο όπλων για τρεις μήνες, μέχρι το τέλος του Μαΐου. Ωστόσο, ήραν τους περιορισμούς στην αποστολή εξοπλισμού παθητικής άμυνας και τεχνικής βοήθειας "προς την αντιπολίτευση και για την προστασία των πολιτών".

    [05] Φ. Σάντος: «Δεν αλλάζουμε φιλοσοφία και τον τρόπο που αγωνιζόμαστε»

    Η εθνική ομάδα θα αγωνιστεί στη Ζένιτσα την προσεχή Παρασκευή (22/3) κόντρα στη Βοσνία με τη συνήθη τακτική και φιλοσοφία της, έχοντας πάντα ως στόχο τη νίκη, τόνισε ο Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, μετά την ανακοίνωση της αποστολής για το κρίσιμο ματς των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Ο Πορτογάλος ομοσπονδιακός παραδέχθηκε ότι ο νικητής του επερχόμενου αγώνα θα κάνει αποφασιστικό βήμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης του ομίλου και την απευθείας πρόκριση στα τελικά της Βραζιλίας, πρόσθεσε όμως ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τα προκριματικά έχουν ακόμη δρόμο.

    [06] Προσλήψεις 600 τακτικών και 800 επικουρικών γιατρών

    Προσλήψεις 600 τακτικών και 800 επικουρικών γιατρών οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας, θα στελεχώσουν τις εντατικές και θα καλύψουν κενά κλινικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Όπως είπε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Γιάννη Σταθά σχετικά με τα προβλήματα του νοσοκομείου των Θηβών, οι προσλήψεις αυτές έχουν ζητηθεί, το τακτικό προσωπικό έχει επιλεγεί και μόλις εγκριθούν οι πιστώσεις θα δρομολογηθούν όπως θα προκηρυχθούν και τα επικουρικά των γιατρών.

    Αναφορικά με τα προβλήματα του Αττικού νοσοκομείου που περίγραψε με μελανά χρώματα η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη σε επίκαιρη ερώτησή της, τονίζοντας πως η κυβέρνηση κάνει οικονομία στην Υγεία με κίνδυνο ανθρώπινων ζωών, ο υπουργός Υγείας ανέφερε: «Οικονομία κάνουμε στον περιορισμό της δαπάνης στα διοικητικά έξοδα. Περιορίζουμε τις διοικήσεις και την σπατάλη στις προμήθειες. Δεν επιχειρούμε να αδικήσουμε τους ιατρούς».

    Ανάφερε μάλιστα ότι υπάρχει ανοιχτή προκήρυξη για προσλήψεις 750 νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, που θα απορροφηθεί και στο Αττικό νοσοκομείο. Ανακοίνωσε δε, πως όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες πληρώνονται, ενώ στην παρούσα φάση που υπήρξε πρόβλημα από το Γενικό Λογιστήριο, πλέον επιλύθηκε και άμεσα θα εξοφληθούν οι εφημερίες του τελευταίου τριμήνου.

    [07] Άντληση 1 δισ. ευρώ, μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων την Τρίτη

    Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2013 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1 δισ. ευρώ, λήξεως 21 Ιουνίου 2013, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

    Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 (Τ+3) και οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

    [08] Προθεσμία έναν επιπλέον χρόνο έλαβε η Πορτογαλία για να μειώσει το έλλειμμά της

    Η Πορτογαλία, η οποία λαμβάνει διεθνή οικονομική βοήθεια, πέτυχε από τους πιστωτές της να έχει στη διάθεσή της έναν επιπλέον χρόνο για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της, το οποίο δεν θα πρέπει πλέον να επαναφέρει κάτω από το όριο του 3% πριν από το 2015, ανακοίνωσε σήμερα ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.

    "Τα νέα όρια του ελλείμματος είναι 5,5% του ΑΕΠ το 2013, 4% το 2014 και 2,5% το 2015", δήλωσε ο Γκάσπαρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία έδωσε για να παρουσιάσει τα συμπεράσματα της έβδομης τριμηνιαίας εξέτασης των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Λισαβόνα σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ.

    Οι στόχοι αυτοί είχαν ήδη χαλαρώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο και βρίσκονταν ως τώρα στο 4,5% του ΑΕΠ για φέτος, 2,5% το 2014 και 2% το 2015.

    Το 2012, το δημόσιο έλλειμμα της Πορτογαλίας ήταν στο 4,9% του ΑΕΠ, δήλωσε ο Γκάσπαρ, διευκρινίζοντας πως η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat είχε αρνηθεί να λάβει υπόψη τις εισπράξεις από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης πορτογαλικών αεροδρομίων.

    Έτσι, κατά την άποψη των ευρωπαϊκών αρχών, "το έλλειμμα της δημόσιας διοίκησης μπορεί να ανέλθει ως το 6,6%" το 2012, εξήγησε ο υπουργός, αφού ανακοίνωσε πως οι πιστωτές της Πορτογαλίας έμειναν ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της χώρας. "Η εκτίμηση ήταν θετική. Με την καταβολή της όγδοης δόσης των 2 δισεκ. ευρώ, θα έχουμε λάβει σχεδόν το 90% του χρηματοπιστωτικού σκέλους του προγράμματος" που είχε συνολικό ύψος 78 δισεκ. ευρώ και "θα ολοκληρωθεί, όπως προβλεπόταν, τον Ιούνιο του 2014", δήλωσε.

    Η νέα χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων οφείλεται στην επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας που θα προκαλέσει φέτος ύφεση 2,3% στην Πορτογαλία, δήλωσε ο Γκάσπαρ, ο οποίος υπολόγιζε ως τώρα σε μια συρρίκνωση κατά 1%. "Με την επιδείνωση της ύφεσης, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται, στο 18,2% κατά μέσο όρο φέτος" και στη συνέχεια στο 18,5% το 2014, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    [09] Τα ζευγάρια των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ

    Τα ζευγάρια των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως προέκυψαν από την κλήρωση που διενεργήθηκε το μεσημέρι στη Νιόν:

    Μάλαγα (Ισπανία)-Ντόρτμουντ (Γερμανία)

    Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Γαλατάσαραϊ (Τουρκία)

    Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

    Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Γιουβέντους (Ιταλία)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 March 2013 - 12:30:23 UTC