Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρεία διυπουργική σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας
  • [02] Γ. Χαν: Στην Ελλάδα η κατάσταση βελτιώνεται σημαντικά
  • [03] Βαρύ "κατηγορώ" για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τους συγκατηγορούμενούς του
  • [04] Έρευνα για υπερτιμολογημένες εκπομπές και προσλήψεις με μεγάλες αμοιβές της ΕΡΤ
  • [05] Ανεβλήθη η δίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι
  • [06] Συνάντηση Π. Καμμένου με τον Ν. Αναστασιάδη
  • [07] «Το άδικο χαράτσι το έβαλαν για να μείνει» αναφέρει το ΚΚΕ
  • [08] Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να στηριχθεί οικονομικά η Κύπρος
  • [09] ΣΥΡΙΖΑ: Οι προτάσεις Σαμαρά για την φορολογία επιχειρήσεων θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τα δημόσια οικονομικά
  • [10] ΤΑΙΠΕΔ: H εξέλιξη των έργων των αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται εντός στόχων

  • [01] Ευρεία διυπουργική σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας

    Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 7.30 το βράδυ, στο υπουργείο Οικονομικών, η ευρεία διυπουργική σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, με αντικείμενο την επίλυση των εκκρεμοτήτων στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών λίγο πριν από τη συνάντηση, «θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα μπορούμε. Χρειάζεται να κάνουμε μία καλή προετοιμασία για την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό».

    Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Γιώργος Στεργίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, η διοικητής του ΟΑΕΕ, Γεωργία Κωτίδου, ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας.

    Από την πλευρά των δανειστών, εκτός των Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), μετέχουν και 13 τεχνοκράτες υπάλληλοι της τρόικας.

    [02] Γ. Χαν: Στην Ελλάδα η κατάσταση βελτιώνεται σημαντικά

    Στις θετικές διαπιστώσεις που έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, στην οποία «η κατάσταση βελτιώνεται σημαντικά και δυναμώνει το φως στην άκρη του τούνελ», αναφέρεται ο Αυστριακός Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη.

    Έχει την εντύπωση πως «στην Ελλάδα, αρχίζοντας από την κυβέρνηση, υπάρχει μια ώθηση, τα πράγματα εξελίσσονται, προχωρούν - έστω και αν απομένει πολλά να γίνουν - η κατάσταση βελτιώνεται, ακόμη και αν αυτό δεν είναι ήδη αισθητό για τον καθένα, το φως στην άκρη του τούνελ γίνεται ολοένα και περισσότερο και είναι οριστικά πλέον υπαρκτό», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιοχάνες Χαν.

    Προσθέτει δε, πως υπάρχουν και διατίθενται τα αντίστοιχα μέσα και έγκειται στους ελληνικούς φορείς να τα αξιοποιήσουν, ενώ τώρα, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μπορούν επιτέλους να διατεθούν και πόροι για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είτε ως εγγυήσεις είτε ως δάνεια.

    Από τον ίδιο ζητούνται τελευταία πληροφορίες από πολύ σοβαρούς ξένους επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα της παραγωγής τροφίμων, όπου, από την πλευρά του βλέπει ένα μεγάλο δυναμικό, το οποίο υπάρχει, κατά την άποψή του και στον τομέα του τουρισμού.

    Βέβαια, όπως συμπληρώνει, όταν ακούει πως στην Πελοπόννησο, ένα 70% των αναγκών σε κρέας καλύπτεται με εισαγωγές, «αισθάνεται πόνο», καθώς σίγουρα υπάρχουν δυνατότητες για πολύ μεγαλύτερη αυτάρκεια, ή όταν επίσης ακούει πως συνεχίζεται ένα 50% της παραγωγής ελιάς να εξάγεται ως ακατέργαστο ελαιόλαδο, κατά προτίμηση στην Ιταλία.

    Όπως επισημαίνει, η πρόθεση για επενδύσεις υπάρχει και θα πρέπει να δημιουργηθούν από κρατικής πλευράς οι προϋποθέσεις ώστε να είναι απλούστερη και ελκυστικότερη η δραστηριοποίηση ξένων επενδυτών και, για παράδειγμα, θα πρέπει να κρατηθεί σκληρή στάση στο θέμα της καθιέρωσης κτηματολογίου.

    [03] Βαρύ "κατηγορώ" για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τους συγκατηγορούμενούς του

    Ως προσωπικότητα που «ρέπει προς το έγκλημα με μοναδικό σκοπό το χρήμα», περιγράφεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και οι συγκατηγορούμενοι του, η δίκη των οποίων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα, προσδιορίστηκε για τις 22 Απριλίου.

    Με το παραπεμπτικό για 19 από τους αρχικά 21 κατηγορούμενους βούλευμα τους (αρ. 545/2013), οι Εφέτες θεωρούν ότι ο προσωρινά κρατούμενος Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συγκατηγορούμενοι του αποτελούσαν εγκληματική οργάνωση, με δομή και συγκεκριμένους ρόλους που «τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου».

    Στο βούλευμα αναφέρεται ότι η εν λόγω οργάνωση δημιουργήθηκε στις αρχές του 1998 και δραστηριοποιήθηκε έως και τον Απρίλιο του 2010, με σκοπό να αποκρυβούν «σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου».

    [04] Έρευνα για υπερτιμολογημένες εκπομπές και προσλήψεις με μεγάλες αμοιβές της ΕΡΤ

    Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Φάκου με αφορμή καταγγελίες για υπερτιμολογημένες εκπομπές της ΕΡΤ αλλά και για υψηλές αμοιβές συντελεστών εκπομπών του προγράμματος της Δημόσιας Τηλεόρασης.

    Η εντολή της Εισαγγελέως είχε ως αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής με τίτλο «το ναυάγιο της ΕΡΤ» και στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελλόμενων και να εντοπιστεί αν προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων.

    Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία που καταδεικνύουν, σε καιρό οικονομικής κρίσης, «πρωτοφανή σπατάλη σε σχέση με το παραγόμενο αποτέλεσμα, αν συγκριθούν τα μεγέθη της ΕΡΤ με αυτά των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία σε δύσκολες συνθήκες παραμένουν στον ανταγωνισμό και διατηρούν την επαφή τους με το τηλεοπτικό κοινό...».

    [05] Ανεβλήθη η δίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    Η ιατροδικαστική εξέταση η οποία διεξήχθη έπειτα από την σχετική παραγγελία του δικαστηρίου του Μιλάνου από τρεις ιατρούς κατέληξε στην διαπίστωση ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αντιμετωπίζει πράγματι «εύλογο κώλυμα» για λόγους υγείας.

    Οι γιατροί επισήμαναν τις αυξομειώσεις της αρτηριακής πίεσης του ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), πέρα από μια επιπεφυκίτιδα που τον ταλαιπωρεί.

    Η σημερινή δικάσιμος κατόπιν της εισήγησης των γιατρών αναβλήθηκε κι ορίστηκε νέα, για την 20ή Μαρτίου.

    Παρατηρητές επισήμαναν πως όταν η δίκη επαναληφθεί, ο πρόεδρος Τζόρτζο Ναπολιτάνο θα έχει ήδη αρχίσει τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

    [06] Συνάντηση Π. Καμμένου με τον Ν. Αναστασιάδη

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε αργά σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κρίση που πλήττει την Ελλάδα και την Κύπρο, και ο κ.Καμμένος -όπως είπε και σε δήλωσή του μετά- του ευχήθηκε «να αντισταθεί απέναντι στην προσπάθεια της κ. Μέρκελ να καθυποτάξει τους ευρωπαϊκούς λαούς και να εντάξει και την Κύπρο στο μνημόνιο».

    Ο κ.Καμμένος τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να συνδυαστεί με κανένα τρόπο η προσπάθεια ένταξης της Κύπρου στο μνημόνιο και σε ένα νέο «σχέδιο Ανάν», που θα είναι καταστροφικό και θα είναι εθνικό πλέον το έγκλημα.

    Τέλος συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας με χώρες εκτός των δανειστών, ενώ ο κ.Καμμένος είπε ότι «θα συμβάλλουμε όσο μπορούμε και λόγω της συνεργασίας μας με τους Συντηρητικούς και αντιφεντεραλιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον κ. Κάμερον, αλλά και με την Ρωσία».

    [07] «Το άδικο χαράτσι το έβαλαν για να μείνει» αναφέρει το ΚΚΕ

    «Συγκυβέρνηση και τρόικα υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού. Όλοι έχουν καταλάβει ότι τίποτα προσωρινό δεν υπάρχει στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Το άδικο χαράτσι το έβαλαν για να μείνει, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα έχει. Το ζήτημα είναι τα λαϊκά στρώματα να το πάρουν απόφαση και να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο χαράτσι και στους εξοντωτικούς φόρους, στο σφαγείο των μισθών και την ανεργία για να βάλουν τέλος στις άγριες θυσίες προς όφελος των μονοπωλίων» αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ «για την διατήρηση του χαρατσιού για τα ακίνητα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ».

    [08] Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να στηριχθεί οικονομικά η Κύπρος

    "Στην περίπτωση του οικονομικού προβλήματος της Κύπρου και του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου γίνεται πολύ πιο έντονα αντιληπτή η σχέση ανάμεσα στην δημοσιονομική κυριαρχία και την εθνική κυριαρχία", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "πρέπει να στηριχθεί οικονομικά η Κύπρος, να ανακάμψει δημοσιονομικά", γιατί, όπως σημείωσε, "η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πρώτη εθνική μας προτεραιότητα".

    Αυτό, όπως ανέφερε, ο κ. Βενιζέλος, ήταν και το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που είχαν με τον κ. Αναστασιάδη.

    [09] ΣΥΡΙΖΑ: Οι προτάσεις Σαμαρά για την φορολογία επιχειρήσεων θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τα δημόσια οικονομικά

    Η υλοποίηση των προτάσεων που διατύπωσε σήμερα ο πρωθυπουργός θα σήμαινε την περαιτέρω απομάκρυνση της χώρας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ζητήματα φορολογίας και θα απειλούσε με κατάρρευση τα ήδη υπό απειλή δημόσια οικονομικά, τονίζει σε δήλωσή του ο Γιώργος Σταθάκης, υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στη δήλωση του πρωθυπουργού για ενιαίο φόρο 15% στις επιχειρήσεις.

    Ο κ. Σταθάκης σημειώνει ότι με την σημερινή αρχιτεκτονική του φορολογικού συστήματος, θα αποτελούσε μέτρο εξαιρετικά κοινωνικά άδικο, αν εφαρμοστούν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, όπως και το σύνολο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί την περίοδο των μνημονίων.

    [10] ΤΑΙΠΕΔ: H εξέλιξη των έργων των αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται εντός στόχων

    «Δεν υπάρχουν αστοχίες στην εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Οι καθυστερήσεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και η εξέλιξη των έργων βρίσκεται εντός στόχων», αναφέρει σε δηλώσεις ο Ιωάννης Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

    «Η αλλαγή του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ δεν επηρεάζει τη διαδικασία, καθώς έχει δρομολογηθεί η άμεση κάλυψη της θέσης από τον κύριο Στέλιο Σταυρίδη. Εξάλλου, σήμερα δημοσιεύσαμε την πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση και μίσθωση 28 δημοσίων κτιρίων. Κατά συνέπεια, σχόλια που αναφέρονται σε εμπλοκή των έργων στερούνται λογικής βάσης», αναφέρει ο κ.Εμίρης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 March 2013 - 18:30:25 UTC