Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα σήμερα ο Ν. Αναστασιάδης
  • [02] Οι Ιάπωνες τιμούν τα θύματα της πυρηνικής καταστροφής
  • [03] Απόκριες στην Αθήνα
  • [04] «Τα παιδιά εξερευνούν το μουσείο στο Γκάζι»
  • [05] Το νέφος μας κάνει δυστυχισμένους
  • [06] Κλείνει σήμερα στις 22.00 ο σταθμός του Μετρό στον Αγ. Αντώνιο
  • [07] "Κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο θα παρασύρει και την Ευρωζώνη"
  • [08] Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο Μέσι
  • [09] Ραντεβού με το θεατρόφιλο κοινό στο Γαλλικό Ινστιτούτο
  • [10] Πολλά υποσχόμενη γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο των πνευμόνων
  • [11] Επίθεση με γκαζάκια σε ΑΤΜ τράπεζας στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Στην Αθήνα σήμερα ο Ν. Αναστασιάδης

    Στην Αθήνα φθάνει σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

    Ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου καθώς και με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

    Τον κ. Αναστασιάδη θα υποδεχθούν ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς και ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος.

    [02] Οι Ιάπωνες τιμούν τα θύματα της πυρηνικής καταστροφής

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σ΄ολόκληρη την Ιαπωνία σήμερα, παραμονή της δεύτερης επετείου της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα, με αίτημα να εγκαταλείψει η χώρα την πυρηνική ενέργεια.

    Στο Τόκιο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε ένα μεγάλο πάρκο στο κέντρο της πόλης όπου παρακολούθησαν συναυλίες και ομιλίες από ηχητικά συστήματα, τα οποία λειτουργούσαν με ηλιακή ενέργεια.

    Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το Κοινοβούλιο, περνώντας από τη συνοικία των υπουργείων, με σκοπό να παραδώσουν αίτημα στον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε για την κατάργηση όλων των πυρηνικών σταθμών της χώρας.

    Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην υπόλοιπη χώρα.

    Μόνο δυο από τους 50 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας λειτουργούν σήμερα.

    [03] Απόκριες στην Αθήνα

    Μήνυμα αισιοδοξίας στις δύσκολες μέρες που βιώνει η Ελλάδα, θα προσπαθήσει να φέρει το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων για την Αποκριά, αξιοποιώντας το καλλιτεχνικό δυναμικό του και συνεργαζόμενος με τοπικούς φορείς.

    Ο παλμός της Αποκριάς ξεκίνησε από την πλατεία Βαρβακείου και απλώνεται στην Πλάκα, στο Μοναστηράκι, στο Σύνταγμα, στο Ζάππειο, στο Λόφο του Φιλοπάππου και σε γειτονιές της πρωτεύουσας, στις Λέσχες Φιλίας και στα Πολιτιστικά και Αθλητικά Κέντρα του δήμου Αθηναίων.

    Δρώμενα και δράσεις για παιδιά, οργανώνει ο δήμος, σε καθημερινή βάση στο κέντρο, αλλά και σε γειτονιές της Αθήνας, ενώ σήμερα στο Ζάππειο, οργανώνεται αποκριάτικος χορός με εργαστήρια ζωγραφικής, μουσικοκινητικά παιχνίδια και ξυλοπόδαρους.

    Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου, στο Λόφο του Φιλοπάππου, όπου μικροί και μεγάλοι θα γιορτάσουν τα Κούλουμα με λαγάνα, χαλβά, ελιές και άλλα εδέσματα, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Αθηναίων και του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής.

    Γλέντι για τα Κούλουμα οργανώνεται και στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ, με παραδοσιακή μουσική σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

    [04] «Τα παιδιά εξερευνούν το μουσείο στο Γκάζι»

    Με βασικά εργαλεία τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη μνήμη και την παρατηρητικότητα, παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να ανακαλύψουν τα μυστικά ενός εργοστασίου φωταερίου. Πρόκειται για ένα κυριακάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στο Γκάζι, απόσήμερα Κυριακή.

    Ένα μόλις μήνα μετά το άνοιγμα του Μουσείου μικροί φίλοι με τις οικογένειές τους και την παρότρυνση ενός μουσειοπαιδαγωγού, κάνουν μια περιήγηση στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, μέσα από παιχνίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ακολουθούν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου και γνωρίζουν την ιστορία και τη λειτουργία του παλαιού εργοστασίου.

    «Ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πιλοτικά πέρυσι για δύο μήνες και είδαμε ότι υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση», αναφέρει η υπεύθυνη Τομέα Βιομηχανικού Μουσείου, Μαρία Φλώρου. «Τα παιδιά με τη συμμετοχή των γονιών τους, ή των συνοδών τους, αλλά και με τη βοήθεια ενός μουσειοπαιδαγωγού ανακαλύπτουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, ενός μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για περίπου 130 χρόνια.»

    Τα παιδιά μέσω της διαδραστικής αυτής περιήγησης μπορούν να αντιστοιχίσουν συσκευές που λειτουργούσαν με φωταέριο με σύγχρονες οικιακές συσκευές, να ανακαλύψουν τα παραπροϊόντα που προέκυπταν από τον καθαρισμό του αερίου και τις χρήσεις τους, να γνωρίσουν τα επαγγέλματα του παλαιού εργοστάσιου φωταερίου της Αθήνας, παρατηρώντας αληθινά μηχανήματα και εργαλεία.

    Το πρόγραμμα ξεκινά από σήμερα και για κάθε Κυριακή έως τις 26 Μαϊου, ενώ η συμμετοχή είναι 6 ευρώ για παιδιά και 4 ευρώ για τους συνοδούς.

    Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία και για τις κρατήσεις, το κοινό μπορεί να καλεί στα τηλέφωνα: 210 3475535, 2103475518.

    [05] Το νέφος μας κάνει δυστυχισμένους

    Η ρύπανση του αέρα και η ανθρώπινη δυστυχία μπορεί να φαίνονται άσχετα πράγματα μεταξύ τους, στην πραγματικότητα όμως βρίσκονται σε άμεση αλληλεπίδραση, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία από 14 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο αυξάνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τόσο μεγαλώνει η δυσαρέσκεια και η δυστυχία των πολιτών. Ενώ ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή όσο πιο δυστυχείς νιώθουν οι άνθρωποι μιας χώρας ή περιοχής, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ρύπανση του αέρα.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία για την ανά κεφαλή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, που θεωρείται αντιπροσωπευτική για το γενικότερο επίπεδο ρύπανσης του αέρα σε μια χώρα, καθώς πηγάζει από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Μετά συσχέτισαν αυτά τα στοιχεία με το επίπεδο ευτυχίας των πολιτών, όπως αυτό προκύπτει από τις σχετικές έρευνες της κοινής γνώμης με ερωτηματολόγια.

    Οι χώρες που μελετήθηκαν, ήταν: Ελλάδα, Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Ρωσία.

    Η μελέτη έδειξε την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στη ρύπανση και στην ψυχική διάθεση των πολιτών, αν και δεν εξηγεί μέσω ποιού μηχανισμού προκύπτει αυτή η αλληλεπίδραση.

    Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι η λήψη μέτρων από τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές, ώστε να μειωθεί η ρύπανση, αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις γενικότερα στην ψυχική διάθεση και στην ικανοποίηση των ανθρώπων.

    «Ο καθαρότερος αέρας θα ανυψώσει το επίπεδο ευτυχίας των πολιτών στην Ευρώπη και, όπως υποψιαζόμαστε και στις άλλες χώρες του κόσμου» ανέφεραν οι Καναδοί ερευνητές.

    Από την άλλη, όπως επισημαίνουν, η λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις, τα οποία θα βελτιώνουν την καθημερινή ζωή και ικανοποίηση των πολιτών, μπορούν, με τη σειρά τους, να οδηγήσουν στη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

    Ως τέτοια μέτρα ενδεικτικά αναφέρουν την παροχή καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, την ύπαρξη «διχτυών» κοινωνικής ασφάλειας κατά της φτώχειας, την μείωση του εργασιακού στρες και των εισοδηματικών ανισοτήτων, την ύπαρξη ίσων ευκαιριών για όλους, την μείωση της διαφθοράς, την καλύτερη ποιότητα διακυβέρνησης, την πιο αποτελεσματική προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και της γενικότερης κοινωνικής ανεκτικότητας, καθώς και τη διεύρυνση των οικονομικών μια πολιτικών ελευθεριών,

    [06] Κλείνει σήμερα στις 22.00 ο σταθμός του Μετρό στον Αγ. Αντώνιο

    Κλειστός θα παραμείνει ο σταθμός «'Αγιος Αντώνιος» της γραμμής 2 του Μετρό, σήμερα, από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της κυκλοφορίας.

    Ο σταθμός θα κλείσει λόγω τεχνικών εργασιών, ενόψει της λειτουργίας των σταθμών «Περιστέρι» και «Ανθούπολη». Οι συρμοί θα τερματίζουν τα δρομολόγια στο σταθμό «Σεπόλια».

    Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας του παραπάνω σταθμού, θα γίνεται από τη γραμμή τρόλεϊ 12 «Ζάππειο - Περιστέρι (Αγ.. Ιερόθεος)» και τη λεωφορειακή γραμμή Α13 «Ομόνοια - Κηπούπολη» για τη σύνδεση του σταθμού «'Αγιος Αντώνιος» με το σταθμό «Μεταξουργείο», μέσω των στάσεων «Μεταξουργείο» επί της οδού Αχιλλέως (γραμμή 12) και «Πλ. Μεταξουργειου» επί της οδού Λένορμαν (γραμμές 12, Α13) όσον αφορά στο σταθμό «Μεταξουργείο» και μέσω της στάσης «Στ. Αγ. Αντώνιος» όσον αφορά στο σταθμό «'Αγιος Αντώνιος».

    [07] "Κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο θα παρασύρει και την Ευρωζώνη"

    Το κούρεμα καταθέσεων δεν θα είναι καταστροφικό μόνο για την Κύπρο, αλλά θα παρασύρει και την Ευρωζώνη, τονίζει σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης. Διερωτάται πού θα σταματήσει το κούρεμα καταθέσεων, αν γίνει αυτό το πράγμα στην Κύπρο.

    Κάθε φορά που μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα κεφαλαίων γιατί τότε να μην καταφεύγει στις καταθέσεις, τονίζει. Είναι γι' αυτό, προσθέτει, που «το απορρίψαμε όλοι με πολλή σιγουριά και δεν το βλέπω να γίνεται. Και η Τρόικα δεν θα επιμένει. Επιμείναμε τόσο πολύ, που μπορώ να πω με βεβαιότητα πλέον ότι, η Τρόικα εξετάζει ήδη άλλες εναλλακτικές λύσεις».

    Επίσης, ο κ. Πισσαρίδης αφήνει να νοηθεί ότι η επιβολή προσωρινής φορολογίας επί των εσόδων από τόκους μπορεί να είναι μια διέξοδος, καθώς τα επιτόκια στην Κύπρο είναι ψηλά και η φορολογία χαμηλή.

    [08] Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο Μέσι

    Ακόμα μια πρωτιά κατέγραψε ο Λιονέλ Μέσι. Σκοράροντας χθες το βράδυ (και) εναντίον της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, το... «10 το καλό» της Μπαρτσελόνα δημιούργησε άλλο ένα ρεκόρ, καθώς το ματς με τη «Ντέπορ» ήταν το 17ο συνεχές στο οποίο ο Αργεντινός άσος των «μπλαουγκράνα» βρήκε το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα.

    Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα της Μπαρτσελόνα, ο Μέσι έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατόρθωσε να πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ σε 17 σερί αγώνες στο πρωτάθλημα που συμμετέχει. Μία αγωνιστική πριν ο «Ψύλλος» μοιραζόταν την επίδοση με τον Πολωνό Τεοντόρ Πέτερεκ, ο οποίος τη δεκαετία του ΄30 είχε δημιουργήσει αίσθηση σκοράροντας για 16 συνεχή παιχνίδια με τη Ρουχ Χορζόφ.

    [09] Ραντεβού με το θεατρόφιλο κοινό στο Γαλλικό Ινστιτούτο

    Μετά από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσίαση της νέας θεατρικής γαλλικής δημιουργίας τον Μάιο του 2012, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος επαναλαμβάνει πιο δυναμικά αυτό το εγχείρημα.

    Για δύο μήνες, τον Μάρτιο και Απρίλιο 2013, χάρη σε μία πληθώρα συνεργασιών (Εθνικό θέατρο, Ελληνικό κέντρο του Διεθνούς ινστιτούτου θεάτρου-ΙΤΙ, Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη, Στέγη γραμμάτων και τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, tospirto.net) ο κύκλος εμπλουτίζεται: δύο εκδοτικοί οίκοι- Άγρα και Γρηγόρη- στους οποίους προστίθενται φέτος οι εκδόσεις Ύψιλον, διευρύνουν τις συλλογές σύγχρονου γαλλόφωνου θεάτρου. Έργα που ανεβαίνουν για δεύτερη χρονιά, ανακαλύψεις, νέες δημιουργίες δίνουν ραντεβού με το θεατρόφιλο κοινό στην Αθήνα και την επαρχία.

    Ακόμη, εξέχουσες προσωπικότητες του σύγχρονου θεάτρου όπως οι Ενζο Κόρμαν, Ζοέλ Πομερά, Ολιβιέ Πι θα επισκεφτούν την Αθήνα όχι μόνο για να παρουσιάσουν την σκηνοθετική τους δουλειά αλλά κυρίως για να γνωρίσουν και να συναντήσουν από κοντά τη νέα ελληνική θεατρική σκηνή σε όλη της την πολυμορφία.

    Η πρώτη συνάντηση που σηματοδοτεί την έναρξη του «Focus Σύγχρονο Θέατρο» θα γίνει με τον Ολιβιέ Πι και τον Γιάννη Μαυριτσάκη,αύριο Δευτέραστις 19.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

    Ακολουθεί στις 15 Μαρτίου η πρεμιέρα της παράστασης «Vitrioli» του του Γιάννη Μαυριτσάκη, σε σκηνοθεσία του Ολιβιέ Πι στο Εθνικό Θέατρο - Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 28 Απριλίου.

    [10] Πολλά υποσχόμενη γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο των πνευμόνων

    Ποντίκια που είχαν έως 200 όγκους στους πνεύμονές τους, θεραπεύτηκαν σχεδόν τελείως από τον καρκίνο με τη χρήση μιας πειραματικής γονιδιακής θεραπείας. Τα πειραματόζωα πήραν ένα αντιβιοτικό, που ενεργοποίησε ένα μεταλλαγμένο γονίδιο, το οποίο είχε εισαχθεί προηγουμένως στον οργανισμό τους.

    Οι ερευνητές κατάφεραν να αναστείλουν τη δράση μιας πρωτεϊνης που διευκολύνει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Οι όγκοι εξαφανίστηκαν από τα ποντίκια και μάλιστα χωρίς παρενέργειες, αντίθετα με τους φόβους που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν.

    Η μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία ήταν αποτελεσματική ακόμα και μετά από αρκετές δόσεις, γεγονός ενδεικτικό ότι τα ζώα δεν ανέπτυσσαν αντίσταση σε αυτήν, ένα συχνό πρόβλημα στις σημερινές αντικαρκινικές θεραπείες, όπου η νόσος μπορεί να επανέλθει δριμύτερη. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να προσαρμόσουν την τεχνική με τρόπο τέτοιο που να είναι ασφαλής και κατάλληλος για τους ανθρώπους, έτσι ώστε να αρχίσουν οι σχετικές κλινικές δοκιμές.

    Οι επιστήμονες εκτίμησανότι η νέα μέθοδος «θα αλλάξει την πορεία της θεραπείας του καρκίνου, παρόλο που ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας».

    Η συγκεκριμένη πρωτεϊνη εμπλέκεται σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου (τραχήλου μήτρας, μαστού, εντέρου, στομάχου, πνευμόνων), συνεπώς η απενεργοποίησή της θα ήταν πολλαπλά χρήσιμη.

    [11] Επίθεση με γκαζάκια σε ΑΤΜ τράπεζας στη Θεσσαλονίκη

    Εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε στις 3.20 πμ σε ΑΤΜ της Eurobank,στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αστυνομικές αρχές άγνωστοι έριξαν δύο αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (γκαζάκια) στο ΑΤΜ της τράπεζας επί της οδούς Ιώνος Δραγούμη 22, από τους οποίους εξερράγη μόνο ο ένας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 March 2013 - 10:30:26 UTC