Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο Δημόσιο
  • [02] Προς ματαίωση η συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων για τα μεταλλεία Χαλκιδικής
  • [03] Κλειστοί σήμερα, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία
  • [04] Αντίο Κομαντάντε
  • [05] Μία παράσταση με άρωμα ...γυναίκας
  • [06] Οι δανειστές θέλουν την επιβολή φόρου υπεραξίας στην Κύπρο
  • [07] "Θάνατος" το πολύ αλάτι
  • [08] Κατέρρευσε επί σκηνής ο Τζάστιν Μπίμπερ
  • [09] Προσαγωγές της αστυνομίας για το επεισόδιο στις Σκουριές
  • [10] Πρόβλημα στα μάτια κρατάει κλινήρη τον Μπερλουσκόνι
  • [11] Φόρμα πιλάτες με αισθητήρες που «ειδοποιούν» για λάθος κινήσεις
  • [12] Νέα μελέτη δείχνει πόσο κακό κάνει το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας
  • [13] Η Κ. Λαγκάρντ εύχεται για τις γυναίκες

  • [01] Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο Δημόσιο

    Συνεδριάζει σήμερα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με βασικό θέμα τις αλλαγές στο δημόσιο.

    Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των δομών των υπουργείων και τα νέα μειωμένα οργανογράμματά τους αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους δανειστές.

    [02] Προς ματαίωση η συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων για τα μεταλλεία Χαλκιδικής

    Προς ματαίωση οδηγείται, τελικά, η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί σήμερα το πρωί, στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που σημειώθηκε χθες στην Ιερισσό Χαλκιδικής.

    Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί με πρωτοβουλία του προϊσταμένου στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγή Γιαννάκη, αλλά, όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ από δικαστικές πηγές, οι εκπρόσωποι των φορέων δεν συμφώνησαν.

    Είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι κατοίκων της περιοχής, ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Αθηναγόρας Παζαρλής και ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Χρήστος Πάχτας.

    [03] Κλειστοί σήμερα, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία

    Κλειστοί θα είναι σήμερα Παρασκευή, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, αντιδρώντας στο προωθούμενο νέο οργανόγραμμα λειτουργίας του υπουργείου.

    Την απεργία προκήρυξαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, και θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α).

    Οαναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, είχε χθες συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων, και δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης στο σχέδιο οργανισμού λειτουργίας του υπουργείου Πολιτισμού.

    [04] Αντίο Κομαντάντε

    Η συντριπτική πλειοψηφία των αρχηγών κρατών της Λατινικής Αμερικής αναμένεται την Παρασκευή στη Βενεζουέλα για να παραστεί στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες. Την τελετή θα παρακολουθήσουν επίσης δυο από τους πλέον αμφιλεγόμενους ηγέτες στον κόσμο ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν.

    «Μέχρι τώρα, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 55 χωρών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους», διαβεβαίωσε ο εκτελών χρέη προέδρου Νίκολα Μαντούρο στην κρατική τηλεόραση VTV.

    Στην κηδεία που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει από τις 11:00 τοπική ώρα (1530 GMT) θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών όπως της Ένωσης για την Ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής (Aladi), της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (Unasur) και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ελία Χούα.

    Τρεις ηγέτες της Λατινικής Αμερικής θεωρείται ότι ήταν πολύ κοντά στο Ούγκο Τσάβες και είναι στη Βενεζουέλα από την Τετάρτη. Ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας, η Κριστίνα Κίρχνερ της Αργεντινής και ο αποκαλούμενος φτωχότερος πρόεδρος στον κόσμο ο Χοσέ Μουχίκα της Ουρουγουάης. Η κα Κίρχνερ αναχώρησε την Πέμπτη από τη Βενεζουέλα αφήνοντας πίσω της τον υπουργό των Εξωτερικών.

    Στην κηδεία θα παραβρεθούν από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής οι Ενρίκε Πένα Νιέτο πρόεδρος του Μεξικού, Ντίλμα Ρούσεφ πρόεδρος της Βραζιλίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος πρόεδρος της Κολομβίας, Ραφαέλ Κορέα πρόεδρος του Ισημερινού, Σεμπάστιαν Πινιέρα πρόεδρος της Χιλής, Ολάντα Χουμάλα πρόεδρος του Περού, Ντανιέλ Ορτέγκα πρόεδρος της Νικαράγουας, Ρικάρντο Μαρτινέλι πρόεδρος του Παναμά, Μαουρίτσιο Φούνες πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ και Ότο Πέρες πρόεδρος της Γουατεμάλας

    Από την Καραϊβική, ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί και της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεντίνα.

    Η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Πέμπτη στην άφιξη στο Καράκας του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο. Η άφιξη του Φιντέλ Κάστρο, του πνευματικού πατέρα του Τσάβες φαίνεται απίθανη λόγω της ιατρικής κατάστασης που τον ανάγκασε να περιορίσει τις δραστηριότητές του.

    Κανείς αρχηγός κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ανακοίνωσε την παρουσία του. Η Γαλλία θα στείλει έναν από τους λεγόμενους «μικρούς» υπουργούς και η Ισπανία τον πρίγκιπα Φελίπε, διάδοχο του θρόνου. Η Ρωσία και η Κίνα, στενοί οικονομικοί σύμμαχοι της Βενεζουέλας επί Τσάβες θα στείλουν μεγάλες αντιπροσωπείες.

    Εν τω μεταξύ, ο εκτελών χρέη προέδρου της χώρας Νίκολα Μαντούρο, δήλωσε ότι το σώμα του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες θα ταριχευτεί και θα τοποθετηθεί «στην αιωνιότητα», στο στρατιωτικό μουσείο.

    «Έχει αποφασιστεί το σώμα του Κομαντάντε να ταριχευτεί έτσι ώστε να παραμένει αιώνια στη θέα των ανθρώπων σε ένα μουσείο», είπε ο στενός συνεργάτης του Τσάβες στην κρατική τηλεόραση. Κατά τον Μαντούρο η κίνηση αυτή που θυμίζει τη μεταθανάτια μεταχείριση των κομμουνιστών ηγετών Λένιν, Στάλιν και Μάο θα βοηθήσει να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα της σοσιαλιστικής επανάστασης.

    [05] Μία παράσταση με άρωμα ...γυναίκας

    Ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα, αφιερωμένο στη γυναίκα, θα παρουσιάσουν σήμερα η σοπράνο Μάρα Θρασυβουλίδου και ο μαέστρος -πιανίστας Γιώργος Νιάρχος, στο βιβλιοπωλείο Ιανός.

    «'Αρωμα γυναίκας & παλιά Αθήνα», είναι ο τίτλος της παράστασης, σε ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια των: Θ. Σακελλαρίδη, Ν. Χατζηαποστόλου, Κ. Γιαννίδη, Λόλας Βώττη, Σωτηρίας Ιατρίδου, Αττίκ, Borgmann, Γρ. Κωνσταντινίδη, Μ. Σουγιούλ, Μ. Χατζιδάκι, Piazzola, C. Gardel, N. Glanzberg / H. Contet.

    «Το πρόγραμμα καλύπτει ένα μεγάλο μουσικό φάσμα, ώστε να ενδιαφέρει ένα ευρύτερο κοινό. Σε αυτή τη συναυλία ξεκινάμε από τις αρχές του 20ου αιώνα έως το 1960, για να δείξουμε τον τρόπο που ψυχαγωγούντο οι άνθρωποι στην Ελλάδα και αλλού», λέει χαρακτηριστικά, η Μάρα Θρασυβουλίδου στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. «Μέσα από αυτή τη συναυλία, κάνουμε μία διαδρομή στην πορεία της γυναίκας μέσα στον 20ο αιώνα, με το δικαίωμα της ψήφου, της γυναίκας «συζύγου», της γυναίκας «μητέρας», με τραγούδια που υμνούν την ίδια.»

    Με τα τραγούδια της οπερέτας, του γραμμοφώνου, του ομιλούντος κινηματογράφου, το κοινό μεταφέρεται σε μία άλλη εποχή.

    [06] Οι δανειστές θέλουν την επιβολή φόρου υπεραξίας στην Κύπρο

    Οι διεθνές δανειστές θα επιθυμούσαν από την Κύπρο να προχωρήσει στην αύξηση του καθαρού εταιρικού φόρου και την επιβολή φόρου υπεραξίας, καθώς επίσης στην είσπραξη φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    Η Κύπρος χρειάζεται έως και 17 δισεκατομμύρια ευρώ - σχεδόν όσο και το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν - σε δάνειο έκτακτης ανάγκης, που θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει στην ανακεφαλαιοποίηση μεγάλου μέρους του τραπεζικού της τομέα, που έχει πληγεί από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς και στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και των δαπανών της κυβέρνησης.

    Το ποσό θεωρείται μικρό σε σύγκριση με το ΑΕΠ της ευρωζώνης, αλλά φορείς χάραξης πολιτικής σε πολλές χώρες, ιδίως στη Γερμανία που έχει εκλογές τον Σεπτέμβριο, επιθυμούν να περιορίσουν την έκθεση των φορολογουμένων, στη διάσωση της Κύπρου, καθώς οι προγενέστερες διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, έκαναν την κοινή γνώμη απρόθυμη για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του νότου.

    Ένας αξιωματούχος, ενημέρωσε για τις συνομιλίες μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη νέα κυβέρνηση της Λευκωσίας, και δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις.

    «Όλες αυτές οι επιλογές είναι στο τραπέζι σήμερα, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία», είπε ο αξιωματούχος. Ο φόρος υπεραξίας, θα μπορούσε να εισαχθεί μόνο προσωρινά, για τρία χρόνια, και θα παρείχε στην κυβέρνηση ένα επιπλέον έσοδο 200-300 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ονομαστικός εταιρικός φόρος, ο οποίος τώρα ανέρχεται στο 10%, θα μπορούσε να αυξηθεί στο 12,5%, σύμφωνα με αξιωματούχους.

    Η εισαγωγή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που θα εφαρμοστεί από 11 χώρες της ζώνης του ευρώ από τον επόμενο χρόνο, είναι μια ιδέα της τρόικας, που η Κύπρος δεν υποστηρίζει προς το παρόν. Ο φόρος θα καθορίζεται στο 0,01% της αξίας των συναλλαγών για τα παράγωγα και στο 0,1% για τις μετοχές και τα ομόλογα.

    [07] "Θάνατος" το πολύ αλάτι

    Η αυξημένη ποσότητα αλατιού στα φαγητά που καταναλώνει κανείς, μπορεί να «σπρώχνει» το ανοσοποιητικό σύστημα να στρέφεται εναντίον του, με συνέπεια να εμφανίζονται ή να επιδεινώνονται διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1, η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα τριών νέων αμερικανικών επιστημονικών ερευνών.

    Το αλάτι -που είναι ήδη γνωστό πως αυξάνει τον αγγειακό κίνδυνο για την καρδιά και τον εγκέφαλο- φαίνεται πως επίσης μπορεί να «πυροδοτήσει» ένα τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε το τελευταίο να στραφεί εναντίον των υγιών ιστών, αντί να αποτελεί την άμυνα του οργανισμού και να καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

    Κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά αυτοάνοσων παθήσεων διεθνώς. Έως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τόσο οι γενετικοί, όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (κάπνισμα, έλλειψη βιταμίνης D, μόλυνση από ιούς κ.α.) αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση των αυτοάνοσων παθήσεων. Τώρα, για πρώτη φορά, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ και το «Science», προκύπτουν στοιχεία ότι και το αλάτι μπορεί να παίζει το δικό του όχι αμελητέο ρόλο, αν και σε ποιό βαθμό ακριβώς συμβαίνει αυτό, παραμένει ακόμα άγνωστο.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ποντίκια που στο εργαστήριο υποβάλλονταν σε διατροφή πλούσια σε αλάτι, ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν μια ασθένεια παρόμοια με τη σκλήρυνση κατά πλάκας (την αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα).

    [08] Κατέρρευσε επί σκηνής ο Τζάστιν Μπίμπερ

    Ο έφηβος καναδός ποπ τραγουδιστής, Τζάστιν Μπίμπερ, κατέρρευσε επί σκηνής, καθώς παρουσίασε δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια μουσικής παράστασης στο Λονδίνο, ανέφεραν οι εκπρόσωποί του.

    «Είναι καθ' οδόν προς το γιατρό τώρα,» δήλωσε η εκπρόσωπος του Μπίμπερ, Μελίσα Βίκτορ. «Ο Τζάστιν λιποθύμησε έγινε μια 20λεπτη διακοπή της συναυλίας και του χορηγήθηκε οξυγόνο» συμπλήρωσε η ίδια.

    Ο 19χρονος Μπίμπερ επέστρεψε στη σκηνή μετά την ολιγόλεπτη διακοπή με σκοπό να ολοκληρώσει, καθώς είπε ότι ήταν εντάξει και μπορούσε να το κάνει. Όμως ο Σκοτ Μπράουν εκ των εκπροσώπων του, τόνισε στο Ρόιτερς ότι ο νεαρός αγνόησε τις εντολές των γιατρών και επέστρεψε στη σκηνή του O2 Arena για να ολοκληρώσει την παράσταση του.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο νεαρός τραγουδιστής δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας πριν από την εμφάνιση του στο O2 Arena του Λονδίνου. Η εμφάνιση του Μπίμπερ στο Λονδίνο είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής παρουσίας του, που γίνεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του.

    [09] Προσαγωγές της αστυνομίας για το επεισόδιο στις Σκουριές

    Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης προσήχθησαν 4 άτομα από τη Χαλκιδική στο πλαίσιο των ερευνών της Αστυνομίας για το επεισόδιο στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η δικονομική τους θέση.

    Έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση συγκεντρώθηκαν συγγενείς και φίλοι των προσαχθέντων. Η Αστυνομία δεν έχει κάνει επίσημες ανακοινώσεις.

    [10] Πρόβλημα στα μάτια κρατάει κλινήρη τον Μπερλουσκόνι

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παραμείνει σε κατ' οίκον νοσηλεία για μια εβδομάδα, καθώς αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στα μάτια, ανέφερε ο γιατρός του. Ο Μπερλουσκόνι «χρειάζεται τουλάχιστον επτά ημέρες απόλυτης ξεκούρασης με καμία έκθεση στο φως », είπε ο Αλμπέρτο Ζανγκρίλο στο πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos. Ο γιατρός εξήγησε ότι ο Μπερλουσκόνι πάσχει από ραγοειδίτιδα, μια οφθαλμική φλεγμονή και χρειάζεται θεραπεία με φάρμακα.

    Τον περασμένο μήνα, ο 76χρονος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και πολιτικός, αναγκάστηκε να ακυρώσει την τελική προεκλογική του συγκέντρωση, εν όψει των γενικών εκλογών στις 24 και 25 Φεβρουαρίου και πάλι εξ αιτίας προβλήματος των ματιών.

    Λόγω της κατάστασής του, ο Μπερλουσκόνι ακύρωσε το πρόγραμμα της Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένων και των συζητήσεων με τον Μάριο Μόντι. Οι δικηγόροι του ζήτησαν επίσης, αναβολή της δικάσιμου για το σεξουαλικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο πρώην πρωθυπουργός. Η παρουσία του πολιτικού δεν είναι υποχρεωτική, και το δικαστήριο αποφάσισε να προχωρήσει ανεξάρτητα αν παραστεί ή όχι.

    [11] Φόρμα πιλάτες με αισθητήρες που «ειδοποιούν» για λάθος κινήσεις

    Ειδικά σχεδιασμένη φόρμα για γυμναστική πιλάτες διαθέτει αιθητήρες που «ειδοποιούν», με δόνηση, το άτομο που τη φοράει όταν η στάση του σώματός του δεν είναι σωστή.

    Η εφεύρεση ανήκει στην Τζένιφερ Ντάρμουρ, σχεδιάστρια εταιρείας με έδρα το Σιάτλ των ΗΠΑ. «Δεν μοιάζει με έναν υπολογιστή που τον... φοράς» αναφέρει η ίδια και προσθέτει: «μοιάζει με απλή φόρμα πιλάτες».

    Όπως τονίζει η Ντάρμουρ, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στον ρουχισμό, εάν γίνει με διακριτικότητα και στυλ, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα προσοδοφόρα και εμπορική. Αναφορικά με την εφαρμοσμένη τεχνολογία σε είδη ρουχισμού, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν αρκετοί ανασταλτικοί παράγοντες ως προς την εξάπλωσή της.

    Πρώτον, τα περισσότερα ηλεκτρονικά είδη είναι κατασκευασμένα από μέταλλα ή σκληρά πλαστικά και όχι από εύκαπτες ίνες, όπως τα ρούχα.

    Δεύτερον, τα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι συσκευές - όπως η πρωτότυπη φόρμα πιλάτες - είναι μαζικά, οπότε ο διαχωρισμός τους είναι αναγκαίος προκειμένου να καταλήξει ο χρήστης σε ένα σαφές συμπέρασμα.

    Τρίτον, η διαδραστική σχέση ανάμεσα σε υπολογιστές και ανθρώπους μπορεί να είναι ενοχλητική, αναγκάζοντας τα άτομα να σταματήσουν ότι κάνουν, προκειμένου να ελέγξουν τα μηνύματα που «στέλνει» η κάθε συσκευή.

    Το «έξυπνο» φορμάκι για πιλάτες επιχειρεί, κατά την Ντάρμουρ, να ξεπεράσει τις παραπάνω προκλήσεις. Διαθέτει τέσσερις αισθητήρες στο εμπρός και πίσω μέρος αλλά και στις δύο πλαϊνές πλευρές. Αυτοί οι αισθητήρες παρακολουθούν διαρκώς την κίνηση των μυών και τη στάση του σώματος. Μέσω της δόνησης, η φόρμα προειδοποιεί τον άνθρωπο που τη φορά ότι πρέπει να μετατοπίσει το σώμα του και να διορθώσει τη στάση του. Εξάλλου, όπως τονίζει η Ντάρμουρ «το παν είναι η ακρίβεια».

    [12] Νέα μελέτη δείχνει πόσο κακό κάνει το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας

    Τα λουκάνικα, το σαλάμι, το μπέικον, τα χάρμπουγκερ και τα άλλα κόκκινα επεξεργασμένα κρέατα φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, που συμπεριέλαβε στοιχεία από περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε δέκα χώρες, κατά μέσο όρο επί 13 χρόνια. Πρόκειται για μια ακόμη μελέτη, που έρχεται να αναδείξει τους κινδύνους από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, ιδίως όσον αφορά τον καρκίνο του εντέρου.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σαμπίν Ρόρμαν του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "BMC Medicine", σύμφωνα με το BBC, συμπέραναν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε τέτοιου είδους κρέατα, συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και, τελικά, πρόωρο θάνατο. Από ελληνικής πλευράς, στη μελέτη συμμετείχαν ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Τριχόπουλος (καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ), η βιοπαθολόγος-διατροφολόγος Αντωνία Τριχοπούλου και η Ανδρονίκη Νάσκα (επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών).

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αιτία μπορεί να είναι το αλάτι και οι άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή και τη συντήρηση των επεξεργασμένων κρεάτων. Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε τέτοια κρέατα, τείνουν επίσης να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, να καπνίζουν, να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, να ασκούνται λιγότερο σωματικά και γενικότερα να έχουν συνήθειες επιβλαβείς για την υγεία τους.

    Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από 160 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα (δηλαδή περίπου δύο λουκάνικα και μια φέτα μπέικον) είχαν κατά μέσο όρο 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα στη διάρκεια των 13 ετών που διήρκεσε η μελέτη, σε σχέση με όσους έτρωγαν μόνο 20 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά. Συνολικά, όσο διήρκεσε η έρευνα, πέθαναν περίπου ένας στους 17 ανθρώπους του δείγματος, οι 10.000 από καρκίνο και οι 5.500 από καρδιά.

    «Το σταμάτημα του καπνίσματος είναι πιο σημαντικό από το κόψιμο του κρέατος, αλλά θα συνιστούσα στους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωσή του», δήλωσε η Ρόρμαν. Όπως είπε, αν όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, έτρωγαν το πολύ 20 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα, το 3% των πρόωρων θανάτων θα είχαν αποφευχθεί. Από την άλλη, πρόσθεσε, λίγη κατανάλωση κόκκινου κρέατος χρειάζεται, επειδή περιέχει βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες, όπως σίδηρο.

    Για να πάρει ένας άνθρωπος τις αναγκαίες πρωτεϊνες, υπάρχουν διάφορες άλλες πηγές, όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, τα όσπρια κ.α.

    [13] Η Κ. Λαγκάρντ εύχεται για τις γυναίκες

    Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι γιορτάζει τη διεθνή ημέρα των γυναικών με την ελπίδα ότι "αύριο δεν θα χρειαζόμαστε πια ποσοστώσεις" για να προωθηθεί η ισότητα των φύλων.

    "Στις 8 Μαρτίου, γιορτάζουμε τις γυναίκες, τις γυναίκες και τους άνδρες που υποστηρίζουν την υπόθεση των γυναικών ώστε απλούστατα αύριο να μην χρειαζόμαστε πια ποσοστώσεις", αναφέρει η Λαγκάρντ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Η Λαγκάρντ, μια από τις ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη, εξέφρασε την ελπίδα τα νεαρά κορίτσια "να έχουν παντού στον κόσμο πρόσβαση στην εκπαίδευση" και οι γυναίκες να μπορούν "να επιλέγουν τη ζωή που επιθυμούν".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 March 2013 - 7:30:25 UTC