Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επένδυση 1,4 δισ. ευρώ για κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα
  • [02] Τέσσερις νεκρές χελώνες καρέτα - καρέτα αντίκρισαν οι κάτοικοι της Πρέβεζας
  • [03] Βουλγαρία: Καταψήφιση πρότασης για την κρατικοποίηση της ενέργειας
  • [04] Δεκαεννέα χρόνια χωρίς τη Μ. Μερκούρη - Mνημόσυνο στη μνήμη της
  • [05] Οι σεισμοί θα "ακούγονται" και στον ουρανό μέσω του GOCE
  • [06] Προανακριτική: Καταθέτει από το πρωί η Κ. Φρατζεσκάκη
  • [07] Η Eurostat επιβεβαίωσε με 2η εκτίμησή της ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε 0,9% σε ετήσια βάση
  • [08] Τρία παιδιά κάηκαν ζωντανά από πυρκαγιά σε τροχόσπιτο, στη Βουλγαρία
  • [09] Βεστερβέλε: "Βαθιά τομή για τη Βενεζουέλα ο θάνατος του Τσάβες"

  • [01] Επένδυση 1,4 δισ. ευρώ για κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα

    Υπογράφεται το ερχόμενο Σάββατο 9 Μαρτίου στην Πτολεμαΐδα η σύμβαση για την ανάθεση κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ "Πτολεμαΐδα 5".

    Όπως επισημαίνεται, το έργο, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δισ. ευρώ, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις.

    Η νέα μονάδα θα είναι η πλέον σύγχρονη και περιβαλλοντικά φιλική της ΔΕΗ, με καύσιμο τον τοπικό λιγνίτη. Πρόκειται για μια λιγνιτική μονάδα με την πλέον σύγχρονη διαθέσιμη τεχνολογία, ισχύος 660 μεγαβάτ + 140 μεγαβάτ για τηλεθέρμανση, η οποία θα αποτελέσει Μονάδα βάσης, θα αντικαταστήσει παλαιές, ρυπογόνες και χαμηλού βαθμού απόδοσης λιγνιτικές μονάδες και θα διασφαλίσει την προμήθεια θερμικής ενέργειας στην τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας.

    Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Η λειτουργία της θα ενισχύσει αποτελεσματικά την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, ώστε να στηριχθεί και να ενισχυθεί και η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Η πολύ μεγάλη αυτή επένδυση είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης.

    Τέλος, το έργο θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τη "θωράκισή" της από διεθνείς ενεργειακές κρίσεις, περιορίζοντας τις συνέπειες από την εκτόξευση των διεθνών ενεργειακών τιμών σε βάρος της οικονομίας της χώρας και του επιπέδου διαβίωσης του ελληνικού λαού, που δοκιμάζεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

    [02] Τέσσερις νεκρές χελώνες καρέτα - καρέτα αντίκρισαν οι κάτοικοι της Πρέβεζας

    Τέσσερις νεκρές θαλάσσιες χελώνες καρέτα - καρέτα, εκ των οποίων η μία έφερε σημάδια τραυματισμού, ήταν το θλιβερό θέαμα που αντίκρισαν οι κάτοικοι της περιοχής του Πνευματικού Φάρου και του Παντοκράτορα στην Πρέβεζα, χθες το απόγευμα.

    Ο Δήμος της Πρέβεζας ειδοποιήθηκε για την περισυλλογή και την ταφή τους.

    Οι νεκρές θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο, αλλά και στα παράλια του Ιονίου, είναι ένα συχνό φαινόμενο. Ο Δημήτρης Μπαρέλος, περιβαλλοντολόγος, συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Αμβρακικού αναφέρει σχετικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: "Ο Αμβρακικός είναι μια περιοχή σημαντική στη Μεσόγειο, όπου οι χελώνες καρέτα - καρέτα βρίσκουν τροφή. Αυτό, γιατί τα νερά είναι πιο ζεστά και πλούσια σε όστρακα και ψάρια, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους".

    Όπως σημειώνει ο κ. Μπαρέλος, εκτός από τους φυσικούς θανάτους των χελώνων, δυστυχώς, πολλές φορές υπάρχουν είτε ατυχήματα, γιατί μπλέχτηκαν σε δίχτυα, είτε σκόπιμες θανατώσεις.

    Συγκεκριμένα, όπως λέει, έχουν βρεθεί τρεις χελώνες με πολλαπλά κτυπήματα στο κεφάλι με αιχμηρό αντικείμενο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι ψαράδες περιθάλπουν και ενημερώνουν τον Φορέα για τραυματισμένες χελώνες. "Προσπαθούμε, λοιπόν, μέσω ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος, του ProAct Natura 2000, να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε ότι δεν είναι οι χελώνες ανταγωνιστές των ψαράδων η άλλων που τις συναντούν και τις κακομεταχειρίζονται" καταλήγει ο κ. Μπαρέλος.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμεναρχείου Πρέβεζας, έχουν εντοπιστεί από τις αρχές του χρόνου ακόμη 8 νεκρές χελώνες στον Αμβρακικό και τις ακτές του Ιονίου.

    [03] Βουλγαρία: Καταψήφιση πρότασης για την κρατικοποίηση της ενέργειας

    Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας καταψήφισε την πρόταση του κόμματος "Ατάκα" ("Επίθεση")για την προσωρινή ανάκληση των αδειών των τριών εταιρειών διανομής ενέργειας που λειτουργούν στη χώρα (CEZ, EVN και Energo-Pro) και την κρατικοποίησή τους.

    Στις 13 Φεβρουαρίου 2013, το κόμμα "Ατάκα" υπέβαλε πρόταση στην κυβέρνηση να ξεκινήσει η διαδικασία για τον τερματισμό των συμβολαίων ιδιωτικοποίησης με τις τρεις εταιρείες, σε διάστημα ενός μήνα. Σύμφωνα με την πρόταση, το σύνολο του ενεργητικού των τριών εταιρειών θα επιστρεφόταν στο κράτος.

    Ο επικεφαλής του "Ατάκα" Βόλεν Σίντεροφ, σύμφωνα με όσα επισημαίνει η καθημερινή εφημερίδα "Σεγκά", υποστήριξε ότι οι τρεις εταιρείες δεν εκπλήρωσαν τους όρους των συμβολαίων ιδιωτικοποίησης, προσέφεραν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες και "φούσκωσαν" τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η πρόταση του κόμματος για την κρατικοποίηση των τριών εταιρειών απορρίφθηκε από τη Βουλή με 13 ψήφους κατά, ενώ 12 ψήφισαν υπέρ και υπήρξαν 45 αποχές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite".

    Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του 36χρου Πλάμεν Γκοράνοφ, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε -και τελικά απεβίωσε - διαμαρτυρόμενος για υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο δήμος της Βάρνας.

    [04] Δεκαεννέα χρόνια χωρίς τη Μ. Μερκούρη - Mνημόσυνο στη μνήμη της

    Στενοί συνεργάτες, άνθρωποι που έμειναν δίπλα της από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή, συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι, στον τάφο της Μελίνας Μερκούρη, δεκαεννιά χρόνια μετά τον θάνατο της, αποτίοντας φόρο τιμής στην Ελληνίδα ηθοποιό και πολιτικό, που συμπύκνωνε και συμβόλιζε το πρόσωπο μιας Ελλάδας, αγωνιζόμενης ενάντια στη βαρβαρότητα με μοναδικό όπλο τον πολιτισμό.

    Ο αδελφός της, Σπύρος, η συγγραφέας Άλκη Ζέη, η στενή της συνεργάτις, Μανουέλλα Παυλίδου, το ζεύγος Λαλιώτη, ήταν μερικοί από τους ανθρώπους του στενού της περιβάλλοντος, που βρέθηκαν στην τέλεση του μνημοσύνου στο Α΄Νεκροταφείο.

    Η δήλωση της Μελίνας «γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα», όταν πληροφορήθηκε την απόφαση της χούντας για στέρηση του δικαιώματος της ιθαγένειας, θα μείνει ιστορική, ενώ ο αγώνας της για τον διάλογο των πολιτισμών της Ευρώπης, αλλά και την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, παραμένουν επίκαιρα.

    [05] Οι σεισμοί θα "ακούγονται" και στον ουρανό μέσω του GOCE

    Οι γεωλόγοι και οι σεισμολόγοι στο μέλλον μπορεί να έχουν ένα μάλλον απρόσμενο σύμμαχο, το διάστημα, καθώς, όπως γίνεται τώρα αντιληπτό, οι σεισμοί, αν είναι ισχυροί, είναι δυνατό να ανιχνευθούν και από τον ουρανό, με τη βοήθεια των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο ευρωπαϊκός δορυφόρος GOCE, χωρίς καν να το επιδιώξει, έγινε ο πρώτος τροχιακός σεισμογράφος στην ιστορία.

    Γάλλοι και Ολλανδοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Ραφαέλ Γκαρσία του πανεπιστημίου της Τουλούζης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», σύμφωνα με το «Nature», αναφέρουν ότι ο σεισμός του 2011 στην Ιαπωνία (που οδήγησε και σε τεράστιο τσουνάμι) ήταν τόσο δυνατός που «ακούστηκε» μέχρι το διάστημα. Τα ηχητικά κύματα από το σεισμό έγιναν αντιληπτά σε ύψος 260 χιλιομέτρων από το δορυφόρο GOCE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που χαρτογραφεί τις αδιόρατες μεταβολές στη βαρύτητα του πλανήτη μας.

    Η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για να υπάρξουν στο μέλλον ειδικοί δορυφόροι-σεισμογράφοι, που θα «πιάνουν» σεισμούς από απομακρυσμένα μέρη, όπως π.χ. στη μέση ενός ωκεανού. Παράλληλα, τέτοιοι δορυφόροι μπορούν να βοηθήσουν στην επιτήρηση τυχόν υπόγειων πυρηνικών δοκιμών από κυβερνήσεις, καθώς και σε αυτή την περίπτωση εκπέμπονται υποηχητικά κύματα.

    Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος

    [06] Προανακριτική: Καταθέτει από το πρωί η Κ. Φρατζεσκάκη

    Η πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Καίτη Φρατζεσκάκη καταθέτει, από τις 10 το πρωί, στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές το πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη "λίστα Λαγκάρντ".

    Το απόγευμα, θα συνεχίσει την κατάθεσή της η ιδιαιτέρα του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, Γαλάτια Μανέ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή της κατάθεση, η κ. Μανέ υποστήριξε όσα είχε πει και στον εισαγγελέα. Παραδέχτηκε μεν ότι αντέγραψε το cd με τη "λίστα Λαγκάρντ", ωστόσο διέψευσε ότι πήρε ποτέ εντολή από τον κ. Διώτη να το καταστρέψει και δήλωσε άγνοια για την τύχη του.

    [07] Η Eurostat επιβεβαίωσε με 2η εκτίμησή της ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε 0,9% σε ετήσια βάση

    Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,9% σε ετήσια, στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμησή της, του προηγουμένου μηνός.

    Η Eurostat επιβεβαίωσε, επίσης, ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους (σ.σ.: δεν αναφέρονται στοιχεία για τη μεταβολή του ελληνικού ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση).

    Στην ΕΕ των 27, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση και 0,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

    Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ σημείωσε η Ελλάδα, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (-3,8%), την Κύπρο (-3%), τη Σλοβενία (-2,8%) και την Ιταλία (-2,7%).

    [08] Τρία παιδιά κάηκαν ζωντανά από πυρκαγιά σε τροχόσπιτο, στη Βουλγαρία

    Τρία παιδιά κάηκαν ζωντανά, όταν ξέσπασε πυρκαγιά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο τροχόσπιτο που κατοικούσαν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους, σε συνοικία Ρομά στην πόλη του Βίντιν.

    Σύμφωνα με τις αρχικές έρευνες των αστυνομικών αρχών, τα παιδιά βρίσκονταν μέσα στο τροχόσπιτο, το οποίο ήταν κλειδωμένο και δεν μπορούσαν να βγουν έξω, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite".

    Πυροσβέστες, αστυνομικοί και νοσηλευτικό προσωπικό που ειδοποιήθηκαν για την φωτιά στην συνοικία "Νέος Δρόμος" στο Βίντιν έσπευσαν στο σημείο, όπου είδαν το τροχόσπιτο τυλιγμένο στις φλόγες και επιχείρησαν να σβήσουν την πυρκαγιά.

    Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα τα τρία παιδιά - δύο αγόρια ηλικίας 4 και 7 ετών, αντίστοιχα και η 17χρονη αδελφή τους - να απανθρακωθούν.

    Από την έρευνα των αστυνομικών αρχών προέκυψε ότι οι γονείς των παιδιών, η 24χρονη μητέρα και ο 33χρονος πατέρας, τα είχαν αφήσει μόνα τους στο τροχόσπιτο.

    Οι σοροί των παιδιών εστάλησαν στο νοσοκομείο για να γίνει ιατροδικαστική εξέταση και η αστυνομία διεξάγει δεύτερη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς. Προς το παρόν ανακοινώθηκε ότι στο τροχόσπιτο υπήρχε ξυλόσομπα.

    Εξάλλου, σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας αναφέρεται ότι ο πατέρας πήγε να πει ένα ποτό σε μια κοντινή ταβέρνα και κλείδωσε μέσα στο τροχόσπιτο τα παιδιά. Και οι δύο γονείς συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν έως ότου οριστεί ακρόαση.

    [09] Βεστερβέλε: "Βαθιά τομή για τη Βενεζουέλα ο θάνατος του Τσάβες"

    Στη Γερμανία ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε εξέφρασε την ευχή στη Βενεζουέλα να αρχίσει μια νέα εποχή μετά τον θάνατο του προέδρου της. "Υπολογίζω στο γεγονός ότι μια νέα εποχή θα ξεκινήσει στη Βενεζουέλα μετά τις ημέρες αυτές του πένθους. Η Βενεζουέλα έχει ισχυρή δυναμική και η δημοκρατία και η ελευθερία είναι οι σωστοί τρόποι ώστε η δυναμική αυτή να λάβει συγκεκριμένο σχήμα", τονίζεται στη σύντομη ανακοίνωση.

    "Ο θάνατος του Ούγκο Τσάβες είναι μια βαθιά τομή για τη Βενεζουέλα. Συμπαριστάμεθα στον πόνο της οικογένειας και στο πένθος του λαού της Βενεζουέλας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 March 2013 - 11:30:27 UTC