Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναζητώντας το Αρτεμίσιο
  • [02] Οι διαδηλώσεις έφεραν πτώση της τιμής του ρεύματος στη Βουλγαρία
  • [03] Κύπρος: "Επιτεύχθηκαν οι στόχοι στο Eurogroup"
  • [04] Παραιτήθηκε η Μ. Κοππά από επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [05] Απήγαγαν τη 12χρονη κόρη του "βασιλιά της κοκαΐνης" στη Βουλγαρία

  • [01] Αναζητώντας το Αρτεμίσιο

    Ο ναός της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος στην Εύβοια, ξακουστό υπαίθριο ιερό της αρχαιότητας και τόπος κατάληξης της πομπής των Ερετριών που συμμετείχαν στα Αμαρύνθια, την ετήσια γιορτή προς τιμή της θεάς, αναζητά η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία πιστεύει ότι βρίσκεται κοντά στα ίχνη της.

    Σ' αυτό το συμπέρασμα εξάλλου την οδηγούν και οι δοκιμαστικές τομές που πραγματοποιήθηκαν το 2012 στην Αμάρυνθο, στα αποτελέσματα των οποίων θα αναφερθεί ο διευθυντής της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, Καρλ Ρέμπερ, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013, ώρα 7 μμ. Στην ετήσια συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ο κ. Ρέμπερ θα παρουσιάσει το έργο της Σχολής για το έτος 2012.

    Στην Αμάρυνθο, μια από τις σημαντικότερες από αρχαιολογική άποψη περιοχές της Εύβοιας, οι Ελβετοί έχουν εντοπίσει από το 2007 τμήμα μεγάλου τείχους των κλασικών χρόνων, που πιθανότατα ανήκει στη Στοά η οποία βρισκόταν στο άμεσο περιβάλλον του ναού. Το 2012, οι έρευνες συνεχίστηκαν με την ελβετική σκαπάνη να φέρνει στο φως μεγαλύτερο τμήμα του κτηρίου, που σήμερα έχει αποκαλυφθεί σε μήκος 20 μέτρων.

    Το Αρτεμίσιο της Αμαρύνθου ήταν πολύ σημαντικό για τους κατοίκους της περιοχής. Οι Ερετριείς εκεί φυλούσαν τις λίθινες στήλες που περιείχαν τις συνθήκες τους -όπως η συμφωνία μεταξύ Χαλκίδας και Ερέτριας για το Ληλάντιο πεδίο, στη δε λαμπρή πομπή τους για τα Αμαρύνθια, που μνημονεύτηκε από τον Στράβωνα (63 π. Χ. - 24 μ. Χ.), έπαιρναν μέρος 3.000 οπλίτες, 600 ιππείς και 60 άρματα. Αργότερα η γιορτή μεταφέρθηκε στην Αττική και συγκεκριμένα στον δήμο του 'Αθμονος ως Αμαρύσια, δίνοντας την ονομασία στη νέα τοποθεσία, που δεν ήταν άλλη από το σημερινό Μαρούσι (Αμαρούσιο).

    Στην ετήσια συνέλευση, ο κ. Ρέμπερ θα κάνει επίσης μνεία στα αποτελέσματα των ανασκαφών στα ρωμαϊκά λουτρά της Ερέτριας, που χρονολογούνται στα μέσα του 2ου αιώνα μ. Χ. και βρίσκονται πολύ κοντά στην περίφημη Οικία με τα Μωσαϊκά. Οι έρευνες του 2012 εστιάστηκαν στην εξερεύνηση της κάτοψης των λουτρών και στη μελέτη των διαφόρων φάσεων του μνημείου, καθώς και των αλλαγών που υπέστησαν οι χώροι στη διάρκεια της λειτουργίας του. Το 2013 η έρευνα θα επικεντρωθεί στη μελέτη αυτών των συμπερασμάτων.

    Η ετήσια συνάντηση θα κλείσει με την ανακοίνωση του Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Λόρεντς Μπάουμερ, ο οποίος θα μιλήσει για τα αποτελέσματα των πρώτων ανασκαφών και τις νέες ερευνητικές προοπτικές που ανοίγονται στη θέση της αρχαίας πόλεως του Κρότωνος, στην επαρχία της Καλαβρίας. Όπως πληροφορεί η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, το 2010, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης ξεκίνησε στην περιοχή ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα σε άμεση συνεργασία με το Ufficio Territoriale di Crotone e della Sila of the Soprintendenza per i Beni Archeologici della Calabria και τον διευθυντή του Δρ. Ντομένικο Μαρίνο. Στόχος της έρευνας είναι η καλύτερη κατανόηση της πόλεως του Κρότωνος και της επικράτειάς του.

    [02] Οι διαδηλώσεις έφεραν πτώση της τιμής του ρεύματος στη Βουλγαρία

    Μειωμένη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα κυμαίνεται από 6% έως και 7% τίθεται σε ισχύ από σήμερα για τα βουλγαρικά νοικοκυριά, έπειτα από σχετική πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων της χώρας (SEWRC), σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR).

    Υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Σόφια και άλλες μεγάλες πόλεις για την αυξημένη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, η απερχόμενη κυβέρνηση και η SEWRC έπρεπε να λάβουν άμεσα μέτρα για να ικανοποιήσουν το αίτημα των πολιτών και να μειώσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

    [03] Κύπρος: "Επιτεύχθηκαν οι στόχοι στο Eurogroup"

    Την εκτίμηση ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι της κυπριακής κυβέρνησης, κυρίως στο θέμα του ξεπλύματος χρήματος, διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης. Μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι ουδείς πίστευε πως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε εξ ολοκλήρου τους ξένους εμπειρογνώμονες.

    Εξέφρασε, όμως την εκτίμηση ότι ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής «πέτυχε έναν άθλο, αφού κατάφερε να διασφαλίσει ότι, στην όλη διαδικασία, θα υπάρχει εμπλοκή της Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά τους όρους και τις προϋποθέσεις της συμμετοχής της, θα καθορίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου». Το πιο σημαντικό, τόνισε, είναι το γεγονός ότι υπήρξαν τοποθετήσεις και ενισχυτικές δηλώσεις υπέρ της Λευκωσίας από υπουργούς Οικονομικών άλλων χωρών, όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου και της Ιρλανδίας.

    Σημαντικό, πρόσθεσε ο κύριος Στυλιανίδης, είναι επίσης ότι τέθηκε σαφές χρονοδιάγραμμα και η κυπριακή οικονομία δεν θα είναι πλέον στην αβεβαιότητα.

    Ερωτηθείς για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είπε ότι ήταν δεδομένο από την προσυμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση ότι η τρόικα θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση όλων των ημικρατικών οργανισμών, αφού υπάρχει ακόμα θέμα βιωσιμότητας του χρέους. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα γίνουν πρώτα συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς και υπενθύμισε δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας ότι τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι απόλυτα κατοχυρωμένα.

    Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα για υπογραφή της δανειακής σύμβασης, παύουν να ισχύουν και οι ισχυρισμοί για τυχόν κούρεμα καταθέσεων. «Δεν τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων. Τελεία και παύλα. Αυτή είναι η θέση μας» ανέφερε.

    Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο της τρόικας τίθενται επτά ημικρατικοί οργανισμοί. Πρόκειται για τη Αρχή Τηλεπικοινωνιών, την Αρχή Ηλεκτρισμού, τη Αρχή Λιμένων, την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, το ΡΙΚ, το Χρηματιστήριο και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης. Τετραμελές κλιμάκιο της τρόικας, είχε συναντήσεις με γενικούς διευθυντές ημικρατικών οργανισμών και ενημερώθηκε αναλυτικά για την οικονομική κατάσταση των οργανισμών, καθώς και για τις προοπτικές και προβλέψεις για την επόμενη τριετία. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα.

    [04] Παραιτήθηκε η Μ. Κοππά από επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Την παραίτησή της από τη θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε σήμερα η Μαριλένα Κοππά, διαμαρτυρόμενη για την απόφαση του συνεδρίου του κόμματος «να αποκλείσει από το κεντρικό πολιτικό όργανό του τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πάντα μετείχαν αυτοδικαίως, όπως και οι λοιποί, εκλεγμένοι με σταυρό προτίμησης ή μη, βουλευτές».

    [05] Απήγαγαν τη 12χρονη κόρη του "βασιλιά της κοκαΐνης" στη Βουλγαρία

    Τη 12χρονη κόρη του επονομαζόμενου "βασιλιά της κοκαΐνης" στη Βουλγαρία Εβελίν Μπάνεφ, ή άλλως Μπρέντο, απήγαγαν, νωρίς σήμερα το πρωί, τρεις άγνωστοι άνδρες, έχοντας προηγουμένως πυροβολήσει τον 36χρονο οδηγό και σωματοφύλακά της.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία, η απαγωγή σημειώθηκε γύρω στις 7:30 το πρωί (τοπική ώρα), στην πολυσύχναστη συνοικία Μπoγιάνα της Σόφιας.

    Οι απαγωγείς, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite", εξανάγκασαν τη 12χρονη να επιβιβαστεί στο πολυτελές τζιπ, στο οποίο επέβαιναν οι ίδιοι, και κινήθηκαν προς τη λεωφόρο Οκολοβράστνο Σοσέ.

    Ο οδηγός και σωματοφύλακας της 12χρονης πυροβολήθηκε τουλάχιστον δύο φορές από τους απαγωγείς και χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

    Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία έχει αποκλείσει όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου από τη βουλγαρική πρωτεύουσα και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των απαγωγέων. Ο Μπάνεφ είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 7,5 χρόνων, τον περασμένο μήνα, με τις κατηγορίες ότι ηγείτο οργανωμένου εγκληματικού κυκλώματος και εμπλέκεται σε υποθέσεις ξεπλύματος "βρώμικου" χρήματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 March 2013 - 9:30:21 UTC