Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλάζουν οι όροι του διαμετακομιστικού εμπορίου μέσω Πειραιά
  • [02] Διασωληνωμένοι οι τρεις φοιτητές στη Λάρισα
  • [03] Μπερσάνι: Καμία πιθανότητα συνεργασίας με Μπερλουσκόνι
  • [04] Οnline μπαστούνι καθοδηγεί ηλικιωμένους με δορυφορικό GPS
  • [05] Κρατούμενος αποπειράθηκε να αποδράσει από το νοσοκομείο Γρεβενών
  • [06] Πιάνουν «δουλειά» οι επίτροποι στις τράπεζες

  • [01] Αλλάζουν οι όροι του διαμετακομιστικού εμπορίου μέσω Πειραιά

    Μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες, που θα αλλάξει τα μεταφορικά δεδομένα της χώρας, μετατρέποντας τον Πειραιά σε βασικό κόμβο διακίνησης προϊόντων στη νοτιοανατολική Ευρώπη, υπογράφεται στις 12 το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της COSCO, μεταξύ της Hewlett-Packard της COSCO και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υπουργών της κυβέρνησης.

    Η συμφωνία προβλέπει, τα προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας HP να διανέμονται, θαλάσσια με πλοία από την Ασία στο terminal της Cosco, και σιδηροδρομικά προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

    Έως τώρα, η διαδικασία προώθησης προϊόντων από την Ασία προς την Ευρώπη ήταν κοστοβόρος και χρονοβόρος, ωστόσο με τη σημερινή συμφωνία δίνεται η δυνατότητα στη Hewlett-Packard να διανέμει τα προϊόντα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά 10 μέρες νωρίτερα, σε σχέση με τη διαδρομή που ακολουθείτο έως τώβρα από άλλα λιμάνια της Ευρώπης.

    Τα εμπορεύματα θα φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά και αφού θα φορτώνονται σε βαγόνια μέσω σιδηροδρομικής σύνδεσης και αλλαγής μηχανών στην Ειδομένη και θα περνούν στα Σκόπια, Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία και Τσεχία.

    Η συμφωνία αφορά αρχικά τη μεταφορά 20.000 κοντέινερ της Hewlett Packard ετησίως ενισχύοντας παράλληλα και την κερδοφορία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία έχει σήμερα μόλις 24 εκατ. ευρώ τζίρο από τις εμπορευματικές μεταφορές.

    Η εφοδιαστική και μεταφορική ικανότητα της Hewlett-Packard ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν δραστηριότητες στην Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

    Η επιλογή του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO και τη Hewlett-Packard μπορεί να επιφέρει αύξηση του τοπικού φορτίου έως και 50%, ενώ θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας καθώς δεν θα είναι λίγες οι εταιρείες που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της αμερικανικής εταιρείας και να φέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα η να δημιουργήσουν γραφεία.

    Σημειώνεται ότι χθες δόθηκε στην κυκλοφορία από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, η νέα σιδηροδρομική γραμμή μήκους 17 χιλιομέτρων που θα συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με το Θριάσιο Πεδίο.

    Το κόστος του έργου, σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, ανήλθε στα 143 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής και το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους.

    Η νέα δρομολογιακή σύνδεση του Θριασίου με το Ικόνιο, θα ξεκινήσει με δύο δρομολόγια εβδομαδιαίως, ενώ με τον χρόνο και τις συνεχόμενες βελτιώσεις του δικτύου τα δρομολόγια θα αυξηθούν ανάλογα και με την εμπορευματική κίνηση.

    Το νέο σιδηροδρομικό έργο αναμένεται να αναβαθμίσει και το συγκρότημα του Θριάσιου Πεδίου, όπου λειτουργεί σε πρώτη φάση και προβλέπεται ότι με την ολοκλήρωσή του θα συγκεντρωθούν οι σιδηροδρομικές και εμπορευματικές δραστηριότητες ολόκληρης της Αττικής.

    Για την ανάπτυξη εμπορευματικών κέντρων, η ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ έχει στην κατοχή της έκταση 588 στρεμμάτων (κατά πλήρη κυριότητα) στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου Αττικής. Το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου Πεδίου πρόκειται να κατασκευαστεί σε ακίνητο έκτασης περίπου 588 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ.

    [02] Διασωληνωμένοι οι τρεις φοιτητές στη Λάρισα

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, οι τρεις νεαροί φοιτητές του ΤΕΙ Λάρισας, οι οποίοι μαζί με δύο ακόμη συμφοιτητές τους που έχασαν τη ζωή τους, βρέθηκαν χθες το απόγευμα αναίσθητοι σε σπίτι, όπου είχαν ανάψει αυτοσχέδιο μαγκάλι.

    Οι τρεις νεαροί από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τα Χανιά, φαίνεται να έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά όπως αναφέρουν οι θεράποντες γιατροί, οι κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που θα γίνουν θα καταδείξουν αν έχουν υπάρξει εγκεφαλικές βλάβες, λόγω της ελλιπούς οξυγόνωσης των ιστών.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας εξ αυτών, που αρχικά η κατάσταση του θεωρήθηκε καλύτερη και νοσηλευόταν στην πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τελικά μεταφέρθηκε επίσης στη ΜΕΘ, με μάσκα οξυγόνου, ενώ οι άλλοι δύο είναι διασωληνωμένοι.

    Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να γίνει και η νεκροτομή των δύο άτυχων νέων από τα Χανιά και τη Χαλκίδα, 21 και 22 ετών αντίστοιχα, ενώ θα επακολουθήσουν και οι τοξικολογικές εξετάσεις για τη διαπίστωση των ακριβών αιτιών του θανάτου τους.

    Ημέρα πένθους είναι η σημερινή τόσο για το ΤΕΙ Λάρισας όσο και για την πόλη που παραμένει συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό, καθώς οι νεαροί είχαν φτιάξει ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι από κομμένο θερμοσίφωνο και στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν, οι δύο έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις δίνουν μάχη για να κρατηθούν σε αυτή.

    [03] Μπερσάνι: Καμία πιθανότητα συνεργασίας με Μπερλουσκόνι

    Η ιταλική κεντροαριστερά δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε έναν ευρύ συνασπισμό με την κεντροδεξιά υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ύστερα από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών την περασμένη εβδομάδα που δεν ανέδειξε νικητή, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο ηγέτης της Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

    "Θέλω να το ξεκαθαρίσω: η ιδέα ενός μεγάλου συνασπισμού δεν υφίσταται και δεν θα υπάρξει ποτέ", δήλωσε ο Μπερσάνι στην εφημερίδα La Repubblica.

    Από την ψήφο διαμαρτυρίας στις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου προέκυψε ένα κοινοβούλιο στο οποίο κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν διαθέτει πλειοψηφία, ενώ ο ηγέτης του κόμματος των Πέντε Αστέρων Πέπε Γκρίλο εξασφάλισε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό.

    Ο κεντροαριστερός συνασπισμός διαθέτει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, αλλά όχι στη Γερουσία.

    Ο Μπερσάνι είπε ότι θα παρουσιάσει μία ατζέντα 7 με 8 σημείων όταν θα κληθεί για διαβουλεύσεις από τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να τού επιδοθεί εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

    Όπως είπε ο ίδιος, θα θέσει εαυτόν υποψήφιο για την πρωθυπουργία.

    Ερωτηθείς αν θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, ο Μπερσάνι απάντησε "πείτε την όπως θέλετε. Για μένα είναι μία κυβέρνηση αλλαγής".

    Ωστόσο, δεν απάντησε ευθέως στις ερωτήσεις για τον ρόλο του κινήματος των Πέντε Αστέρων, το οποίο έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα συμμαχήσει με τα παραδοσιακά ιταλικά κόμματα.

    [04] Οnline μπαστούνι καθοδηγεί ηλικιωμένους με δορυφορικό GPS

    Ένα «πανέξυπνο» μπαστούνι, που όχι μόνο βοηθά τους ηλικιωμένους να περπατήσουν στο δρόμο, αλλά κάνει πολλά περισσότερα πράγματα, όπως να παρέχει τη δυνατότητα προσανατολισμού τους μέσω συστήματος δορυφορικής πλοήγησης GPS, παρουσίασαν Ιάπωνες ερευνητές της εταιρείας Fujitsu στην διεθνή έκθεση κινητής τηλεφωνίας "Mobile World Congress" στη Βαρκελώνη, που μόλις ολοκληρώθηκε.

    Το λεγόμενο «μπαστούνι επόμενης γενιάς», σύμφωνα με το BBC, σχεδιάστηκε κυρίως για να βοηθά τους ηλικιωμένους να μη χάνονται, όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Παράλληλα όμως, κάνει και άλλα «θαύματα», όπως να συνδέεται στο διαδίκτυο και να μετρά το σφυγμό της καρδιάς και τη θερμοκρασία του κατόχου του.

    Χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα δορυφορικού εντοπισμού, οι συγγενείς του ηλικιωμένου (ή το προσωπικό ενός γηροκομείου ή άλλου ιδρύματος) μπορούν να ξέρουν πού βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού χάρτη σε υπολογιστή. Μάλιστα, αν ο ηλικιωμένος πέσει καθώς βαδίζει, το online μπαστούνι μπορεί να στείλει μέχρι και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει προκαθοριστεί.

    Το μπαστούνι είναι εφοδιασμένο με δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας (3G και Wi-Fi), καθώς και μια οθόνη LED στη λαβή του. Όταν ο ηλικιωμένος πρέπει να αλλάξει διεύθυνση, με βάση τις οδηγίες του GPS, το μπαστούνι δονείται προειδοποιητικά και ένα βέλος εμφανίζεται στην οθόνη δείχνοντας προς τα αριστερά ή τα δεξιά.

    Αν το μπαστούνι «αισθανθεί» κάποια ανωμαλία στο σφυγμό της καρδιάς του κατόχου του (ο σχετικός ιατρικός αισθητήρας λειτουργεί καθώς ο ηλικιωμένος πιέζει τη λαβή), αυτόματα στέλνει μέσω διαδικτύου σήμα στα επείγοντα περιστατικά κάποιου προκαθορισμένου νοσοκομείου.

    Σύμφωνα με την εταιρία Fujitsu, που φιλοδοξεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του όλο και μεγαλύτερου πληθυσμού ηλικιωμένων στην Ιαπωνία και σε άλλες ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, οι οποίες γερνάνε καθώς πάσχουν από δημογραφικό πρόβλημα, το μπαστούνι μελλοντικά μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο από ηλικιωμένους, αλλά από κάθε άτομο με κινητικά ή άλλα προβλήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

    Επιμέλεια: Παύλος Δρακόπουλος

    [05] Κρατούμενος αποπειράθηκε να αποδράσει από το νοσοκομείο Γρεβενών

    Κρατούμενος των φυλακών Φελλίου επιχείρησε χθες το βράδυ να αποδράσει από το νοσοκομείο Γρεβενών, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος τις τρεις τελευταίες μέρες.

    Πρόκειται για Αλβανό, κατηγορούμενο για ναρκωτικά, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας μετήχθη από τις φυλακές Κορυδαλλού στο κατάστημα κράτησης των Γρεβενών. Εκεί, σύμφωνα με σωφρονιστικούς υπαλλήλους, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συμπατριώτες του, μέσα στο κελί όπου κρατείτο, και γι' αυτό μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο της πόλης.

    Χθες το βράδυ, ο κρατούμενος, σε κατάσταση αμόκ, με το πρόσχημα ότι θέλει να κάνει μπάνιο, επιτέθηκε και τραυμάτισε ελαφρά τους φρουρούς του. Ακολούθως, αφαίρεσε ένα σιδερένιο κομμάτι από το κρεβάτι νοσηλείας, με το οποίο έσπασε το παράθυρο του θαλάμου, και στην προσπάθειά του να αποδράσει, έπεσε σε τάφρο που υπήρχε κάτω από το σημείο εκείνο.

    Εξωτερικοί φρουροί και περιπολούντες αστυνομικοί κατάφεραν τελικά να τον ακινητοποιήσουν, ενώ παραμένει για νοσηλεία στο νοσοκομείο των Γρεβενών, όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις, καθώς τραυματίστηκε από την πτώση.

    [06] Πιάνουν «δουλειά» οι επίτροποι στις τράπεζες

    Βάσει ιδιαίτερα αυστηρών κριτηρίων επελέγησαν οι επίτροποι που θα επιβλέπουν την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Το έγγραφο διαβιβάστηκε στις 27 Φεβρουαρίου από τον υπουργό Οικονομικών, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, για «τις διαδικασίες των επιτρόπων που θα εγκατασταθούν στις ελληνικές τράπεζες με εντολή να ελέγχουν τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν οι διοικήσεις τους, ακόμη και εκείνες που αφορούν τη χορήγηση δανείων».

    Όπως ενημερώνει ο υπουργός Οικονομικών, «ήδη υπεγράφησαν οι σχετικές συμφωνίες μεταξύ των τραπεζών και των αντίστοιχων επιτρόπων (αναγνωρισμένου κύρους ελεγκτικές εταιρείες) που έχουν επιλεγεί βάσει πολύ αυστηρών κριτηρίων σύμφωνα με τις σχετικές δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους εταίρους μας». Ο βουλευτής της ΝΔ έθετε στην ερώτησή του, θέμα και για την αμοιβή των επιτρόπων επικαλούμενος δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο «θα πληρώνονται από τις ελληνικές τράπεζες με το απίστευτο ποσό των 800.000 ευρώ ετησίως».

    Όπως διευκρινίζει ο κ. Στουρνάρας, η αποζημίωση των επιτρόπων ορίζεται και καταβάλλεται από τις τράπεζες, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε τιμές που διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος της τράπεζας, το χρόνο που αφιερώνεται από τα στελέχη των επιτρόπων, τον ανταγωνισμό της αγοράς και τις οικονομικές προσφορές των υποψήφιων εταιρειών.

    Ο υπουργός Οικονομικών σπεύδει ακόμη να επισημάνει ότι «αποτελεί κοινή πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού), στο πλαίσιο του Δικαίου Ανταγωνισμού της ΕΕ (και ειδικότερα το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων), ο ορισμός επιτρόπων οι οποίοι, έπειτα από σχετική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβλέπουν την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφωνούνται, κατά περίπτωση, μεταξύ των κρατών μελών και της ΕΕ». Στο πλαίσιο αυτό στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής προβλέπεται ο ορισμός επιτρόπων στις υπό αναδιάρθρωση τράπεζες της χώρας, σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 March 2013 - 9:30:22 UTC