Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Υποστελεχωμένος και χωρίς κίνητρα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός"
  • [02] «Επιτυχημένη η έρευνα για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης»
  • [03] Νοικοκύρεμα στον ΕΟΠΥΥ μέσω εξορθολογισμού και περικοπών παροχών
  • [04] Τις καταθέσεις τριών μαρτύρων για τη «λίστα Λαγκάρντ» ζητούν από την Προανακριτική οι οικονομικοί εισαγγελείς
  • [05] Τρόικα: Πλήρης απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών
  • [06] Πλατανιάς Χανίων-Αστέρας Τρίπολης 1-2

  • [01] "Υποστελεχωμένος και χωρίς κίνητρα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός"

    Τις μεγάλες αδυναμίες της φορολογικής διοίκησης στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο καταγράφει σχετική έκθεση που συνέταξαν η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Πρόκειται για την έκθεση σχετικά με την κατάσταση της φορολογικής διοίκησης στην οποία διαπιστώνονται έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και απουσία κινήτρων για την κινητοποίηση του ανθρώπινού δυναμικού.

    Μεταξύ άλλων, στην έκθεση σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες με αρμοδιότητες αιχμής, όπως οι φορολογικοί έλεγχοι και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι υποστελεχωμένες, οι περισσότεροι ελεγκτές στη ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων δεν έχουν δικό τους χώρο εργασίας και ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι αμοιβές των νεοεισερχόμενων ελεγκτών είναι μόλις 700 ευρώ, ενώ ζητείται η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της αυτονομίας του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση, το 2012, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 765 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών, βεβαιώθηκε ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 16,4 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν τελικά μόνο 80,53 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εισπράχτηκε το 2012 ανήλθε σε 1,099 δισ. ευρώ έναντι 2 δισ. ευρώ που ήταν ο ετήσιος στόχος. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης των Ληξιπρόθεσμων απασχολούνται 37 άτομα από 50 που θα έπρεπε να είναι και χωρίς την κατάλληλη μηχανογραφική υποστήριξη.

    [02] «Επιτυχημένη η έρευνα για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης»

    «Τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από τις σύνθετες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης είναι πολύ καλά», τόνισε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Petroleum Geo-Services Σβέρρε Στράντενες σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Πάτρα, με αφορμή την επιστροφή του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους «Nordic Explorer».

    Μάλιστα, όπως σημείωσε, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που υπάρχουν,«μπορούμε να πούμε πως η έρευνα ήταν καθ' όλα επιτυχημένη».

    Ακόμη ο Σβέρρε Στράντενες υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η επόμενη φάση αυτού του προγράμματος θα είναι να αναλυθούν τα στοιχεία, κάτι που θα διαρκέσει λίγο χρονικό διάστημα. Πιθανότητα, όπως είπε, «στο τελευταίο τετράμηνο του έτους να είναι έτοιμα τα δεδομένα αυτά, για να προωθηθούν στη βιομηχανία που θα αναλάβει».

    Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επισκέφθηκε το ερευνητικό σκάφος και συναντήθηκε με τον Σβέρρε Στράντενες, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως σημαντική για την Δυτική Ελλάδα, αφού ,όπως είπε ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά οι έρευνες της πρώτης φάσης για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στον δυτικό άξονα της χώρας.

    Όμως, όπως πρόσθεσε, «πρέπει να έχουμε την υπομονή να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών, να τα δούμε με ψύχραιμο μάτι, να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν στην περιοχή μας, πάντα με σοβαρότητα και εθνική ευθύνη».

    Επίσης ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «η ύπαρξη και ο εντοπισμός των υδρογονανθράκων, εάν πραγματικά υπάρχουν, θα δώσει μία νέα αλλαγή σελίδας για την οικονομία της χώρας μας».

    [03] Νοικοκύρεμα στον ΕΟΠΥΥ μέσω εξορθολογισμού και περικοπών παροχών

    Συνολική μείωση 1,1 δισ. ευρώ θα προκύψει στις δαπάνες τού Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) το τρέχον έτος, με την εφαρμογή από το Δεκέμβριο, τού νέου Κανονισμού Παροχών Υγείας και την περιστολή τής φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά.

    Εξοικονόμηση περίπου 250 εκατ. ευρώ προβλέπεται από τις διορθώσεις στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) στις ιδιωτικές κλινικές. Το 2012 οι δαπάνες για ΚΕΝ εκτοξεύθηκαν, είπε ο κ. Σαλμάς, διότι υπήρχαν κενά στο νόμο και οι κλινικές χρέωναν ΚΕΝ και στους χρόνιους ασθενείς.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, επίσης, την κατάργηση του επιδόματος τοκετού, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2012 στα 19 εκατ. ευρώ, διότι δόθηκε σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δεν γεννούν σε δημόσιο νοσοκομείο.

    Επιπλέον, περίπου 93 εκατ. ευρώ λιγότερα θα πληρώσει φέτος ο Οργανισμός, μετά την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων.

    [04] Τις καταθέσεις τριών μαρτύρων για τη «λίστα Λαγκάρντ» ζητούν από την Προανακριτική οι οικονομικοί εισαγγελείς

    Τρεις μαρτυρικές καταθέσεις ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ ζητούν οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης που βρίσκονται προ της ολοκλήρωσης της δικής τους έρευνας για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

    Οι δύο εισαγγελείς που ερευνούν αν προκύπτουν ευθύνες κρατικών υπαλλήλων για τον τρόπο διαχείρισης του επίμαχου υλικού της λίστας καταθετών στην τράπεζα HSBC Γενεύης, ζήτησαν από την Βουλή τις καταθέσεις των Ηλ. Πλασκοβίτη πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Αν. Μπάνου νομικού συμβούλου του πρώην υπουργού οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Χρ. Αθανασίου υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών.

    [05] Τρόικα: Πλήρης απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών

    Πλήρη απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών σε όλες τις γραμμές, με κατάργηση των υποχρεωτικών δρομολογήσεων, αλλά και της παρεχόμενης ναυτικής εργασίας, ζήτησαν εκ νέου τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών με τον γενικό γραμματέα Ναυτιλίας Αθανάσιο Μπούσιο και στελέχη του υπουργείου.

    Πηγές από τα υπουργεία ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας επικαλέστηκαν τον ιδιόμορφο χώρο του Αιγαίου, που δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο και ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, επέρχονται σημαντικές βελτιώσεις για την ανταγωνιστικότητα του ακτοπλοϊκού κλάδου που λειτουργεί ήδη με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

    [06] Πλατανιάς Χανίων-Αστέρας Τρίπολης 1-2

    Με γκολ του Ναβάρο στο 88ο λεπτό, ο Αστέρας Τρίπολης πήρε προβάδισμα πρόκρισης για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι Αρκάδες, στον πρώτο προημιτελικό που έγινε στα Χανιά, επικράτησαν 2-1 του Πλατανιά Χανίων και απέκτησαν το «πάνω-χέρι» στην υπόθεση πρόκριση στην τετράδα της διοργάνωσης. Το γκολ των γηπεδούχων σημείωσε ο Μιρτσέτα στο 15ο λεπτό, ενώ για τον Αστέρα ισοφάρισε ο Μπαρτολίνι με κεφαλιά στο 30`, για να έρθει ο Ναβάρο στο 88` και να τους χαρίσει τη νίκη. Ο επαναληπτικός θα γίνει στις 14 Μαρτίου στην Τρίπολη.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 February 2013 - 17:31:00 UTC