Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή το αγροτικό
  • [02] Οι παραγωγοί της Κρήτης θα μοιράσουν 20 τόνους οπωροκηπευτικά
  • [03] Δημοπρατείται επιστολή του Κρικ για την ανακάλυψη του DNA
  • [04] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση
  • [05] Αγοράστε μια «Σχεδία» για χάρη ενός αστέγου
  • [06] Ο κακός ύπνος κάνει άνω κάτω τα γονίδιά μας!
  • [07] Η WWF φροντίζει για τους υγρότοπους στη Λέσβο και την Πάρο
  • [08] Επαφές Δ. Αβραμόπουλου στον Καναδά
  • [09] ΟΛΜΕ: Συλλαλητήριο και συναυλία στο Σύνταγμα στις 2/3
  • [10] S&P: Η εκλογή Αναστασιάδη δεν επηρεάζει την αξιολόγηση
  • [11] Επτά τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας εναντίον λεωφορείου στο Αφγανιστάν
  • [12] Πρόστιμο και απέλαση για τον Έλληνα που έκλεψε πίνακα Νταλί
  • [13] Τουλάχιστον ένας σεισμός των έξι Ρίχτερ κάθε χρόνο στην Ελλάδα
  • [14] Νέο αυτοκόλλητο για τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ
  • [15] Στο νοσοκομείο διακομίστηκε η "πριγκίπισσα Λέια" εξαιτίας διπολικής διαταραχής

  • [01] Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή το αγροτικό

    Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως στη Βουλή σε επίπεδο αρχηχών για τα αγροτικά προβλήματα.

    Μέτρα βραχυπρόθεσμης, άμεσης απόδοσης αλλά και μακροπρόθεσμης στήριξης των αγροτών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού, έτσι όπως τον παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, είναι η ενθάρρυνση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, η εξάλειψη των στρεβλώσεων που δημιουργεί εμπόδια στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων και η απαλλαγή από επιβαρύνσεις κατά τη διαδικασία κυρίως της παραγωγής.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, παρέθεσε σειρά προτάσεων, τις οποίες όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν τολμά να υλοποιήσει.

    Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την σταθερότητα, ανέφερε στην δευτερολογία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι ασεβεί θεσμικά κατά του κοινοβουλευτικού συστήματος με αλαζονική στάση. Θα ήταν βολικό να μείνουμε μακριά από τα πράγματα, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης.

    Οι νόμοι της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είναι εκείνοι που «φτωχοποιούν» τους αγρότες και εγκυμονούν τον μαρασμό του αγροτικού κόσμου, ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Την «έναντι οιουδήποτε τιμήματος επιστροφή στην εθνική αγροτική παραγωγή» πρότεινε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

    [02] Οι παραγωγοί της Κρήτης θα μοιράσουν 20 τόνους οπωροκηπευτικά

    Περίπου 20 τόνοι πρώιμων κηπευτικών από την Ιεράπετρα, θα μοιραστούν δωρεάν σήμερα στην Αθήνα, σε Κοινωνικά Παντοπωλεία δήμων της Αττικής, για να δοθούν σε ανθρώπους που στηρίζουν την επιβίωσή τους στις κοινωνικές δομές των δήμων.

    Τα κηπευτικά θα μοιραστούν στο λιμάνι του Πειραιά, μετά από συνεννόηση που έχει γίνει με Κοινωνικά Παντοπωλεία δήμων της Αττικής. Την αποστολή αλληλεγγύης οργανώνουν ο δήμος Ιεράπετρας, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής, τα δημοπρατήρια, οι έμποροι, ομάδες παραγωγών και μεμονωμένοι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας και έρχεται σε συνέχεια προγενέστερων αντίστοιχων ενεργειών.

    Σύμφωνα με τους οργανωτές «η κίνηση αυτή, σηματοδοτεί ένα διπλό μήνυμα: αφενός, καταγράφει την αντίληψη κοινωνικής αλληλεγγύης της Ιεράπετρας σε μια περίοδο κρίσης, αφετέρου το αίτημα να στηριχθεί η περιοχή για να συνεχίσει να παράγει».

    Όπως οι ίδιοι τονίζουν «η αποστολή αλληλεγγύης αποτελεί μια πράξη ευχαριστίας για τους πολίτες που στο παρελθόν και σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες στήριξαν ως αγοραστικό κοινό τα προϊόντα της Ιεράπετρας, αλλά σήμερα εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας στερούνται στοιχειωδών αγαθών».

    Επιπλέον, όπως αναφέρουν οργανωτές οι τοπικές αρχές και οι παραγωγικοί φορείς της Ιεράπετρας, θέλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση πως η ανάκαμψη της χώρας προϋποθέτει τη στήριξη των παραγωγικών φορέων και προσθέτουν ότι η Ιεράπετρα παράγει και προσφέρει στην εθνική οικονομία και για να βοηθήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, πρέπει να παραμείνει η ατμομηχανή στις εξαγωγές κηπευτικών.

    Τέλος, οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας για τη δωρεάν διάθεση 20 τόνων κηπευτικών σημειώνουν ότι αποφάσεις που καταργούν ή αποψιλώνουν υπηρεσίες και αναπτυξιακούς οργανισμούς όπως νοσοκομείο, ΔΟΥ, τμήμα ΤΕΙ, ακόμα και τα ταμεία των ΔΕΚΟ, προκαλούν τεράστια υποβάθμιση της περιοχής, ταλαιπωρία για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. «Με παράλογα μέτρα», καταλήγουν, «δεν στηρίζεται η ανάπτυξη. Η Ιεράπετρα πρέπει να έχει υποστηρικτικές υπηρεσίες για να συνεχίσει να παράγει».

    [03] Δημοπρατείται επιστολή του Κρικ για την ανακάλυψη του DNA

    Μια επιστολή του Φράνσις Κρικ, ο οποίος μαζί με τον Τζιμ Γουάτσον ανακάλυψε το 1953 τη δομή του DNA, θα δημοπρατηθεί στις 10 Απριλίου από τον οίκο Christie?s και η τιμή της οποίας αναμένεται να φτάσει τα 2 εκατομμύρια δολάρια. Την επιστολή είχε αποστείλει ο Κρικ στον ανήλικο γιο του λίγες μόνο ημέρες αφού ανακάλυψε τη διπλή έλικα του DNA. Η έρευνα των δύο επιστημόνων ανταμείφθηκε όταν το 1962 έλαβαν το βραβείο Νόμπελ.

    Στο χειρόγραφο γράμμα 7 σελίδων, ο Κρικ, ο οποίος ήταν τότε 33 ετών, περιγράφει την ανακάλυψη στον 12χρονο γιο του Μάικλ που την περίοδο εκείνη βρισκόταν σε βρετανικό οικοτροφείο. «Όταν γυρίσεις σπίτι θα σου δείξω το μοντέλο», γράφει στην επιστολή. «Με άλλα λόγια πιστεύουμε ότι ανακαλύψαμε τον μηχανισμό αντιγραφής από τον οποίο η ζωή προέρχεται από τη ζωή.

    [04] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

    Με οριακό προβάδισμα 0,3% προηγείται στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

    Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε», ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ απαντά το 23,1% των ερωτηθέντων (σε σχέση με 22,3% τον Ιανουάριο του 2013) και ΝΔ το 22,8% (22,5%). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 10% (9,7%), το ΠΑΣΟΚ με 5,3% (5,7%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,3% (5,6%), το ΚΚΕ με 4,5% (4,3%) και η ΔΗΜΑΡ με 4,4% (4,6%). 'Αλλο Κόμμα απάντησε το 6% (5,2%), 'Ακυρο/Λευκό/Αποχή το 10,4% (10,9%) και ΔΞ/ΔΑ (Δεν ξέρω/Δεν απαντώ) το 8,2% (9,2%).

    Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (χωρίς άκυρο/λευκό και με αδιευκρίνιστη αποχή) ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ λαμβάνει 28,3% και η ΝΔ 28%. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 12,3%, ΠΑΣΟΚ με 6,6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,6%, ΚΚΕ με 5,5%, ΔΗΜΑΡ με 5,4% και 'Αλλο Κόμμα με 7,3%.

    Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», τον Αντώνη Σαμαρά επιλεγει το 50,5% των ερωτηθέντων και τον Αλέξη Τσίπρα το 30,5%, ενώ ένα 19% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 48,3% (44,5% τον Ιανουάριο του 2012) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ με 38% (44,4%). 'Αλλο Κόμμα απάντησε το 3,2% των ερωτηθέντων (3,5%) και ΔΞ/ΔΑ το 10,5% (7,6%).

    Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15 - 22 Φεβρουαρίου 2013.

    [05] Αγοράστε μια «Σχεδία» για χάρη ενός αστέγου

    «Κάθε μέρα, 122 περιοδικά δρόμου, όπως αυτό που κρατάτε στα χέρια σας, βοηθούν αστέγους σε όλο τον κόσμο να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Μέχρι σήμερα, με την υποστήριξη εκατομμυρίων αναγνωστών, όπως εσείς, 240.000 πωλητές σε 40 χώρες έχουν εξασφαλίσει τα προς το ζην και έχουν αλλάξει τις ζωές τους». Η σημείωση στο συνοδευτικό φυλλάδιο κερδίζει μια πρώτη προσοχή. Τι συνοδεύει; Μα το πρώτο περιοδικό δρόμου στην Ελλάδα.

    Η «Σχεδία» κάνει σήμερα, Τετάρτη, την εμφάνισή της στους δρόμους της Αθήνας. Όχι σε περίπτερα. Τα σημεία διανομής του περιοδικού δεν είναι σημεία. Αλλά άνθρωποι. Άστεγοι, άνεργοι, «εκείνοι που στέλνουμε στο διάολο καθημερινά», όπως ειπώθηκε στηχθεσινή παρουσίαση του περιοδικού. Ένα περιοδικό, λοιπόν, που πωλείται αποκλειστικά από ανθρώπους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, από διαπιστευμένους πωλητές. Ίσως σε μια έμμεση προσπάθεια να αποκτήσουν στην κοινωνία ξανά ονοματεπώνυμο.

    Το περιοδικό δρόμου, από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΜΚΟ, θα κυκλοφορεί την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα, 11 φορές τον χρόνο (εκτός Αυγούστου), με τιμή πώλησης 3 ευρώ. Άνθρωποι, που διαπιστωμένα ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, θα προμηθεύονται το περιοδικό στη μισή τιμή, μαζί με μια ειδική κάρτα με τα στοιχεία τους κι ένα διακριτικό γιλέκο και έπειτα θα το πωλούν στην αναγραφόμενη τιμή των 3 ευρώ, κρατώντας τα κέρδη (1,5 ευρώ από κάθε τεύχος) για τον εαυτό τους. Κάθε νέος πωλητής θα λαμβάνει δωρεάν δέκα αντίτυπα (ως αρχικό κεφάλαιο) και όταν τα πουλήσει μπορεί να χρησιμοποιήσει το αρχικό κεφάλαιο για την αγορά άλλων στο 50% της ονομαστικής τους αξίας.

    Η «Σχεδία» (με το περιοδικό «Δρομολόγια» στο παρελθόν να έχει την πρωτοκαθεδρία στην Ελλάδα στα περιοδικά δρόμου) γίνεται το νεότερο μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου, που κυκλοφορούν σε άλλες 121 χώρες του κόσμου εδώ και πολλά χρόνια, σε ένα επιτυχημένο μοντέλο. Από την Αυστραλία ως την Νότια Κορέα και από τη Σουηδία ως τη Χιλή η συνολική αναγνωσιμότητα ξεπερνά τους 6 εκατ. αναγνώστες ανά έκδοση παγκοσμίως, με κέρδη για τους πωλητές άνω των 40.000.000 δολαρίων.

    «Η Σχεδία δεν είναι ελεημοσύνη. Ο αναγνώστης αγοράζει ένα προϊόν, ένα δημοσιογραφικό περιοδικό ποικίλης ύλης» είπε ο Χρήστος Αλέφαντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού κατά τη σημερινή παρουσίαση, προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσους τα πωλούν να απεγκλωβιστούν από την κοινωνική απομόνωση».

    [06] Ο κακός ύπνος κάνει άνω κάτω τα γονίδιά μας!

    Ο λιγοστός και κακός ύπνος για αρκετά βράδια στη σειρά μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για τα γονίδια ενός ανθρώπου, ιδίως εκείνα που ελέγχουν το ανοσοποιητικό σύστημά του, τον μεταβολισμό και την ανταπόκριση του οργανισμού στο στρες, με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

    Σε αυτήν τη διαπίστωση κατέληξε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το να κοιμάται κανείς λιγότερες από έξι ώρες το βράδυ επί μια εβδομάδα, ανατρέπει τη φυσιολογική λειτουργία εκατοντάδων ζωτικών γονιδίων. Συνεπώς, η έλλειψη ή η διαταραχή του ύπνου έχει σοβαρότερες συνέπειες από το να αφήνει κάποιον απλώς με το αίσθημα της κούρασης την επόμενη ημέρα, όπως είπαν οι επιστήμονες.

    Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη τους βοηθά να πέσει φως στο πώς και γιατί ο κακός ύπνος υποσκάπτει την υγεία.

    Οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η άνοια, η πρόωρη γήρανση κ.α. έχουν κατά καιρούς συσχετισθεί με τον ανεπαρκή και χαμηλής ποιότητας ύπνο.

    Οι Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 26 εθελοντές ηλικίας 23 έως 31 ετών, αφότου είχαν κοιμηθεί είτε πολύ (έως δέκα ώρες), είτε λίγο (κάτω από έξι ώρες). Η συγκριτική μελέτη έδειξε ότι στη δεύτερη περίπτωση πάνω από 700 γονίδια είχαν υποστεί μεταβολές στη λειτουργία και στην έκφρασή τους. Συγκεκριμένα, σε όσους είχαν κοιμηθεί λίγο, 444 γονίδια ήσαν λιγότερο ενεργά και 267 περισσότερο ενεργά, σε σχέση με όσους είχαν κοιμηθεί περισσότερο. Επειδή τα γονίδια ελέγχουν την παραγωγή των πρωτεϊνών, οι μεταβολές στη γονιδιακή έκφραση έχουν ως συνέπεια να μεταβάλλεται και η βιοχημεία του ανθρώπινου οργανισμού εξαιτίας του κακού ύπνου.

    Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι λόγω του ελλιπούς ύπνου διαταράσσεται το βιολογικό (κιρκαδιανό) ρολόι του οργανισμού. Μερικά γονίδια έχουν ένα φυσιολογικό ρυθμό έντασης και ύφεσης στη δραστηριότητά τους μέσα στο 24ωρο, όμως αυτός ο κύκλος δυσλειτουργεί λόγω της στέρησης του ύπνου. Περίπου 400 γονίδια σταμάτησαν τελείως να λειτουργούν, από τα 1.855 συνολικά που εμπλέκονται σε αυτό τον περιοδικό κύκλο.

    [07] Η WWF φροντίζει για τους υγρότοπους στη Λέσβο και την Πάρο

    Το Δίκτυο για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων επεκτείνεται, με αφετηρία την Κρήτη, στη Λέσβο και την Πάρο, όπως ανακοινώθηκε χθες, σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την προστασία των υγρότοπων των δύο αυτών νησιών του Αιγαίου.

    Όπως τονίσθηκε από εκπροσώπους του WWF Ελλάς-Δίκτυο Προστασίας Υγροτόπων, το παράδειγμα του δικτύου της Κρήτης δίνει το έναυσμα, καθώς σε δύο μόλις χρόνια, τουλάχιστον 60 ενεργοί πολίτες έχουν αναλάβει να επισκέπτονται και να παρακολουθούν συστηματικά τους 193 κρητικούς υγρότοπους, ενώ ενδιαφέρον για έμμεση υποστήριξη έχουν εκδηλώσει περισσότερα από 1.500 άτομα, που συμμετείχαν σε πληθώρα συμβολικών δράσεων προβολής και προστασίας, όπως οριοθετήσεις, καθαρισμοί, και ξεναγήσεις.

    Ακόμη, μέσω του Δικτύου Παρακολούθησης της Κατάστασης των Υγρότοπων Κρήτης έχουν σταλεί τουλάχιστον 50 ερωτήματα και αναφορές υποβάθμισης σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς σε όλο το νησί, με την ανταπόκριση των φορέων να δείχνει πλέον αισθητή βελτίωση.

    Στο ίδιο πλαίσιο, όπως υπογραμμίσθηκε, οι 85 συνολικά υγρότοποι της Λέσβου και οι 10 της Πάρου χρήζουν της προστασίας των ενεργών πολιτών των δύο νησιών, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής τους κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα απειλούνται καθημερινά.

    Ο Θάνος Γιαννακάκης, συντονιστής του προγράμματος "Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας", απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους ενεργούς πολίτες και φορείς να υποστηρίξουν την προσπάθεια, συμμετέχοντας δυναμικά στο Δίκτυο, χρησιμοποιώντας τα ερευνητικά δεδομένα του πολυετούς προγράμματος του WWF Ελλάς-Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας, την εμπειρία του Δικτύου Παρακολούθησης Υγρότοπων της Κρήτης, το νομικό πλαίσιο για την προστασία μικρών νησιωτικών υγρότοπων αλλά και τη δύναμη που έχει η τοπική κοινωνία για να προστατεύσει τους υγρότοπους των νησιών της.

    [08] Επαφές Δ. Αβραμόπουλου στον Καναδά

    Την Καναδική Γερουσία στην Οτάβα επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του σώματος Νοέλ Κινσέλα.

    Στον απόηχο του εορτασμού των 70 χρόνων των διμερών διπλωματικών σχέσεων, ο Καναδάς αναγνωρίζει τους στενούς δεσμούς με την Ελλάδα που στηρίζονται στην αμοιβαιότητα της συνεργασίας αλλά και στη μεγάλη και ακμάζουσα ελληνική παροικία του Καναδά, τόνισε ο Νοέλ Κινσέλα.

    Υπογράμμισε ότι οι Καναδοί βουλευτές και γερουσιαστές υποστηρίζουν ηθικά τους Ελληνες συναδέλφους τους που εργάζονται σκληρά για να ανταπεξέλθουν στην κρίση χρέους της χώρας. Ο πρόεδρος της Γερουσίας είπε χαρακτηριστικά πως οι Ευρωπαίοι άργησαν να το δουν, αλλά φαίνεται πως το αντιλαμβάνονται σιγά-σιγά.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, δήλωσε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της Ελλάδας απέναντι στον Καναδά, καθώς ήταν η πρώτη χώρα που έδειξε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα της κρίσης προχωρώντας σε επενδύσεις στη χώρα μας.

    Ο Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε και με την ηγεσία και τα μέλη της ελληνικής παροικίας του Μόντρεαλ. Ουπουργόςεξέφρασε τη συγκίνησή του που παραβρέθηκε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο καθώς με την παροικία του Μόντρεαλ συνδέεται στενά από τις μέρες που ήταν δήμαρχος Αθηναίων.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι η εικόνα της Ελλάδας την τελευταία τριετία έχει πληγώσει τον οικουμενικό Ελληνισμό και η αξιοπρέπεια της χώρας έχει τραυματισθεί.

    [09] ΟΛΜΕ: Συλλαλητήριο και συναυλία στο Σύνταγμα στις 2/3

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο προγραμματίζει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) για το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 12.00 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ συγχρόνως προγραμματίζει συναυλία στην Πλατεία Συντάγματος στις 2.00 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, από τους μαθητές μουσικών σχολείων της Αττικής.

    Με σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία κάνει λόγο για τα προβλήματα των μαθητών στα σχολεία τους, ενώ τονίζει ότι τα περισσότερα σχολεία είναι χωρίς πετρέλαιο, χωρίς χρήματα στα ταμεία των επιτροπών τους, χωρίς δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές, ενώ πολλοί μαθητές αντιμετωπίζουν και προβλήματα σίτισης.

    Ιδιαίτερα η ΟΛΜΕ αναφέρεται στο ενδεχόμενο αύξησης του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών, ενώ τονίζει ότι επιζητεί την ανατροπή του σχεδίου «Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    [10] S&P: Η εκλογή Αναστασιάδη δεν επηρεάζει την αξιολόγηση

    Η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη δεν επηρεάζει τις διαβαθμίσεις και τον ορίζοντα της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου αναφέρει σήμερα ο οίκος Standard and Poor's, εκτιμώντας όμως ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία οριστικοποίησης της δανειακής σύμβασης.

    Ο οίκος σε ανακοίνωση του, σύμφωνα με το ΡΙΚ, αναφέρει ότι η λήψη βραχυπρόθεσμου δανείου και πακέτου στήριξης εξαρτάται περισσότερο από τις επιλογές των Ευρωπαίων, παρά των Κυπρίων.

    Σημειώνει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος και την πιθανότητα τα όποια νέα μέτρα του μνημονίου, να επηρεάσουν την ανάπτυξη και τα κίνητρα για επένδυση στις τράπεζες. Ο οίκος εκτιμά ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση θα έχει προτεραιότητα το μνημόνιο.

    «Εντούτοις, όμως, η ικανότητα του κ. Αναστασιάδη να βρει ένα ισοζύγιο μεταξύ διατήρησης της δημοτικότητας του και συμφωνίας σε ένα μνημόνιο που θα ικανοποιήσει τους πιστωτές και τα εσωτερικά τους συμφέροντα φαίνεται περιορισμένη - και σμικρύνεται», σημειώνει.

    Οι μελλοντικές πηγές ανάπτυξης για την Κύπρο παραμένουν αβέβαιες και αναμένουμε μέση ετήσια συρρίκνωση 1,5% την επόμενη τριετία, αναφέρει ο Standard and Poor's.

    [11] Επτά τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας εναντίον λεωφορείου στο Αφγανιστάν

    Ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κοντά σε λεωφορείο του στρατού σήμερα το πρωί στη δυτική Καμπούλ προκαλώντας τον τραυματισμό επτά ανθρώπων, έξι στρατιωτικών και ενός πολίτη, ανακοίνωσαν η αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών.

    Η κατάσταση είναι ακόμη συγκεχυμένη αλλά δεν υπάρχει άλλος νεκρός από την επίθεση, εκτός από τον καμικάζι, είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Δυτική πηγή υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε την επίθεση.

    Αστυνομικός που ήταν κοντά στο σημείο της επίθεσης, σύμφωνα με τον οποίο οι περισσότεροι επιβάτες του λεωφορείου τραυματίστηκαν, είπε ότι ο δράστης έφθασε πεζός στο σημείο.

    Ο Σεντίκ Σεντίκι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, είπε ότι ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε ενώ έτρεχε για να προλάβει το λεωφορείο που μόλις είχε ξεκινήσει το δρομολόγιο του, κάτι που εξηγεί τον μέχρι στιγμής μικρό αριθμό μόνο τραυματιών από τις αφγανικές αρχές.

    Ο άνδρας προσπάθησε να ανεβεί στο λεωφορείο όταν αυτό ξεκινούσε, δήλωσε αφγανική πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Τότε άρχισε να τρέχει πίσω από το λεωφορείο, πριν ανατιναχτεί κοντά στη στάση του λεωφορείου. Το περιστατικό σημειώθηκε σε μεγάλο οδικό άξονα της δυτικής Καμπούλ, τον οποίο έχει αποκλειστεί από την αστυνομία για λόγους ασφαλείας. Ασθενοφόρα μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

    [12] Πρόστιμο και απέλαση για τον Έλληνα που έκλεψε πίνακα Νταλί

    Σε απέλαση στην Ελλάδα και σε πρόστιμο 9.100 δολάρια καταδικάστηκε, από αμερικανικό δικαστήριο, ο Έλληνας που έκλεψε τον πίνακα «Cartel de Don Juan Tenorio» (1949) του Σαλβαντόρ Νταλί (η αξία του οποίου ανέρχεται σε 150 χιλιάδες δολάρια), από γκαλερί στην 'Ανω Ανατολική πλευρά του Μανχάταν, τον περασμένο Ιούνιο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Νιου Γιορκ Τάιμς", ο 29χρονος Φοίβος Ισταυρίογλου άρπαξε τον πίνακα και τον έβαλε σε μία σακούλα από ψώνια, τη στιγμή που οι κάμερες ασφαλείας κατέγραφαν το γεγονός. Μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων της κλοπής, ο πίνακας ταχυδρομήθηκε ανωνύμως από την Ελλάδα στη διεύθυνση της γκαλερί.

    Στη συνέχεια, ο κ. Ισταυρίογλου έλαβε πρόσκληση από έναν ανακριτή που υποδυόταν τον ιδιοκτήτη της γκαλερί για να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, προσφέροντάς του μία θέση συμβούλου. Έτσι, μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο Κένεντι συνελήφθη από την αστυνομία.

    Ο κ. Ισταυρίογλου, παρουσιαζόμενος στο δικαστήριο, είχε υποστηρίξει ότι ήταν αθώος και μετά από σύντομη ακροαματική διαδικασία είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση εκατό χιλιάδες δολάρια. Χθες, ομολόγησε την ενοχή του, τονίζοντας ότι "ήταν μια ηλίθια πράξη".

    Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε, ο κατηγορούμενος να καταβάλει 9.100 δολάρια και να απελαθεί στην Ελλάδα.

    [13] Τουλάχιστον ένας σεισμός των έξι Ρίχτερ κάθε χρόνο στην Ελλάδα

    Τουλάχιστον ένας σεισμός της τάξεως των έξι Ρίχτερ σημειώνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μία χώρα με ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα- την υψηλότερη στην Ευρώπη και την έκτη κατά σειρά παγκοσμίως. Παρά το γεγονός αυτό, σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της ενημέρωσης, αλλά και της προετοιμασίας, διαπιστώνονται συχνά, ενώ όποιες θετικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται κατά καιρούς χαρακτηρίζονται ως αποσπασματικές και όχι συντονισμένες.

    "Με δεδομένη την υψηλή σεισμικότητα της χώρας θα έπρεπε διαρκώς να λειτουργούν πολλές επιτροπές ενημέρωσης των κατοίκων, γεγονός που δεν συμβαίνει για κάποιον περίεργο λόγο. Στον τομέα αυτό υστερούμε και τις περισσότερες φορές ο κόσμος δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ελλείψεις βασικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων αναφέρθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμό. Όπως ανέφεραν αρμόδιοι φορείς, υπάρχουν μόνο 2500 σκηνές, οι οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης εάν δεν προηγηθεί αερισμός, ενώ οι χώροι καταφυγής των πολιτών είναι ανεπαρκείς και σημαντική είναι και η έλλειψη κουβερτών.

    Επιπλέον, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Κώστας Κοκολάκης, ενώ είναι ευθύνη των Δήμων να καταρτίζουν σχέδια για τους χώρους συγκέντρωσης του κοινού σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, πολλές φορές τα σχέδια δεν είναι επικαιροποιημένα και εμφανίζονται σε αυτά περιοχές που έχουν οικοδομηθεί ή έχουν αλλάξει οι χρήσεις γης, με αποτέλεσμα να μην συνιστούν ελεύθερους χώρους που θα μπορούσαν εκτάκτως να χρησιμοποιηθούν.

    [14] Νέο αυτοκόλλητο για τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ

    Ένα νέο, βελτιωμένο patch (αυτοκόλλητο) για τους ασθενείς του Αλτσχάιμερ, το οποίο καθυστερεί μέχρι έξι μήνες την εξέλιξη της νόσου, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στην ελληνική αγορά.

    Το συγκεκριμένο patch ριβαστιγμίνης των 13,3 mg είναι πιο αποτελεσματικό από το προηγούμενο (patch ριβαστιγμίνης των 9,5), λόγω της μεγαλύτερης δοσολογίας που περιέχει.

    Το νέο αυτοκόλλητο έχει επίσης και το πλεονέκτημα της απουσίας ανεπιθύμητων ενεργειών και διατηρεί τον ασθενή σε πολύ καλή νοητική και λειτουργική κατάσταση.

    Τα παραπάνω ανέφερε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ Μάγδα Τσολάκη, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, όπου επεσήμανε ένα ακόμη πλεονέκτημα του νέου patch: με τη χορήγησή του, μειώνεται η δόση των αντιψυχωσικών φαρμάκων που λαμβάνουν, παράλληλα, οι ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

    Η ριβαστιγμίνη μπορεί να συγχορηγηθεί χωρίς κίνδυνο αλληλεπιδράσεων με όλα τα ευρέως χορηγούμενα φάρμακα, ενώ το αυτοκόλλητο παρέχει οπτική υπενθύμιση, η οποία και μειώνει τον κίνδυνο υπερδοσολόγησης από λάθος.

    Γενικότερα, το αυτοκόλλητο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία της νόσου σε σχέση με τα άλλα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, αναφορικά με τη συνέπεια του ασθενή ως προς τη λήψη τους. Σε μια πολύ πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο κίνδυνος ελλιπούς συμμόρφωσης, λόγω αμέλειας λήψης του φαρμάκου, ήταν 7 φορές μικρότερος και ως τουλάχιστον 5 φορές μικρότερος ο κίνδυνος, λόγω πολυφαρμακίας και λόγω φορτίου του περιθάλποντα με το αυτοκόλλητο της ριβαστιγμίνης.

    [15] Στο νοσοκομείο διακομίστηκε η "πριγκίπισσα Λέια" εξαιτίας διπολικής διαταραχής

    Η ηθοποιός Κάρι Φίσερ, γνωστή από το ρόλο της ως η πριγκίπισσα Λέια στην αρχική τριλογία «Ο Πόλεμος των Άστρων», διακομίστηκε σε κλινική εξαιτίας διπολικής διαταραχής, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπός της. Νωρίτερα ένα βίντεο είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, στο οποίο φαίνεται η Φίσερ να κάνει μια ασυνήθιστη σκηνική παρουσία.

    Το εν λόγω βίντεο τραβήχτηκε την περασμένη εβδομάδα σε ένα κρουαζιερόπλοιο, όπου εμφανιζόταν η γνωστή ηθοποιός. Όπως φαίνεται η Φίσερ, 56 ετών, δυσκολευόταν να θυμηθεί τους στίχους τραγουδιών, τα οποία ερμήνευε, ενώ σε κάποια στιγμή του βίντεο φαίνεται να μαζεύει τα περιττώματα του σκύλου της με μία πάνα, την οποία μετά κρύβει στα μαξιλάρια ενός καναπέ.

    «Η Φίσερ διακομίστηκε στο νοσοκομείο εξαιτίας διπολικής διαταραχής, δήλωσε η εκπρόσωπός της, Κάρολ Μάρσαλ. «Οι γιατροί ρύθμισαν την φαρμακευτική της αγωγή και πλέον αισθάνεται πολύ καλύτερα».

    Το 2009 η Φίσερ είχε μιλήσει δημοσίως για το αγώνα της με τη διπολική διαταραχή, ενώ στο βιβλίο που είχε εκδώσει με τίτλο «Ευσεβής Κατανάλωση» εξιστορούσε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τον αλκοολισμό και την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 February 2013 - 7:30:26 UTC