Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 17 Μαΐου ξεκινούν οι πανελλαδικές
  • [02] Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα αποφάσισαν οι αγρότες
  • [03] Συνάντηση Μανιτάκη-Στουρνάρα για τη διαθεσιμότητα
  • [04] Στην Εισαγγελία ο πιλότος του ελικοπτέρου στην απόπειρα απόδρασης Π. Βλαστού
  • [05] Φ. Γεννηματά: Το συνέδριο ΠΑΣΟΚ, αφετηρία για «να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης»
  • [06] Στο νοσοκομείο, για εξετάσεις, ο Π. Βλαστός
  • [07] Έλεγχοι για τον εντοπισμό κρέατος αλόγου σε τρόφιμα χωρίς την κατάλληλη σήμανση
  • [08] Διέξοδο από την κρίση μέσω εξαγωγών ανακαλύπτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις
  • [09] Ο ιταλικός Τύπος ανησυχεί για το πολιτικό αδιέξοδο

  • [01] Στις 17 Μαΐου ξεκινούν οι πανελλαδικές

    Στις 17 Μαΐου θα ξεκινήσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ- Ομάδα Β') για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ, στις 15 Μαΐου θα λήξουν τα μαθήματα του σχολικού έτους 2012-13.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας:

    Στις 15 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα του σχολικού έτους 2012-2013 και στις 16 Μαΐου ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των στοιχείων των υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια προς τα οικεία εξεταστικά κέντρα.

    Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β') για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν την Παρασκευή 17-5-2013, ενώ, οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α') θα αρχίσουν την Τρίτη 21-05-2013. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 15-6-2013 και η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από τις 17-6-2013 έως και τις 28-6-2013. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν το Σάββατο 8-6-2013.

    Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για τη Γ' τάξη των ημερήσιων και τη Δ' τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 3-6-2013, για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές.

    Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α' και Β') σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 10-6-2013.

    Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο ειδικό μάθημα και γι' αυτό τον λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου.

    [02] Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα αποφάσισαν οι αγρότες

    Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 5 Μαρτίου, στην Αθήνα, με συντονισμό των αγροτών πανελλαδικά και συντεταγμένη αποχώρηση των τρακτέρ από τον κόμβο της Νίκαιας, αύριο, από τις 11 το πρωί και μετά, αποφάσισαν οι αγρότες που συνεδρίασαν, σήμερα, στο μπλόκο.

    Στη συνεδρίαση συμμετείχε περιορισμένος αριθμός αγροτών, οι οποίοι, ύστερα από αποτίμηση του αγώνα, που διήρκεσε πάνω από έναν μήνα και τη χθεσινή συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο, αποφάσισαν τελικά να αποχωρήσουν αύριο, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας τους συνεχίζεται με άλλες μορφές. Επικεντρώνεται δε, σε πρώτη φάση, στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην πρωτεύουσα, με κατά τόπους οργάνωση, ώστε η συμμετοχή να είναι μαζική.

    Στο μεταξύ, "απογοητευμένοι, αλλά με το κεφάλι ψηλά", όπως αναφέρουν, αποφάσισαν να αποχωρήσουν και οι Σερραίοι αγρότες, οι οποίοι είχαν στήσει μπλόκα στη διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, στα Κερδύλλια, επί της εθνικής οδού Σερρών - Καβάλας και στο Ροδολίβος του δήμου Αμφιπόλεως.

    Σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους έχουν προχωρήσει από χθες και οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα, ενώ προς αποχώρηση οδεύουν και οι συνάδελφοί τους σε Έβρο και Ροδόπη.

    [03] Συνάντηση Μανιτάκη-Στουρνάρα για τη διαθεσιμότητα

    Συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λίγες ημέρες πριν την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας.

    Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες επικεντρώθηκαν σε μία ανασκόπηση των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο, δηλαδή την αξιολόγηση των δομών των υπουργείων, την πορεία της διαθεσιμότητας και το πρόγραμμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στον προγραμματισμό για τα επόμενα βήματα, προκειμένου να είναι η κυβερνητική πλευρά έτοιμη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία φέρεται να επιμένει σε απολύσεις.

    Επίσης, όπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη Παρασκευή, το μεσημέρι, θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εκτός απροόπτου, το επόμενο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, για την έγκριση των νέων οργανογραμμάτων σε πέντε ακόμη υπουργεία, καθώς ήδη έχουν εγκριθεί τα οργανογράμματα σε έξι υπουργεία.

    Εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, ο Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εκπληρωθούν οι όροι του μνημονίου για τη μείωση και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και πρόσθεσε ότι πλέον γίνεται προσπάθεια να πειστεί η τρόικα ότι με τη διαθεσιμότητα, σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις είναι εφικτό να μειωθεί ο δημόσιος τομέας κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2015 κι έτσι να αποτραπούν οι απολύσεις.

    Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων αυτή τη στιγμή, ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης, ενώ σημείωσε ότι οι συνταξιοδοτήσεις, που για το 2012 ήταν 35.000, μαζί με την κινητικότητα στο δημόσιο θα αποτρέψουν τις απολύσεις, για τις οποίες επιμένει η τρόικα.

    [04] Στην Εισαγγελία ο πιλότος του ελικοπτέρου στην απόπειρα απόδρασης Π. Βλαστού

    Εντός της ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Τρικάλων προκειμένου να καταθέσει ο πιλότος του ελικοπτέρου, με το οποίο επιχείρησε να αποδράσει από τις φυλακές Τρικάλων ο βαρυποινίτης κακοποιός Παναγιώτης Βλαστός, το απόγευμα της Κυριακής.

    Εξάλλου, ύστερα από πολύωρη κατάθεσή τους στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, οι δύο φερόμενοι ως συνεργοί του Βλαστού οδηγήθηκαν αργά χθες το βράδυ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Τρικάλων, προκειμένου να εξεταστούν από εισαγγελέα και ανακριτή. Πήραν 48ωρη προθεσμία και θα απολογηθούν αύριο.

    Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι, σε περίπτωση που ο μηχανικός του ελικοπτέρου δεν λάβει εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου νοσηλεύεται, τότε εισαγγελέας και ανακριτής θα μεταβούν εκεί προκειμένου να τον εξετάσουν.

    [05] Φ. Γεννηματά: Το συνέδριο ΠΑΣΟΚ, αφετηρία για «να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης»

    «Αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός ότι όλοι όσοι σήκωσαν τη σημαία "αντιμνημόνιο" δεν έχουν μια εναλλακτική πρόταση» δήλωσε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά.

    Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί αφετηρία για «να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» και πρόσθεσε: «Υπάρχουν περιθώρια να κάνουμε αλλαγές στο εσωτερικό μας, που θα βελτιώσουν τα πράγματα αισθητά. Το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει να το παρουσιάσει τους επόμενους μήνες στον ελληνικό λαό και επίσης άμεσα μέτρα ανακούφισης, γι' αυτό και διεκδικούμε να γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

    Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Πιέζουμε και διεκδικούμε χωρίς να κινδυνεύει η χώρα να ξαναβρεθεί στο κενό. Αυτό σημαίνει, ότι και οι εταίροι μας στην κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσουν τη δική τους ευθύνη διατήρησης αυτής της κυβέρνησης και να αφουγκραστούν τις ανάγκες της κοινωνίας».

    [06] Στο νοσοκομείο, για εξετάσεις, ο Π. Βλαστός

    Υπό άκρα μυστικότητα και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διακομίστηκε, νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, στο Νοσοκομείο Τρικάλων, προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, ο βαρυποινίτης κακοποιός Παναγιώτης Βλαστός, ο οποίος τραυματίστηκε, την Κυριακή, στην προσπάθειά του να αποδράσει από τις φυλακές, με ελικόπτερο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Βλαστός υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία, ακτινολογικό έλεγχο και τον εξέτασαν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

    Ύστερα από περίπου μία ώρα, επέστρεψε στις φυλακές Τρικάλων, με τη συνοδεία πάνοπλων ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας.

    [07] Έλεγχοι για τον εντοπισμό κρέατος αλόγου σε τρόφιμα χωρίς την κατάλληλη σήμανση

    Την άμεση διενέργεια εστιασμένων ελέγχων σε βόειο κρέας -αλλά και σε τρόφιμα που έχουν σημανθεί ως περιέχοντα βόειο κρέας- τη δειγματοληψία και την αποστολή δειγμάτων για ταυτοποίηση DNA, ζήτησε η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες. Οι έλεγχοι, οι οποίοι γίνονται με αφορμή την υπόθεση διατροφικής απάτης, δηλ. την παρασκευή τροφίμων με χρήση κρέατος αλόγου χωρίς την κατάλληλη σήμανση, θα διαρκέσουν για ένα μήνα και στη συνέχεια θα εξεταστεί η προοπτική παράτασής τους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να χρηματοδοτήσει τις αναλύσεις αυτές σε ποσοστό 75%. Σημειώνεται ότι η Γενική Διεύθυνση έχει ζητήσει ήδη από τις 13 Φεβρουαρίου από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να διενεργούν ελέγχους ιχνηλασιμότητας στην περίπτωση κατά την οποία εντοπίσουν αποθηκευμένο κρέας αλόγου και στοιχεία που αφορούν διακίνηση προγενέστερα αποθηκευμένων παρτίδων κρέατος αλόγου.

    [08] Διέξοδο από την κρίση μέσω εξαγωγών ανακαλύπτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις

    Αυξάνονται ραγδαία χρόνο με τον χρόνο, εντός της κρίσης, τα αιτήματα επιχειρηματιών στα Γραφεία Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στις ελληνικές πρεσβείες για παροχή πληροφοριών σχετικά με τις διεθνείς αγορές.

    Τα αιτήματα το 2012 έφτασαν τα 15.800 έναντι 11.800 το 2011, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων με θέμα τη διοργάνωση του Greek Exports Forum 2013 που θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 29 έως το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013.

    Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημείωσε στην ομιλία της ότι η έλλειψη ρευστότητας και η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης έχει στρέψει τις επιχειρήσεις στις αγορές του εξωτερικού. Σε ερωτήσεις που έγιναν σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής ανταποδοτικού τέλους για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών από τις πρεσβείες, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες, ανέφερε ότι αυτό θα ήταν ακόμη ένα χαράτσι που θα βάρυνε την εξαγωγική προσπάθεια, η οποία ωφελείται σήμερα από την ανάγκη των επιχειρηματιών να επιβιώσουν.

    [09] Ο ιταλικός Τύπος ανησυχεί για το πολιτικό αδιέξοδο

    "Εκρηξη Γκρίλο", "Παράλυτο Κοινοβούλιο" , "Η Ιταλία προ ακυβερνησίας": οι ιταλικές εφημερίδες εκφράζουν ομοφώνως την ανησυχία τους για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η Ιταλία λόγω της απουσίας πλειοψηφίας στη Γερουσία.

    Η Corriere della Sera κάνει λόγο για "ψήφο σοκ" και για "κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία". Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα τονίζει ότι η επιτυχία του Κινήματος 5 Αστέρων αντιστοιχεί στην επικράτηση μίας Ιταλίας ευρωσκεπτικιστικής μπροστά στην οικονομική λιτότητα".

    Η εφημερίδα La Repubblica, υπό τον τίτλο "Η Ιταλία σε ακυβερνησία" αναφέρεται στην μεγάλη άνοδο του Μπερλουσκόνι, που θεωρήθηκε "καμένο χαρτί" μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2011 και στο "φιάσκο" του Μάριο Μόντι, που εισήλθε στην πολιτική στο τέλος του Δεκεμβρίου επικεφαλής ενός φιλόδοξου πολιτικού κινήματος του "νέου κέντρου".

    "Μέσα στα ερείπια βρίσκεται ένα κοινοβούλιο δύσκολα κυβερνήσιμο και ένα εξαιρετικά εύφλεκτο εκλογικό σώμα", αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας. Ο συντάκτης κάνει λόγο για "την πικρή επίγευση μίας σχεδόν συμβολικής νίκης της αριστεράς που επικρατεί χάρις σε μία χούφτα ψήφους και δεν επαρκεί στη Γερουσία, ακόμη και με την άχρηστη πατερίτσα του Μόντι".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, επικράτησε ο λαϊκισμός: "οι πολιτικές δυνάμεις που πόνταραν στην κοινωνική οργή που απελευθερώθηκε πάνω από την Ευρώπη, στους φόρους, στο αίτημα για θεσμική ρήξη κατά της πολιτικής τάξης ή της νέας τεχνοκρατικής ελίτ".

    Η εφημερίδα La Stampa αναφέρεται σε ένα "παράλυτο κοινοβούλιο" και τιτλοφορεί το κύριο άρθρο "Η υποχρέωση μιάς θαρραλέας επιλογής".

    "Η πραγματική Ιταλία εξέφρασε ολόκληρη τη δυσφορία της. Με την ψήφο αυτή ακούμε τις φωνές και τις ιστορίες εκείνων που δεν βρίσκουν δουλειά, που δεν τους φτάνει η σύνταξη, που θεωρούν ότι δεν έχουν μέλλον, που φεύγουν στο εξωτερικό και εκείνων που είδαν τους νέους φόρους ως βαριά προσβολή", γράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Μάουρο Καλαμπρέζι, ο οποίος θεωρεί ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα υποτίμησαν τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας.

    Τώρα, "για να ξανακολλήσουμε τα κομμάτια χρειάζεται θάρρος, πνεύμα θυσίας και σοφίας", γράφει ο Μάουρο Καλαμπρέζι προτρέποντας για την εξεύρεση σημείων "σύγκλισης ανάμεσα στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και τους νέους βουλευτές Πέντε Αστέρων".

    Η εφημερίδα Fatto Quotidiano της αριστεράς προβλέπει από την πλευρά της ότι ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είναι πιθανόν να προτείνει μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το Δημοκρατικό Κόμμα (Μπερσάνι), τον Λαό της Ελευθερίας (Μπερλουσκόνι) και το Κέντρο (Μόντι).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 February 2013 - 13:30:44 UTC