Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μουσειολογική μελέτη του Αρχαιολογικού - Θεματικού Μουσείου Πειραιά
  • [02] Για συμφωνία Ολυμπιακού - Σαλίνο κάνουν λόγο οι Πορτογάλοι
  • [03] H Airbus εγκαταλείπει τις μπαταρίες λιθίου για το μελλοντικό της Α350
  • [04] Άρχισε η δίκη για τη δολοφονία του Ι. Ρουσάκη σε συμπλοκή μεταξύ οπαδών το 2011
  • [05] Μη πιθανό θεωρεί το «κούρεμα» του κυπριακού χρέους ο οίκος Fitch
  • [06] "Πιάνουν" δουλειά οι νέοι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών της Κύπρου
  • [07] Έκλεισαν 12 φάρμες στη Σερβία λόγω υψηλού επιπέδου αφλατοξίνης στο γάλα

  • [01] Μουσειολογική μελέτη του Αρχαιολογικού - Θεματικού Μουσείου Πειραιά

    Ως τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά με τα μοναδικά εκθέματα θα λειτουργήσει το Αρχαιολογικό - Θεματικό Μουσείο στο κτίριο «Καστράκι» της «Πολιτιστικής Ακτής», ένα έργο που βρίσκεται σε καλή πορεία, καθώς η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη αλλά και οι μελέτες που το αφορούν προχωρούν χωρίς προβλήματα.

    Αυτό επιβεβαιώθηκε και χτες στο Συμβούλιο Μουσείων, τα μέλη του οποίου γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της μουσειολογικής μελέτης που εκπονήθηκε από την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Μια μελέτη που «έπεισε» ως προς τις προθέσεις της, δηλαδή την ανάδειξη της σημασίας του Πειραιά στην αρχαιότητα και την προβολή του ως της πρώτης ιπποδάμειας πόλης στον ελλαδικό χώρο.

    Συνολικά 2.961 αντικείμενα από τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην περιοχή, που σήμερα φυλάσσονται στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, θα παρουσιαστούν -κάποια για πρώτη φορά- στο κοινό μέσα από ενότητες που διηγούνται την ιστορία του λιμανιού από τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους, όπως τα ευρήματα από τους πρωτογεωμετρικούς και αρχαϊκούς τάφους στα Καμίνια και στο Δέλτα Φαλήρου, τα οποία μαζί με άλλα θα «υποδέχονται» τους επισκέπτες.

    Η πρώτη ενότητα με τίτλο «Μια πόλη για τον Πειραιά» θα είναι αφιερωμένη στην ίδρυση και οχύρωση του Πειραιά τον 5ο αι. π. Χ., που θωράκισε τα τρία φυσικά λιμάνια του -τον Κάνθαρο, τη Ζέα και τη Μουνιχία-, εκεί όπου μεταφέρθηκε η ναυτική βάση των Αθηναίων από τον Φαληρικό όρμο, μετά από πρόταση του Θεμιστοκλή. Τα Θεμιστόκλεια και τα Μακρά τείχη, που συνέδεαν την Αθήνα με το λιμάνι της, έχουν τον κύριο λόγο στην ενότητα αυτή, η οποία όπως και οι υπόλοιπες θα εμπλουτιστεί με εποπτικό υλικό (φωτογραφίες, σχεδιαστικές αποτυπώσεις και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις).

    «Θαλασσοκράτειρα Πόλη», με εκθέματα και πληροφορίες για τους περίφημους νεώσοικους, τα «σπίτια» των πλοίων, αλλά και τη Σκευοθήκη του Φίλωνος του 4ου αι. π.Χ., όπου φυλασσόταν ο εξοπλισμός των πλοίων, κυριαρχούν στη δεύτερη ενότητα, ενώ η τρίτη δίνει «Το άρωμα του λιμανιού» τόσο για τον εμπορικό «Κάνθαρο», το μεγαλύτερο λιμάνι του Πειραιά, όσο και για την πολυδιάστατη εμπορική δραστηριότητα της Αθήνας. Θα εκτεθούν ενεπίγραφοι όροι, νομίσματα, σταθμία (μικρά βάρη), σηκώματα (μετρητές), τμήμα από επιστολή του Αδριανού για τον έλεγχο των τιμών στο ιχθυεμπόριο και πολλά ακόμα αντικείμενα.

    Ακολουθεί η τέταρτη ενότητα, που είναι και η μεγαλύτερη όλων, λόγω αριθμού εκθεμάτων αλλά και θεματικής ανάπτυξης. Είναι αφιερωμένη στην πολεοδομική εξέλιξη και λειτουργία του Πειραιά.

    [02] Για συμφωνία Ολυμπιακού - Σαλίνο κάνουν λόγο οι Πορτογάλοι

    Τη φανέλα του Ολυμπιακού από το καλοκαίρι θα φοράει ο Λεάντρο Σαλίνο. Σύμφωνα με την πορτογαλική εφημερίδα «A Bola» ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ μένει ελεύθερος τον Ιούνιο από την Μπράγκα και φέρεται να έχει ήδη συμφωνήσει για 3 χρόνια με την ομάδα του Πειραιά. «Οι διαπραγματεύσεις με την Μπράγκα για την ανανέωση του συμβολαίου του Λεάντρο Σαλίνο δεν είχαν αποτέλεσμα και ο παίκτης έχει ήδη συμφωνήσει να υπογράψει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό στο τέλος της σεζόν. Το συμβόλαιό του με την Μπράγκα λήγει τον Ιούνιο και είναι ελεύθερος να υπογράψει σε άλλη ομάδα», αναφέρει σχετικά το δημοσίευμα και καταλήγει:

    «Ο Βραζιλιάνος θα καλύψει στα δεξιά το κενό που άφησε ο Τοροσίδης πηγαίνοντας στη Ρόμα. Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είναι καθ' οδόν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφαση του Σαλίνο, καθώς η ελληνική ομάδα έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στους ομίλους του επόμενου τσάμπιονς λιγκ». Ο Σαλίνο αγωνίζεται στην Μπράγκα από το 2010 έχοντας συνολικά 92 συμμετοχές και 2 γκολ με τη φανέλα της. Φέτος έχει παίξει σε 24 ματς σε όλες τις διοργανώσεις.

    [03] H Airbus εγκαταλείπει τις μπαταρίες λιθίου για το μελλοντικό της Α350

    Η Airbus θα εγκαταλείψει τις μπαταρίες λιθίου για το μελλοντικό της αεροσκάφος μεγάλων αποστάσεων Α350, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα που αποδίδεται στη χρήση τους, η οποία οδήγησε τις αρχές να καθηλώσουν το ανταγωνιστικό της αεροπλάνο Boeing 787, ανακοίνωσε πηγή προσκείμενη στον ευρωπαϊκό αερομεταφορέα.

    "Η Airbus ενεργοποιεί το σχέδιο Β. Τα πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν με μπαταρίες καδμίου και όχι λιθίου", δήλωσε η ίδια πηγή. Ωστόσο "οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν με μπαταρίες λιθίου". Δύο σοβαρά περιστατικά λόγω προβλημάτων που εντοπίστηκαν στις μπαταρίες λιθίου στο τελευταίο αεροσκάφος του αμερικανικού αερομεταφορέα Boeing, στις 7 Ιανουαρίου στη Βοστόνη και στις 16 Ιανουαρίου στην Ιαπωνία, οδήγησαν στην απαγόρευση πτήσεων 50 Boeing 787 ανά τον κόσμο από τις 16 Ιανουαρίου.

    'Εκτοτε δοκιμαστικές πτήσεις πραγματοποιήθηκαν αλλά τα αίτια της φωτιάς που επεκτάθηκε στη μπαταρία κατά το περιστατικό στη Βοστόνη δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Τα Α350 και τα Β787 είναι δύο αεροσκάφη νέας γενιάς που χρησιμοποιούν σχεδόν παρεμφερείς τεχνολογίες, κυρίως με τη μαζική χρήση ανόμοιων υλικών και τις μπαταρίες αυτές.

    Αν και το 787 έχει ήδη τεθεί στην κυκλοφορία, το Α350 θα ενταχθεί στο στόλο των αερομεταφορών στα τέλη του 2014 μετά την πρώτη πτήση του φέτος το καλοκαίρι.Η προσκείμενη στην Airbus πηγή εξήγησε ότι η απόφαση για αντικατάσταση με μπαταρίες καδμίου είχε επίσης ληφθεί για την "τήρηση του χρονοδιαγράμματος του προγράμματος".

    [04] Άρχισε η δίκη για τη δολοφονία του Ι. Ρουσάκη σε συμπλοκή μεταξύ οπαδών το 2011

    Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, η δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του 21χρονου Γιάννη Ρουσάκη, από τα Μάλια, κατά τη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ οπαδών ομάδων, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου.

    Η δίκη επρόκειτο να διεξαχθεί την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, με βασικό κατηγορούμενο έναν 26χρονο. Το δικαστήριο όμως είχε δηλώσει αναρμόδιο, καθώς η υπόθεση λόγω της κατηγορίας των κατηγορουμένων για διατάραξη κοινής ειρήνης από άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, θα έπρεπε να εκδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Έτσι, η δικογραφία επέστρεψε στην εισαγγελία Εφετών, για να προσδιοριστεί η δίκη για σήμερα, αφού το 18μηνο της προφυλάκισης για τον βασικό κατηγορούμενο, τον 26χρονο, εκπνέει στις 7 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου για την υπόθεση της φονικής συμπλοκής, παραπέμπονται 21 νεαροί, ενώ βασικός κατηγορούμενος είναι ένας 26χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος στις φυλακές Νεάπολης. Σύμφωνα με το βούλευμα, ο 26χρονος φέρεται ότι ήταν «εκείνος που στη διάρκεια της συμπλοκής έπληξε δύο φορές τον Γιάννη Ρουσάκη με ένα σουγιά, με λάμα μήκους δέκα εκατοστών και τον τραυμάτισε στη θωρακική και κοιλιακή χώρα, συνεπεία των οποίων η πρόκληση τραυματικού αιμοθώρακα και τρώση της καρδιάς τα οποία επέφεραν ως μόνη ενεργό αιτία το θάνατό του».

    Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να κρατήσει ημέρες.

    [05] Μη πιθανό θεωρεί το «κούρεμα» του κυπριακού χρέους ο οίκος Fitch

    Η στάση του εκλεγμένου Προέδρου της Κύπρου και της κυβέρνησής του θα μπορούσε να καταστήσει τις διαπραγματεύσεις της χώρας με την τρόικα για το πακέτο διάσωσης λιγότερο δύσκολες από ό,τι ήταν με τον απερχόμενο Πρόεδρο, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

    Ωστόσο, ο οίκος σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι, παρά τη μεγάλη νίκη του στις εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης «θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις πολιτικής όπως και ο προκάτοχός του και υπάρχει ακόμη παρατεταμένη αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος διάσωσης της ΕΕ».Ο οίκος θεωρεί απίθανο το «κούρεμα» του κυπριακού χρέους γιατί δεν θα προσέφερε ουσιαστική ελάφρυνση και θα δημιουργούσε ζήτημα για την ευρωζώνη.

    «Αναμένουμε από την κυπριακή κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις, ως μέρος της τελικής συμφωνίας με την τρόικα, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόση ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε αυτό να επιτύχει», προστίθεται. Εκτιμάται επίσης ότι ίσως να προκύψει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον μηχανισμό στήριξης, αν και αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο του οίκου.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο οίκος υποβάθμισε την Κύπρο στην κατηγορία B/Αρνητικό τον Ιανουάριο, κυρίως επειδή θεωρεί πως το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι πιθανόν να είναι υψηλότερο από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως. Αλλά η αξιολόγηση υποστηρίζεται από την προσδοκία μας ότι οι αρχές θα καταλήξουν σε συμφωνία με την τρόικα επί ενός επίσημου προγράμματος χρηματοδότησης έγκαιρα, ώστε να πληρώσει 1,4 δισ. ευρώ για εξόφληση ομολόγων στις 3 Ιουνίου, σημειώνεται.

    [06] "Πιάνουν" δουλειά οι νέοι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών της Κύπρου

    Άτυπες συσκέψεις με στελέχη των υπουργείων τους θα έχουν, σήμερα, οι υπό διορισμό υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, για να θέσουν όλες τις παραμέτρους επί τάπητος και να κάνουν ένα πρώτο σχέδιο δράσης και τον ανάλογο προγραμματισμό, ώστε στο Eurogroup της 4ης Μαρτίου, η κυβέρνηση να λάβει μέρος προετοιμασμένη στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

    Στόχος είναι η υπογραφή της δανειακής σύμβασης το συντομότερο και με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

    Εξάλλου, ο νέος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχει σήμερα ή αύριο συναντήσεις με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας.

    Ο υπό διορισμό πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, δήλωσε ότι το Συμβούλιο που θα συσταθεί θα συμβουλεύει απευθείας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα συνεργάζεται με το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα και θα είναι υπεύθυνο για όλα τα προβλήματα της οικονομίας, όπως είναι οι σχέσεις της Κύπρου με τους Ευρωπαίους εταίρους της, αλλά και άλλα θέματα, όπως εκείνα που αφορούν τις επενδύσεις και την ανεργία.

    Ο κ. Πισσαρίδης, αφού επισήμανε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, διαβεβαίωσε ότι θα εργασθεί σκληρά.

    [07] Έκλεισαν 12 φάρμες στη Σερβία λόγω υψηλού επιπέδου αφλατοξίνης στο γάλα

    Στην παύση της λειτουργίας τους προχώρησαν 12 φάρμες στη Σερβία, κατόπιν αιτήματος των αρμόδιων αρχών της χώρας, καθώς στο γάλα που παρήγαγαν ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα αφλατοξίνης. Η καρκινογόνος τοξίνη μπορεί να εμφανιστεί στο γάλα των ζώων που έχουν τραφεί με μολυσμένες από μυκοτοξίνες ζωοτροφές και οι σερβικές αρχές, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, συνεχίζουν τους ελέγχους για να αρθεί κάθε αμφιβολία για την ποιότητα του γάλακτος που διατίθεται στους καταναλωτές.

    Επίσης, το υπουργείο Γεωργίας θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση "πακέτο" μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος και την αντιμετώπιση του διατροφικού σκανδάλου που πλήττει τη χώρα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα σερβικά προϊόντα.

    Οι φάρμες που έκλεισαν με απόφαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και του Φορέα Ασφάλειας Τροφίμων του υπουργείου Γεωργίας θα παραμείνουν ανενεργές έως ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξονυχιστικών ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές.

    Το υπουργείο αναμένεται να προτείνει οι φάρμες που τέθηκαν εκτός της διατροφικής αλυσίδας να λάβουν κρατική βοήθεια, μέσω της διάθεσης δωρεάν ζωοτροφών από τον αρμόδιο κρατικό φορέα, οι οποίες έχουν ελεγχθεί και είναι ασφαλείς. Το υπουργείο θα συνεχίσει τους ελέγχους στις φάρμες, τις γαλακτοκομικές βιομηχανίες και τους παραγωγούς των τελικών προϊόντων, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 February 2013 - 9:30:24 UTC