Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάκαμψη από το 2014 "βλέπει" η Τράπεζα της Ελλάδος
  • [02] «Με ενοχλεί η ανέχεια του κράτους και το οικονομικό άγχος»
  • [03] Ο «πόλεμος των ταμπλετών»
  • [04] Nέες προσλήψεις για να ενισχυθεί ο τομέας της Υγείας
  • [05] Ο Τζίμι Τζόνσον πρωταθλητής του πρωταθλήματος NASCAR
  • [06] Μειώνεται η παραγωγικότητα στην ύπαιθρο λόγω κλιματικής αλλαγής
  • [07] Συνελήφθη 23χρονος που φέρεται ως μέλος συμμορίας ληστών με τις βαριοπούλες
  • [08] Τραγικό θάνατο στη λίμνη Πολυφύτου βρήκε 25χρονη
  • [09] Σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών στην περιοχή του Τόκιο

  • [01] Ανάκαμψη από το 2014 "βλέπει" η Τράπεζα της Ελλάδος

    Την Ετήσια Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, με την έκθεση διαπιστώνεται ότι έχει πραγματοποιηθεί αξιοσημειώτη προόδος στην προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης και της υψηλής ανεργίας.

    Η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί εφέτος κατά περίπου 4,5% εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά.

    Μεταξύ άλλων, η Κεντρική Τράπεζα συστήνει την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αποκατασταθεί η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

    [02] «Με ενοχλεί η ανέχεια του κράτους και το οικονομικό άγχος»

    Μία από τις κορυφαίες κοινωνικές σάτιρες του παγκόσμιου δραματολογίου, ο «Επιθεωρητής» του Γκόγκολ, ανεβαίνει στις 15 Μαρτίου στο θέατρο Ακροπόλ.

    Σε μια μακρινή επαρχιακή πόλη της τσαρικής Ρωσίας, ο διοικητικός μηχανισμός του κράτους χαρακτηρίζεται από διαπλοκή, διαφθορά, απάτες και δωροδοκίες. Ωστόσο, όταν αναγγέλλεται ότι θα έρθει ο Κρατικός Επιθεωρητής, τότε αναδεικνύεται όλη η αυθαιρεσία της τοπικής εξουσίας. Πριν εμφανιστεί ο επιθεωρητής στην πόλη, έχει φτάσει ένας νεαρός δημόσιος υπάλληλος, ο Χλεστακώφ, που χάρη στη φυσιογνωμία του και την ενδυμασία του, εκλαμβάνεται ως επιθεωρητής. Η παρεξήγηση αυτή γίνεται η αιτία για κωμικές καταστάσεις και παρεξηγήσεις.

    Ο «Επιθεωρητής», έργο που γράφτηκε το 1836, μιλάει για τη διαφθορά. Σκηνοθέτης της παράστασης ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Σπύρος Ευαγγελάτος, που επέλεξε το έργο γνωρίζοντάς το από τα παλιά (από τις τελευταίες φορές που «ανέβηκε» το έργο ήταν από τον θίασο Φέρτη-Καλογεροπούλου) και θεωρώντας ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να «ψυχαγωγηθεί» το κοινό με μια παράσταση σαν κι αυτή.

    «Σε περιπτώσεις κρίσης» εξηγεί ο σκηνοθέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «το θέατρο και η μουσική βοηθούν σε μια ανάσα του κοινού. Πόσο μάλλον όταν το έργο σχετίζεται με τα προβλήματά του και όταν είναι και διασκεδαστικό. Δεν είναι έργο που σου πλακώνει την καρδιά. Οι ήρωες με τις βρωμιές τους αποκαλύπτουν την έλλειψη βαθύτερης σχέσης με την ίδια την ύπαρξή τους και τις κοινωνικές συνθήκες, που τους περιβάλλουν. Κι ενώ το έργο είναι μια αχαλίνωτη κωμωδία έχει αρκετή μελαγχολία».

    Αρνείται, πάντως, να αποκαλύψει τα επόμενα καλλιτεχνικά του σχέδια: «Έχω σχέδια για το καλοκαίρι. Δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο. Φυσικά, λόγω οικονομικών. Η έμπνευση δεν μας έφυγε. Ευτυχώς».

    [03] Ο «πόλεμος των ταμπλετών»

    Νέα επεισόδια στον ολοένα εντεινόμενο ανταγωνισμό των κατασκευαστών υπολογιστών - ταμπλετών (tablets) έχει να επιδείξει η διεθνής έκθεση κινητής τηλεφωνίας "Mobile World Congress", που ξεκινά στη Βαρκελώνη και η οποία παραδοσιακά αποτελεί το κορυφαίο γεγονός παγκοσμίως στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.

    Ήδη πριν καλά-καλά γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης, η κορεατική Samsung ανακοίνωσε ότι διευρύνει τη γκάμα των ταμπλετών της με το νέο μοντέλο Galaxy Note 8.0, που έχει οθόνη οκτώ ιντσών (20,3 εκατοστών) με ανάλυση 189 εικονοστοιχείων (pixel) ανά ίντσα και το οποίο ευθέως ανταγωνίζεται το iPad Mini της Apple, που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο με οθόνη 7,9 ιντσών.

    Παράλληλα, η αμερικανική Hewlett-Packard (HP) ανακοίνωσε ότι προχωρά στην παραγωγή ενός Android tablet, προτιμώντας το σε σχέση με το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.

    H νέα ταμπλέτα της κορεατικής εταιρίας διαθέτει γραφίδα (S Pen) για γράψιμο, υπογράμμιση και σχεδίαση στην οθόνη (η οποία μπορεί να διαχωριστεί στα δύο και έτσι να «τρέχει» ταυτόχρονα δύο εφαρμογές), ενώ η Samsung ήδη διαθέτει ένα μοντέλο με οθόνη επτά ιντσών, αλλά χωρίς γραφίδα.

    Οι περισσότεροι κατασκευαστές ταμπλετών, μεταξύ αυτών οι Samsung και Amazon, έχουν πλέον επιλέξει το λειτουργικό σύστημα της Google και όχι της Microsoft για τα προϊόντα τους που ανταγωνίζονται το iPad της Apple.

    Η αμερικανική εταιρία πάντως δεν απέκλεισε στο μέλλον να χρησιμοποιήσει σε ταμπλέτες της τα Windows RT (που προορίζονται για συσκευές τύπου iPad), καθώς, όπως είπε, σχεδιάζει μια ευρεία γκάμα συσκευών για διαφορετικές ομάδες καταναλωτών.

    Επιμέλεια: Π.Δρακόπουλος

    [04] Nέες προσλήψεις για να ενισχυθεί ο τομέας της Υγείας

    Σε προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στις νοσοκομειακές δομές όλων των Υγειονομικών Περιφερειών, της χώρας προχωρά το υπουργείο Υγείας. Στόχος είναι να ενισχυθεί η λειτουργία όλων των νοσοκομειακών μονάδων σε περίοδο ιδιαίτερης δημοσιονομικής δυσχέρειας.

    Με κοινές υπουργικές αποφάσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, εγκρίθηκε η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (κυρίως νοσηλευτικό και παραϊατρικό) σε όλα τα νοσοκομεία ανά την επικράτεια.

    Ειδικότερα:

    - Στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκηρύσσονται διακόσιες (200) θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 3.501.459 ευρώ.

    - Στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται εκατόν πενήντα (150) θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 2.886.709 ευρώ.

    - Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται εβδομήντα (70) θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 1.666.592 ευρώ.

    - Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται εβδομήντα (70) θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 1.171.279 ευρώ.

    - Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται εβδομήντα (70) θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 1.024.629 ευρώ.

    - Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται εκατόν πενήντα (150) θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 2.605.278 ευρώ.

    - Στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται εξήντα επτά (67) θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 1.107.272 ευρώ.

    [05] Ο Τζίμι Τζόνσον πρωταθλητής του πρωταθλήματος NASCAR

    Ο Τζίμι Τζόνσον στέφθηκε την Κυριακή νικητής του επαγγελματικού πρωταθλήματος της NASCAR, Daytona 500. Ο Ντάνικα Πάτρικ τερμάτισε όγδοος, ο Ντέιλ Έρνχαρντ δεύτερος και ο Μαρκ Μάρτιν τρίτος.

    Μία ημέρα πριν, τουλάχιστον 12 θεατές και ένας οδηγός τραυματίστηκαν μετά τη σύγκρουση 10 αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια αγώνα, όταν συντρίμμια από τα αυτοκίνητα εκτοξεύτηκαν προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί να παρακολουθήσει την αναμέτρηση. Η σύγκρουση συνέβη μόλις λίγα λεπτά πριν την λήξη.

    Θραύσματα από τη σύγκρουση των 10 αυτοκινήτων εκτοξεύτηκαν σε περιοχή όπου οι θεατές παρακολουθούσαν τον αγώνα. Κατά τη σύγκρουση το αυτοκίνητο του Κάιλ Λάρσον εκτοξεύτηκε στον αέρα, αλλά ο οδηγός κατάφερε να βγει σώος.

    Το πρωτάθλημα των 500 μιλίων της Ντεϊτόνα διεξήχθη ομαλά, με τον Τζίμι Τζόνσον να περνά πρώτος τη γραμμή τερματισμού.

    [06] Μειώνεται η παραγωγικότητα στην ύπαιθρο λόγω κλιματικής αλλαγής

    Οι καύσωνες που συνδέονται με τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής ειδικώς του θερμοκηπίου θα επηρεάζουν συνεχώς, πλέον, μεγάλες οικονομίες στον πλανήτη καθώς η πολύωρη εργασία στους χώρους εκτός των γραφείων συν τω χρόνω θα αποβαίνει λιγότερο παραγωγική, τόνισε σημερινή μελέτη.

    Η κατακόρυφη αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα τα τελευταία έτη με συνοδό άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες, ως τελική συνέπεια έχει να υποχωρεί σε ποσοστό 10% ο παραγωγικός συντελεστής της εργασίας στον εξωτερικό χώρο, εν μέσω θερμικού στρες του εργαζόμενου, γράφει η βρετανική επιθεώρηση Nature Climate Change δημοσιεύοντας ολόκληρη την μελέτη.

    Δεν προκύπτει, όμως, από την ανάγνωση της βρετανικής επιστημονικής μελέτης ότι οι συντάκτες της συνυπολόγισαν επαρκώς ότι τα αέρια που συντείνουν στο φαινόμενο θερμοκηπίου κάνουν διαφορετικές εκπομπές,ανά περιοχή του πλανήτη αλλά και ημερολογιακό έτος.

    Χάρη στις προόδους αυτές, ο καύσωνας που δυνητικά αντιπροσωπεύει καίριο κίνδυνο για την υγεία του εργαζόμενου εκτός γραφείου, ενδεχομένως να γίνει τότε λιγότερο κουραστικός για τον εργαζόμενο, αντιτείνουν όσοι πιστεύουν στη διαρκή τεχνολογική εξέλιξη και τη θετική συνδρομή της στην καθημερινή μας ζωή.

    Επιμέλεια: Μ. Ιωσήφ

    [07] Συνελήφθη 23χρονος που φέρεται ως μέλος συμμορίας ληστών με τις βαριοπούλες

    Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε 23χρονος, ο οποίος φέρεται ως συνεργός των τριών επικίνδυνων "ληστών με τις βαριοπούλες" που είχαν τραυματίσει αστυνομικό σε ανταλλαγή πυροβολισμών στα Φάρσαλα. Η υπόθεσή τους είχε επανέλθει πρόσφατα στη δημοσιότητα έπειτα από την αποφυλάκιση ενός εκ των τριών συλληφθέντων και αποδόθηκε σε λανθασμένους χειρισμούς του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κατερίνης, υπόθεση για την οποία, μάλιστα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διέταξε πειθαρχική έρευνα.

    Ο 23χρονος συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης. Όπως ανακοινώθηκε, σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Κατερίνης για την ένοπλη ληστεία που διέπραξε η συμμορία τον Οκτώβριο του 2010 σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Αιγίνιο Πιερίας από όπου οι δράστες άρπαξαν 25.000 ευρώ.

    Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον ανακριτή Κατερίνης, ενώ οι διωκτικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής του και σε άλλες ληστείες που διέπραξε η συμμορία. Πρόκειται για δύο ένοπλες ληστείες τραπεζών, στο Αιγίνιο Πιερίας και στα Φάρσαλα, με συνολική λεία 334.000 ευρώ. Μάλιστα, στη ληστεία των Φαρσάλων, οι δράστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς, τους οποίους φέρονται ότι πυροβόλησαν με Καλάσνικοφ και διέφυγαν. Επιπλέον, η οργάνωση κατηγορείται και για ακόμη τρεις ληστείες, εκ των οποίων μία στον Άλιμο, μία σε σουπερμάρκετ και άλλη μία στο Αιγίνιο.

    Για τις συγκεκριμένες ληστείες είχαν συλληφθεί το Δεκέμβριο του 2011 στην Αθήνα τρία άτομα, δύο 32χρονοι κι ένας 36χρονος. Ο ένας εξ αυτών είχε αποφυλακιστεί ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, με τη συμπλήρωση του 12μηνου της προσωρινής κράτησης, επειδή δεν κλήθηκε εγκαίρως να καταθέσει τις απόψεις τους εν όψει της παράτασης της προφυλάκισής του, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου και να αφεθεί ελεύθερος. Ένα μήνα αργότερα - και ειδικότερα τον περασμένο Ιανουάριο - συνελήφθη εκ νέου και προφυλακίστηκε.

    [08] Τραγικό θάνατο στη λίμνη Πολυφύτου βρήκε 25χρονη

    Τραγικό θάνατο στις όχθες της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα βρήκε νεαρή κοπέλα. Η 25χρονη φοιτήτρια από το Ρύμνιο Κοζάνης είχε βγει βόλτα με το σκυλάκι της και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε στα νερά της λίμνης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της από πνιγμό.

    Οι Αρχές εκτιμούν ότι, στην προσπάθειά της να συγκρατήσει το τετράποδο ζώο, πλησίασε στις όχθες της λίμνης και - πιθανότατα - από την υποχώρηση των χωμάτων η άτυχη κοπέλα έχασε την ισορροπία της και έπεσε στα νερά της λίμνης.

    Προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σερβίων Κοζάνης.

    [09] Σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών στην περιοχή του Τόκιο

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών έπληξε σήμερα την ανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που σημειώνει ότι δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

    Από τον σεισμό ταρακουνήθηκαν κτίρια στο Τόκιο, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές. Η εταιρεία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για πρόβλημα στον πυρηνικό σταθμό Νταϊτσί της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ή σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 4:23 μμ (τοπική ώρα) είχε επίκεντρο την περιοχή Τοσίγκι, βόρεια του Τόκιο και εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων.

    Τον Μάρτιο του 2011 ισχυρή σεισμική δόνηση και τσουνάμι που την ακολούθησε προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 19.000 ανθρώπων, την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, Νταϊτσί και προβλήματα σε έναν αντιδραστήρα του με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και σχεδόν 16.000 άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 February 2013 - 9:30:26 UTC