Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι θα συζητήσουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί
  • [02] "Ο Ολάντ ποντάρει στην Ελλάδα...μακροπρόθεσμα"
  • [03] Νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ
  • [04] Στάση αναμονής κρατούν οι αγρότες
  • [05] Δεν θα πάρει μέρος σε αγώνες ο Πιστόριους
  • [06] Τουλάχιστον 14 νεκροί από πλημμύρες στην Ινδονησία
  • [07] Ο «Τζιμάκος» επιστρέφει δριμύτερος
  • [08] Κάντε βελονισμό για τον πόνο
  • [09] Διαδήλωσαν για την κλιματική αλλαγή στην Ουάσιγκτον
  • [10] Προωθούνται μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
  • [11] Άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Αρμενία
  • [12] Ίδρυμα Ευγενίδου: Εκδήλωση για τον νομπελίστα φυσικό Ρ. Φάινμαν
  • [13] Τα υπολείμματα των ηρεμιστικών στα ποτάμια κάνουν τα ψάρια πιο επιθετικά!
  • [14] Τα φάρμακα για το Πάρκινσον ενισχύουν το ταλέντο των ασθενών!

  • [01] Τι θα συζητήσουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί

    Η ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, οι προαπαιτούμενες δράσεις που ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί, τα μέτρα για την ενίσχυση των πλέον αδύνατων πολιτών αλλά και η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ στην χώρα μας, αύριοΤρίτη θα βρεθούν στην ατζέντα της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στις 6.00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στις 9.45 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με θέμα "Πρωτοβουλία ενάντια στην κρίση, ένας χρόνος δράσεων" που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο.

    [02] "Ο Ολάντ ποντάρει στην Ελλάδα...μακροπρόθεσμα"

    Με τον τίτλο: « Για τον Ολάντ, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο», η Φιγκαρό αναφέρεται στην αυριανή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Η εφημερίδα εκτιμά ότι ένας από τους στόχους της επίσκεψης είναι «να απευθύνει (ο πρόεδρος) ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στους ξένους επενδυτές, τώρα που οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να δίνουν καρπούς».

    Οι προσπάθειες δεν πήγαν χαμένες, λέει ο συντάκτης. Αυτές των Ελλήνων για να ορθοποδήσει οικονομικά η χώρα τους και αυτές του Φρανσουά Ολάντ για να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ, το περασμένο καλοκαίρι.

    Απέναντι στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύεται ότι θα έχει τόνους αισιοδοξίας. Μια στάση που είναι σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα (νέα γενική απεργία την Τετάρτη) και το μέγεθος της ύφεσης που έχει αγγίξει όλη τη χώρα, αφού το ΑΕΠ κινδυνεύει να έχει εκ νέου συρρίκνωση το 2013 για έκτη συνεχή χρονιά.

    Ο συντάκτης αναφέρεται στη συνέχεια σε εκτιμήσεις και απόψεις του προεδρικού περιβάλλοντος που αναγνωρίζει ότι «η θεραπεία λιτότητας που υποβλήθηκε από την τρόικα ήταν μεν σκληρή?η κατάσταση όμως βελτιώθηκε. Η πραγματική υποτίμηση έχει αγγίξει πλέον τις τιμές, επιτρέποντας την αύξηση των εξαγωγών».

    « Η Ελλάδα μπήκε πλέον στη σιδηροτροχιά της ανάπτυξης» εκτιμά το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου. Σύμφωνα με τη Φιγκαρό, ο Φρανσουά Ολάντ θα συνοδεύεται από περιορισμένη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, αυτών που έχουν ήδη σχέσεις με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Γαλλία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα μέσω της εμπειρίας της και της τεχνογνωσίας της σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στον εκμοντερνισμό του κράτους.

    Το άρθρο κλείνει με την πληροφορία: « Η γαλλική κυβέρνηση θέλει επίσης να προτείνει ένα σχέδιο συνεργασίας που να βασίζεται στο δανεισμό δύο φρεγατών για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο. Ο Φρανσουά Ολάντ ποντάρει στην Ελλάδα?.μακροπρόθεσμα » καταλήγει η Φιγκαρό.

    [03] Νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ

    Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει από το βράδυ ο καιρός, η οποία θα ξεκινήσει από τα δυτικά και θα επεκταθεί μέχρι αύριο, σε ολόκληρη τη χώρα.

    Βροχές και καταιγίδες λοιπόν θα είναι ξανά το σκηνικό του καιρού ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές κατευθύνσεις, φθάνοντας τα 5 με 7 μποφόρ, στη συνέχεια όμως, θα στραφούν σε βοριάδες.

    Η θερμοκρασία ωστόσο, δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί από τους 4 έως τους 15 βαθμούς Κελσίου.

    [04] Στάση αναμονής κρατούν οι αγρότες

    Στις σημερινές επαφές τους με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων στην Αθήνα στρέφουν την προσοχή τους οι αγρότες από την Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα.

    Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται, μετά και τις συμπλοκές του Σαββάτου με αστυνομικούς στον κόμβο της Νίκαιας.

    Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την περιοχή του αεροδρομίου, ενώ δυναμικό παρόν δίνουν οι αγρότες της Πελοποννήσου και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες από τα Χανιά.

    [05] Δεν θα πάρει μέρος σε αγώνες ο Πιστόριους

    Ο Όσκαρ Πιστόριους ματαίωσε τη συμμετοχή του σε όλους τους αγώνες στους οποίους επρόκειτο να πάρει μέρος κατά τους προσεχείς μήνες, για να μπορέσει να αφιερωθεί στην προετοιμασία της υπεράσπισής του απέναντι στην κατηγορία του εκ προμελέτης φόνου, η οποία τού απαγγέλθηκε επισήμως την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο ατζέντης του.

    Ο Πιστόριους κατηγορείται για το φόνο της συντρόφου του Ρέεβα Στέενκαμπ, κατηγορία για την οποία εάν καταδικαστεί, είναι πιθανό να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή.

    "Αποφάσισα ότι ύστερα από αυτά τα τραγικά γεγονότα δεν έχουμε καμία επιλογή από τη ματαίωση της συμμετοχής του 'Οσκαρ Πιστόριους σε όλους τους μελλοντικούς αγώνες για τους οποίους έχει υπογράψει συμβόλαιο", δήλωσε αργά χθες ο ατζέντης του διάσημου αθλητή των Παραολυμπιακών Αγώνων, Πιτ βαν Ζιλ.

    Πρόκειται για δυο αγώνες στην Αυστραλία και ένα στη Βραζιλία, το Μάρτιο, ένα στις ΗΠΑ τον Απρίλιο και ένα στη Βρετανία, τον Μάιο.

    Ο βαν Ζιλ, ο οποίος χθες επισκέφθηκε τον Πιστόριους στο αστυνομικό τμήμα στο οποίο κρατείται, τόνισε ότι οι χορηγοί εξακολουθούν να τον υποστηρίζουν και ότι τα συμβόλαια που έχει υπογράψει παραμένουν εν αναμονή του αποτελέσματος της δίκης του.

    [06] Τουλάχιστον 14 νεκροί από πλημμύρες στην Ινδονησία

    Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Σουλαουέσι της βόρειας Ινδονησίας. Η συγκεκριμένη περιοχή χτυπήθηκε το Σαββατοκύριακο από εκτεταμένες κατολισθήσεις και πλημμύρες απόρροια των ισχυρών βροχοπτώσεων.

    Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην επαρχιακή πρωτεύουσα Μανάντο όπως ανέφερε η τοπική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία προγνώσεων της Ινδονησίας, οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν, προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή, πολλά τμήματα της οποίας είναι καλυμμένα από τόνους λάσπης και νερού.

    [07] Ο «Τζιμάκος» επιστρέφει δριμύτερος

    Ο καυστικός και αθυρόστομος στίχος του τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή αλλά και συχνά ...αντίδικο σε δικαστικές αναμετρήσεις. Όπως και να 'χει, λίγοι είναι αυτοί που αντιστέκονται στο πηγαίο χιούμορ και την ευφυή σάτιρα του «αυτοδίδακτου» καλλιτέχνη Τζίμη Πανούση, ο οποίος ξεκινά εμφανίσεις την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο Τρόικα Club.

    Ανήσυχο πνεύμα, ο «Τζιμάκος»- όπως τον αποκαλούν- είχε δείξει από μικρός την καλλιτεχνική του φύση, καθώς σε νεαρή ηλικία είχε συμμετάσχει σε περιοδεύοντα θίασο, ενώ ήδη στο γυμνάσιο είχε τη δική του μπάντα «Χαρούμενη Κουδουνίστρα». Λίγο αργότερα δημιούργησε τις «Μουσικές Ταξιαρχίες», ενώ πέρα από τη μουσική o Τζίμης Πανούσης έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και λίγο με τον κινηματογράφο.

    Έχει κυκλοφορήσει αρκετούς δίσκους από το 1980 έως σήμερα, ενώ έχουν εκδοθεί 6 βιβλία του, κυρίως βασισμένα στις ραδιοφωνικές του εκπομπές.

    Οι παραστάσεις ξεκινούν την επόμενη Παρασκευή, στις 22:30μμ.

    [08] Κάντε βελονισμό για τον πόνο

    Ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του πόνου και μάλιστα μπορεί να είναι διπλάσια αποτελεσματικός από τη καλύτερη αναλγητική φαρμακευτική θεραπεία σε περιπτώσεις οσφυαλγίας και πόνου από μυοσκελετικές παθήσεις.

    Δεν είναι όμως εξίσου αποτελεσματικός στην αντιμετώπισηάλλων παθήσεων, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα όπου τα οφέλη είναι από ελάχιστα έως μηδενικά. Αυτά θα πρέπει να έχει υπόψη του ο κάθε ασθενής πριν επιλέξει να κάνει βελονισμό και στην περίπτωση που θα θελήσει να κάνει να αποταθεί σε ειδικό γιατρό ή, σε κάποιες περιπτώσεις, σε εκπαιδευμένο φυσιοθεραπευτή.

    Τα παραπάνω επισημαίνει η ειδική γιατρός Ιωάννα Αρσενοπούλου.

    "Υπάρχουν παθήσεις όπου ο βελονισμός μπορεί να είναι ακόμη και μέθοδος εκλογής, όπως για παράδειγμα ο χρόνιος πόνος, η οσφυαλγία ή άλλων ειδών πόνοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο βελονισμός μπορεί να είναι καλύτερη μέθοδος ακόμη και από την καλύτερη φαρμακευτική θεραπεία.Αλλά και σε κάποιες μυοσκελετικές παθήσεις, που είναι δεδομένο ότι δεν μπορείς να θεραπεύσεις ιδιαίτερα, αλλά μόνο να καταπολεμήσεις τα συμπτώματα, τα οποία είναι η αιτία για να μειώνεται πραγματικά η ποιότητα ζωής ο βελονισμός, όπως έδειξε μία πρόσφατη γερμανική μελέτη, είναι η καλύτερη θεραπεία και έχει διπλάσιο όφελος από ό,τι η καλύτερη φαρμακευτική θεραπεία" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αρσενοπούλου.

    "Σήμερα επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι σε ορισμένες παθήσεις ο βελονισμός πραγματικά λειτουργεί όχι ως εναλλακτικήμέθοδος αλλά ως μία μέθοδοςθεραπείας, δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις όπου όπως δίνουμε ένα φάρμακο μπορούμε να κάνουμε και βελονισμό. Αυτό συμβαίνει διότι πράγματι οι βελόνες ενεργοποιούν νευροφυσιολογικές οδούς και υπάρχουν αποτελέσματα στο σώμα. Δεν είναι δηλαδή κατά τη γνώμη μου καθόλου εναλλακτική μέθοδος όταν γίνεται από γιατρούς οι οποίοι ξέρουν τι κάνουν" συνεχίζει η κ. Αρσενοπούλου.

    Τέλος τονίζει ότι ο κάθε ασθενής που θα θελήσει να κάνει βελονισμόθα πρέπει να αποταθεί σε κάποιον ειδικό γιατρό και όχι στον οποιονδήποτε παρουσιάζεται ως βελονιστής αλλά είναι άσχετος με το ιατρικό επάγγελμα.

    [09] Διαδήλωσαν για την κλιματική αλλαγή στην Ουάσιγκτον

    Η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, ώθησε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, από πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, να μεταβούνχθες Κυριακή, υπό χαμηλές θερμοκρασίες στην Ουάσιγκτον, για να μεταφέρουν το μήνυμά τους στο Λευκό Οίκο.

    «Εδώ και 25 χρόνια η κυβέρνησή μας έχει αγνοήσει ουσιαστικά την κρίση για το κλίμα. Τώρα οι πολίτες απαιτούν τη λήψη μέτρων », δήλωσε ο Μπιλ ΜακΚίμπεν, ένας από τους διοργανωτές της πορείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο National Mall. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ κάνοντας λογοπαίγνιο « Lifeline, no Pipeline» ( γραμμές ζωής όχι αγωγούς) καθώς και μικρογραφίες ανεμογεννητριών που αντιπροσωπεύουν τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

    «Θα έλεγα ότι είναι γενναίο να στέκεσαι όρθιος απέναντι στα πετρελαϊκά συμφέροντα που δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον », ανέφερε μια γυναίκα διαδηλωτής, στο CNN. Οι διοργανωτές υπολογίζουν το πλήθος των συγκεντρωμένων σε 40.000 και θεωρούν ότι η συγκέντρωσή τους, ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή που έγινε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες

    Στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών για το κλίμα είναι το πολυσυζητημένο σχέδιο του μήκους 2,700 χιλιομέτρων αγωγού Keystone XL, που θα μεταφέρει πετρέλαιο για διύλιση, από τον Καναδά, κατά μήκος των κεντρικών αμερικανικών πολιτειών, προς τον κόλπο του Μεξικού.

    Και ενώ ο Ομπάμα έχει καθυστερήσει το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα με την αιτιολογία ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, ήδη το νότιο σκέλος του αγωγού έχει εγκριθεί από το μηχανικό του αμερικανικού στρατού, ανέφερε η εφημερίδα USA Today.

    [10] Προωθούνται μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

    Με αντικείμενο τη διατύπωση των τελικών προτάσεων, για την ανακούφιση των δανειοληπτών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεδριάζει το απόγευμα στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, η κοινή επιτροπή εργασίας του υπουργείου και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

    Υπενθυμίζεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας έχει προτείνει μεταξύ άλλων: επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων χωρίς άλλες επιβαρύνσεις,μείωση του επιτοκίου δανεισμού,μείωση της μηνιαίας δόσης της εξυπηρέτησης του δανείου, ώστε αυτή να μην υπερβαίνει το 25% των καθαρών μηνιαίων αποδοχών κάθε στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι δανειολήπτης.Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του υπουργείου θα είναι ο ειδικός γραμματέας Αντώνης Οικονόμου, ενώ της αντιπροσωπείας των Τραπεζών θα είναι ο γενικός γραμματέας Χρήστος Γκόρτσος.

    [11] Άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Αρμενία

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 2,5 εκατομμύρια αρμένιοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται τεστ για τη δημοκρατία στη χώρα αυτή, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2008, οι οποίες σημαδεύτηκαν από αιματηρές συγκρούσεις.

    Την εκλογική διαδικασία θα επιβλέψουν πάνω από 600 διεθνείς παρατηρητές.

    Ο πρόεδρος της χώρας, Σερζ Σαρκισιάν, υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία, θεωρείται το μεγάλο φαβορί, καθώς δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, του δίνει το 68% των ψήφων.

    Ο Σαρκισιάν έχει υποσχεθεί "ελεύθερες" εκλογές στη χώρα αυτή του νοτίου Καυκάσου, των 3 εκατομμυρίων κατοίκων.

    "'Εχουμε ανάγκη τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές όπως το οξυγόνο. Και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε τις καλύτερες δυνατές εκλογές", δήλωσε.

    Την προεδρία της χώρας διεκδικούν έξι ακόμα υποψήφιοι.

    Το 2008, η εκλογική νίκη του Σαρκισιάν, την οποία αμφισβήτησε η αντιπολίτευση, προκάλεσε διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι.

    Το 2012, ο ΟΑΣΕ εκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας κατά τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το κόμμα του Σαρκισιάν.

    [12] Ίδρυμα Ευγενίδου: Εκδήλωση για τον νομπελίστα φυσικό Ρ. Φάινμαν

    Εκδήλωση- αφιέρωμα διοργανώνουνσήμερα το απόγευμα,το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών για να τιμήσουν τον μεγάλο Αμερικανό νομπελίστα φυσικό Ρίτσαρντ Φάινμαν (Richard Phillips Feynman) με την ευκαιρία της επετείου των 25 χρόνων από τον θάνατό του.

    Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο, καθώς επίσης ομιλίες για τα ερευνητικά και επιστημονικά επιτεύγματα του Φάινμαν που άλλαξαν τα δεδομένα της επιστήμης της φυσικής, αλλά και για την άκρως «αντισυμβατική» προσωπικότητά του.

    Ακόμα, το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει αποσπάσματα από το θεατρικό μονόπρακτο «QeD» ή «Τι απέδειξε ο κ. Φάινμαν», το οποίο θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης. Επίσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιδιαβεί την Έκθεση βιβλίων (του ίδιου του Φάινμαν και άλλων συγγραφέων για αυτόν) και πόστερ, που θα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου από τις 18 έως τις 28 Φεβρουαρίου.

    Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη. Απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα ξεκινήσει από τις 17:30 από το Ταμείο του Πλανηταρίου.

    Ο Φάινμαν, που γεννήθηκε το 1918 στη Νέα Υόρκη, σπούδασε στο ΜΙΤ και στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Όταν ξεκίνησε την καριέρα του στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, είχε ήδη συμμετάσχει στο «Σχέδιο Μανχάταν» για την ατομική βόμβα, ενώ γρήγορα κατέληξε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech), όπου παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του το 1988.

    Το 1965 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής για τις επιστημονικές ανακαλύψεις του, όμως άφησε το αποτύπωμά του στην επιστημονική ιστορία περισσότερο ως εμπνευσμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος, κυρίως χάρη στις διάσημες διαλέξεις του στο πεδίο της γενικής φυσικής.

    [13] Τα υπολείμματα των ηρεμιστικών στα ποτάμια κάνουν τα ψάρια πιο επιθετικά!

    Οι άνθρωποι παίρνουν ηρεμιστικά χάπια για το άγχος, αλλά από τα χάπια αυτά τα ψάρια γίνονται πιο τολμηρά, επιθετικά, αντικοινωνικά και αχόρταγα! Σε αυτό το απρόσμενο συμπέρασμα, που έχει σημαντικές οικολογικές συνέπειες, κατέληξε μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά μελέτησε τις επιπτώσεις στη συμπεριφορά των ψαριών του γλυκού νερού εξαιτίας των υπολειμμάτων των ηρεμιστικών που καταλήγουν με διάφορους τρόπους στα ποτάμια, ακόμα και όταν τα απόβλητα έχουν υποστεί προηγουμένως επεξεργασία σε ειδικές μονάδες.

    Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε εργαστηριακές δεξαμενές και εστίασαν στην ποταμίσια πέρκα και στην επίδραση που έχει πάνω της η ηρεμιστική φαρμακευτική ουσία «oxazepam».

    Η τελευταία ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως από τη δεκαετία του ?60 για την αντιμετώπιση των διαταραχών άγχους, πανικού και αϋπνίας. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη κατηγορία ηρεμιστικών φαρμάκων στον κόσμο. Η εν λόγω ουσία διαθέτει ένα πολύ σταθερό χημικό μόριο, το οποίο, μέσω των ούρων του ασθενούς, καταλήγει στο αποχετευτικό σύστημα και από εκεί συχνά διαρρέει στο περιβάλλον, με κατάληξη κάποιο ποτάμι, ρυάκι κλπ. Τελικά διεισδύει στον οργανισμό των ψαριών, όπου σταδιακά σωρεύεται σε υψηλά επίπεδα.

    Η μελέτη έδειξε ότι τα ψάρια, υπό την επίδραση της συγκεκριμένης ουσίας (σε ποσοστά ανάλογα με αυτά που έχουν βρεθεί στα ποτάμια), αποκτούν μια κάπως «νευρωτική» και αφύσικη για τα δεδομένα τους συμπεριφορά, η οποία αντιβαίνει στην ανάγκη τους για επιβίωση. Λόγω του φαρμάκου έχουν πλέον λιγότερες φοβικές αναστολές και, έτσι, γίνονται πιο επιθετικά και τολμηρά, απομακρύνονται από την προστασία του κοπαδιού τους και τρώνε πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. «Οι πέρκες που εκτίθενται στην ουσία «oxazepam», χάνουν το ενδιαφέρον τους για το υπόλοιπο κοπάδι και μερικές μάλιστα μένουν όσο γίνεται πιο μακριά από αυτό», όπως είπε ο Μπόντιν.

    Σύμφωνα με τους Σουηδούς ερευνητές, που διευκρίνισαν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο σουηδικό αλλά παγκόσμιο, αυτά τα ευρήματα από μία και μόνο βενζοδιαζεπίνη «προκαλούν ανησυχία, με δεδομένο το κοκτέιλ των διαφορετικών φαρμακευτικών προϊόντων που καταλήγουν στο νερό παγκοσμίως». Γι' αυτό, όπως επεσήμαναν, χρειάζονται και άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα, ώστε να μελετηθεί πιο εξονυχιστικά η επίπτωση των ψυχοφαρμάκων και άλλων φαρμάκων πάνω στα υδάτινα οικοσυστήματα και στις αντίστοιχες τροφικές αλυσίδες.

    Κυρίως πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι όντως τα ελεύθερα ψάρια στα ποτάμια εμφανίζουν παρόμοια διαταραχή συμπεριφοράς, εξαιτίας των ηρεμιστικών, με αυτήν που εμφάνισαν τα ψάρια κατά τα πειράματα στις δεξαμενές των επιστημόνων.

    [14] Τα φάρμακα για το Πάρκινσον ενισχύουν το ταλέντο των ασθενών!

    Οι ειδικοί στη νόσο Πάρκινσον σε διάφορα μέρη του κόσμου έχουν παρατηρήσει ένα απρόσμενο παρεπόμενο της θεραπευτικής αγωγής: τα φάρμακα που παίρνουν οι ασθενείς, προκειμένου να αυξήσουν το επίπεδο της ντοπαμίνης στον εγκέφαλό τους και έτσι να μειωθούν τα συμπτώματα του τρέμουλου και της μυϊκής ακαμψίας, σε ορισμένες περιπτώσεις ενισχύουν τα δημιουργικά ταλέντα τους για ζωγραφική, γλυπτική, λογοτεχνική συγγραφή κ.α.

    Τη σχετική δημοσίευση έκαναν ισραηλινοί ερευνητές, που πρώτοι εντόπισαν διεθνώς την ασυνήθιστη αυτή εξέλιξη.

    Όπως πιστεύει η ισραηλινή νευροεπιστήμων, ο κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά τα περιστατικά είναι η επίπτωση της αυξημένης ντοπαμίνης που χορηγείται με τα φάρμακα.

    Η ντοπαμίνη εμπλέκεται σε διάφορα νευρολογικά συστήματα και ο κύριος βιολογικός ρόλος της είναι να βοηθά στην μεταβίβαση των κινητικών εντολών από τον εγκέφαλο στα άκρα του σώματος. Η έλλειψή της αναγκάζει τους ασθενείς να έχουν τρέμουλο και δυσκολία ή αστάθεια στις κινήσεις τους.

    Όμως, παράλληλα, η ντοπαμίνη εμπλέκεται στο νευρωνικό «σύστημα ανταμοιβής» του εγκεφάλου, δηλαδή στην ικανοποίηση ή ευτυχία που νιώθει κανείς μετά από μια πράξη. Σύμφωνα με τους ισραηλινούς ερευνητές, κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτό το σύστημα που ευνοείται από την αύξηση της ντοπαμίνης, λόγω της αντιπαρκινσονικής φαρμακευτικής αγωγής, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η δημιουργικότητα ορισμένων ασθενών (αν και όχι των περισσότερων).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 February 2013 - 7:30:25 UTC