Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Αγώνας επιβίωσης των αγροτών
  • [02] Προχωρά η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο
  • [03] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα επεισόδια στο γραφείο Μέργου
  • [04] Συγχωνεύονται American Airlines και US Airways
  • [05] Συνάντηση Κ. Παπούλια - Ν. Δένδια
  • [06] Σ. Κεδίκογλου: Διπρόσωπος ο Αλ. Τσίπρας
  • [07] Αντιδρούν στη συγχώνευση τμημάτων της Φιλοσοφικής τα μέλη του διδακτικού προσωπικού
  • [08] Εκτιμήσεις για έσοδα 30-35 δισ. ευρώ ετησίως από τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Αγώνας επιβίωσης των αγροτών

    Να δώσει λύσεις η κυβέρνηση στα προβλήματα των αγροτών και να σταματήσει ο πρωθυπουργός να κρύβεται, ζήτησε σήμερα από τη Λάρισα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε το μπλόκο της Νίκαιας υπό καταρρακτώδη βροχή, προερχόμενος από τη Λαμία, όπου επίσης είχε επισκεφθεί αγροτικό μπλόκο.

    Ο κ. Τσίπρας που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, χαρακτήρισε αγώνα επιβίωσης τον αγώνα των αγροτών. Παρατήρησε ωστόσο ότι λύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν με τα μνημόνια και εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τη στάση που κρατάει έναντι των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο, δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός να μην δέχεται τους ανθρώπους του μόχθου και να στέλνει τα ΜΑΤ, ενώ δέχεται κάθε παρατρεχάμενο. Και είναι αδιανόητο, πρόσθεσε, να στέλνει στα δικαστήρια τους αγρότες και να απολαμβάνουν ασυλίας όσοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.

    [02] Προχωρά η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο

    Σε τρεις βασικούς άξονες έχει επικεντρωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να προωθήσει το σχέδιό της για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, με δεδομένο ότι τον Μάρτιο θα καταφθάσει στην Αθήνα η τρόικα.

    Ο πρώτος άξονας αφορά την επιτάχυνση της διαθεσιμότητας των 2.000 υπαλλήλων και στη συνέχεια το πρόγραμμα κινητικότητας, καθώς εντός των ημερών αναμένεται να ξεπεραστούν ορισμένες εκκρεμότητες και να ανακοινωθούν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι ανάγκες σε κενές θέσεις που υπάρχουν στο δημόσιο (αυτές υπολογίζονται σε πάνω από 10.000- κυρίως για το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως, ασφαλιστικά ταμεία, την υγεία κλπ).

    Ο δεύτερος άξονας αφορά τα νέα οργανογράμματα στα υπουργεία. Ήδη, από το μεσημέρι συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, για την έγκριση των νέων οργανογραμμάτων σε τέσσερα ακόμη υπουργεία, μετά την έγκριση των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος. Θα εγκριθούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων Δικαιοσύνης, Μακεδονίας-Θράκης, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μειωθούν στο 60%, κατά μέσο όρο, οι δομές τους. Το επόμενο διάστημα, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, θα εγκριθούν τα οργανογράμματα σε ακόμη πέντε υπουργεία.

    Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά τη μείωση των δομών των υπουργείων θα επιτευχθεί σημαντική οικονομία κλίμακας, ενώ στόχος είναι να ενισχυθεί ο κεντρικός ρόλος των υπουργείων, καθώς και οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους πολίτες και συμβάλουν στην επιχειρηματικότητα.

    Τέλος, ο τρίτος άξονας αφορά τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των επίορκων ή ακατάλληλων και «κοπανατζήδων» υπαλλήλων στο δημόσιο, ενώ για μία ακόμη φορά επιχειρείται η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξεύρεση των υπαλλήλων που αμαυρώνουν την εικόνα των εργαζομένων στο δημόσιο και συμβάλουν στην απαξίωση δημόσιων δομών.

    [03] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα επεισόδια στο γραφείο Μέργου

    Αντιπαράθεση σημειώθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής με αφορμή τα επεισόδια έξω από το ακαδημαϊκό γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου, όπου πραγματοποιήθηκε κατάληψη από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του για τον κατώτατο μισθό.

    Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι, αφού είχε ολοκληρωθεί μια καθόλα ειρηνική διαμαρτυρία στο γραφείο του κ. Μέργου οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την αποχώρησή τους «εδάρησαν αγρίως από τα ΜΑΤ που έκαναν και χρήση χημικών σε κλειστό χώρο. Ανάμεσά τους και δυο μέλη του Κοινοβουλίου οι κ.κ. Μπάρκας και Διαμαντόπουλος τα οποία ξυλοκοπήθηκαν παρότι επιδείκνυαν την βουλευτική τους ταυτότητα».

    Να τοποθετηθεί, αν θέλει κράτος ή χάος ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο αν. υπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας, και πρόσθεσε, πως σ? αυτόν τον τόπο είναι αδιανόητο για μια σοβαρή πολιτική παράταξη που έχει θεσμικό ρόλο και μάλιστα πολύ σημαντικό για την λειτουργία πολιτεύματος να επιδίδεται σε άγονο αγώνα εκμετάλλευσης, κάθε φορά, της πιο ασήμαντης επικαιρότητας.

    «Μιλάμε για μια δήλωση που έκανε ο κος Μέργος και την αποκατέστησε με νεότερη δήλωσή του και μάλιστα όταν έχει τοποθετηθεί για αυτή την δήλωση η κυβέρνηση στο σύνολό της.

    Παραβιάζετε ανοιχτές θύρες δημιουργείτε σύγχυση και ταραχή» τόνισε ο κ. Τζάβαρας ο οποίος συμπλήρωσε, λέγοντας προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σας παρακολουθήσει».

    Απαντώντας στον κ. Παπαδημούλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επί της ουσίας άρα δεν υπάρχει θέμα και πρόσθεσε ότι οι καταλήψεις δημόσιων χώρων είναι παράνομη πρακτική και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται.

    «Έχουμε καθαρή θέση. Όχι στη βία που εσείς επί τρία χρόνια καλλιεργήσατε. Από το 2009 έως το 2012 προπηλακίσατε πολιτικούς σας αντιπάλους και τώρα καταγγέλλετε την αστυνομική βία που εμείς επίσης καταγγέλλουμε» τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Οι δηλώσεις Μέργου ήταν ξεκάθαρες και απηχούν την κυβερνητική πολιτική» υποστήριξε εκ μέρους των ΑΝΕΛ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς.

    Από την Χρυσή Αυγή, ο Χρήστος Παπάς είπε πως ούτως ή άλλως οι δηλώσεις του κ. Μέργου ήταν απαράδεκτες, ομοίως απαράδεκτη είναι η συγκυβέρνηση που εφαρμόζει μια αντιλαϊκή πολιτική. Όμως, ανέφερε, πως «υπάρχει υποκρισία στην αίθουσα» καθώς - όπως είπε - όταν η βία προέρχεται από την αριστερά λέγεται «κοινωνικός ακτιβισμός».

    «Ο αυταρχικός κατήφορος δεν έχει σταματημό. Αυτό συμβαίνει γιατί μια πολιτική βάρβαρη, για να επιβληθεί, επιβάλλεται με το νόμο και την τάξη. Το ξύλο έχει δυο άκρες, δεν έχει μια. Η κρατική αυτή βία δεν θα σταματήσει τους αγώνες των εργαζόμενων και πρέπει να φέρει μεγαλύτερη συσπείρωση κινητοποίηση και συμμαχία» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αθ. Παφίλης.

    [04] Συγχωνεύονται American Airlines και US Airways

    Οι αεροπορικές εταιρείες American Airlines και US Airways επισημοποίησαν σήμερα το γάμο τους από τον οποίο θα προκύψει η μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική εταιρεία και ένας γίγαντας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

    Η συγχώνευση αυτή, με την οποία κλείνει κατά πάσα πιθανότητα ο κύκλος σταθεροποίησης του τομέα στις ΗΠΑ, θα δημιουργήσει ως το 2015 συνέργειες άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    Ο νέος όμιλος, ο οποίος θα διατηρήσει την επωνυμία American Airlines, θα αξίζει στο Χρηματιστήριο 11 δισεκ. δολάρια, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    Ο γάμος αυτός διαρθρώνεται αποκλειστικά στις μετοχές, καθώς οι πιστωτές της American Airlines θα κατέχουν στο τέλος της επιχείρησης περίπου το 72% της συνδυασμένης οντότητας και οι μέτοχοι της US Airways θα έχουν το υπόλοιπο, σύμφωνα με την πηγή που γνωρίζει το θέμα.

    Η έδρα θα βρίσκεται στη βάση της AMR, στο Ντάλας-Φορτ Γουόρθ, στο Τέξας.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [05] Συνάντηση Κ. Παπούλια - Ν. Δένδια

    Έκκληση για σύνεση και μετριοπάθεια στην ελληνική κοινωνία και τα κόμματα, που ανήκουν στο συνταγματικό τόξο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα προβλήματα των μεταναστών, της ρατσιστικής βίας, της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, απηύθυνε, με δηλώσεις του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    «Ενημέρωσα τον Πρόεδρο γι' αυτές τις μεγάλες προκλήσεις», πρόσθεσε και ερωτηθείς για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί υπέρμετρης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά βουλευτών του για την κατάληψη του γραφείου του Γιώργου Μέργου, ο κ. Δένδιας δεν έκανε σχόλια και επανέλαβε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

    Κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Κ. Παπούλια, ο υπουργός ανέφερε ότι η Αστυνομία «χρειάζεται ενίσχυση σε ηθικό και μισθούς, οι οποίοι έχουν πέσει πάρα πολύ» και στην παρατήρηση του Προέδρου αν θα γίνει κάποια ελάφρυνση, πρόσθεσε ότι αναζητούνται πόροι «για να δώσουμε την αίσθηση ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται το έργο τους και βοηθάει».

    [06] Σ. Κεδίκογλου: Διπρόσωπος ο Αλ. Τσίπρας

    Διπρόσωπο αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα σε νέα ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

    Τον κατηγορεί ότι καταγγέλλει τη στρατηγική της έντασης, ενώ οι νεολαίοι του σπάνε πανεπιστημιακά γραφεία, ότι διακηρύσσει πως δεν θα ανεχτεί παράνομες ενέργειες, όταν τα στελέχη του υποθάλπουν καταλήψεις, εισβολές και καταστροφές και ότι δηλώνει πως θα πατάξει την τρομοκρατία, όταν το κόμμα του δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για τη σύλληψη των μελών τρομοκρατικής οργάνωσης.

    «Συναντάται σε κάθε ευκαιρία με τον βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και την ίδια ώρα καταγγέλλει την παρουσία των ΗΠΑ στην τελετή για τον αγωγό TAP.

    Και στο τέλος υποστηρίζει ότι μπορεί να κυβερνήσει από το πεζοδρόμιο!

    Νομίζει, προφανώς, ότι ο ελληνικός λαός κοιμάται...» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [07] Αντιδρούν στη συγχώνευση τμημάτων της Φιλοσοφικής τα μέλη του διδακτικού προσωπικού

    Την απόλυτη αντίθεσή τους στην πρόταση του σχεδίου «Αθηνά» για τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξέφρασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού της, ζητώντας τη διατήρηση της αυτοτέλειας και αυτονομίας των υπό συγχώνευση τμημάτων.

    Επίσης δήλωσαν ότι «αυτή η αιφνιδιαστική κατάργηση των ακαδημαϊκών τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής αποτελεί απροκάλυπτη παρέμβαση του υπουργείου στα εσωτερικά του Πανεπιστημίου και παραβίαση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητού του». Ακόμη επισήμαναν ότι «εγείρονται σοβαρά ζητήματα επιστημονικής δεοντολογίας και μεθοδολογίας ως προς τη σύλληψη και διατύπωση του σκεπτικού της πρότασης συγχώνευσης των τμημάτων. Δεν πληροί παραδόξως ούτε καν τα κριτήρια των συγχωνεύσεων που έθεσε το ίδιο το υπουργείο, δεν αναμένεται να επιτύχει ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων, ενώ παράλληλα ακυρώνει την επιστημονική αριστεία που έχουν επιτύχει τα υπό συγχώνευση τμήματα, η οποία έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα και διεθνώς. Επιπλέον, αλλοιώνει την επιστημονική φυσιογνωμία της Φιλοσοφικής Σχολής».

    [08] Εκτιμήσεις για έσοδα 30-35 δισ. ευρώ ετησίως από τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

    Έσοδα ύψους 30- 35 δισ. ευρώ αναμένεται να αποφέρει ετησίως στα 11 κράτη - μέλη που θα τον εφαρμόσουν, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας τη σχετική πρόταση οδηγίας.

    Με το μέτρο, που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας, προβλέπεται η φορολόγηση όλων των συναλλαγών με συντελεστές 0,1% για μετοχές και ομόλογα και 0,01% για παράγωγα.

    Η Επιτροπή διευκρίνισε σήμερα ότι ο φόρος αυτός θα επιβληθεί σε μικρότερη γεωγραφική κλίμακα από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά και οι αλλαγές που αποφασίστηκαν αποβλέπουν κυρίως στην εξασφάλιση νομικής σαφήνειας και στην ενίσχυση των διατάξεων κατά της φοροαποφυγής και των καταχρήσεων.

    Ο αρμόδιος για θέματα Φορολογίας επίτροπος Άλγκιρντας Σέμετα, δήλωσε ότι «με τη σημερινή πρόταση συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να καταστεί πραγματικότητα ο κοινός Φόρος επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών στην ΕΕ». Υποστήριξε ότι στο τραπέζι βρίσκεται μια αναμφισβήτητα δίκαιη και τεχνικώς ορθή φορολόγηση, η οποία θα ενισχύσει την ενιαία αγορά και θα αποθαρρύνει τις ανεύθυνες χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ο επίτροπος κάλεσε ακόμη τα 11 κράτη- μέλη να προχωρήσουν στην εφαρμογή του πρώτου παγκοσμίως περιφερειακού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 February 2013 - 15:30:23 UTC