Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το ξεπέρασμα της κρίσης προϋποθέτει τη ρήξη με το παρελθόν της χώρας»
  • [02] Σε εξέλιξη η απολογία κατηγορουμένου για τον εμπρησμό της ΜΑΡΦΙΝ
  • [03] Στο Μαλί μεταβαίνει αύριο ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ
  • [04] Στην Παρί Σεν Ζερμέν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ
  • [05] H Ελεωνόρα Ζουγανέλη τραγουδά από αύριο στον Σταυρό του Νότου
  • [06] Κάλεσαν τον Σβαρτσενέγκερ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • [07] ΔΗΜΑΡ: Το ΔΝΤ οφείλει να κοστολογήσει τις συνέπειες από τη λανθασμένη επιλογή του

  • [01] «Το ξεπέρασμα της κρίσης προϋποθέτει τη ρήξη με το παρελθόν της χώρας»

    Για την Ελλάδα, «ζητάμε σημαντική διαγραφή της ονομαστικής αξίας του συσσωρευμένου δημόσιου χρέους της, μορατόριουμ στην εξυπηρέτησή του, ώστε τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν να διοχετευτούν αμέσως στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας, ρήτρα ανάπτυξης, ώστε τα τοκοχρεολύσια να μην πνίγουν στη γένεσή της την οικονομική ανάκαμψη και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς τα σχετικά κονδύλια να προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος της χώρας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στη Monde Diplomatique.

    Παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την ανόρθωση της χώρας, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι τα μέτρα, πρέπει να συνοδευτούν με προοδευτικές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στόχο θα έχουν τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου, και προσθέτει ότι το ξεπέρασμα της κρίσης προϋποθέτει τη ρήξη με το παρελθόν της χώρας, το οποίο την προκάλεσε. Προϋποθέτει επίσης, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισονομίας, της διαφάνειας, με μία λέξη, της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί, ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο από ένα κόμμα ανεξάρτητο από τη χρηματοπιστωτική ολιγαρχία που κρατάει όμηρο το κράτος, από τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, τους διαπλεκόμενους και φοροαπαλλασσόμενους εφοπλιστές, τους ξεπεσμένους καναλάρχες και τους πολυπράγμονες και χρεοκοπημένους τραπεζίτες. Υπενθυμίζει επίσης ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2012, της αξιόπιστης μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια», η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Τσίπρα η κρίση ανέτρεψε την ισορροπία κόστους- οφέλους από αυτό τον άτυπο ενδοευρωπαϊκό επιμερισμό πολιτικών. Το Βερολίνο αντέδρασε εξάγοντας τη συνταγή της λιτότητας, παγιώνοντας, έτσι, την κοινωνική πόλωση στο εσωτερικό των κρατών- μελών του Νότου και την οικονομική ένταση στο εσωτερικό της ίδιας της Ευρωζώνης. Δημιουργείται πλέον, προσθέτει, ο άξονας πιστωτικού Βορρά- χρεωστικού Νότου, ως συνέπεια ενός ιδιοτελούς για τον Βορρά νέου καταμερισμού εργασίας. Ο Νότος ειδικεύεται σε προϊόντα και υπηρεσίες εντάσεως εργασίας, με χαμηλές αμοιβές, ο Βορράς ξεχύνεται στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας της υψηλής ποιότητας και της καινοτομίας, με χαμηλό κόστος παραγωγής ανά μονάδα προϊόντος και υψηλές αμοιβές.

    Η πρόταση του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, Χανς Πέτερ Κάιτελ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Der Spiegel Online» να μετατραπεί ολόκληρη η Ελλάδα σε «ειδική οικονομική ζώνη» της Ευρωζώνης, αναφέρει ο κ. Τσίπρας, είναι ενδεικτική της πραγματικής στόχευσης του μνημονίου. Το οποίο εντείνεται και επεκτείνεται, τουλάχιστον έως το 2020, παρόλο που, ως δημοσιονομική συνταγή, έχει αποτύχει παταγωδώς. Όπως όλη η Ευρώπη πλέον παραδέχεται και το ΔΝΤ ομολογεί. Για τους εμπνευστές του, όμως, έχει πετύχει ως μέσο για την επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου στη χώρα. Και την υποβάθμισή της σε αποικία χρέους της Ευρωζώνης.

    Υπό το πρίσμα αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι η ακύρωση του μνημονίου, είναι προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ωστόσο, σημειώνει ο κ. Τσίπρας, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα τα πραγματικά αίτια της δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα, καθώς οι εστίες της ουσιαστικής και μεγάλης σπατάλης δημόσιου χρήματος παραμένουν άθικτες. Για παράδειγμα, το κόστος κατασκευής οδών ανά χιλιόμετρο είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Το μέγεθος των σχετικών κονδυλίων υποδηλώνει και την έκταση της σπατάλης. Και μάλιστα, τη στιγμή που τα δημόσια έσοδα από τα διόδια των εθνικών οδών της χώρας έχουν εκχωρηθεί από το κράτος στους εργολάβους. Ή, ακριβέστερα, στον «εθνικό εργολάβο». Ως προπληρωμή για αυτοκινητοδρόμους, η κατασκευή των οποίων έχει διακοπεί.

    Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο, που επιβίωσε οριακά από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου υλοποιώντας τη στρατηγική του φόβου για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αναπνέει με τον πνεύμονα της διαφθοράς. Το δύσκολο έργο τής διάρρηξης της ανίερης συμμαχίας των πολιτικών και οικονομικών κύκλων -ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα- θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες μιας λαϊκής κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ζητάμε λοιπόν, καταλήγει ο κ. Τσίπρας «ένα μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Χωρίς αυτό, απόπειρα για βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση θα θυμίζει τον Σίσυφο. Μόνο που, αυτήν τη φορά, το δράμα του δεν αφορά μόνο την αρχαία Κόρινθο. Αφορά όλη την Ευρώπη».

    [02] Σε εξέλιξη η απολογία κατηγορουμένου για τον εμπρησμό της ΜΑΡΦΙΝ

    Ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία του, ενώπιον του 2ου τακτικού ανακριτή, ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων για τα επεισόδια της 5ης Μαΐου 2010, που είχαν ως αποτέλεσμα τον εμπρησμό της Μαρφίν.

    Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει βαρύ κατηγορητήριο που αφορά τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, κατοχής εκρηκτικών και έκρηξης που, όπως διευκρινίστηκε, αφορούν την εμπρηστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ που είχε προηγηθεί της ΜΑΡΦΙΝ.

    Στον κατηγορούμενο που είναι 32 ετων, ομογενής απο το Καζακστάν, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης, δύο φορές τον μήνα, σε αστυνομικό τμήμα.

    Ο 32χρονος αρχικά αναγνωρίστηκε από υπάλληλο του βιβλιοπωλείου να έχει ομοιότητες με έναν από τους δράστες της επίθεσης, με βάση φωτογραφίες της αστυνομίας από το πλήθος των διαδηλωτών. Στην συνέχεια, όμως, όταν στον εν λόγω υπάλληλο επιδείχθηκαν φωτογραφίες του 32χρονου κατέθεσε ότι δεν τον αναγνωρίζει.

    Το ίδιο συνέβη και με άλλον αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος, αρχικά από φωτογραφίες πλήθους, έδωσε πιθανότητα εβδομήντα τοις εκατό να είναι δράστης της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο ο 32χρονος, αλλά εκ των υστέρων δεν τον αναγνώρισε. Στον ανακριτή απολογείται τώρα ο δεύτερος κατηγορούμενος, ένας 30χρονος Έλληνας, που αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για τον εμπρησμό της ΜΑΡΦΙΝ.

    [03] Στο Μαλί μεταβαίνει αύριο ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα επισκεφθεί αύριο Σάββατο το Μαλί, ανακοινώθηκε σήμερα από τη γαλλική προεδρία.

    Ο Ολάντ, ο οποίος έστειλε γαλλικά στρατεύματα για να απωθήσουν μια προέλαση ισλαμιστών ανταρτών σ' αυτή την πρώην αποικία της Γαλλίας στη Δυτική Αφρική, θα συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του από τους υπουργούς Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και Ανάπτυξης Πασκάλ Κανφέν, προστίθεται στην επίσημη ανακοίνωση, στην οποία δεν αναφέρονται άλλες λεπτομέρειες.

    Η γαλλική εφημερίδα "Λιμπερασιόν" είχε αναφέρει νωρίτερα ότι ο Ολάντ θα ταξιδέψει σήμερα τη νύκτα για το Μαλί.

    [04] Στην Παρί Σεν Ζερμέν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ

    Ο δήμαρχος του Παρισιού χαιρέτισε σήμερα τη συνεργασία του πρώην αρχηγού της Εθνικής Αγγλίας, Ντέιβιντ Μπέκαμ με την παρισινή ομάδα Παρί Σεν Ζερμέν (PSG), χαρακτηρίζοντάς την ως ευεργετική για την γαλλική πρωτεύουσα και πρόσθεσε ότι ο διάσημος ποδοσφαιριστής θα συγκαταλέγεται πλέον στα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης μαζί με τον Πύργο του Άιφελ και την Παναγία των Παρισίων.

    "Είναι πολύ καλή είδηση η οποία ενισχύει την εικόνα του Παρισιού στον κόσμο. . . πρόκειται για μία σημαντική προσωπικότητα του αθλητισμού με ένα διεθνές κοινό", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο δήμαρχος Μπερτράν Ντελανοέ για την απόφαση του 37χρονου ποδοσφαιριστή να βρει νέα επαγγελματική στέγη στο Παρίσι.

    "Είναι εξαιρετικό για την πόλη, που είναι ήδη κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο και όπου το 10% των θέσεων εργασίας βρίσκονται στην βιομηχανία του τουρισμού", πρόσθεσε.

    Ο Ντελανοέ εξήρε την απόφαση του Μπέκαμ να δωρίσει τον μισθό του από την PSG σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις για τα παιδιά και είπε ότι ο άσος του ποδοσφαίρου θα αποτελεί ένα θετικό πρότυπο για τα παιδιά στις φτωχές συνοικίες του Παρισιού όπου διαμένουν πολλοί μετανάστες.

    "Το ποδόσφαιρο είναι ένα εξαιρετικό άθλημα για την εργαζόμενη τάξη--δεν είναι ένα παιχνίδι για τους σνομπ, απευθύνεται σε ολόκληρο τον πληθυσμό και ειδικά στα παιδιά στα προάστια", πρόσθεσε ο σοσιαλιστής δήμαρχος.

    Ήδη, στην ιστοσελίδα της ομάδας τα μπλουζάκια του Μπέκαμ πωλούνται έναντι 100 ευρώ έκαστο και οι αναλυτές εκτιμούν ότι μόνο από τις πωλήσεις τους θα συγκεντρωθούν 17 εκατομμύρια ευρώ.

    [05] H Ελεωνόρα Ζουγανέλη τραγουδά από αύριο στον Σταυρό του Νότου

    Στη σκηνή του Σταυρού του Νότου Plus «μετακομίζει» μουσικά η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, από αύριο 2 Φεβρουαρίου, όπου κάθε Σάββατο, θα δίνει μοναδικές συναυλίες για το κοινό.

    Λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ με τίτλο «Μετακόμιση τώρα» και μετά τις sold out (σολντ άουτ) εμφανίσεις της στη Θεσσαλονίκη, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη «επιστρέφει» στον χώρο που πρωτοξεκίνησε τις ζωντανές εμφανίσεις της, στον Σταυρό του Νότου, για να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα δείγμα της νέας της δουλειάς, αλλά και τραγούδια γνωστά και αγαπημένα.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καινούρια τραγούδια από το επερχόμενο άλμπουμ της, όπως το «Μοναχα εγώ» σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, όπως επίσης τραγούδια από το προσωπικό της ρεπερτόριο αλλά και τραγούδια διασκευασμένα, που έχουν αγαπηθεί από το κοινό.

    [06] Κάλεσαν τον Σβαρτσενέγκερ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα κάλεσε τον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ να επισκεφθεί τη Ρουμανία για να προωθήσει την ιδέα της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας και ο διάσημος ηθοποιός συναντήθηκαν σε διάσκεψη στη Βιέννη για το μέλλον της ενέργειας. "Μιλήσαμε και τον έπεισα να έρθει στη Ρουμανία, επειδή έχει εξαιρετικές ιδέες. Είναι πολύ καλά ενημερωμένος για τα θέματα αυτά. Τόνισε ότι εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι είναι γνωστή προσωπικότητα για να προωθήσει ένα ζήτημα, το οποίο πιστεύει με σθένος, την ανανεώσιμη ενέργεια", δήλωσε ο κ. Πόντα.

    Η ημερομηνία της επίσκεψης του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα του Αυστριακού ηθοποιού, ο οποίος είναι περισσότερος γνωστός για τη δράση του που δεν συνδέεται με την προστασία του περιβάλλοντος.

    Στη διάσκεψη στη Βιέννη έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εμπειρογνώμονες σε θέματα περιβάλλοντος, ακαδημαϊκοί και μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες.

    [07] ΔΗΜΑΡ: Το ΔΝΤ οφείλει να κοστολογήσει τις συνέπειες από τη λανθασμένη επιλογή του

    Να προσδιοριστούν ακριβώς οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τη λανθασμένη εκτίμημη, την οποία παραδέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητά η ΔΗΜΑΡ, ώστε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης για να ανακοπή η ύφεση.

    «Η ομολογία του ΔΝΤ για το σοβαρό λάθος στον "πολλαπλασιαστή" του μνημονιακού προγράμματος επιβεβαιώνει τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν για τις πολιτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν στη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος και επισημαίνονται οι συνέπειες αυτής της πολιτικής.

    «Το ΔΝΤ οφείλει να κοστολογήσει με ακρίβεια τις συνέπειες από τη λανθασμένη επιλογή του, έτσι ώστε και αυτές να αποτελούν κρίσιμο μέγεθος στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την πορεία της οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 February 2013 - 11:30:21 UTC